Hoe werkt Wikipedia?

Slechts drie jaar na de oprichting van Google opgericht, is Wikipedia vandaag de dag de grootste meertalige, webgebaseerde, gratis encyclopedie. Het is zelfs zo rijk aan bronnen dat het verrassend is dat de site geen speciale slogan als ‘Google it’ heeft gerangschikt (persoonlijk verwijt ik de niet-glamoureuze klinkende naam).


Maar ondanks dat is Wikipedia volgens Alexa vandaag de op vier na meest bezochte site op internet, in de volgorde achter Google, YouTube, Facebook en Baidu. Waar gaat het over Wikipedia waar zoveel mensen van houden en toch, zo weinigen spreken er echt over?

Wat is Wikipedia?

Gestart door Jimmy Wales en Larry Sanger in 2001, dateert het concept en de technologische fundering van de site daarvoor.

Het jaar was het daadwerkelijke startpunt van de site, waar het vanaf het begin draaide. Het is zelf gedefinieerd als “een gratis encyclopedie, gezamenlijk geschreven door de mensen die het gebruiken.”

Tegenwoordig is Wikipedia een van de vele “Wiki” -sites die verschuldigd zijn en beheerd worden door de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie die zich heeft toegelegd op een ontmoedigende taak: gratis kennis voor iedereen.

Hoe Wikipedia geld verdient

Ja, zelfs non-profitorganisaties moeten geld verdienen. Het enige verschil is dat non-profitorganisaties hun geld terugsturen naar het bevorderen van hun missie, in plaats van enorme bedragen uit te keren aan dividenden aan aandeelhouders en eigenaren.

Dus als een gratis service die zelfs geen advertenties op hun site weergeeft, hoe blijft Wiki drijven?

Er zijn immers aanzienlijke kosten aan salarissen, technologieën en zelfs webhosting! Alleen al webhosting kost Wikipedia jaarlijks meer dan US $ 2 miljoen.

Het antwoord is simpel: de meeste fondsen zijn donaties.

In het boekjaar 2017 heeft de Wikimedia Foundation meer dan 80 miljoen dollar aan donaties binnengehaald – meer dan 90% van haar totale inkomsten. Verlaag de overheadkosten, zoals salarissen en andere kosten, en de stichting haalt nog steeds meer dan US $ 20 miljoen per jaar binnen.

De stichting heeft slechts 9 cent nodig om elke dollar binnen te halen. In de woorden van Jimmy Wales zelf: “De Wikimedia Foundation is ongelooflijk kosteneffectief. Ons jaarbudget is minuscuul in vergelijking met veel goede doelen en onze impact is absoluut enorm. ”

Laten we eens kijken wat het daarvoor in 2017 kan laten zien:

 • 15.000.000 bezoeken per maand
 • 5 miljoen nieuwe artikelen
 • 119 Wikimedia-hoofdstukken en gebruikersgroepen in 50 landen

Wikipedia paginaweergave en gebruikersstatistieken.

Wie maakt wiki-inhoud?

Wikipedia-inhoud wordt door iedereen gemaakt. Het is in feite een van de eerste gevallen van crowdsourcing, begonnen voordat de term ooit officieel werd bedacht. Mensen die deze inhoud maken en onderhouden, komen van over de hele wereld.

Dit stelt hen in staat om een ​​breed scala aan vaardigheden en expertise samen te brengen om inhoud te ontwikkelen die in essentie inhoud zal zijn die accuraat is, is opgesteld volgens gespecificeerde richtlijnen en up-to-date is. Het laat ook andere nuances toe, zoals individuele stijl en vertelling.

Deze medewerkers worden “Wikipedianen” of “redacteuren” genoemd en zijn bijna allemaal vrijwilligers.

Afgezien van het maken van inhoud, volgen Wikipedians strikte richtlijnen om ervoor te zorgen dat de inhoud correct is. Om daarbij te helpen, fungeren ze ook als zelfcontrolerende kracht, controleren ze inhoud die door anderen is gemaakt en zorgen ze ervoor dat deze de juiste richtlijnen volgt.

Hoe u kunt bijdragen aan Wikipedia

Zodra enige inhoud is gemaakt door een Wikipedian, zoals hierboven vermeld, wordt deze kritisch beoordeeld via consensus. Dankzij digitale technologie is Wikipedia niet beperkt in lengte van inhoud in tegenstelling tot een gedrukte versie. Wat echter strikt beperkt is, is welke inhoud wel en niet kan worden opgenomen.

Beginnende makers van inhoud worden vaak aangemoedigd om te beginnen door naar bestaande inhoud te kijken en hun vaardigheden daar te testen. Dit wordt gedaan door er overheen te gaan en correcties aan te brengen in het geval van onnauwkeurigheden of door inhoud toe te voegen om het nut of de nauwkeurigheid te vergroten van wat al is gedaan.

Als je nog steeds niet zeker bent over het bewerken van inhoud, kun je hier klikken om te bezoeken wat Wikipedia een ‘Sandbox’ noemt en om te zien of je kunt wennen aan het gebruik van hun editor. Het is niet erg moeilijk en lijkt op een tekstverwerker, zij het met meer functionaliteit gericht op het online karakter.

De Wikimedia Foundation stelt dat:

Het beleid van Wikipedia is om aan de encyclopedie alleen verklaringen toe te voegen die verifieerbaar zijn, en niet om origineel onderzoek toe te voegen. De Wikipedia-stijlgids moedigt redacteuren aan om bronnen te citeren. Dankzij gedetailleerde citaten kunnen lezers van het artikel de betreffende inhoud gemakkelijk verifiëren.

Deze simpele verklaring vertelt het allemaal.

