5 Peraturan Penulisan Naskah Pantas untuk Blog

Menurut Salary.com, rata-rata gaji copywriter adalah kira-kira $ 49,000 setahun dengan copywriter berbayar tertinggi membawa enam angka setiap tahun. Dan berdasarkan kajian pasaran WHSR – penulis bebas mengenakan bayaran rata-rata sekitar $ 29 sejam. Anda boleh bayangkan, bahawa banyak latihan dan kemahiran khusus untuk menulis salinan penjualan itu dan itulah sebabnya penulis iklan terbaik dapat menuntut bayaran seperti itu.


Anggaran gaji penulis salinan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dapat anda gabungkan dengan mudah ke dalam laman web anda sendiri yang serupa dengan apa yang dilakukan oleh penyalin profesional berbayar tinggi ini.

Walaupun tidak akan berada di tahap yang sama, anda masih pasti akan mendapat ganjaran daripada mereka yang pernah mendahului anda dan membuka jalan dengan taktik pemasaran pintar dalam bentuk bertulis.

Peraturan # 1: Tajuk Utama Hampir Segalanya

Rata-rata penyemak imbas laman web hari ini sibuk. Dia bekerja, ibu bapa, tergolong dalam kelab, meluangkan masa di rumah untuk bekerja, membersihkan rumah, menonton rancangan kegemaran. Anda bersaing dengan banyak gangguan untuk perhatian pembaca ini. Anda mesti mendapat perhatian pembaca dengan tajuk utama untuk mendorong lawatan ke laman web anda terlebih dahulu.

Sebagai pereka web Brian Casel menulis dalam artikelnya “5 Petua Menulis Naskah Permulaan untuk Memikat Pelanggan”:

“Sebaik sahaja pengunjung pertama kali memasuki laman utama permulaan anda, ini adalah saat membuat atau berehat. Dia segera waspada waktunya mungkin akan sia-sia, jadi dia meletakkan kursornya di butang belakang, menunggu alasan untuk melantun dari laman web anda.

Terserah kepada laman web anda, dan terutama tajuk utama dan sub-tajuk utama, untuk mengelakkan perkara ini terjadi. Tajuk utama anda mesti menarik perhatiannya; sub-tajuk utama anda mesti memperhatikannya. “

Jadi, bagaimana anda mencapainya? Tajuk utama anda ialah ajakan bertindak atau janji. Sebagai contoh:

 • 10 Cara Teratas untuk…
 • Bagaimana untuk…
 • Bagaimana Tidak Gila Semasa…
 • Anda Tidak Mampu Tidak…

Jerry Low memberikan beberapa contoh tambahan tajuk utama dalam artikelnya “Tulislah Tajuk Hebat Seperti Brian Clark, Neil Patel, dan Jon Morrow”.

Peraturan # 2: Pikat Pembaca

Perkara pertama yang harus anda fikirkan adalah bagaimana membuat pembaca anda benar-benar membaca salinan anda. Bagaimanapun, salinan paling indah yang ditulis untuk menjual setiap item di laman web anda tidak akan memberi kesan sekiranya pembaca tidak pernah melihatnya. Sama ada anda menghantar e-mel kepada pembaca anda atau menyiarkan salinan di laman web anda, tujuan nombor satu anda adalah untuk menarik pembaca membaca mesej anda.

Anda mesti mengaitkan pembaca dengan keinginan untuk membaca lebih banyak dengan baris pertama. Fikirkan tentang buku terakhir yang anda baca yang menarik perhatian anda. Bagaimana ia bermula? Adakah anda segera mahu membaca lebih lanjut? Itu dipanggil “mata kail”. Berikut adalah beberapa contoh dari buku dan artikel:

 • Bertahun-tahun kemudian, ketika dia menghadapi pasukan penembak, Kolonel Aureliano Buendía teringat pada petang itu ketika ayahnya membawanya menemui ais. (Gabriel García Márquez, Kesendirian Seratus Tahun)
 • Hari itu merupakan hari sejuk yang cerah pada bulan April, dan jam menunjukkan pukul tiga belas. (George Orwell, 1984)
 • Sekiranya anda dapat menggunakan sepuluh laman web dengan lalu lintas paling banyak di Internet, bagaimana manfaatnya untuk perniagaan anda? (dari artikel WHSR saya “10 Laman Web Paling Banyak Dikunjungi dan Bagaimana Anda Mendapat Manfaat dari Mereka”)
 • Dalam dunia yang ideal, kita tidak perlu risau untuk menukar hos Web – laman web kita akan tetap berada di kemudahan penyedia hosting semasa dengan masa muat yang besar, kos rendah, dan 100 peratus waktu operasi. (Jerry Low, dalam artikel “Cara Beralih Dari satu Web Host ke Yang Lain (Panduan Langkah-demi-langkah)”)
 • Adakah makalah ilmiah sepertinya tidak dapat dibaca oleh anda? Baiklah, kadang-kadang mereka betul-betul.
 • Adakah anda berada di pasaran untuk kereta vintaj yang sukar dicari?

Jadi … bagaimana anda dapat mengaitkan bacaan dari salinan baris pertama itu? Kemukakan soalan, gunakan petikan, nyatakan fakta yang sangat menarik, atau cari nilai kejutan.

Peraturan # 3: Ikuti Struktur Penulisan Naskah

Terdapat corak asas untuk menulis naskah yang boleh anda ikuti dan melihat hasil yang lebih baik daripada jika anda membuang beberapa teks di luar sana dan berharap dapat memperoleh hasil.

