СЕО 101 за блогере из првог времена

Покретање блога је узбудљиво – али узбудљивије је видети људе који заправо читају и реагују на ваш садржај. Да би се то догодило, људи заправо морају да пронађу ваш садржај – и, свиђало нам се то или не, СЕО је велики део тога.


СЕО – скраћеница за оптимизацију претраживача – урађено је исправно као данашњи еквивалент премиум листе Иеллов Пагес…, али без стварног додељеног трошка.

Постоји мноштво правила и најбољих пракси, чији су сви циљеви унапређење садржаја који генеришете што заузврат повећава рангирање вашег претраживача – или једноставним речима, помаже вашем садржају и веб локацији да се појаве више у резултатима претраге.

Што је виши ваш ранг, али већа је вероватноћа да неко посети вашу веб локацију – поготово зато што отприлике 75% корисника интернета никада не прегледа претходну страницу један од резултата претраживања..

Како тражилице раде у ораху

У основи, претраживач је само друга врста рачунарског софтвера (мање или више) који ради на индексирању веб страница у базу података заснованом на брзом скенирању садржаја сваке странице. Мислите на то као на брзинско читање одређене теме – брзо скенирате материјал за материјалом, тражећи одређене речи да искоче на вас. То је попут претраживача – само претраживач дигитално чита читање брзине… и, наравно, непрестано се развија у својим способностима.

Међутим, претраживачи не раде само то сами; доводе своје пријатеље да помогну, шаљу пауке да пузе по вебу. Ти пауци затим консолидују своја открића и презентују га претраживачу како би рангирао и сажео своју веб локацију, странице и информације – поред свих осталих важећих или релевантних веб локација.

како сео ради

Тражилице раде сложене алгоритме који се стално мењају – због тога се правила СЕО-а такође стално мењају; пратити. Не постоји нужно приручник „како да“ увек одговара СЕО рачуну, али постоје нека правила која остају доследна међу променама, као и нова правила и савети који су се појавили упоредо са новим алгоритмом.

СЕО жели да буде у току са најбољим праксама да би био испред конкуренције.

Шта то значи блогерима?

За почетак, признајмо да су претраживачи попут Гоогле-а (који тренутно поседује 67,5% претраживачког тржишта према цомСцоре анализи) невероватно важни у нашем послу јер доноси посетиоце на наше блогове.

Боље од Гоогле-овог значаја су тона истраживања, укључујући студију Форрестер истраживања из 2006. године која је открила да 93 одсто целокупног интернет саобраћаја потиче из претраживача. Али – од тих 93 процента, само око 75 процената ће се икада помицати по првој страници – што значи да је одредјивање вашег садржаја и блога на првој страници резултата претраге неопходно за ваш успех.

Овде долази СЕО.

СЕО Екплаинед

Дакле, имамо шта и зашто – разговарајмо о томе како.

Тражилице обрађују неспојиве количине података – и док су добри у варењу података сами, СЕО обезбеђује да правилно процене ваш садржај и индексирају га у складу с тим. Али осим што помаже претраживачима да једноставно процене шта то радите, СЕО такође помаже претраживачима да процене квалитет вашег садржаја и вашу укупну релевантност за тему..

Шта је СЕО заиста?

Шта је СЕО?

На @ахрефс-у нам се свиђа дефиниција @ ВиперЦхилл-а:

„[То је] дио алгоритама обрнутог инжењеринга и дио обрнуте инжењерске људске природе. Ради се о употреби логике и „црева“ да бисте урадили оно што мислите да би требало да буде важно, а затим се ослањате на податке да бисте сами себе исправили.

– Тим Соуло (@тимсоуло) 18. јуна 2019

Коришћењем СЕО техника, у могућности сте да претраживачу унесете белешке о литици на вашу веб локацију, истичући важне податке који вам заузврат осигуравају боље место у списку резултата претраживача.

Постоје стотине комада алгоритама за претраживачке системе – и, наравно, претраживачи попут Гооглеа не пружају приручник; то би само помогло људима да прикључе интернет глупостима и погрешним поступцима. Поред тога, СЕО стручњаци непрестано раде на декодирању система и проналажењу пракси које делују на побољшању рангирања пописа за садржај. Неке су сложеније од других, а неке постоје већ неко време, док су друге новије у правилнику.

Без обзира на то, сви се развијају.

Основне оптимизације за претраживаче

СЕО је више него само научна тема. Марк Јацксон, директор Визион Интерацтиве-а, једном је написао:

Креативан креативност са СЕО-ом размишља о томе како маркетиншки програм може обухватити друштвени, графички дизајн, изградњу веза, стварање садржаја и ПР како би се постигао заједнички циљ. Креативност уз СЕО такође подразумева и преобликовање дизајна / кода веб локације како би се употребљивост и доступност побољшали, истовремено одржавајући смернице бренда и држећи се захтева „изгледа и осећаја“, а истовремено побољшава СЕО.

Сваког дана морамо бити креативни у одређивању како најбоље циљати кључне речи одређивањем који начин стварања садржаја даје нам најбољу шансу за присуство у претраживачима и – што је најважније – ангажовање наше публике.

Ипак, имамо неколико основних смерница на путу.

