Cara Memindahkan Laman Web Anda ke Host Web Lain (dan Mengetahui Kapan Beralih)

Dalam dunia yang ideal, kami tidak perlu risau untuk menukar hos web – laman web kami akan tetap berada di kemudahan penyedia hosting semasa dengan masa muat yang besar, kos yang berpatutan, dan 100% waktu operasi.


Malangnya, dunia ini tidak ideal dan senario yang sempurna ini jarang, jika pernah ada, wujud. Sekiranya hos web anda sekarang tidak memberikan apa yang anda perlukan, mungkin sudah waktunya untuk beralih ke yang lebih baik (kami akan membincangkan tentang mengetahui kapan waktunya untuk berubah). Memindahkan laman web anda ke host web baru tidak semestinya melelahkan seperti pindah ke rumah baru. Sebenarnya boleh menjadi sangat mudah jika anda mengambil langkah yang betul.

Cara Memindahkan Laman Web Anda

Semasa memindahkan laman web ke hos web yang berbeza, anda perlu:

 1. Beli dan aktifkan akaun hosting baru,
 2. Pindahkan semua fail laman web – termasuk pangkalan data dan akaun e-mel,
 3. Pasang dan konfigurasikan aplikasi anda (versi PHP, WordPress, dll) di hos baru,
 4. Periksa laman web baru pada URL pementasan / sementara,
 5. Selesaikan masalah sekiranya ada kesilapan,
 6. Arahkan rekod DNS domain anda ke hos web baru

Anda boleh (banyak akan melakukannya secara percuma) atau anda juga boleh .

Kami akan menyelidiki kedua-dua pilihan dalam artikel ini.

Pilihan # 1: Mengalih keluar Laman Web Anda (secara percuma)

Langkah 1- Pendaftaran

Langkah 2 – Permintaan penghijrahan

Langkah 3 – Tunggu

Memilih hos web yang menawarkan perkhidmatan migrasi percuma adalah pilihan terbaik untuk pemula dan pemilik perniagaan yang sibuk.

Web hosting adalah industri yang kompetitif – syarikat hosting melakukan semua yang mereka mampu untuk memenangkan pelanggan baru. Banyak syarikat hosting, termasuk beberapa syarikat hebat yang saya cadangkan, menyediakan perkhidmatan migrasi laman web percuma kepada pelanggan baru. Yang perlu anda lakukan ialah meminta migrasi setelah mendaftar dengan penyedia baru dan pasukan sokongan mereka akan menguruskan pengangkatan berat.

Dalam kebanyakan kes, ini adalah kaedah yang disukai supaya anda dapat menjimatkan masa dan memberi tumpuan kepada kerja penting lain di laman web anda.

Inilah yang perlu anda lakukan sekiranya anda menggunakan pilihan ini:

1- Daftar dengan hos web yang menawarkan penghijrahan laman web secara percuma

Syarikat hosting yang baik dengan penghijrahan laman web percuma:

 • Hosting A2 – Terkenal dengan kelajuan dan kebolehpercayaannya, hosting bersama bermula pada $ 3,92 / bln.
 • GreenGeeks – Host web mesra alam, peningkatan besar dalam prestasi hosting baru-baru ini.
 • Pelayan Antara – Host web berasaskan New Jersey yang boleh dipercayai, tidak menaikkan harga ($ 5 / bln) semasa pembaharuan.
 • Hosting InMotion – Host web yang hebat dengan rekod prestasi lebih dari 15 tahun.
 • Hosting TMD – Prestasi yang sangat baik dan harga yang hebat – hosting yang dikongsi bermula pada $ 2.95 / bln.

* Pendedahan: Sekiranya anda membuat pesanan melalui pautan ini, saya akan mendapat komisen tanpa kos tambahan kepada anda.

2- Minta migrasi laman web dan berikan butiran laman web

Memfailkan permintaan migrasi dengan hos web baru anda. Biasanya yang perlu anda lakukan ialah memberikan data log masuk di host lama anda – nama host, login panel kawalan, dan log masuk FTP, dll; dan hos web baru anda akan menguruskan yang lain.

