15 Cara Percuma untuk Meningkatkan Trafik Blog dan Menjalin Hubungan yang Bererti

TL; DR: Meningkatkan trafik blog anda menjadikan hubungan yang berkekalan dengan blogger lain dan khalayak anda. Dapatkan maklumat mengenai pihak hashtag dan bagaimana anda dapat memanfaatkan komuniti dalam talian untuk menghantar lalu lintas ke blog anda.


Sekiranya anda tidak dapat menolong banyak blog untuk membantu blog anda, jangan risau – banyak blogger mula hancur, dan itu tidak menjadi masalah.

Menjalin hubungan sebenarnya adalah blogging! Sudah tentu, anda ingin menjana trafik blog, tetapi anda tidak perlu membeli perisian pemasaran yang mahal seperti HubSpot atau menyewa pasukan pemasaran jika anda tidak mampu. Anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk mendapatkan pelawat pertama anda atau meningkatkan lalu lintas dan penukaran semasa anda. Sekiranya anda ingin menjalin hubungan yang hebat dalam talian, maka anda berada di landasan yang betul untuk meningkatkan trafik blog anda.

Dalam catatan ini, anda akan belajar mengenai 15 cara percuma untuk meningkatkan trafik blog atau menjana trafik dari sifar, sama ada anda baru memulakan atau cuba menghidupkan blog lama. Saya secara peribadi menggunakan sebilangan besar cara ini dan semuanya membantu menjalin hubungan yang bermakna. Saya akan menerangkan bagaimana.

15 Cara Menjana Trafik ke Blog Anda Secara Percuma

1. Sertai Kumpulan Penglibatan dan Promosi Blog di Facebook

Kumpulan Facebook untuk Penglibatan Blog

Komuniti Facebook adalah cara yang baik untuk memulakan, terutamanya jika anda baru menggunakan blog.

Saya menyertai beberapa sejak dua bulan kebelakangan ini dan saya mendapat banyak trafik, komen dan perkongsian sosial, selain menjalin hubungan dengan blogger lain yang juga saya jemput untuk membuat catatan di blog penulisan saya. Komuniti ini berfungsi kerana mereka diciptakan dengan tujuan itu, jadi mereka sangat fokus dan berdisiplin. Anda tidak akan melihat spam dalam kumpulan penglibatan yang serius, dan spammer biasanya terperangkap dalam masa 24 jam dari pengeposan. Matlamat komuniti dengan 1,000 atau lebih ahli untuk bermula. Lihat juga betapa aktifnya anggota tersebut.

Apa Yang Boleh Dilakukan Komuniti Ini untuk Anda?

Sekiranya anda memenuhi syarat untuk bergabung (iaitu menjalankan blog atau sekurang-kurangnya satu akaun media sosial) anda pasti akan membuat beberapa sambungan baru dari hari pertama. Setiap hari, pentadbir atau ahli akan membuat utas baru yang boleh anda sertai, atau (jika peraturan membenarkannya) anda boleh membuat utas pertunangan anda sendiri. Untuk memulakan, saya cadangkan anda menyertai utas yang ada.

Sebagai contoh, jika utas hari ini adalah untuk mempromosikan siaran Facebook, anda akan berkongsi dan kemudian anda akan memberi komen dan / atau mempromosikan siaran ahli lain. Tujuannya adalah untuk menolong satu sama lain, supaya anda dapat berinteraksi dengan seberapa banyak ahli yang anda inginkan, walaupun pentadbir mungkin mencadangkan jumlah interaksi minimum dan jenis kandungan yang boleh anda pautkan. Patuhi peraturan setiap komuniti dan anda akan baik-baik saja.

Cara Mempromosikan Cara Pintar

Dalam contoh di atas, anda berpeluang untuk berkongsi catatan Facebook, jadi daripada memilihnya secara rawak, anda boleh membuat yang baru di mana anda menjemput penonton untuk melihat beberapa kandungan hebat atau melakukan sesuatu di blog anda (komen, langganan, kongsi, muat turun, dll.). Dengan cara itu anda dapat menggunakan setiap peluang untuk mempromosikan blog anda. Buat kandungan ad-hoc dan kongsi dengan segera. Sekiranya anda ingin berkongsi catatan blog, pastikan anda meletakkan karya terpenting anda di hadapan orang yang tepat.

