6 Cara untuk Mendorong Lebih Banyak Pendaftaran E-mel di Blog Anda

Apa perkara pertama yang anda lakukan semasa masuk ke pejabat? Anda periksa e-mel anda, bukan? Walaupun merupakan salah satu ciptaan Internet tertua, e-mel tetap menjadi satu-satunya alat yang kita semua gunakan setiap hari. Itulah yang menjadikannya kaedah paling kuat dan berkesan untuk memasarkan kepada pelanggan anda.


Sebenarnya, menurut kebanyakan pemasar teratas, e-mel terus mengungguli media sosial dan pelbagai saluran lain.

Kenapa? Kerana ia bersifat peribadi – anda menghubungi terus peti masuk pelanggan anda.

Ia juga sangat berubah. Lagipun, pelanggan anda adalah orang yang telah menunjukkan minat terhadap produk atau perkhidmatan anda. Bulan lalu, KeriLynn menulis tentang bagaimana menjana wang secara pasif dengan senarai e-mel. Hari ini, saya akan melangkah lebih jauh, dan menerangkan cara meningkatkan bilangan pelanggan anda. Semakin banyak pelanggan, semakin banyak penukaran dan lebih banyak penjualan.

Berikut adalah 6 langkah untuk bermula dengan: 6 Cara untuk Mendorong Lebih Banyak Pendaftaran E-mel di Blog Anda

1. Menghasilkan Kandungan Hebat

Anda mungkin berfikir … “Baiklah, ya”.

Tetapi, ia berulang.

Senarai e-mel anda hanya sebaik kandungan yang anda hasilkan. Anda tidak akan meyakinkan pelanggan untuk menyerahkan alamat e-mel mereka tanpa membuangnya dengan kandungan yang hebat. Dan anda tidak akan menyimpannya dalam senarai anda jika anda tidak membungkus buletin anda yang penuh dengan barang berguna. Langkah pertama adalah menghasilkan bahan yang memukau, intrik, mengajar, dan mengagumkan pengunjung anda. Kemudian, apabila anda meminta e-mel mereka, mereka dengan senang hati akan melakukannya.

2. Pilih Penempatan Borang Pendaftaran Yang Paling Berkesan

Anda tahu pepatah ‘kurang lebih banyak’? Ketika datang ke borang pendaftaran e-mel, lupakan saja. Sekiranya anda mahukan sejumlah besar pelanggan, anda perlu memaksimumkan jumlah borang pendaftaran anda. Sudah tentu, terdapat garis halus yang mesti dijumpai – anda pasti tidak mahu mengganggu pengunjung anda.

Pakar di Buffer menjalankan eksperimen dengan menambahkan sembilan borang tangkapan e-mel baru ke laman web mereka. Keputusan? Mereka menggandakan angka pendaftaran mereka dalam sebulan.

Pilih penempatan borang pendaftaran yang paling berkesan

Kotak tangkapan berprestasi terbaik mereka adalah ‘HelloBar’ – borang pendaftaran yang berada di bahagian paling atas laman web mereka – dan ‘Slideup’ – kotak pendaftaran yang muncul ketika pengunjung menatal lebih dari 60% ke bawah halaman. Semakin banyak pilihan yang harus didaftarkan oleh orang, semakin besar kemungkinan mereka melakukannya.

3. Pilih Magnet Lead dan Peningkatan Kandungan yang Tidak Tertahan

Kandungan yang hebat dan penglihatan yang tinggi semestinya membuatkan pengunjung anda berfikir untuk mendaftar.

Sekarang anda berjaya membuat perjanjian dengan insentif yang berair. Mendaftar buletin adalah pertukaran. Pelawat anda menginginkan sesuatu sebagai balasan. Oleh itu, tawarkan kepada mereka sesuatu yang mereka tidak tahan! Beberapa idea yang diuji dengan baik termasuk: ebook, kertas putih dengan data dan penyelidikan, percubaan percuma, katalog atau brosur. Walau bagaimanapun, terdapat satu magnet utama yang mendorong penukaran lebih tinggi dan lebih tinggi: ‘peningkatan kandungan’. Ini adalah bahagian kandungan yang sangat spesifik dan relevan yang memberi nilai tambah kepada blog anda yang ada.

