25 Tech Tycoons (en hun nettowaarde) die u moet kennen

Overleven in de uiterst competitieve tech-industrie is een prestatie op zich, maar deze techmagnaten hebben het niet alleen overleefd, ze gedijen er ook in. Met een gecombineerde nettowaarde van meer dan $ 1 biljoen blijven deze zelfgemaakte tech-miljardairs de lijst van de rijkste mensen ter wereld domineren.


Maar wie zijn deze tech-moguls?

Nou, een paar van deze namen zouden bekend moeten zijn als je ooit op internet hebt gesurft. Een aantal van hen zijn echter nieuwkomers die in de gelederen stijgen door te profiteren van de markt voor sociale media en mobiele technologie.

Lees verder en maak kennis met de techmagnaten die de verhuizers en shakers zijn van de hedendaagse tech-industrie.

1. Bill Gates

Huidige rol: CEO / oprichter van Amazon.com

In juli 2017 slaagde Jeff Bezos erin Bill Gates kort van zijn plaats te stoten om de rijkste man ter wereld te worden. De CEO en oprichter van Amazon, Bezos vergaarde zijn fortuin toen hij het concept van e-commerce voor het eerst introduceerde en een revolutie teweegbracht. Toen Amazon in 1994 voor het eerst begon, opereerde hij vanuit een garage bij zijn huis in Seattle en was een online boekenwinkel. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een e-commerce-kolos, die alles verkoopt, van mode tot consumentenelektronica en alles daartussenin.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 81.7 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 94,8 miljard

3. Mark Zuckerberg

Huidige rol: CTO / oprichter van Oracle

Larry Ellison richtte in 1977 samen met twee andere collega’s Oracle Corp, een programmeerbedrijf, op. Het bedrijf behaalde het grootste deel van zijn winst door projecten met de CIA en het ontwikkelen van software die helpt bij databases voor klantrelatiebeheer. Ellison gaf zijn positie als CEO op in 2014, maar blijft voorzitter van de raad van bestuur en chief technology officer voor Oracle.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 59.3 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 60,1 miljard

5. Larry Page

Huidige rol: president van Alphabet

Samen met Larry Page heeft Sergey Brin Google gemaakt tot het bedrijf dat het nu is. Brin was de sleutel tot het faciliteren van de grootschalige herstructurering van Google in 2015, waardoor de zoekmachine onder de houdstermaatschappij van Alphabet kwam te vallen. Via Alphabet blijft hij nieuwe ‘moonshot’-projecten en ideeën verkennen, zoals het maken van geautomatiseerde huizen en zelfrijdende auto’s.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 42.7 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 47,3 miljard

7. Jack Ma

Huidige rol: voorzitter / CEO van Tencent Holdings

Software-ingenieur Ma Huateng (of Pony Ma) waagde zich in de technologie-industrie toen hij in 1998 Tencent Holdings oprichtte, het grootste internetportaal van China. Enkele van de succesvolle ondernemingen die hij met Tencent Holdings heeft gemaakt, zijn onder meer QQ, een instant messaging-service; Wechat, een mobiele-sms-dienst met meer dan 900 miljoen gebruikers; en Tencent Games, de grootste online gamingcommunity in China.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 36.7 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 43,3 miljard

9. Steve Ballmer

Huidige rol: voorzitter / CEO van Dell

Oprichter van het computerbedrijf met zijn naamgenoot, Michael Dell bezit veel van zijn fortuinen van Dell Technologies. De fusie van Dell met computeropslaggigant EMC leidde tot de grootste technologie-acquisitie ooit met een geschatte waarde van $ 60 miljard. Hij blijft een 70% -belang houden in het bedrijf en treedt op als voorzitter en CEO.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 22.4 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 23,5 miljard

11. Masayoshi-zoon

Huidige rol: CEO / voorzitter van Tesla

Elon Musk maakte naam in de tech-industrie toen hij mede-oprichter was van PayPal, dat later in 2002 door eBay werd overgenomen voor $ 1,4 miljard. Hij lanceerde Tesla Motors, dat zich richt op de productie van volledig elektrische voertuigen op de massamarkt, en SpaceX , Musks raketbedrijf met een waarde van meer dan $ 20 miljard.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 20.7 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 19.7 miljard

13. Paul Allen

Huidige rol: voorzitter van Samsung Electronics

Lee Kun-Hee, voorzitter van Samsung Electronic, haalde de lijst ondanks een paar tumultueuze jaren. Lee kreeg in 2014 een hartaanval en blijft in het ziekenhuis in het Samsung Medical Center in Seoel, terwijl zijn zoon, Jay Y. in 2017 werd gearresteerd, aangeklaagd en in de gevangenis werd gestoken wegens omkoping. Desondanks bekleedt het elektronische conglomeraat de leidende positie op de mobiele markt met zijn smartphones.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 18.3 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 21.7 miljard

15. Azim Premji

Huidige rol: oprichter / CEO van Netease

William Ding, een van de grootste bedrijven voor online en mobiele games ter wereld, vergaarde zijn fortuin via de enorme gamingmarkt van China. Hij was de rijkste man van China en de eerste internet- en gaming-miljardair in 2003. Zijn bedrijf blijft groeien met een omzetstijging van 67% in 2016 tot een bedrag van $ 5,5 miljard.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 16.1 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 18 miljard

17. Robin Li

Huidige rol: oprichter / voorzitter van HCL

Shiv Nadar was een pionier in de Indiase IT-industrie toen hij in 1976 HCL vond. Nadar begon met het maken van rekenmachines en microprocessors in zijn garage en breidde later uit tot softwarediensten. HCL Technologies is momenteel de op drie na grootste leverancier van softwareservices in India met een geschatte omzet van $ 7,5 miljard.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 13.5 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 13,4 miljard

19. Dustin Moskovitz

Huidige rol: voorzitter van de raad van toezicht van SAP

Voormalig IBM-medewerker Hasso Plattner vertrok in 1972 met vier andere collega’s om SAP (Software, Applications, Products), een Duits softwarebedrijf, te lanceren. SAP genereert een jaarlijkse omzet van meer dan $ 20 miljard dollar en is marktleider in de B2B-ruimte. Plattner trad in 2003 terug als CEO en blijft voorzitter van de raad van commissarissen van SAP.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 12.6 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 13.3 miljard

21. Zhang Zhidong

Huidige rol: uitvoerend voorzitter van Google

Eric Schmidt was voorheen de CEO van Novell en Chief Technology Officer bij Sun Microsystems voordat hij bij Google kwam. Schmidt was CEO van 2001 tot 2011 en veranderde later als voorzitter van Alphabet, het moederbedrijf van Google, en fungeert als de wereldwijde ambassadeur van Google.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 12.4 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 13,5 miljard

23. Terry Gou

Huidige rol: oprichter van Dietmar Hopp Stiftung

Dietmar Hopp voegde zich bij Hasso Plattner en voormalige IBM-collega’s bij de lancering van het Duitse softwarebedrijf SAP in 1972. Hopp was van 1988 tot 1998 co-CEO en vervolgens tot 2003 voorzitter van de raad van commissarissen. Later stopte hij in 2005 en verlegde hij zijn aandacht naar het goede doel werken met Dietmar Hopp Stiftung, die meer dan $ 470 miljoen heeft verdeeld voor sport, medicijnen, onderwijs en sociale programma’s.

 • Netto-waarde voor de technologiesector: $ 10.2 miljard
 • Directe realtime waarde: $ 10,6 miljard

25. Zhou Qunfei

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map