Seperti yang dinyatakan oleh editor utama HubSpot, Corey Eridon dalam artikelnya mengenai “10 Syarikat yang Menulis Salinan Penuh”:

GymIt telah mengetahui cara membuat slogan yang menggugah dan kuat yang pendek dan pantas. Sekiranya anda tidak pernah berusaha melakukan itu, lembu suci, adakah sukar! Tagline ini menjelaskan cadangan nilai gimnasium, sama sekali sesuai dengan demografi sasaran mereka, dan tidak memerlukan penjelasan lebih lanjut. Sebagai gim yang agak baru, mereka menceritakan kisah hebat tentang siapa mereka dengan tiga slogan yang sedang diputar di laman web mereka.

Lihat laman web GymIt untuk melihat apa yang dibincangkan oleh Eridon. Mereka tetap pendek dan sederhana dan berpegang pada struktur “SLAP” asas yang digalakkan oleh banyak penyalin sebagai struktur salinan yang baik. Anda mahu pembaca anda:

 • Berhenti – menarik perhatiannya
 • Lihat dan / atau Dengarkan – buat salinannya menarik, gunakan cangkuk
 • Bertindak – ajukan tindakan, letakkan had masa untuk tawaran, manfaatkan kelebihan dan berikan jaminan (lebih lanjut mengenai perkara ini dalam sekejap)
 • Pembelian – ini adalah matlamat utama, jadi permudahkan pembaca anda untuk membeli produk / perkhidmatan

Peraturan # 4: Jual Faedah

Anda tahu produk anda lebih baik daripada orang lain di luar sana, jadi menjual faedah dari apa yang anda tawarkan harus cukup sederhana. Jawab soalan-soalan ini untuk memulakan:

 • Bagaimana produk anda berbeza dengan produk pesaing?
 • Mengapa kehidupan pembaca menjadi lebih baik / lebih senang dengan produk / perkhidmatan ini?
 • Hasil apa yang dapat diharapkan oleh pembaca dari produk ini?

Menggunakan frasa tangkapan tertentu berfungsi dengan baik di bahagian salinan ini. Copywriter Jeff Palmer menawarkan beberapa ungkapan kuat yang boleh anda gunakan dalam penulisan iklan anda, seperti:

“Bayangkan ini …”
Warnakan gambar dengan kata-kata anda dan jemput pembaca ke dunia anda.

“Jawapannya adalah ya …”
Oleh itu, apakah persoalannya dan mengapa ia penting? Ini adalah formula mudah untuk membuat salinan yang menarik, berikan jawapannya dan kemudian nyatakan soalannya.

Dia menawarkan beberapa frasa kekuatan lain yang boleh anda gunakan. Ideanya adalah untuk membuat gambaran mental bagi pembaca, mendorongnya untuk bermimpi tentang bagaimana sesuatu akan berjalan lebih baik atau berbeza dengan item yang anda harus jual dan menjawab sebarang pertanyaan yang mungkin dia ada mengenai produk anda.

Bahagian ini juga merupakan tempat yang baik untuk menggunakan beberapa testimoni pendek dari pelanggan yang berpuas hati.

Peraturan # 5: Hasil Jaminan

Pemeriksa Pemasaran San Diego Julien Brandt mengesyorkan mengurangkan ketahanan dengan jaminan:

“Sebilangan orang tidak mahu berpisah dengan wang tunai mereka atau risiko spam. Cara terbaik untuk menurunkan rintangan ini adalah dengan mengubah cara anda menulis butang ajakan bertindak. Daripada kata ‘Kirim’, gunakan ‘Daftar Percuma’, atau tambahkan ayat kecil di bawah butang ‘Beli Sekarang’ yang bertuliskan ‘jaminan wang dikembalikan 30 hari’. Ini akan memberi pelanggan perasaan bahawa ada risiko minimum dan keputusannya untuk membeli produk anda adalah sesuatu yang bijak. “

Ya, anda mengambil risiko dengan jaminan wang dikembalikan bahawa mereka mungkin menginginkan wang mereka kembali, terutamanya jika anda menawarkan produk atau perkhidmatan digital. Walau bagaimanapun, kebanyakan pelanggan benar-benar akan berpuas hati jika anda menawarkan produk yang berkualiti dan anda jarang menghadapi masalah ini. Saya telah memberikan jaminan pengembalian wang pada masa lalu kepada pelanggan reka bentuk web dan hanya sekali lebih dari satu dekad saya mempunyai seseorang yang enggan berpuas hati dengan hasil akhirnya. Saya mengembalikan wangnya dan kami berpisah. Hebatnya, dia merujuk saya kepada beberapa orang kemudian, yang tidak pernah saya fikirkan kerana saya tidak merasa dia senang dengan layanan saya, tetapi mungkin kenyataan bahawa saya berdiri di belakang jaminan saya membuatnya merasa selesa untuk mengesyorkan saya kepada orang lain.

K.I.S.S.

Anda mungkin pernah mendengar singkatan dari Keep It Simple, Sweetie (K.I.S.S.). Ketika menyalin tulisan, ini boleh menjadi alat yang berkesan.

Anda ingin memberikan maklumat tetapi tidak terlalu membanjiri pembaca anda sehingga dia tidak ingat apa yang baru sahaja anda katakan. Jauhkan semudah mungkin dan jangan menulis dalam istilah undang-undang atau teknikal yang mungkin tidak difahami oleh pembaca anda. Sekiranya anda merasakan sesuatu memerlukan penjelasan lebih lanjut, pertimbangkan untuk membuat F.A.Q yang terpisah. halaman.

Pastikan ini mudah dan ikuti lima petua di atas dan anda akan menulis salinan yang dijual untuk blog anda sendiri.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map