Inilah rupa di alam liar:

Peningkatan Kandungan

Dipromosikan sebagai ‘bonus eksklusif’, peningkatan kandungan adalah senarai semak pendek yang sangat spesifik yang memberikan pembaca segera. Senarai semak berfungsi dengan baik, tetapi gunakan imaginasi anda, dan buat sesuatu yang relevan dan khusus untuk kandungan anda. Kemudian masukkan ke dalam blog paling popular anda.

4. Buat Ajakan Bertindak Magnetik

Ajakan bertindak anda boleh membuat atau menghentikan kempen langganan anda. Ini adalah butang ‘langganan’ anda. Ini adalah langkah terakhir. Anda mesti membuat pembaca anda merasa terdorong untuk mengkliknya. Terdapat tiga faktor di sini: warna, penempatan, dan salinan. Untuk warna, hijau, kuning, dan jeruk berfungsi dengan baik. Mereka berani, menarik perhatian, dan menarik perhatian anda. Anda boleh melangkah lebih jauh dan menjadikannya interaktif. Ini – diakui sekolah lama – CTA adalah contoh yang baik. Ia berubah dari merah ke hijau apabila dituding – mendorong pengguna untuk Pergi!

Buat ajakan bertindak magnetik

Adapun salinannya, pendekkan, tajam, dan tepat. Beberapa pemasar mendapati penggunaan salinan ‘orang pertama’ lebih baik di sini. GIF di atas adalah satu lagi contoh hebat: “Beri saya laporan percuma saya sekarang!” daripada “memuat turun laporan percuma”. Ia lebih mendesak dan bercakap terus dengan pengunjung anda.

5. Bunuh Ketakutan

Walaupun dengan semua petua hebat ini, ada sesuatu yang menghalang pengunjung anda: takut.

Mereka bimbang mereka telah mendaftar terlalu banyak senarai e-mel. Mereka takut anda mungkin mengirim banyak spam dan surat penjualan kepada mereka. Sekiranya mereka pelawat baru, mereka bimbang kerana mereka tidak pernah mendengar tentang anda. Membunuh keraguan naluri itu tidak mudah, tetapi dapat dilakukan. Mulakan dengan memberitahu mereka apa yang akan mereka perolehi semasa mereka melanggan. Bersikap telus dan terbuka. Silap mata lain adalah menggunakan ‘bukti sosial’ untuk menunjukkan kepada mereka bahawa orang lain mempercayai anda. Berikut adalah contoh mudah yang menggabungkan kedua teknik ini: Gunakan bukti sosial untuk membunuh ketakutanTerdapat bukti sosial di bahagian atas (‘sertai 31.012 orang hebat lain!’) Dan kemudian terdapat senarai telus mengenai apa yang anda dapat dari melanggan. Satu lagi pembunuh ketakutan yang sederhana adalah mengingatkan bakal pelanggan anda bahawa anda juga benci spam, dan anda tidak akan pernah berkongsi perinciannya dengan orang lain.

6. Jadikannya Pantas dan Mudah Mendaftar

Halangan terakhir untuk langganan adalah borang pendaftaran yang rumit dan panjang. Borang tangkapan anda tidak perlu meminta nama gadis kucing ibu pembaca anda. Anda bahkan tidak memerlukan lokasi atau tarikh lahir. Pastikan ia sederhana. Pastikan cepat. Jangan beri mereka peluang untuk mengubah fikiran.

Untuk laman web tertentu, meminta nama depan adalah idea yang berguna. Ini bermaksud anda dapat menghubungi pembaca anda secara peribadi dalam e-mel itu sendiri – yang pada gilirannya meningkatkan kadar terbuka. Tetapi tidak ada maklumat lagi yang diperlukan! Bukan hanya menambah masa untuk proses, tetapi juga terasa mengganggu, yang mungkin akan menghalau sebilangan pembaca yang menghargai privasi mereka. Petua lain ialah memastikan pelawat anda tidak perlu mengklik ke halaman lain untuk mendaftar. Seharusnya semudah:

  1. Nama
  2. Alamat emel
  3. Satu-mengesahkan

Dilakukan dengan betul, anda seharusnya dapat meyakinkan dan menukar hanya dalam beberapa saat. Ini semua mengenai menangkap e-mel khalayak anda sementara mereka teruja dengan kandungan anda – sebelum mereka berpeluang untuk berubah pikiran. Ingat, semakin banyak pelanggan yang anda miliki, semakin banyak peluang anda untuk menjana wang. Wang itu ada dalam senarai! Trik dan teknik apa yang anda anggap berkesan untuk meningkatkan jumlah pelanggan anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me