Perhatikan komuniti tempat anda berada – jika anda melihat bahawa kebanyakan ahli adalah blogger ibu, sebagai contoh, anda boleh berkongsi petua lalu lintas percuma atau apa sahaja yang anda tahu dapat mempermudah kehidupan blogger ibu..

2. Sertai Linkup Blog atau Buat Sendiri

Pautan blog adalah acara sosial bertema mingguan atau bulanan untuk blogger yang dibuat oleh dan dihoskan oleh blogger lain, di mana semua pembaca dan pelawat dijemput untuk menambah catatan blog ke senarai atau grid dan terlibat dengan semua catatan lain di dalamnya.

Sebelum anda membuat pautan anda sendiri, sertai beberapa untuk mengetahui cara kerjanya, dapatkan catatan blog anda di luar sana dan buat komuniti. Apabila anda menyertai pautan, anda tidak hanya berkongsi catatan anda untuk pertunangan dan membalas budi – anda juga menjalin hubungan dengan rakan blogger. Penulis dan presiden THGM David Leonhardt adalah peminat tautan:

Kaitan! Banyak blog mengambil bahagian dalam pesta Linky mingguan, seperti WordlessWednesday, tautan hadiah atau peraduan peraduan mingguan. Terdapat banyak blog dalam tinjauan produk, keibubapaan, homesteading / homeschooling dan ruang peribadi yang turut serta. Ramai blogger membina komuniti blogger yang berpikiran sama dengan mengambil bahagian.

3. Ikut serta dalam Parti Blog yang berasaskan Hashtag

Pesta Hashtag (seperti #MondayBlogs) kebanyakannya berlaku di Twitter, tetapi ia disebarkan di mana sahaja anda boleh menggunakan hashtag.

Seperti mana-mana pihak blog atau pautan, ini memerlukan sedikit usaha kerana anda tidak hanya berkongsi catatan anda dan pergi, menantinya untuk menghantar lalu lintas kepada anda secara ajaib – ini adalah jenis pemberian dan penerimaan, jadi anda harus balas dan komen pada catatan orang lain, hubungi, retweet atau kongsi. Sebaik sahaja anda mengenal pasti satu atau lebih pihak hashtag yang berkaitan dengan niche anda, kongsi catatan terbaik (atau terbaru anda) dan kemudian timbal balik – anda akan mewujudkan komuniti.

Petua profesional: Jangan terima kandungan berkualiti rendah (walaupun berasal dari rakan anda)

Pasti, pastikan bahawa semua catatan tetamu dan infografik dari rakan anda yang anda setuju untuk menerbitkan memberikan nilai sebenar kepada pembaca anda dan mereka disokong oleh penyelidikan, wawancara dan petikan pakar.

Jangan terima kandungan berkualiti rendah, dan jika anda memilih untuk memberikannya peluang, mintalah rakan anda untuk memperbaikinya sehingga anda dapat menyalakannya dengan hijau.

SEO hebat, tetapi tidak semestinya menjadi tujuan. Pastikan tidak ada kata kunci yang terlalu dioptimumkan dan tidak ada pautan tersembunyi dalam kandungan yang anda terima, dan terutama tidak ada kandungan spam dalam-pos atau sumber yang dipautkan, kerana anda bukan sahaja akan menghadapi masalah dengan enjin carian utama, tetapi – dan ini jauh lebih teruk – anda akan mematikan pembaca. Bijak dalam soal SEO.

6. Tukar Komen Blog Dengan Rakan Blogger

Selalu senang untuk menjemput rakan blogger anda untuk melihat siaran baru anda setelah anda memberi komen kepada mereka, tetapi apa yang saya bicarakan di sini adalah pertukaran komen yang lebih teratur.

Sebagai contoh, anda boleh menghantar e-mel kepada semua rakan anda dan bertanya kepada mereka jika mereka ingin menukar komen minggu ini, sehingga mereka dapat memberitahu anda apabila mereka mempunyai catatan baru yang boleh anda beri komen, dan sebaliknya. Pertukaran yang teratur seperti ini membantu mewujudkan perbincangan dan memastikan pertunangan tetap hidup di blog anda sehingga pelawat anda tidak akan melihat catatan tanpa komen dan mereka akan merasa lebih selamat untuk mempercayai kandungan anda. Juga, ini adalah kaedah yang baik untuk menjadikan hubungan blogger yang ada lebih kuat apabila anda saling mengenali dengan lebih baik melalui komen.

