Pengurusan Pengguna Dalam Pangkalan Data MySQL Dengan phpMyAdmin

Terdapat situasi ketika anda tidak boleh membuka pemasangan CMS atau forum anda dan menguruskan pengguna dari dalam platform. Katakan anda telah diretas dan tidak dapat mengakses akaun pentadbir anda – apa yang akan anda lakukan?


Menyelamat anda adalah front-end MySQL berasaskan web – phpMyAdmin – yang membantu anda mengurus akaun pengguna laman web anda dengan melakukan tindakan secara langsung di pangkalan data. Alat ini disatukan dengan semua panel kawalan domain utama (cPanel, Plesk, VistaPanel, dll.) Dan, apabila tidak ada, ia dapat dipasang di pelayan anda melalui pemasang skrip automatik yang disertakan dengan panel kawalan domain (mis. Softaculous) . Pemasangan manual tidak akan dipertimbangkan untuk panduan ringkas ini.

Apa itu phpMyAdmin?

phpMyAdmin adalah alat PHP berasaskan web untuk pengurusan pangkalan data MySQL.

Tobias Ratschiller, penemuanya, mulai mengerjakan phpMyAdmin pada tahun 1998 sebagai alternatif kepada MySQL-Webadmin, tetapi dia menjatuhkan projek itu pada tahun 2000 kerana dia tidak mempunyai masa untuk mempertahankannya. Pembangunan ini diambil alih oleh tiga pengaturcara pada tahun 2001, yang mengasaskan The phpMyAdmin Project. Kejayaannya di kalangan webmaster disebabkan oleh antara muka web yang mudah digunakan dan mudah digunakan serta kemungkinan untuk mengakses alat dari panel kawalan domain (cPanel, Plesk, VistaPanel).

Pendekatan Apa yang Akan Dihasilkan Panduan Ini?

Anda boleh menggunakan dua pendekatan untuk pengurusan pangkalan data dalam phpMyAdmin:

 • pengurusan melalui antara muka phpMyAdmin
 • pengurusan melalui pelaksanaan pertanyaan SQL

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana menggunakan masing-masing dua pendekatan untuk melakukan operasi SQL di pangkalan pengguna anda.

Contoh Perisian Dalam Panduan Ini

Di antara skrip CMS dan forum yang paling popular, pilihan untuk panduan ini jatuh untuk Forum WordPress dan XMB, walaupun tutorial itu dapat diterapkan dengan mudah ke mana-mana perisian laman web pengguna secara umum.

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana menggunakan kedua-dua pendekatan yang disebutkan di atas untuk setiap jadual pengguna pangkalan data skrip.

Pengurusan Pengguna phpMyAdmin untuk WordPress

1. Kaedah Antara Muka

Log masuk ke akaun cPanel anda (atau panel kawalan hosting web lain dengan domain anda). Cari phpMyAdmin di bawah kumpulan ‘Pangkalan Data’ dan klik pada ikon phpMyAdmin:

Pangkalan data di cPanel

Antara muka web phpMyAdmin akan dibuka di tetingkap baru. Setelah masuk, pilih pangkalan data yang perlu anda jalankan dari bar sisi kiri. Dalam contoh kami, pangkalan data adalah wptest_wp234. Klik.

phpMyAdmin

Semasa anda membuka pangkalan data anda, anda akan melihat senarai semua jadualnya di bar sisi kiri, sementara halaman utama menunjukkan senarai jadual yang sama dengan alat penyemak imbas / penyuntingan (setiap baris). Untuk mengakses senarai pengguna anda, klik pada jadual ‘wp_users’ dan cari senarai pengguna.

Pengguna WP

Anda mungkin perlu mengubah kelayakan, e-mel, URL laman web, dll. Buka baris yang berkaitan dengan akaun pengguna anda dengan mengklik “Edit” (ada ikon pensil di sebelah pautan) untuk mula mengedit maklumat anda. Gambar di bawah menunjukkan medan maklumat pengguna yang boleh anda edit.

Edit Maklumat Pengguna

Untuk menukar kata laluan anda, anda perlu memilih MD5 dari menu drop-down. Tulis kata laluan yang kuat (anda boleh menggunakan penjana kata laluan rawak untuk hasil yang lebih baik). Setelah selesai, simpan perubahan anda.

Edit Kata Laluan MD5

MD5 adalah singkatan dari Message-Digest (algoritma) ayat 5, fungsi hash kriptografi yang mengembalikan nilai 32-digit. Medan ‘user_pass’ secara automatik akan menukar kata laluan baru anda menjadi rentetan 32 digit MD5.

Sekiranya anda perlu menyingkirkan semua akaun spam, kembali ke jadual ‘wp_users’, pilih baris pilihan pengguna dan tekan butang “Padam” di bahagian bawah halaman. Sekiranya anda perlu membuang satu pengguna, intead, tekan saja pautan “Delete” di baris pengguna (lihat gambar di sini di sebelah kanan).