Om lid te worden van Wikipedians, hoef je alleen maar naar Wikipedia te gaan en je te registreren voor een account. U wordt dan aangemoedigd om alle richtlijnen en tutorials grondig door te nemen over wat Wikipedians wel of niet moeten doen om de site in topconditie te houden.

Natuurlijk zijn sommige pagina’s ‘beschermd’, wat betekent dat u ze niet rechtstreeks mag wijzigen. Als u beveiligde pagina’s ziet en denkt dat ze fouten bevatten of verbeterd zijn, kunt u contact opnemen met een redacteur die deze kan bewerken en een verzoek kan indienen.

Houd er nogmaals rekening mee dat Wikipedianen strikt vrijwilligers zijn en niet worden betaald.

Wikipedia is beschikbaar in meerdere talen

Voor degenen onder u die niet de Engelse moedertaal zijn, maak u geen zorgen, u kunt nog steeds bijdragen aan deze fantastische site. Wikipedia heeft inhoud in meer dan 300 verschillende talen, van Afrikaans tot Winaray (een moedertaal van de Filipijnen).

Logaritmische grafiek van de 20 grootste taaledities van Wikipedia (bron: Wikipedia).

Als je het niet prettig vindt om in het Engels bij te dragen, kies dan een van de vele beschikbare talen en je kunt nog steeds meedoen. De meest populaire taal blijft echter Engels, gevolgd door Cebuano en Zweeds.

De laatste tijd is er enige bezorgdheid dat het aantal Engelstalige editors is afgenomen. In 2014 publiceerde The Economist een artikel getiteld “The Future of Wikipedia”, gebaseerd op gegevens gepubliceerd door Wikimedia. Het tijdschrift deed een trendanalyse en ontdekte dat het aantal Engelstalige editors in zeven jaar tijd met maar liefst 30% was gedaald.

Welke inhoud is toegestaan ​​op Wikipedia?

De inhoud van Wikipedia draait om drie kernbeleidslijnen;

 1. Neutraal standpunt – Wikipedia vereist dat alle inhoud informatie bevat vanuit een neutraal standpunt. De site dringt erop aan dat alle opvattingen eerlijk en zonder vooringenomenheid moeten worden gepresenteerd, ongeacht het onderwerp dat wordt behandeld.
 2. Controleerbaarheid – Hoewel de site toeschrijving vereist voor inhoud die waarschijnlijk wordt aangevochten, moet er rekening mee worden gehouden dat alles waarover u wilt schrijven of corrigeren, kan worden onderbouwd. Dit zorgt voor de betrouwbaarheid van feiten, zodat mensen die graag de inhoud lezen niet verkeerd worden geïnformeerd.
 3. Geen origineel onderzoek – Hoewel originele gedachten misschien goed zijn, gaat dit terug op de eis van Wikipedia dat alle informatie verifieerbaar moet zijn. Als zodanig stelt het dat “artikelen geen nieuwe analyse of synthese van gepubliceerd materiaal mogen bevatten die dient om een ​​positie te bevorderen die niet duidelijk door de bronnen wordt bevorderd”.

Deze kernbeleidsregels hebben de site zo betrouwbaar gemaakt dat Facebook en YouTube in 2017-2018 zeiden dat ze zouden vertrouwen op Wikipedia om “hun gebruikers te helpen rapporten te evalueren en vals nieuws te verwerpen”.

Volgens Noam Cohen schrijft hij in de Washington Post,

YouTube’s afhankelijkheid van Wikipedia om het record recht te zetten, bouwt voort op de gedachte van een ander feitelijk uitgedaagd platform, het sociale netwerk van Facebook, dat vorig jaar aankondigde dat Wikipedia zijn gebruikers zou helpen nepnieuws uit te roeien.

U kunt Wikipedia-inhoud delen

Bron: Wikipedia

Wikipedia heeft verklaard dat er veel mensen zijn die momenteel gebruik maken van hun inhoud en het verwelkomt meer om dat te doen. Er moet echter aan hergebruik worden voldaan met inachtneming van de licentie die van toepassing is op de inhoud die u wilt hergebruiken. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen op de site.

Voor het grootste deel kan tekstinhoud worden gebruikt onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution Share-Alike-licentie (CC-BY-SA). Tekst die niet wordt gedekt door dit valt onder de voorwaarden van de GNU-licentie voor gratis documentatie.

Hoewel er binnen beide licenties richtlijnen zijn (bijv. Toeschrijving, toegang tot kopiëren, enz.), Hoeft het recht om de meeste inhoud te gebruiken niet te worden gekocht.

De toekomst van Wikipedia

Zoals eerder vermeld, is er in de loop der jaren een algemene afname in Wikipedia-inhoudeditors. Dit wordt door sommigen toegeschreven aan de fundamenten waarop de site wordt geleid – strikte naleving van het kernbeleid.

Hetzelfde beleid dat het tot een betrouwbare bron voor YouTube en Facebook heeft gemaakt, heeft het ook veranderd in een harde omgeving waar nieuwe redacteurs aan kunnen bijdragen. Helaas kan de Wikimedia Foundation de vrijwilligersgemeenschap niet opdragen de manier waarop het werkt te veranderen.

De stichting heeft echter erkend dat haar operationele methoden mogelijk verouderd zijn en heeft haar website en software aangepast in de hoop op weg naar een duurzamere reis.

Alleen de tijd zal uitwijzen of deze veranderingen voldoende zullen zijn om nieuwe redacteuren en vrijwilligers in staat te stellen elkaar te benaderen en samen te werken voor het welzijn van de wereld. Ik geloof echt dat de oorspronkelijke missie waarop Wikipedia is begonnen een goede was, en ik hoop dat anderen het goede zullen zien dat nog over is.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map