7. Mengadakan Peraduan, Jelajah atau Giveaway Blogging

Contoh Hadiah di SonyasHappenings.comContoh pemberian hadiah di SonyasHappenings.com (tangkapan skrin)

Sekarang ini mungkin menjadi lebih sukar jika anda seorang blogger baru, kerana untuk mengadakan pertandingan atau pemberian hadiah, anda memerlukan pengikut yang setia dan kehadiran yang kuat di komuniti anda. Walaupun begitu, anda masih dapat memanfaatkan jumlah kecil anda sekarang untuk menyebarkan peraduan atau hadiah anda seluas mungkin.

Untuk kes khusus pemberian hadiah, anda juga memerlukan penaja yang akan menawarkan beberapa produk atau perkhidmatan secara percuma kepada pemenang hadiah. Sebagai alternatif, anda mungkin mengadakan pemberian hadiah berdasarkan produk dan perkhidmatan anda sendiri – jadi sebagai contoh, jika anda seorang perunding atau pereka web, anda boleh menawarkan konsultasi percuma atau butang dan templat percuma.

Ketika datang ke pertandingan blogging atau lawatan blog, anda ingin melibatkan pembaca dalam aktiviti yang bermakna bagi mereka.

Jadi sebagai contoh, jika anda menjalankan blog berkebun, pembaca anda mungkin tidak berminat untuk melihat blog fesyen atau menyukai laman Facebook industri perisian. Berpegang pada niche anda. Sekiranya anda membuat blog mengenai pemasaran dan anda ingin membuat lawatan blog, anda boleh mengemukakan beberapa soalan mengenai topik di ceruk anda yang senang dijawab oleh pembaca anda dan diterbitkan di blog mereka.

8. Hoskan Q&A di Blog Anda

Q&Sebagai memberi peluang kepada pembaca untuk berbicara mengenai masalah, kebimbangan mereka, cabaran terbesar yang mereka hadapi, jadi cara ini untuk menghasilkan lalu lintas di blog anda adalah win-win, kerana mereka memerlukan jawapan sama banyak (jika tidak lebih) kerana anda perlu mengemukakan soalan dan menerbitkan jawapannya.

Anda akan mempamerkan kepakaran anda dan menumbuhkan kepercayaan sebagai sumber utama di blogosphere. Cukup umumkan Q yang akan datang&Sesi ke senarai pelanggan anda atau komuniti blogging yang menjadi ahli anda.

Sebaik sahaja anda mula menerima soalan, buat catatan blog (atau PDF) dengan jawapan dan kemudian promosikan jenis kandungan baru ini kepada komuniti, senarai dan media sosial anda.

9. Ciri Pembaca Di Blog Anda

Ini adalah peluang terbaik bagi pembaca anda untuk menunjukkan kepakaran mereka dan mendapatkan penghargaan yang sewajarnya mereka kerana menjadi ahli komuniti blog anda yang setia.

Hubungi pembaca yang paling berminat dan tanyakan apakah anda boleh menemu ramah mereka. Sekiranya mereka setuju, buatlah persiapan dan kemudian hantarkan wawancara di blog anda (sebagai Q biasa&Siaran atau sebagai podcast), yang melibatkan komuniti anda dan mereka.

Sekiranya anda tidak mahu menemu ramah orang lain, mintalah mereka menunjukkan kepada anda catatan terpenting mereka (relevan dengan niche anda) dan tunjukkan secara bulat, dengan komen.

Sekiranya anda belum mempunyai komuniti yang sangat sibuk di sekitar blog anda, anda mungkin melibatkan kenalan media sosial anda, terutamanya jika mereka berpengaruh.

10. Jemput Blogger yang Anda Kagumi ke Catatan Tetamu di Blog Anda

Ini memerlukan usaha jangkauan anda lebih sedikit daripada # 5, kerana di sini anda tidak meminta rakan blogger di rangkaian anda untuk menukar catatan tetamu, tetapi anda menghubungi orang yang mungkin tidak mengenali anda sama sekali – dan anda akan harus memberi mereka alasan untuk menyiarkan tetamu di blog anda.

