Amaran: Hosting yang Buruk Boleh Menjatuhkan Keselamatan Laman Web Anda

Semasa membina laman web anda, anda mungkin fokus pada kandungan, SEO, grafik dan susun atur, pengiklanan dan pemasaran – semua komponen penting dari laman web yang baik. Walau bagaimanapun, ternyata pelayan yang anda pilih untuk menghoskan laman web anda sangat penting.


Sebelum memilih kandungan dan reka bentuk laman web, anda perlu memilih hos web yang boleh dipercayai terlebih dahulu. Sebaiknya, yang tidak akan mempengaruhi kelajuan dan kedudukan pemuatan laman web anda. Salah satu faktor yang dicari oleh enjin carian seperti Google semasa mengindeks laman web adalah seberapa cepat ia dimuatkan.

Walaupun hos web yang baik tidak semestinya membuat laman web anda disenaraikan di halaman pertama Google, hos yang buruk dapat merosakkan kredit anda dengan Google dan mesin pencari besar lain. Jenis, kelajuan, lokasi, dan waktu pelayan penyedia hosting web akan mempengaruhi kredit laman web anda dengan SE. Jangan biarkan hos yang buruk merosakkan kedudukan carian laman web anda.

Statistik dan fakta

Satu tinjauan baru-baru ini menyimpulkan bahawa sekitar 79% pembeli tidak berpuas hati dengan prestasi laman web dan cenderung membeli. Kajian ini memfokuskan pada hubungan antara prestasi laman web dan pendapatan yang menarik oleh domain.

Rata-rata kadar pengabaian troli adalah 68%, seperti yang diukur oleh Baymard Institute. Pelanggan menambah produk ke troli tetapi pergi tanpa membuat pembelian; ini disebut sebagai pengabaian troli. Ini adalah salah satu cabaran paling penting dari industri e-dagang, dan alasan utama untuk meninggalkan troli adalah laman web yang perlahan.

Sekiranya anda majalah dalam talian atau tidak memerlukan laman web runcit dalam talian untuk perniagaan anda, anda mungkin menghadapi masalah yang sama seperti pengabaian halaman dan kadar pentalan tinggi – pelawat yang mendarat di laman web anda dan pergi tanpa berinteraksi dengan halaman. Kemungkinannya adalah kerana waktu pemuatan yang lambat kerana host laman web anda.

Perkhidmatan hosting yang buruk adalah nyata dan hanya dapat diatasi dengan bantuan perkhidmatan hosting yang sangat baik.

Pancingan data Bluehost

Sumber

Kembali pada bulan Ogos, White Fir Design membincangkan situasi di mana hos web Bluehost – berdasarkan pelanggan telah menerima e-mel phishing – cuba menjual salah satu pelanggan mereka perkhidmatan keselamatan SiteLock $ 1,200 setahun. Ia tidak menggambarkan gambaran Bluehost yang bagus, walaupun e-mel phishing agak biasa.

Pemilik hos tidak menyiasat keadaan yang dituntut sebelum cuba menjual perkhidmatan keselamatan yang mahal kepada pelanggan mereka.

Majukan keadaan hingga sekarang, dan ia masih berlaku.

Pakar-pakar di White Fir dihubungi oleh pelanggan untuk mendapatkan nasihat setelah menerima e-mel yang mereka fikirkan berasal dari Bluehost. Penerima dicadangkan untuk membelanjakan $ 49 sebulan di SiteLock yang akan menyelesaikan masalah penipuan-e-mel.

Melihat e-mel yang ditunjukkan di atas, kami dapat melihat bahawa ia adalah e-mel pancingan data kerana salah satu pautan di dalamnya adalah ke laman web:

my.bluehost.com.f33ba15effa5c10e873bf3842afb46a6.co19331.tmweb.ru dan bukan my.bluehost.com.

Situasi di atas adalah satu lagi contoh yang baik mengapa apabila ada yang menghubungi SiteLock mengenai masalah malware yang sepatutnya; mereka mendapat pendapat ‘pakar’ kedua dari syarikat keselamatan yang lain. Yang terakhir ini dapat mengenal pasti masalah, menyelamatkan sumber daya pelanggan yang terjejas.

Hos Web yang Buruk Boleh Menjatuhkan Anda

Bagaimana pengguna tahu jika syarikat hosting laman web menurunkan mereka? Terdapat beberapa sifat hos yang sangat dibenci oleh Google, dan itu akan membahayakan keselamatan laman web anda. Oleh itu, bukannya mungkin muncul di halaman ketiga, domain anda tidak akan muncul sehingga halaman kesepuluh dalam hasil carian mesin, semuanya disebabkan oleh masalah dengan host web anda. Periksa penyedia web anda untuk mengetahui salah satu daripada lima aspek yang disenaraikan di bawah.

1- Kelajuan laman web

Statistik Berkaitan dengan Kelajuan Laman Web

Menurut sebuah kajian, kira-kira 50% pengunjung mengharapkan laman web dimuat dengan waktu 2 saat atau kurang, dan sekitar 40% cenderung menyelamatkan diri jika memerlukan lebih dari tiga saat. Bagi banyak laman web e-dagang, meremehkan kesan masa muat dapat menghasilkan pelajaran yang sangat mahal. Tinjauan dalaman Amazon, beberapa tahun yang lalu, menunjukkan bahawa hanya sedikit peningkatan 100ms dalam masa memuat halaman mereka secara langsung menyebabkan penurunan penjualan 1%.