2. Kaedah Pertanyaan SQL

phpMyAdmin membolehkan pengurus pangkalan data melaksanakan pernyataan SQL secara langsung di antara muka web. Apabila anda membuka pangkalan data anda di phpMyAdmin, anda akan melihat serangkaian tab di halaman utama – Browse, Structure, SQL, Search, Insert, Export, Import, Operations: klik tab SQL untuk mengakses shell web SQL di mana untuk tulis dan jalankan penyataan anda. Rujuk tangkapan skrin ke-4 dalam panduan ini untuk mengetahui lokasi tab yang tepat.

Berikut adalah 3 coretan kod yang boleh anda gunakan untuk mengedit akaun pengguna dengan operasi SQL.

CATATAN: Dengan ‘youraccountname’ saya bermaksud nama pengguna akaun hosting anda. Ini adalah bentuk pengenalan pangkalan data yang paling umum pada lingkungan hosting bersama, di mana setiap pangkalan data diberikan kepada pengguna tertentu. Oleh itu, garis bawah (“_”) antara nama pengguna akaun hosting anda dan nama pangkalan data anda. Terdapat bentuk pengenalan pangkalan data lain yang hanya menggunakan nama pangkalan data. Konvensyen yang akan anda gunakan adalah yang ditunjukkan dalam pemasangan phpMyAdmin anda.

1. Tukar kata laluan pengguna (MD5):

KEMASKINI `youraccountname_databasename`.`wp_users`
SET `user_pass` = MD5 (‘testuserpasswhere’)
DI MANA `ID` = 2;

Apa yang dilakukan oleh kod ini?

 • UPDATE `youraccountname_databasename`.`wp_users`edits dan kemas kini ‘wp_users’ table di dalam database ‘youraccountname_databasename’.
 • SET `user_pass` = MD5 (‘ testuserpasswhere ’) menetapkan nilai atribut‘ user_pass ’ke rentetan hash MD5‘ testuserpasswhere ’.
 • DI MANA `ID` = 2; memberitahu anda bahawa ID pengguna yang anda gunakan untuk pengubahsuaian adalah # 2. Jelas ini adalah contoh ID di sini; ia boleh menjadi ID pengguna pilihan.

2. Edit maklumat pengguna:

KEMASKINI `youraccountname_databasename`.`wp_users`
SET `user_login` = ‘nama pengguna baru’,
`user_nicename` = ‘nama pengguna baru’,
“user_email” = “
DI MANA `ID` = 1;

Apa yang dilakukan oleh kod ini?

 • Bagi coretan pertama, UPDATEline menentukan jadual mana yang akan diubah, dan di mana pangkalan data.
 • SETfungsi di sini beroperasi pada 3 atribut yang berbeza: ia menetapkan ‘user_login’ dan ‘user_nicename’ ke nilai baru ‘newusername’, dan ‘user_email’ to ”. Perlu diingat bahawa ‘user_login’ dan ‘user_nicename’ adalah dua atribut yang berbeza dengan nilai yang sama: yang pertama adalah nama pengguna yang digunakan untuk log masuk, yang terakhir adalah nama yang akan ditunjukkan di halaman laman web anda. Contoh: ‘greatboy84’ adalah nama masuk, ‘Frank Span’ adalah nama yang ditunjukkan di halaman.
 • DI MANA `ID` = 1; memberitahu anda bahawa ID pengguna yang anda ubah adalah nombor # 1.

3. Padamkan akaun spammer:

HAPUS DARI `youraccountname_databasename`.`wp_users`
DI MANA `ID` = 2

Apa yang dilakukan oleh kod ini?

 • Baris pertama memberitahu anda bahawa anda akan memadamkan sesuatu dari jadual ‘wp_users’ dari pangkalan data ‘nama_anda_anda_pengguna’.
 • DI MANA `ID` = 2 bermaksud ID pengguna yang anda hapus adalah # 2.

Pengurusan Pengguna phpMyAdmin untuk Forum XMB

1. Kaedah Antara Muka

Prosedurnya serupa dengan pengurusan pengguna WordPress.

Log masuk ke panel kawalan domain anda dan buka phpMyAdmin. Pilih pangkalan data forum anda dan cari jadualnya ‘xmb_membeli‘: Ia mengandungi akaun ahli forum anda.

Senarai Ahli Forum XMB MySQL

Klik ‘Edit’ pada baris yang dikaitkan dengan akaun pengguna anda dan edit maklumat pengguna anda (lihat gambar di bawah). Tekan butang ‘Go’ untuk menyimpan perubahan anda.

Sunting Pengguna XMB

2. Kaedah Pertanyaan SQL

Coretan 2 kod berikut menunjukkan kepada anda cara mengedit atau menghapus akaun pengguna XMB melalui MySQL.