Contoh: InMotion Hosting

Tranfer Laman Web InMotion HostingUntuk memulakan pemindahan laman di InMotion Hosting, log masuk ke papan pemuka AMP > Operasi Akaun > Permintaan Pemindahan Laman Web. .

Contoh: GreenGeeks

Anda boleh meminta perkhidmatan migrasi laman GreenGeeks selepas pembelian. Untuk memulakan migrasi, log masuk ke Pengurus Akaun GreenGeeks anda > Sokongan > Permintaan Penghijrahan Tapak > Pilih Perkhidmatan > Berikan maklumat akaun asas (di hos lama anda) seperti URL panel kawalan, kelayakan akaun. Catatan – Perkhidmatan migrasi laman GreenGeeks merangkumi bukan hanya pemindahan cPanel, tetapi juga migrasi dari platform Plesk.

3- Laman web kembali dan berehat

Ya, itu sahaja yang perlu anda lakukan.

Tiada penyelesaian masalah ralat pangkalan data. Tiada penghijrahan akaun e-mel. Mudah sebagai pai.

Pilihan # 2: Pindahkan Laman Web Anda Secara Manual

1- Beli hos web baru

Anda memerlukan host web baru sebelum anda dapat memulakan migrasi host.

Terdapat pelbagai penyelesaian hosting di luar sana, masing-masing dengan konfigurasi dan tawarannya sendiri. Anda perlu menilai dan membandingkan mana yang sesuai untuk anda berdasarkan sejumlah faktor, seperti kos, ruang yang diperlukan, dan konfigurasi pelayan, untuk menamakan beberapa.

Sebaik-baiknya anda harus memberitahu pelawat dan / atau pelanggan anda bahawa anda akan pindah ke hos web baru, bersama dengan maklumat mengenai waktu yang anda buat. Amalan PR yang baik untuk melakukan kemas kini status secara berkala di rangkaian media sosial untuk memberi maklumat kepada pelanggan anda. Selain itu, pertimbangkan untuk meminta pengguna anda untuk tidak mengunjungi laman web anda semasa migrasi untuk meminimumkan beban sistem dan mencegah pening perkhidmatan pelanggan tambahan.

Petua

Sekiranya domain anda kini didaftarkan di host web lama anda, pertimbangkan untuk memindahkan domain tersebut ke pihak ketiga sehingga sekiranya anda perlu menukar host lagi, domain anda dapat menyertai anda dengan lebih mudah dan tanpa sebarang komplikasi.

5- Sahkan penyebaran DNS

Sebaik sahaja anda meminta untuk memindahkan rekod DNS anda, pertukarannya dapat berlangsung antara beberapa jam hingga satu hari penuh untuk ditayangkan.

Setelah pertukaran disiarkan secara langsung, maklumkan kepada bekas syarikat hosting anda mengenai pembatalan tersebut. Pantau waktu operasi laman web anda dengan teliti sekurang-kurangnya seminggu atau lebih untuk memastikan semua yang ada di web host baru berfungsi dengan baik.

Petua: Gunakan What My DNS untuk melakukan carian DNS untuk memeriksa nama domain alamat IP terkini dan maklumat rekod DNS dari beberapa pelayan nama di 18 lokasi. Ini membolehkan anda memeriksa keadaan penyebaran DNS terkini.Peta DNS adalah satu lagi alat carian DNS percuma untuk memeriksa status penyebaran DNS dari lebih 20 lokasi.

Mengetahui Bilakah Masa untuk Menukar Host Web Anda

Melakukan pertukaran ke hos web baru boleh menjadi masa yang tertekan – itulah sebabnya mengapa banyak pemilik laman web memilih untuk tidak menukar hos web kecuali jika perlu. Lagipun – mengapa membuang masa dan tenaga apabila semuanya berfungsi dengan baik?

Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk mula mencari hos baru? Bagaimana anda tahu bahawa hos web anda adalah punca masalah laman web anda? Berikut adalah beberapa petunjuk:

 1. Laman web anda sentiasa hilang
 2. Laman web anda terlalu perlahan
 3. Perkhidmatan pelanggan tidak membantu
 4. Anda memerlukan lebih banyak ruang, fungsi, atau sumber lain
 5. Anda membayar terlalu banyak
 6. Anda telah diretas, lebih dari sekali
 7. Anda pernah mendengar tentang perkhidmatan hebat di tempat lain

Web Host yang Baik = Tidur Yang Lebih Baik pada Waktu Malam

Semasa saya beralih ke InMotion Hosting bertahun-tahun yang lalu – sokongan teknikal sangat membantu dan menukar laman web saya dengan selamat dan sihat semasa saya tidur. Saya terjaga ke laman web yang berfungsi dengan pantas dan andal tanpa gangguan dalam perkhidmatan.

Sekiranya anda tidak merasakan tahap keselesaan itu, atau terganggu dengan laporan negatif yang pernah anda lihat di host web anda, mungkin sudah waktunya untuk perubahan.

Soalan Lazim Semasa Beralih ke Host Web Baru

Apakah penghijrahan laman web?

Istilah migrasi laman web merujuk kepada dua senario: 1, Proses memindahkan laman web dari satu domain ke domain yang lain, biasanya mengubah lokasi laman web, platform hosting, dan reka bentuk; dan 2, Proses memindahkan laman web dari satu web host ke host web yang lain.

Kami menggunakan istilah ini secara longgar dalam artikel ini dan merujuknya ke senario kedua.

Berapakah kos untuk memindahkan laman web ke host web baru?

Percuma hingga sekitar $ 100 berdasarkan kerumitan laman web anda. Banyak host web, seperti yang disebutkan dalam artikel ini, menyediakan layanan migrasi laman web secara percuma kepada pelanggan baru mereka.

Bolehkah saya memindahkan laman web saya dari GoDaddy ke hos yang lain?

Ya. Memindahkan laman web dari satu hos ke host lain mungkin sukar, jika anda belum melakukannya sebelumnya. Sekiranya boleh, tanyakan kepada tuan rumah web baru anda jika mereka bersedia membantu penghijrahan laman web percuma – yang akan menyelesaikannya untuk anda tanpa tekanan.

Syarikat hosting seperti A2 Hosting, GreenGeeks dan InMotion Hosting menyediakan perkhidmatan migrasi laman web percuma kepada pelanggan baru.

Bolehkah anda memindahkan nama domain ke laman web hosting yang lain?

Nama domain tidak perlu didaftarkan dengan penyedia hosting anda. Sebenarnya, anda boleh menghoskan nama domain anda dengan satu penyedia perkhidmatan dan menghubungkannya ke hosting yang disediakan oleh yang lain.

Adakah mengubah hos web mempengaruhi SEO?

Umumnya tidak – mengubah hos web tidak akan mempengaruhi SEO laman web anda, dengan andaian bahawa anda menjaga struktur dan kandungan laman web anda sama. Walau bagaimanapun, kualiti hosting anda (waktu operasi, kelajuan, dan lain-lain) mempengaruhi kedudukan carian anda dalam jangka masa panjang – itulah sebabnya saya sangat mengesyorkan untuk memilih host web terbaik dari senarai kami.

Bolehkah kita menghoskan laman web secara percuma?

Ya, adalah mungkin untuk mengadakan laman web dengan kos sifar. Walau bagaimanapun, laman web ini sering dibatasi dengan cara apa pun, seperti mempunyai sumber yang sangat sedikit dan penjenamaan host yang dikuatkuasakan. Anda juga mungkin akan dipaksa untuk menggunakan subdomain host percuma yang anda gunakan, kerana nama domain sebenar akan memerlukan banyak wang.

Bagaimana cara memindahkan laman web saya kepada pemilik lain?

Secara teknikal, ini dapat dilakukan dengan pemindahan aset seperti hosting web, nama domain, serta akses ke pemalam dan aplikasi pihak ketiga. Walau bagaimanapun, jika anda mempertimbangkan untuk melakukan ini, lebih baik memastikan bahawa kewangan yang terlibat disimpan dalam simpanan untuk perlindungan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map