Како изградити архитектуру сајта која побољшава СЕО

Архитектура сајтова важан је СЕО фактор на страници. Ако исправно схватите, и претраживачи и посетиоци разумеће о чему се ради на вашој веб страници и лако ће пронаћи информације које су им потребне.


Дакле, ако планирате нову веб локацију (или реорганизујете постојећу), радите на њеној структури да бисте побољшали њен СЕО као и целокупно корисничко искуство. Да бисте то учинили, морате радити на три ствари:

 1. Ваша организација садржаја,
 2. Навигација и
 3. Интерно повезивање.

Да видимо сада како креирате СЕО и стручну веб локацију.

3 корака за изградњу архитектуре места која побољшава СЕО

1. корак: Планирајте (и организујте) садржај веб локације

Прво што треба учинити приликом планирања и организовања садржаја за нову веб локацију јесте навести различите категорије садржаја које ће веб локација покривати.

Једном када утврдите теме садржаја које покривате, лако дођете до релевантних идеја о садржају, креирате садржај и ставите делове садржаја у праву организацију.

Стварни животни сценарио

Узмимо пример да видимо како можете одабрати праве категорије садржаја.

Претпоставимо да желимо да направимо веб страницу о биљкама Фенг Схуи. Наша страница ће имати блог на којем ће се расправљати о савјетима о куповини, постављању и одржавању Фенг Схуи биљака. Такође ће имати продавницу.

Дакле, да бисмо пронашли различите категорије садржаја за ову веб страницу, почет ћемо с основним Гоогле претрагама.

Очигледно, наша кључна реч биће „Фенг Схуи биљке“.

Ако га потражите, појављују се следеће сродне кључне речи:

Истраживање сродних кључних речиИстраживање сродних кључних речи

Као што видите, из овога произлазе 2-3 добре категорије садржаја: собне биљке фенг схуи, канцеларије фенг схуи биљке, и биљке фенг схуи за богатство (или биљке за фенг шуи новац).

Креирајмо листу и додајмо јој ове кључне речи.

Имајте на уму да када наиђете на две сличне идеје попут „биљке фенг схуи новца” и “биљке фенг схуи за богатство“, Не рачунајте их као две теме јер су оне у основи исте.

У таквим случајевима упоредите оба термина користећи Гоогле Трендс. И одаберите ону популарнију.

Упоређивање појмова за претрагуУпоређивање појмова за претрагу са Гоогле трендовима

У нашем примеру је јасна, идеја „биљке фенг схуи за богатствоЈе много популарнији од „биљка новца за фенг шуис ”. Па идемо с првом.

Да бисмо још мало ископали, користићемо бесплатан алат за истраживање кључних речи СЕРПС. Овај алат ће вам дати више увида у садржај који треба да покрива на нашој веб локацији.

Управо ћемо унети семенску кључну реч: „биљке фенг шуи“.

Као што можете видети доле, СЕРП-ови предлажу неке кључне речи са дугим репом за нашу кључну реч:

Откривање додатних тема са СЕРП-овимаОткривање тема садржаја помоћу СЕРП-ова

Из овога, садржајна тема око “биљака вештачког фенг шуија” изгледа занимљиво. Додајмо га на нашу листу.

Да бисте добили више идеја, користите ново пронађене теме садржаја и поновите поступак.

Зашто бисмо сада додали те две странице нашем менију?

Па, јер ће нам ово помоћи да рангирамо нашу веб локацију по тим циљаним кључним речима.

како?

Са садржајем помоћи или камен темељаца.

Садржај Цорнерстоне-а, како Иоаст објашњава, је критични део СЕО велике слике. Садржај овог камена није ништа друго него „једна једина страница која је средиште садржаја о тој теми.

Дакле, на нашој страници са садржајем угаоног камена за „Фенг Схуи канцеларије“, Написали бисмо неки једноставан садржај на ту тему и повезали се са сваким чланком који имамо на нашој веб локацији под овом категоријом.

Ако корисник тражи „фенг схуи уредске биљке“Постоји велика могућност да Гоогле прикаже нашу страницу са основним садржајем за њу. А када корисник кликне и слети на нашу страницу, пронаћи ће линкове до најрелевантнијих чланака око теме коју је тражио..

Када планирате информациону архитектуру ваше веб локације, не заборавите да следите стил сличан пирамиди.

На горњој слици налазимо „почетну страницу“, а испод ње се налазе различите странице (и следеће подстранице).

Моз наводи да таква структура:

„… има најмању могућу количину веза између почетне странице и било које одређене странице. Ово је корисно јер омогућава да се сок за везу (рангирајућа снага) струји кроз целокупно веб место и на тај начин повећава потенцијал за рангирање сваке странице.

Корак # 3: Изградите богату мрежу интерних веза

Једном када испланирате свој садржај и поставите чврсту архитектуру која ће га држати, ваш последњи корак је коришћење унутрашњих веза да бисте их све залепили. Корисници и претраживачи ће користити ове линкове да би сазнали више о повезаном садржају на вашој веб локацији.

И Иоаст и Моз препоручују исту стратегију повезивања: они предлажу повезивање сваког дела садржаја са ресурсом који је један ниво виши и нижи у хијерархији информација.

Дизајн архитектуре веб локација

Погледајте следећу слику да бисте добили идеју. Као што видите, почетна страница повезује на страницу о Фенг Схуи уредским биљкама. А ова се страница, са друге стране, односи на различите садржаје о овој теми. Исто тако, ови садржајни делови или објаве повезују се са страном на углу камена.

Интерно повезивањеСЕО-једноставан начин за постављање интерних веза

Радећи то, Иоаст објашњава да појачавате свој СЕО „Јер повезујете се са страница које су уско повезане једна са другом по садржају ….“

Сваки пут када објавите било шта ново у било којој од категорија, освежите страницу са основним садржајем на ту тему везом са линком до новог чланка. Такође, линк на страницу са садржајем новог темеља из новог чланка. Зац Хеинрицхс из Портента говори како овај корак може побољшати СЕО новијих делова садржаја. Он каже:

Можете да нађете на претраживачима да природно индексирају нови садржај брже тако што ћете га повезати са страница велике вредности попут ваших почетних или категорија са страницама.

Завршавање …

Дакле, то је ствар тога за изградњу СЕО-прилагођене архитектуре веб локација. Надам се да сте научили нешто корисно из овог чланка.  

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map