1. Edit akaun ahli XMB:

UPDATE `youraccountname_xmbdatabase`.`xmb_members`
SET “nama pengguna” = ‘bigsmurf85’,
`kata laluan` = MD5 (‘xmbuser178pass’) ,
“e-mel” = “,
`laman web ‘=’ http://domain.com ‘,
`lokasi` = ‘AS’
DI MANA `uid` = 139;

Seperti contoh WordPress di atas, kod SQL ini mengemas kini maklumat terkini pengguna kepada nilai yang ditentukan baru.

2. Padamkan akaun ahli XMB:

HAPUS DARI `youraccountname_xmbdatabase`.`xmb_members`
DI MANA `uid` = 178

Baris pertama mengatakan anda akan memadamkan satu atau lebih ID pengguna (‘uid’ di sini) dari pangkalan data ‘xmb_members’. Yang kedua menentukan nombor ID pengguna, 178 dalam kes ini.

Petua Keselamatan Kata Laluan

Algoritma MD5 pertama kali terbukti rentan pada tahun 1996, ketika Hans Dobbertin menemui perlanggaran dalam fungsi hash MD5, dan lebih banyak laporan telah dikongsi dengan masyarakat selama ini. Apabila kita mengatakan ‘collision’ kita bermaksud situasi di mana rentetan watak yang berbeza (iaitu kata laluan) mempunyai nilai hash yang sama. Bahannya cukup banyak dan tidak boleh diliputi oleh satu perenggan dalam panduan ringkas, tetapi jangan takut- MD5 masih dapat menyelamatkan anda dari banyak sakit kepala seperti yang dijelaskan dalam panduan ini.

Namun, langkah keselamatan seterusnya yang harus anda ambil setelah anda menukar kata laluan anda di phpMyAdmin (menggunakan enkripsi MD5) adalah menukarnya semula di profil pengguna WordPress anda. Sebenarnya, WordPress akan menyulitkan kata laluan anda menggunakan perpustakaan yang disebut phpass, yang merangkumi algoritma yang lebih selamat dan oleh itu tidak mudah pecah.

Trik ‘Malas’!

Bersikap malas tidak semestinya menghasilkan pilihan yang salah. Lebih kerap daripada sebelumnya, muslihat yang kami kembangkan untuk menjimatkan masa bertukar menjadi kecekapan laman web dan lalu lintas yang lebih tinggi, jadi janganlah kita mengabaikan perenggan ini.

‘Muslihat malas’ adalah memanfaatkan akaun pengguna spammer untuk membuat akaun watak fiksyen atau rakan. Bagaimana?

Prosedurnya mudah – yang perlu anda lakukan ialah membuka senarai pengguna anda di dalam pangkalan data anda (anda boleh menggunakan pendekatan antara muka untuk tugas mudah seperti ini), klik butang “Edit” untuk baris pengguna yang dipilih dan edit bidang berikut ( tinggalkan ID seperti yang ada):

 • user_login, user_pass, user_nicename, user_email
 • butiran pilihan (user_url, user_registered, dll.)

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan coretan pertanyaan SQL untuk penyuntingan akaun pengguna yang saya tunjukkan sebelumnya dalam panduan ini.

Bilakah muslihat ini akan berguna?

Oh, mari kita senaraikan beberapa contoh penting: anda mungkin memerlukan akaun palsu di forum atau blog anda untuk menguji plugin, peretasan dan mod baru, atau mungkin anda ingin mendaftarkan akaun untuk rakan anda yang sibuk agar mereka siap digunakan. Anda juga mungkin perlu menggunakan ‘bot bot’ yang menerbitkan peraturan papan, peraturan bahagian dan sebagainya. Sungguh, imaginasi anda adalah hadnya. :)

Kod SQL Bonus: Buat Akaun Pengguna

Bonus tambahan kecil tidak akan menyakitkan, bukan? Berikut adalah dua coretan kod SQL: yang pertama membuat akaun pengguna baru untuk laman WordPress anda, yang kedua sebagai pengguna Forum XMB baru.

MASUK KE DALAM `nama_komputer_anda_nama_anda`.wp_users` (
`pengguna_login` ,
`user_pass` ,
`user_nicename` ,
`pengguna_email` ,
`user_registered` ,
`user_status`
)
NILAI (
‘nama pengguna baru3’,
MD5 (‘kata laluan baru3’) ,
‘Mally Bally’,
”,
‘2012-04-13 00:00:00’,
‘1’
)

Contoh kod akan membuat pengguna baru dan akan memberikan nilai (maklumat pengguna) pada atribut ‘user_login’, ‘user_pass’, ‘user_nicename’, ‘user_email’, ‘user_registered’ dan ‘user_status’.

Untuk membuat ahli Forum XMB baru:

INSERT INTO `youraccountname_databasename`.`xmb_members` (
`nama pengguna ‘ ,
`kata laluan` ,
`e-mel` ,
`status`,
`lokasi`
)
NILAI (
‘negeri dongeng’,
MD5 (‘fairypass123’) ,
”,
‘Ahli’,
‘AS’
)

Berseronok! :)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map