9 Petua yang Boleh Dilakukan Untuk Pemasaran Pinterest yang Berkesan

* Catatan: Ini adalah semakan baru panduan Pinterest lama kami. Perubahan baru di Pinterest dan fakta / penyelidikan lain ditambahkan pada petua kami.


Sekiranya ada sesuatu yang membuat orang abad ke-21 sama sekali berbeza dengan orang abad ke-19 atau bahkan abad ke-20, itu adalah keperluan mereka untuk kandungan visual berbanding teks sahaja.

Seperti Instagram, Pinterest dilahirkan untuk menampung keperluan visual moden.

Imej, foto, ilustrasi, infografik, dan e-lukisan – semuanya menyampaikan mesej ke otak dengan hanya menggunakan mata orang sebagai kenderaan mereka, dan konsep disimpan dengan lebih cepat. Sebabnya adalah kerana otak lebih mudah mendapatkan ‘gambaran yang lebih besar’ dengan visual daripada dengan kata-kata, di mana ia harus melakukan kerja tambahan untuk memahami konsep secara keseluruhan.

Jadi, inilah persoalannya:

Cara Memenuhi Keperluan Penonton Anda untuk Kandungan Visual?

Apa yang boleh dilakukan oleh pin? Lihat infografik penuh di sini.Apa yang boleh dilakukan oleh pin? Lihat infografik penuh di sini.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana mengubah Pinterest menjadi aset pemasaran, siaran ini sesuai untuk anda.

1. Suka Infografik? Pinterest Adalah Tempatnya

Buat infografik mesra Pin dan promosikannya kepada pengikut dan laman web anda.

Pemasaran Infografik dan Pinterest adalah pertandingan yang sangat sesuai. Kerana tetapan visual Pinterest, ini adalah tempat yang wajar bagi infografik untuk mencari khalayak dan dikongsi.

Pada tahun 2017 aplikasi Pinterest (untuk iPhone, Android dan web) memperkenalkan Idea Segera, satu ciri yang membolehkan pengguna mengetuk bulatan pada setiap pin untuk menunjukkan idea yang berkaitan (contoh: lebih banyak resipi dengan bahan yang sama) dan mengubah suapan mereka. Ini adalah berita baik apabila anda menggunakan Pinterest terutamanya untuk infografik kerana

2. Komen pada Pin dan Jawab Komen

Anda tidak perlu hanya menyukai atau membagikan semula Pin kegemaran anda – anda juga boleh memberi komen pada Pin dan membalas komen anda.

Dalam posnya di Business2Community, Dillon Diatio mengatakan bahawa, walaupun Pinterest kebanyakannya papan visual daripada rangkaian sosial, anda masih dapat membina komuniti di sekitar kandungan yang anda kongsi atau kongsi ulang, dan beri orang lain peluang untuk menjadi sebahagian daripadanya dan dapatkan Pengguna Pinterest untuk mengenali pendapat anda, bukan hanya visual anda.

Komen secara umum juga merupakan cara yang baik untuk mendapatkan pengikut baru dan menjalin hubungan sejak lahirnya komuniti sosial pertama (forum dan blog), jadi ini juga akan berfungsi di Pinterest..

3. Gunakan Pautan Gabungan atau Dapatkan Kreatif

Setelah pengumuman Pinterest, bertarikh Februari 2015, yang memperkenalkan peraturan untuk melarang semua ID afiliasi di Pin, semua blogger dan pemasar di seluruh dunia kini bergembira dengan berita bahawa, pada bulan Mei 2016, pautan hubungan dibenarkan lagi di Pinterest.

“Dahulu, kami membuang pautan afiliasi dari Pinterest kerana spammer menyalahgunakannya,” kata Adelin Cai, ketua pasukan Dasar di Pinterest. “Sekarang bahawa sistem pengesanan spam kami menjadi lebih kuat, kami bersedia untuk membenarkan pautan afiliasi lagi.”

Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu memainkannya dengan selamat, anda boleh menjadi kreatif dan menambahkan lapisan kandungan antara Pinterest dan pautan afiliasi anda. Tulislah catatan blog atau bina laman web khusus di mana anda akan mengkaji produk gabungan dan menambah gambar, testimoni (atau menjemput pembaca yang telah menggunakan produk tersebut untuk memberi komen mengenai siaran tersebut) dan tambahkan butang “Beli” yang besar ke halaman.

URL yang akan anda pasangkan di Pinterest adalah dari catatan blog anda.

4. Buat Catatan Blog ‘Pinnable’

Pada tahun 2016, jumlah repin berubah dari individu ke agregat, jadi jumlah tersebut tidak lagi dapat dipercayai sebagai ukuran per-pin penglibatan. Walau bagaimanapun, masih ada alat analisis Pinterest di luar sana – seperti Pin Inspector – yang menunjukkan jumlah pin individu, jadi anda mungkin ingin melengkapkan analisis Pinterest anda dengan alat semacam ini untuk mengetahui bagaimana pin anda bernasib baik.

Selain membuat catatan anda ‘Pinnable’, jadikannya juga boleh dikongsi!

Pada Disember 2017, Pinterest melancarkan bot sembang untuk Facebook Messenger supaya pengguna dapat berkongsi Pin dengan kenalan di Messenger.

Petua ini adalah untuk memberitahukan kepada pembaca (dan pengguna Pinterest) bahawa mereka dapat dengan mudah berkongsi Pin anda dengan rakan Facebook mereka juga, menggunakan pilihan ini; jika relevan dengan matlamat anda, tandakan kemungkinan ini di bahagian bawah Pin dan siaran anda.

5. Sematkan Perniagaan Anda!

Pada Januari 2017, Pinterest memperkenalkan kumpulan iklan untuk kempen berbayar untuk memudahkan pengiklan menetapkan anggaran kepada kumpulan tertentu. Ciri baru ini akan membantu anda menguruskan anggaran dengan cara yang bijak, mengarahkannya ke demografi dan lokasi geografi yang relevan.

Anda boleh menguji iklan anda sebelum mengeluarkan wang, jadi patut dicuba.

Nasihat indah dari Deepanshu Gahlaut:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me