Sebabnya mungkin penonton di ceruk yang sama yang ingin kandungan baru, jumlah lalu lintas yang besar dan harga terbuka yang tinggi untuk buletin anda. Sekiranya anda masih kecil dan bergantung pada lalu lintas yang terhad, anda mungkin memanfaatkan aset lain, seperti jumlah pembaca yang kecil tetapi setia (terutamanya jika anda mempunyai satu atau lebih pengaruhnya di kalangan pembaca anda) dan sokongan penyebab atau visi yang sama. Anda boleh memulakan dengan menjemput kenalan berpengaruh di rangkaian anda. Sudah tentu, anda mungkin langsung tidak mengetahui sama ada mereka mengeposkan tetamu sama sekali, jadi lebih baik menjalankan sedikit penyelidikan terlebih dahulu: pergi ke laman web mereka (atau jalankan carian web) dan ketahui apakah mereka mempunyai tetamu yang pernah menyiarkan sebelumnya di tempat lain. Sekiranya tidak, mereka mungkin tidak mahu menulis secara “percuma”.

11. Temu ramah Orang dari Forum dan Komen Blog

Lawati komuniti dan forum yang sering anda kunjungi, cari semua perbualan yang anda lakukan dengan ahli lain melalui utas atau melalui pesanan peribadi, dan jemput mereka untuk ditemuramah untuk blog anda mengenai topik tertentu yang anda berdua minati.

Ini tidak seperti # 9, kerana di sini anda tidak menampilkan pembaca anda, tetapi orang yang belum berada dalam komuniti anda tetapi masih menjadi penonton anda. Sebaik sahaja anda mengajak mereka untuk ditemuduga dan jemputan anda mendapat jawapan ‘ya’, mereka akan membuat hubungan dengan anda dan blog anda. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama dengan pengulas lain pada siaran. Klik pada nama mereka dan tanyakan kepada mereka jika mereka mahu ditemuramah untuk blog anda.

12. Buat Roundup Post dan E-mel Blogger yang Anda Nikmati

Tuliskan bulat-bulat artikel kegemaran anda mengenai topik, kemudian beri tahu orang yang anda pautkan.

Walaupun anda mungkin merasa teruja untuk menjalin hubungan dengan “selebriti blogging” ini yang anda kagumi, janganlah terdengar memaksa dan menuliskannya dalam bentuk saran, bukan sebagai syarat. Mesej yang ingin anda sampaikan adalah bahawa anda sangat menghargai mereka sehingga anda memutuskan untuk memasukkan karya mereka dalam catatan anda.

13. Menyertai Komuniti Niche

Inti komuniti khusus ialah setiap ahli dapat berkongsi atau membuat maklumat untuk membuat kerja orang lain lebih mudah, jadi anda tidak hanya akan mempromosikan diri anda di sini – anda akan cuba memupuk minat terhadap idea, kandungan dan kepakaran anda.

Mari kita ambil Kingged.com sebagai contoh. Dalam komuniti ini, anda boleh membuat catatan atau utas perbincangan, membincangkan idea anda dan memasukkan pautan ke siaran dan CTA anda yang lain. Anggota komuniti yang lain akan menyukai (King it) atau mengomentarinya di platform, tetapi mereka juga mungkin pergi ke blog anda dan melihat apa lagi yang anda ada. Semakin anda terlibat dalam komen yang ditinggalkan oleh orang di siaran anda, semakin banyak minat yang akan anda buat di sekitar anda dan kandungan anda.

Sudah tentu, anda tidak hanya akan membuat posting sepanjang masa, tetapi anda juga akan terlibat dengan kandungan orang lain (dan anda mesti melakukannya mengikut panduan mengenai Kingged), dan saya sangat mengesyorkan agar anda memulakannya sebaik sahaja anda mendaftar akaun di Kingged, supaya anda dapat menjalin hubungan pertama dan komuniti akan mengetahui anda dan nilai anda semasa anda mula membuat catatan. Kingged adalah salah satu daripada 8 platform yang saya cadangkan untuk melihat semua blogger.

