10 Sumber untuk Mencari Karya Penulisan Bebas

Dalam ~ 10 tahun blog dan penulisan profesional, saya telah belajar beberapa petua mengenai penulisan bebas. Hari ini, saya akan menjawab beberapa soalan terbesar dari calon penulis lepas dan berkongsi beberapa tempat teratas untuk mencari karya penulisan bebas.


Sebelum anda memasuki karya penulisan bebas, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

Apa Jenis Karya Penulisan?

Pertama, anda perlu menentukan jenis pekerjaan yang anda mahukan.

Sekiranya anda seorang blogger, terdapat banyak pekerjaan blogging dan blog hantu (iaitu blog tanpa kredit untuk nama anda).

Namun, anda mungkin merasa siap untuk keluar dari kotak itu dan menjadi duta jenama, menulis keterangan produk, atau penulisan iklan. Anda memerlukan pengalaman dalam bidang apa sahaja yang anda masuki, jadi jika ada, tambahkan ke resume anda. Sekiranya anda mengetahui kenalan rapat dalam bidang ini, pertimbangkan untuk menawarkan perkhidmatan anda secara terhad atau rendah, sekali atau dua kali, agar kaki anda basah. Saya tidak menasihati membuat kebiasaan ini tetapi membantu syarikat dan jenama selalu bermanfaat.

Bayaran Apa?

Bayaran untuk menulis sangat berbeza. Sebilangan pertunjukan membayar berdasarkan kata, ada yang menawarkan bayaran tetap.

Oleh kerana persaingan sengit, pemula mungkin percaya bahawa mereka tidak boleh menulis lebih dari beberapa dolar.

Pertunjukan pertama saya membayar $ 0,05 setiap perkataan, yang tidak bagus tetapi harganya lebih dari $ 5 untuk 500 perkataan.

Perkara lain yang perlu anda pertimbangkan adalah bahawa beberapa laman web membayar bahagian hasil daripada jumlah perkataan – iaitu, anda mendapat bahagian pengiklanan. Laman web lain memberikan undian pembaca atau bonus kuantiti, sementara gaji biasa agak rendah atau tidak ada.

Berdasarkan kajian Jerry mengenai 100 penulis bebas teratas di UpWork, rata-rata yuran menulis pada $ 29.29 / jam dengan tertinggi pada $ 200 / jam dan $ 30 / jam sebagai median.

Walaupun menjana beberapa dolar untuk pos mungkin terasa hebat sekarang, di jalan raya sepertinya anda telah melakukan banyak kerja untuk hampir tidak ada apa-apa sebagai balasan.

Petua Pro: Jangan Tulis Percuma (Atau Murah)!

Anda mungkin pemula yang baru sahaja mencuba masuk ke dalam adegan menulis bebas, tetapi, itu tidak bermakna anda menulis secara percuma atau harga murah.

Ini adalah amalan yang tidak baik. Anda akan menemui banyak pelanggan di portal pekerjaan dan bahkan di Facebook yang akan meminta anda menulis sampel percuma. Tolaknya.

– Pardeep Goyal, Bagaimana menjana wang sebagai penulis bebas

Ini berfungsi untuk saya dalam masa yang singkat, tetapi jika anda tidak merasa selesa untuk memulakan dengan gaji yang rendah, sebaliknya tawarkan kepada tetamu mengenai topik yang anda minati dan berpengetahuan. Menyumbang kepada sesuatu yang anda sayangi akan mendorong anda untuk menulis dengan baik dan dapat membina reputasi anda. Jika tidak, anda tidak dapat menjamin bahawa jumlah pendapatan yang anda terima akan bernilai masa dan usaha anda, dan anda mungkin tergoda untuk menulis karya yang berkualiti rendah.

Skala Pays - Gaji Penulis KandunganGaji penulis di Amerika Syarikat (Jun 2019). Penulis di A.S. menghasilkan, rata-rata, $ 44,366 menurut tinjauan Skala Pembayaran (Gaji purata meningkat berbanding tahun 2017 – $ 42,042).

Tempat Menerbitkan Contoh Karangan Anda

Sekiranya anda tidak mempunyai laman web atau blog anda terlalu peribadi, anda memerlukan portfolio karya tulis dalam talian.

