Како ГоДадди зарађује новац

Један истински знак компаније која се успева у великом успеху је када видите да спонзорише професионални спорт. Управо то ГоДадди ради од раних 2000-их ангажујући се на више подручја, од америчког фудбала до НАСЦАР-а.


Дакле, шта је тачно оно што чини ГоДадди-ом (НАСДАК: ГДДИ) финансијским утицајем који му омогућава да се препусти заједно са великим дечацима?

Првобитно основана 1997. године као Јомак Тецхнологиес од стране предузетника Боба Парсонса, компанија је касније поново названа „Го Дадди“ 1999. године, пре него што је 2006. године финализована као ГоДадди..

ГоДадди је најавио 2018. НАСЦАР партнерство са Даницом Патрицк

Шта ради ГоДадди?

ГоДадди се фокусира на три пословна сегмента:

  • Услуге имена домена: примарна регистрација домена, приватност имена домена, накнадна трансакција имена домена.
  • Веб хостинг: Дељено, ВПС и наменско хостинг сервер.
  • Присутност на вебу: Направио је веб сајт, састављач веб продавница и производи за веб безбедност.
  • Пословне апликације: Хостинг е-поште, маркетинг путем е-поште и друга релевантна пословна средства.

Раст кроз аквизиције

Иако већина нас познаје ГоДадди као провајдера за веб хостинг, као Јомак то се у почетку бавио рачунарским технологијама. Међутим, једном када се отворила акредитација ИЦАНН-а, брзо је прерасла у највећи регистратор ИЦАНН-а на Интернету.

Раније сам споменуо и раст ГоДадди-а кроз аквизиције и ту су ушли друге технологије. Уместо да купи компаније за тржишни удео, ГоДадди је кренуо путем преузимања технологије.

Као пример тога, погледајмо неке од области које је купио;

  • Купио је Афтерниц и СмартНаме у 2013. години да бисте се укључили у посао паркирања домена, заједно са генератором имена предузећа НамеФинд.
  • 2014. године купио је Канаринац и стекао услугу паметног календара.
  • ГоДадди је купио Мад Мими 2014. године, услугу маркетинга путем е-поште.
  • ГоДадди је током 2016. године стекао ФреедомВоице који је пружао ВоИП телефонске системе засноване на облаку.

ГоДадди је данас постао највећи свјетски добављач облачне платформе са фокусом на хостинг и домен сегмент. Има преко 17,5 милиона купаца широм света и управља са више од 76 милиона доменских имена.

Одакле долази приход ГоДадди-а?

Недавна цена акција ГоДадди-а.

За оне од вас који су прочитали мој чланак о томе како Фацебоок зарађује свој новац, ГоДадди је сасвим другачија пасмина коња. Упркос ослањању на технологију, Фацебоок је у великој мери маркетиншка компанија која од оглашавања зарађује скоро цео свој приход.

ГоДадди, с друге стране, зарађује од производа које има, а који су фокусирани на три главна сегмента; веб хостинг, имена домена и пословне апликације.

У 2018. години компанија је остварила приход у износу од 633,2 милиона долара, што је 29,3% у односу на исти период претходне године. Корисници су порасли за 17,4% у истом периоду и још боље, просечни приход по кориснику порастао је за 5,8%.

ГоДадди, у целини, зарађује више од 630 милиона долара у 2018. години (извор: Јутарња звезда).

Расподела, приходи од домена узели су 291,7 милиона долара (46,1% укупних прихода), а веб хостинг је успео 239,8 милиона долара, а салдо је приписан пословним апликацијама.

Помоћу тога, уђите мало дубље у зараде новца ГоДадди-ја.

1. Регистрација и управљање доменом

Како финансијска кичма компаније, регистрација имена домена, обнављање и управљање доносе значајне приходе ГоДадди-у. Поред ових основних услуга, постоје и бројне пратеће услуге које такође доприносе својим приходима под овим насловом.

Укључују услуге као што су приватност домена, наруџбе, доплата накнада ИЦАНН-у, приход од оглашавања са паркираних домена и други производи повезани са доменом.

Једна од занимљивијих услуга ГоДадди-а је та да је брокер домена. Ово је врста посредника у којој, ако желите да купите већ заузето име домена, ГоДадди ће вам помоћи да преговарате о куповини са тренутним власником домена.

Услуга посредовања у домену ГоДадди.

Иако ово може звучати сјајно, лично нисам превише љубитељ ове врсте ствари јер сматрам да то подстиче циберскуаттинг. Циберскуаттинг је када се имена домена купују са изричитом намером да их касније држе као таоце. Није незаконито, али сигурно неукусно.

2. Веб Хостинг ГоДадди-а

ГоДадди веб хостинг услуге.

С обзиром на његову величину, не би требало изненадити да ГоДадди има прст у свим областима простора за веб хостинг. Од дељених хостинг решења и специјализованих ВордПресс решења па све до наменских сервера и Цлоуд хостинга, компанија то све ради.

Међутим, у интересу погодности, сврстава их у три области; дељени, виртуелни приватни сервер и наменски.

Дељени планови хостинга су окосница многих веб хостинг компанија, а потенцијални купци су бројни. Свако ко чак размишља о присуству на вебу треба хостинг, а ови планови нуде најекономичније место уласка у свет веб локација на Интернету.

Следећи корак је нешто новији и нуди људима више снаге и флексибилности без значајних трошкова плаћања наменских сервера. Виртуелни приватни сервери су погодни за веб локације које треба да порасту у већој количини. Цене за њих варирају у зависности од промета који сајтови добијају.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me