Kecuali tuan rumah anda menjatuhkan bola, masa memuat anda semestinya cepat. Sekiranya perkara tidak berjalan seperti yang anda harapkan, ini mungkin disebabkan oleh kekurangan pelaburan dalam infrastruktur atau terlalu banyak pelayan bersama – yang tidak semestinya berlaku kecuali tuan rumah laman web anda mengabaikan tanggungjawab mereka.

Pastikan anda melakukan carian pantas di web untuk mendapatkan ulasan bebas sebelum memilih hos pelayan atau memindahkan domain. Terdapat komuniti profesional di luar sana yang meluangkan masa mereka untuk mengkaji jenis perkhidmatan ini, dan mereka biasanya cukup teliti. Ia juga tidak semestinya mahal.

Sebagai contoh, LCN.com menawarkan potongan besar untuk pembelian dan pemindahan pelbagai domain.

2- Sokongan itu penting

Bayangkan ini: anda duduk di meja anda dengan secawan teh segar, retak jari anda dan lihat bahagian belakang laman web anda untuk memeriksa analisis dan statistik hanya untuk disambut dengan ralat seperti yang ditunjukkan di bawah:

Sebelum meletakkan tangan anda, periksa mesej dari penyedia anda mengenai waktu henti yang dijadualkan. Langkah seterusnya adalah memastikan bahawa perkara-perkara tidak berantakan, jadi hantarkan e-mel ke meja sokongan.

Satu atau dua hari kemudian, di mana anda kehilangan banyak potensi penjualan, akhirnya anda mendapat sambutan, dan ternyata beberapa pelayan harus dihidupkan semula. Seluruh masalah itu dapat dielakkan dengan mudah, sekiranya host domain anda memeriksa kotak mesej mereka secara berkala atau meminta pentadbir menghubungi 24/7.

Moral dari kisah ini adalah bahawa anda harus selalu mempertimbangkan reputasi penyedia dalam usaha mendapatkan sokongan mereka terhadap perniagaan anda. Sekiranya mereka terkenal dengan kelonggaran, anda boleh membawa projek anda ke tempat lain.

3- Kurang kesedaran

Laman web dan penyedia hosting tidak saleh, dan mungkin bagi mereka untuk salah memahami asas-asas apa yang mempengaruhi kedudukan mesin pencari.

Ini bermaksud bahawa mereka secara tidak sengaja dapat memecahkan langkah-langkah SEO yang anda ambil untuk mengoptimumkan laman web anda. Contohnya boleh berbeza-beza, tetapi semudah mematikan laman web kerana terlalu banyak pengunjung atau meminta agar pelbagai plugin dikeluarkan kerana ketegangan yang disebabkan oleh infrastruktur host yang tidak cekap. Sekiranya penyedia hosting tidak tahu apa itu robots.txt, mereka boleh memotong bot Google dari laman web anda kerana terlalu sering berkunjung.

Penting untuk melakukan kerja rumah di penyedia hosting anda untuk memastikan tidak ada peraturan dan polisi mereka yang mempengaruhi pengalaman pelanggan laman web anda. Anda juga harus memeriksa dengan orang lain mengenai tuan rumah tertentu jika mereka mempunyai reputasi menggunakan klien mereka untuk taktik yang merosakkan.

4- Waktu rehat tuan rumah

Aspek waktu hos tuan rumah adalah sesuatu yang mesti anda selidiki; kerana ia menjamin kategorinya. Sekiranya laman web anda perlahan atau turun pada waktu sibuk, seperti larut malam – yang tidak baik untuk tujuan SEO – itu bermaksud enjin carian terkunci dari laman web anda.

Tidak ada cara lain untuk mesin pencari mengindeks laman web anda apabila mereka tidak dapat merangkak. Sekiranya mesin pencari tidak tahu kata kunci disertakan atau bahawa anda telah mengemas kini kandungan di domain anda, kata kunci tersebut tidak akan diindeks dengan betul, dan kedudukan carian anda, serta keselamatan, akan mengalami akibatnya.

Untuk tidak perlu membuat petisyen untuk diperkenalkan kembali ke hasil pencarian, gunakan layanan untuk memantau laman web Anda untuk memberi tahu anda jika ia rusak, memberikan maklumat yang mungkin sukar ditentukan sendiri.

5- Skalabiliti

Semasa anda menjalankan blog atau kedai dalam talian, pertumbuhan dan keselamatan laman web harus menjadi tujuan keseluruhan. Sekiranya anda memulakan dengan tahap terendah, tidak memiliki sumber daya yang diperlukan dapat menghambat langkah lancar untuk projek perniagaan anda.

Tuan rumah yang baik memberi anda pelbagai jenis cetak biru yang memberitahu anda bila tiba masanya untuk menaik taraf ke tahap yang lebih tinggi dan lebih selamat, menawarkan laman web anda aspek terbaik untuk memenuhi keperluan khusus anda.

Secara ringkas

Walaupun membina laman web adalah mustahak, penyedia hos web anda mewakili asasnya. Host yang baik dapat membolehkan laman web anda mencapai potensinya dalam masa yang lebih sedikit dengan memberikan kestabilan dan bantuan setiap kali anda memerlukannya.

Semasa anda mencari hos baru untuk projek seterusnya, perhatikan kriteria minimum yang kami nyatakan sebelumnya seperti perkhidmatan sokongan yang sangat baik, amalan keselamatan yang kukuh dan ruang yang cukup untuk kerja anda berkembang!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map