14. Tanyakan Sekiranya Anda Boleh Menghubungkannya

Adithya Murali dari TechWyse berkongsi nasihat yang tidak pernah didengar:

Salah satu cara terbaik yang saya tahu untuk membina hubungan ketika anda memulakan blog baru adalah menghubungi mereka dan bertanya ketika anda membuat pautan ke laman web mereka. Dan tidak – saya tidak bergurau. Apabila anda membuat pautan ke catatan blog, kajian kes atau artikel yang hebat di laman web lain, cukup hubungi dan tanyakan kepada mereka jika anda boleh menghubungi kandungan mereka. Juga, tanyakan kepada mereka jika mereka dapat menambahkan lagi wawasan pada kandungan anda. Ini sangat membantu dalam menjalin hubungan dengan influencer dan blogger, dan menempatkan anda di radar mereka hanya dengan menghantar e-mel tentang merujuknya. Kedua, bertanya. Kami secara berkala melakukan wawancara dengan pakar industri di blog TechWyse, dan satu taktik yang berfungsi dengan baik adalah menjangkau blogger dan penyokong dan menanyakan soalan. Ini boleh mengenai apa sahaja – mengenai bagaimana mereka menangani masalah jumlah tweet, atau mengapa mereka mungkin atau tidak menggunakan ikon perkongsian sosial di laman web mereka, catatan blog baru yang mereka tulis atau sesuatu yang mereka bicarakan dalam persidangan. Saya menjumpai ini sebagai salah satu kaedah terbaik untuk memulakan perbualan.

Sekali lagi, hubungan adalah pemenang. Tidak ada yang akan menafikan anda hak untuk memautkan ke kandungan yang bermanfaat, tetapi tindakan meminta dengan sendirinya adalah tindakan yang ramah daripada dapat menghubungkan anda dan orang lain dengan lebih dekat daripada pautan apa pun.

15. Lebih Banyak Cara Mendorong Lebih Banyak Trafik ke Catatan Blog Anda

Sara Duggan dari Pembantu Blogger mencadangkan agar anda menggunakan platform CoPromote untuk berinteraksi dengan orang lain dan menjana lalu lintas dan minat, dan berkongsi hasilnya:

Dapatkan kandungan anda dikongsi di Twitter dengan CoPromote. Ini adalah alat mudah yang menggunakan akaun Buffer anda untuk dikongsi di media sosial. Pertama, anda log masuk dengan akaun Twitter anda dan kemudian anda “meningkatkan” siaran yang hanya menambah catatan anda ke barisan komuniti untuk dikongsi. Sekarang, untuk menjangkau lebih banyak orang dengan siaran anda, anda berkongsi kandungan orang lain. Setiap kali anda berkongsi siaran, anda memperoleh “Jangkauan” yang merupakan mata wang yang digunakan untuk berkongsi catatan anda. Rangkaian lain yang boleh anda kongsi adalah Tumblr, YouTube, dan Instagram. Bahkan ada Aplikasi untuk iPhone yang membolehkan anda berkongsi semasa dalam perjalanan. Sejak bergabung pada bulan April, saya telah meningkatkan 9 catatan yang telah dikongsi sebanyak 85 kali, kepada lebih dari 300 ribu orang.

Bryan Jaeger, pengasas No-Limit Web Design, LLC, menulis catatan hebat mengenai 12 teknik untuk menjana sumber lalu lintas dan mengembangkan blog anda, termasuk testimoni dan mengubah blog anda menjadi aplikasi. Semasa saya bertanya kepada Bryan, dia juga memberi peringatan kepada blogger yang ingin meningkatkan trafik mereka:

Selalu pastikan anda mengarahkan usaha Anda untuk menargetkan audiens “Yang Diinginkan”. Saya pernah mempunyai pelanggan yang mendapat 5,000 pengunjung sebulan, tetapi tidak menghasilkan banyak wang. Oleh itu, saya menargetkannya kembali kepada sekumpulan orang tertentu yang saya tahu akan berminat dengan perkhidmatannya. Kini dia hanya mendapat sekitar 750 pengunjung sebulan tetapi membuat 4 kali lebih banyak. Jadi ungkapan yang saya gunakan adalah “kuantiti lalu lintas tidak selalu berkualiti lalu lintas”.

Kandungan Selalu Raja (dan HARO Adalah Ratu)

Jangan main-main. Ketika saya keluar untuk bertanya kepada blogger mengenai alat percuma kegemaran mereka untuk mendorong lalu lintas ke blog mereka, saya mendapat banyak respons yang menyebut tentang HARO dan bagaimana ia berfungsi seperti daya tarikan bagi mereka. Pemilik Best of Fitness Casey Miller menggunakan HARO untuk mengembangkan pautan balik dan kerjasama:

Salah satu yang cepat membantu saya ialah HARO (bantu wartawan keluar). Saya dapat memperoleh beberapa pautan balik yang hebat dari Shape.com misalnya dan telah bekerjasama dengan orang lain dalam pelbagai artikel.

