Apa yang Anda Boleh Pelajari dari Diari Vampire mengenai Menjaga Pembaca Terlibat

Sekiranya anda peminat Vampire Diaries, maka anda memahami liku-liku yang rumit dan penulis skrip siri ini yang menjadikan peminat berada di tepi tempat duduk mereka. Ada banyak muslihat yang digunakan penulis ini untuk anda buat blog anda sendiri dan buat pembaca anda tetap terlibat setiap minggu, bulan demi bulan dan tahun demi tahun.


“Bandar ini memerlukan sedikit panggilan bangun, bukan?” – Damon Salvatore, Musim 1, Episode 02

Sekiranya anda belum pernah melihat Vampire Diaries, ceritanya adalah mengenai seorang gadis muda yang bertemu dengan vampir (terdengar biasa), tetapi kemudian dia bertemu dengan saudaranya dan dengan itu memulakan segitiga cinta. Walau bagaimanapun, jalan cerita melibatkan banyak liku-liku lain, termasuk doppelganger, penyihir, hantu, serigala, dan semua jenis kualiti ajaib lain yang entah bagaimana semuanya berpusing dan bertukar dan bergabung menjadi cerita yang menjaga minat penonton / pembaca.

Panggilan Bangun Anda

Adakah blog anda agak baik, membosankan? Salah satu cara untuk mengetahui dengan mudah jika anda membuat pembaca anda tetap terlibat adalah dengan melihat kadar pentalan anda. Anda boleh mendapatkan maklumat ini melalui Analitis Google. Contohnya, adakah pelawat yang datang ke laman web anda, tinggal beberapa saat dan kemudian melantun?

Menurut artikel mengenai Time by Tony Haile, anda mempunyai waktu paling banyak 15 saat untuk menarik perhatian pembaca dan menyimpannya.

Dalam episod Vampire Diaries yang berjudul “The Night of the Comet” (musim 1), adegan pembukaan adalah seorang lelaki dan wanita yang berkhemah di hutan. Kabut menyeramkan segera mengelilingi mereka dan dialog pembukaan adalah wanita itu berkata: “Adakah anda mendengarnya?”

Sudah tentu, penulis mempunyai perhatian kita. Siapa yang boleh membantu tetapi terus membaca / melihat dengan bukaan seperti itu?
Adakah bukaan anda menarik? Sangat penting untuk memastikan pembaca anda berminat dengan cangkuk dan penyangkut sepanjang penulisan anda. Lihat artikel Jerry Low Tulis Tajuk Seperti Brian Clark, Neil Patel, dan Jon Morrow: 35 Contoh Tajuk Dari Blogger A-List.

Plot Putar!

The Vampire Diaries terkenal dengan kelainan plot. Kelainan plot yang hebat tidak hanya mengubah permainan, tetapi masuk akal bagi penonton / pembaca. Awas! Sekiranya anda belum melihat semua episod ada spoiler di depan, jadi langkau perenggan seterusnya jika anda tidak mahu mengetahui apa yang berlaku lagi.

Spoiler: Dari Katherine tidak berada di kubur, hingga Bonnie memalsukan kematiannya sendiri, hingga Elena berubah menjadi vampir, pertunjukan itu dipenuhi dengan sentuhan demi kelainan. Mungkin salah satu kelainan terbesar sepanjang masa adalah pada penghujung Musim 6 ketika Kai meletakkan Elena dalam tidur kecantikan yang nyenyak dan tidak akan terjaga sehingga Bonnie meninggal dunia. Bercakap tentang dendam utama anda. Dia baru saja memisahkan Elena dan Damon (sekali lagi) dan menyakiti Bonnie dalam prosesnya kerana dia tidak akan pernah melihat Elena lagi (Atau adakah dia? Mungkin plot lain berpusing?).

Perubahan plot memerlukan melihat topik dengan cara yang benar-benar unik dan berbeza. Mereka masih harus masuk akal kepada pembaca dan menjadi sesuatu yang boleh terjadi di dunia yang telah disiapkan. Namun, tujuannya adalah untuk mengejutkan pembaca.