Sebilangan besar iklan pekerjaan akan meminta sampel penulisan – membolehkan anda mendapatkan pertunjukan yang baik tanpa banyak pengalaman. Anda boleh membuat laman web dengan mudah dengan mengikuti arahan ini; atau pergi ke Clippings.Me untuk memuat naik sampel tulisan anda. Clippings.Me adalah seorang profesional, digilap, dan disasarkan untuk penulis. Anda boleh memuatkan keratan tanpa had secara percuma.

Tempat Mencari Pekerjaan Menulis Freelance?

Pada tahun 2008, saya mendapat pekerjaan blogger pertama setelah berbulan-bulan memohon di beberapa laman web yang disenaraikan di bawah.

Saya tidak mempunyai pengalaman berbayar sebelumnya, tetapi saya sudah mempunyai track record sebagai blogger lama dalam pengalaman khusus, SEO dan reka bentuk web.

Ingatlah untuk melamar pekerjaan di papan ini dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan untuk pekerjaan lain: tulis surat lamaran berkesan yang memberi tumpuan kepada calon pelanggan, memuat naik resume profesional dan menghantar sampel tulisan yang disesuaikan.

1. Lembaga Kerja Problogger

Lembaga Kerja ProbloggerLembaga Kerja Problogger

Dibawakan kepada anda oleh orang-orang yang boleh dipercayai di ProBlogger, lembaga ini menyenaraikan karya blog dan itulah sebabnya ia adalah sumber pertama yang saya kunjungi. Selain itu, banyak iklan di sini cukup komprehensif untuk memberitahu anda dengan tepat apa yang anda perlukan berdasarkan pengalaman dan parameter pembayaran. Pekerjaan dipecahkan berdasarkan kedudukan rangkaian blog berbanding tawaran pekerjaan dari syarikat. Menawarkan banyak nasihat blog di laman utama juga.

Lawati FreelanceWritingGigs.com

3. Media Bistro

bistro mediaLembaga kerja Media Bistro

Papan ini terutama untuk pekerjaan tempatan di media, jadi jika anda tinggal di dekat bandar besar atau kawasan yang mereka lindungi, anda ingin menyemak senarai pekerjaan ini dengan kerap.

Mereka juga mempunyai pekerjaan lepas dan pekerjaan jarak jauh dari masa ke masa juga, walaupun banyak di antaranya adalah pertunjukan sepenuh masa di semua bidang media. Ini adalah tempat yang sesuai untuk mencari pekerjaan mengikut lokasi. Laman web ini juga menawarkan berita terkini mengenai media dan pelbagai pilihan latihan berbayar.

Lawati Pekerjaan Kewartawanan

5. Senarai Craigs tempatan anda

Craigslist - Cari pekerjaan penulisan bebas tempatanSenarai Craigslist

Berhati-hati dengan yang ini tetapi anda boleh mencari kerja tempatan dan mungkin jauh di laman web ini.

Selalunya ProBlogger dan Freelance Writing Gigs akan memilih iklan yang berkualiti dari laman web ini, namun itu tidak bermakna anda tidak dapat mencari kerja berdekatan melalui CraigsList. Masalahnya di sini adalah bahawa beberapa pautan ini boleh menjadi spam. Sekiranya kelihatan dan terasa seperti iklan atau hanya menjerit, “bekerja dari rumah!” anda pasti itu spam.

Lawati Buletin Kopi Pagi

7. Semua Penulis Indie

Semua Pekerjaan Menulis Freelance

Laman web ini komprehensif dan menyenaraikan tahap gaji / profesional sebelum anda mengklik kandungannya, menjadikan ini kegemaran baru. Juga merangkumi pasaran penulis untuk pekerjaan cetak dan peluang.

Lawati Papan Kerja Blogging Pro

9.Linked Dalam Pekerjaan

Pekerjaan Linkedin

Oleh kerana sifatnya sebagai laman web profesional, LinkedIn adalah tempat yang bagus untuk mencari pekerjaan, memperincikan pengalaman kerja anda, mengumpulkan sokongan dan berhubung dengan syarikat dan bidang yang ingin anda kerjakan. Di samping itu, anda memilih apa yang anda cari dari kenalan dan bagaimana anda mahu mereka menghubungi anda.

Walaupun bukan sumber utama saya untuk mencari kerja, saya telah membuat beberapa projek menarik melalui kenalan saya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me