Tetapi ramuan pertama yang anda perlukan adalah, tentu saja, kandungan hebat yang akan mengagumkan pembaca anda. Ini peringatan dari Irina Weber dari SE Ranking:

Kandungan masih berkesan untuk membina hubungan yang berkualiti. Membuat pelbagai jenis kandungan (kajian kes, wawancara, infografik dan lain-lain) untuk laman web yang berkaitan dengan niche adalah cara yang baik untuk meningkatkan kuasa anda, meningkatkan lalu lintas dan membina hubungan baru. Cuba terlibat di Twitter dengan pakar yang hebat dan kongsi kandungan mereka. Gotong royong dengan blogger lain juga merupakan kaedah terbaik untuk menarik lebih banyak trafik.

Tindak Balas Kelaparan untuk Kandungan

Ike Paz Dari IMG mendorong anda untuk memberi “peluang bertempur” kandungannya (kata-katanya):

Saya akan mengatakan ini berulang kali; Sekiranya kandungan adalah raja maka dia adalah orang tua yang memerlukan bantuan anda! Hari-hari penerbitan buta sudah berakhir. Anda perlu memasukkan kandungan anda ke dalam laman web anda. Untuk melakukan ini, anda perlu menjadi sumber yang boleh dipercayai untuk wartawan dan blogger. Hubungi pengguna yang berpuas hati dengan kandungan ini dan minta KEBUTUHAN mereka untuk mendapatkan kandungan menarik secara percuma. Anda mesti memutar maklumat anda dengan cahaya baru. Tidak ada yang mahu mendengar lagi mengenai “5 Taktik SEO yang ketinggalan zaman” lagi. Mereka ingin membaca mengenai “5 Taktik SEO Yang Akan Membunuh Blog Anda!”. Pastikan anda menggunakan banyak analogi menarik untuk mewarnai kandungan anda.

Minta Pendapat Orang

Andy Nathan menyarankan agar anda menghubungi orang dan bertanya secara langsung apa pendapat mereka mengenai kandungan anda:

Cara terbaik untuk menjalin hubungan dengan orang lain adalah dengan meminta pendapat mereka untuk catatan blog, video, dan kandungan lain. Ini memberi anda alasan untuk menghubungi mereka, dan biasanya mereka membalas budi dengan berkongsi kandungan anda ke rangkaian sosial mereka. Beberapa alat kegemaran saya untuk membantu ini adalah MyBlogU dan HARO.

Menggunakan HARO untuk Mendorong Ton Trafik Blog

Eric Brantner, pengasas Scribblrs.com, mendapati HARO sumber yang hebat untuk mengekalkan lalu lintas untuk pelbagai blognya:

Sebagai orang yang menguruskan banyak blog dan melihat lebih dari setengah juta pelawat bulanan datang ke beberapa blog, salah satu taktik paling berkesan yang saya gunakan untuk mendorong trafik blog adalah terus aktif di HARO (Help A Reporter Out). 3 kali sehari saya menerima e-mel dari HARO yang mempunyai puluhan pertanyaan daripada wartawan yang memerlukan sumber untuk cerita mereka. Saya menyusun senarai dengan teliti dan menjawab setiap pertanyaan yang saya rasa sesuai. Tetapi itu baru permulaan. Sebagai seseorang yang juga berada di seberang HARO menggunakannya sebagai wartawan, saya tahu berapa banyak respons yang diterima oleh wartawan ini, jadi jika anda mengemukakannya, anda perlu berusaha lebih keras untuk menonjol. Biasanya, saya akan menemui wartawan di Twitter, memberi mereka ikuti, dan memberitahu mereka mengenai nada saya. Saya juga terus memupuk hubungan-hubungan ini ke depan sehingga saya akan sentiasa unggul setiap kali mereka memerlukan sumber di masa depan. Ini telah membantu saya memaparkan laman web saya di mana sahaja dari USA Today hingga Fortune to Time dan banyak laman web lain di seluruh web, dan ini telah memainkan peranan yang tidak ternilai dalam mendorong trafik blog.

Bawa pulang

Terdapat begitu banyak cara untuk menghasilkan lalu lintas blog secara percuma sehingga anda tidak boleh merasa buruk sama sekali kerana harus bergantung pada anggaran yang kecil. Bekerja untuk kejayaan anda dan mewujudkannya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map