Untuk blog, terdapat beberapa cara untuk mengejutkan dan menggembirakan pembaca anda dan dengan itu membuat “plot plot” macam-macam. Namun, ingat bahawa sentuhan anda harus masuk akal. Anda tidak boleh menjalankan blog kuda dan tiba-tiba menawarkan sesuatu mengenai petua solek.

 • Berikan percuma.
 • Menawarkan diskaun yang tidak dijangka.
 • Jemput penceramah tetamu untuk melakukan sembang dalam talian.
 • Menawarkan bengkel atau telekonferensi.
 • Tawarkan video yang menunjukkan cara melakukan sesuatu.
 • Beli drone dan ambil gambar dari sudut yang berbeza dan muat naik.
 • Jemput blogger tetamu ke laman web anda.
 • Tambahkan pop timbul untuk setiap sebilangan besar tetamu, memberikan mereka freebie.
 • Hantarkan nota peribadi kepada pelanggan utama anda.

Watak

Salah satu sebab utama orang terus menonton Vampire Diaries dan pada musim ketujuh adalah kerana wataknya. Penonton telah mengetahui, dan menyukai watak-watak tersebut.

 • Watak mempunyai kedalaman. Apabila Damon terluka, dia akan bertindak. Apabila Stephan terluka, dia akan merenung tetapi akhirnya bangkit kembali. Caroline adalah gadis yang baik. Elena kaku.
 • Kami tahu apa yang menyakitkan mereka. Elena kehilangan ibu bapanya dan menyalahkan dirinya, dll.
 • Kami tahu kebiasaan mereka. Damon menyindir dan membuat kita ketawa. Elena akan melakukan apa sahaja untuk mereka yang dia sayangi. Caroline mahu semuanya menjadi sempurna.

Bagaimana ini diterjemahkan ke blog anda? Pembaca anda perlu mengenali anda secara peribadi. Atau, jika anda mempunyai pasukan, mereka perlu mengenali penulis anda. Ini melibatkan beberapa elemen:

 • Foto penulis dan anda.
 • Biografi yang berkongsi sedikit mengenai masing-masing.
 • Suara yang unik. Penulis terbaik mempunyai suara yang kuat yang mudah anda kenali. Karya mereka cukup konsisten tidak kira topik apa yang mereka tulis.
 • Penulis anda mesti mempunyai peribadi pada masa-masa tertentu. Ahli akademik akan memberitahu anda untuk tidak pernah menggunakan “anda” dalam tulisan anda. Namun, jika anda mahu tulisan anda kelihatan peribadi di blog, penting untuk mengadakan perbualan dengan pembaca anda. Sebenarnya, saya mengatakan bahawa jauh lebih penting untuk menjadi peribadi daripada menjadi betul.
 • Berkongsi pengalaman. Penting bagi anda dan penulis anda untuk berkongsi di mana mereka gagal dan di mana mereka berjaya agar pembaca tahu bahawa mereka boleh mempercayai nasihat yang mereka dapatkan.

Jangan Biarkan Blog Anda Menghilangkan Kehidupan Anda

Penulis blog (dan penulis skrip) dapat menghabiskan banyak masa untuk membuat kandungan sehingga mereka mulai merasa habis. Sekiranya anda menghabiskan hari demi hari di depan komputer tanpa rehat, anda mungkin akan memulakan perjuangan untuk menghasilkan apa sahaja yang menarik untuk ditulis.

Sekiranya anda mendapati diri anda duduk di hadapan papan kekunci anda, tidak dapat menaip apa-apa, inilah masanya untuk mengisi semula kreatif anda dengan baik. Julia Cameron bercakap tentang mengisi semula kreatif anda dengan baik dalam bukunya “The Artist’s Way.” Adalah mustahak agar orang kreatif meluangkan masa untuk melakukan aktiviti lain agar tidak tersekat.

Berjalan-jalan, lawati muzium, atau mungkin luangkan sedikit masa dengan Ian Somerhalder (Damon) menonton episod terbaru Vampire Diaries. Anda akan terkejut betapa cepatnya anda mendapat inspirasi untuk penulisan dan perniagaan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map