Rahsia Menulis Entri Blog yang Tidak Tertahankan

Anda boleh mempunyai reka bentuk laman web yang luar biasa, tetapi akhirnya kandungan inilah yang menjual laman web anda ke dunia luar. Menulis catatan blog yang tidak dapat ditahan adalah komponen penting untuk memastikan kandungan sentiasa segar dan menarik.


Terdapat banyak elemen yang menjadikan catatan blog menonjol.

Petua # 1: Ketahui Penonton Anda

Langkah pertama dalam menulis catatan blog yang tidak dapat ditolak adalah untuk mengetahui untuk siapa anda menulis catatan tersebut.

Siapa yang anda mahu hubungi dengan catatan anda?

Setelah anda mengetahuinya, menentukan fokus yang tepat untuk artikel adalah perkara mudah.

Anda dapat mengetahui siapa khalayak anda dengan membaca analisis dan mengundi pengunjung tetap anda. Setelah anda mengetahui khalayak sasaran anda, tulis satu atau dua orang pengguna.

Sekarang, tulis semua artikel anda seolah-olah anda menulisnya untuk persona itu.

Gali lebih mendalam: Cara mencari idea pos blog yang tidak sabar untuk dibaca oleh orang lain

Petua # 3: Datang dengan Tajuk yang Menarik

Tajuk catatan blog anda dapat menarik minat pembaca untuk mengklik pada pautan dan membaca siaran atau melambung. Tajuk utama terbaik adalah deskriptif dan aktif. Penting untuk membuat pembaca ingin membaca artikel tersebut.

Gali lebih mendalam: Mengapa bercerita adalah bahagian penting dalam blog

Petua # 9: Tutup dengan Tujuan

Jangan sesekali menghampiri perenggan terakhir dari catatan blog anda. Anda mahu menutup artikel dengan momentum yang sama dengan yang anda buka. Perenggan penutup yang mantap akan mengingatkan pembaca apa yang telah anda bahas dalam siaran dan akan membuat mereka merasa seolah-olah mereka telah belajar sesuatu yang baru.

Dalam perenggan penutup itu, anda juga ingin membuat ajakan bertindak. Pilihan lain adalah dengan menambahkan butang di hujung atau garis terpisah dengan ajakan bertindak (CTA). CTA hanya meminta pembaca untuk mengambil tindakan.

Salah satu contoh ajakan bertindak adalah pernyataan seperti, “Jadilah pelari yang lebih baik dengan membaca ulasan air pintar.”

Untuk menulis CTA yang baik, anda perlu mengetahui apa yang ingin anda capai dengan pernyataan tersebut. Apakah tindakan yang anda mahu pembaca anda lakukan? Sebaik sahaja anda mengetahui tindakan yang anda mahu pembaca lakukan, akan mudah untuk menulis pernyataan yang meminta pembaca untuk melakukan perkara itu.

Gali lebih mendalam: Lima cara untuk menangkap kesilapan dalam tulisan anda sendiri

Mengapa Luangkan Masa Membuat Catatan Hebat?

Catatan blog yang hebat dapat membantu kedudukan mesin pencari, menarik pengunjung laman web untuk mendaftar ke senarai mel anda, dan meletakkan laman web anda dengan sebaik mungkin.

Dengan mengikuti rahsia dalam catatan ini, catatan blog anda akan menjadi kualiti setinggi mungkin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me