Наслов наслова

сео стриповиСЕО стрип

Свака страница има наслов, а пауци претраживача дају им тежину у вашем “резимеу”. Користите одговарајуће и релевантне кључне речи у насловима ваше странице – при томе, под условом да је наслов релевантан садржају на стварној страници, СЕО плус.

Кључне речи

Кључне речи су оригинална СЕО тактика која и данас остаје важна, али са сасвим истим приоритетом као у претходним алгоритмима. Ипак, они су и даље важан део свеобухватне СЕО стратегије. Кључне речи – или кључне фразе – су једна реч или комбинација речи релевантних за ваш садржај. На пример, ако пишете о школовању штенаца, „школовање штенаца“ може бити важна кључна реч за ваш блог. Као најбоља пракса уградите ту кључну реч најмање у наслов поста и садржај. Пазите, међутим, да не презасићујете своје дело, међутим – то не само да нервира читаоце; такође је недостатак са претраживачима.

Везе

Тражилице доследно придају додатну тежину референтним везама са веродостојних веб локација (што се односи на утврђивање рангирања претраживања). Важна реч је веродостојна.

Размислите о објављивању госта на другом блогу или веб локацији, укључујући упутујући линк на сопствену веб локацију. Објављивање релевантних савета или информација на форумима заједнице или на друштвеним мрежама, као што је ЛинкедИн, такође су начини за усмеравање промета на ваш блог са легитимних веродостојних локација. Знајте да су усмерене везе као тактика у питању квалитета, а не квантитета – тако да добијање 50 упутних линкова са страница за преусмеравање или малих веб локација са врло мало промета или историје неће вам користити. Међутим, спорадичне везе са веродостојних веб локација које су део поста које пружају релевантне, вредне информације, позитивно ће утицати на вашу ранг листу.

Сидро текст

Пауци претраживача такође узимају у обзир линкове на вашим стварним страницама како би одредили релевантност и примењивост појма за претрагу. Опет размотрите кључне речи * и користите их у своју корист. На пример, повезивање текста „кликни овде“ је у реду, али неће вам помоћи у СЕО арени. Уместо тога, размислите о повезивању контекстуалног текста, као што је „Научите тренирати штенад“ који пружа не само кључну реч, већ и контекст са одређеном темом..

* Напомена: У исто време, немојте превише употребљавати исте кључне речи или кључне речи у свом тексту за сидрење да бисте избегли казне од стране претраживача.. 

Свежина садржаја

Други важан део СЕО слагалице је свежина садржаја вашег блога. Објављивање (и ажурирање вашег постојећег садржаја) непрестано помаже да ваш блог буде препознатљив као вреднији и угледнији ресурс. Супротно томе, веб локације са великим пропустима у активностима и постовима често се сматрају мање вредним – и вероватно имају мање промета и понављају посетиоце да то докажу.

Будите доследни, будите корисни и будите ангажовани.

Аналитика

Постоји много бесплатних програма за аналитику, али Гоогле Аналитицс је међу најпопуларнијим. Инсталирајте га на своју веб локацију како бисте драгоцени увид у ваш саобраћај и посетиоце – а такође и за информације које могу побољшати ваше место у претраживању. Једно од алата у оквиру пакета за анализу показује шта су људи који су дошли на вашу веб локацију преко претраживача претраживали – и шта их је довело до ваше веб локације. Термини за понављање могу бити одличне идеје за кључне речи. Добићете и информације о упућеним веб локацијама које могу пружити идеје о томе где објавити гост или на форумима и веб локацијама са којима бисте могли да се ангажујете и искористите заинтересовану и релевантну публику.

Идемо даље

Читање основа је тек почетак. Мораћете да научите и урадите много више – све од изградње линкова до развоја садржаја, оптимизације на лицу места, архитектуре сајта и још много тога – да бисте успели у СЕО.

Идемо даље, ево листе препоручених читања, форума, инфографике и блогова којима требате истражити и следити их. Забави се!

Читања за почетнике

 • Основе МОЗ-а СЕО – Врло свеобухватан СЕО водич за новорођенче.
 • Випер Цхилл ВордПресс СЕО водич – Обавезно прочитати за почетнике ВордПресс-а.

Блогови и веб локације које треба пратити

 • СЕО Би Тхе Сеа – Студије о обрасцима претраживача и други супер феноменални савети.
 • Чланци о СЕО претраживачима – вести, ажурирања и најновије студије у индустрији.
 • Ланд Сеарцх Енгине – најстарији блогови са веб локацијама / вестима.
 • Портент Блог – СЕО и интернет маркетинг уопште.
 • Блинд Фиве Иеар Олд – Интернет маркетинг блог АЈ Кохн-а.

Оутсоурцинг СЕО

 • Како одабрати поуздану СЕО агенцију – у случају да дајете услуге оутсоурцингу и тражите агенцију.

Форумс

 • Свет вебмастера / Гоогле одељења – Овде сам провео већину свог времена током својих првих дана.
 • Блацк Хат Ворлд – Највећи форуми на којима се СЕО-ови са хардцоре / црним шеширом друже.

Инфограпхиц

 • Технички СЕО 101 – Добра инфографика која покрива све важне факторе рангирања на претраживачима.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map