Analisis Twitter Asas: Alat Percuma, Cheats Excel, dan Petua Dalam

Adakah Twitter mati? Mungkin tidak.


Twitter memberikan akses penuh Tweetnya ke Google.

Twitter memanfaatkan lalu lintas ini tanpa masuk ke platform.

Sekiranya anda seorang blogger, pemasar atau dalam perniagaan, Twitter semestinya menjadi sebahagian daripada kempen media sosial anda secara keseluruhan. Penting untuk tweet untuk meningkatkan kesedaran jenama, membina hubungan, dan ini adalah alat yang kuat untuk perubahan.

Lihat 10 peraturan penting untuk pemasaran Twitter yang berkesan.

Walaupun Twitter menawarkan analisisnya kepada semua orang, banyak yang tidak menggunakannya sepenuhnya. Di luar tweet, berikut adalah beberapa elemen asas yang dapat anda temui mengenai akaun Twitter dan sebarang mesej tersembunyi.

1. Papan Pemuka Analisis Basic To Twitter

Pada pertengahan tahun 2014, Twitter telah membuka platform analitiknya untuk semua pengguna. Setiap orang yang mempunyai pegangan Twitter boleh memiliki akses penuh ke lombong emas.

Akses analitik twitter anda di sini.

whsr-tweet-aktiviti

Terdapat banyak maklumat yang anda dapat dari papan pemuka, seperti tera, kadar penglibatan, klik pautan, dll. Tetapi, sebelum itu, anda perlu memahami definisi setiap metrik agar data anda bermakna.

Blog Twitter mempunyai semuanya.

Sekiranya kempen Twitter anda ingin meningkatkan tera, anda harus memantau metrik tertentu dan mencari cara terbaik untuk meningkatkan tera. Perhatikan setiap metrik dan bandingkan data dengan bulan sebelumnya. Anda akan tahu sama ada anda melakukan sesuatu dengan betul kerana anda akan melihat peningkatan yang berterusan.

Sekarang, perhatikan lebih terperinci setiap tweet, anda akan menemui lebih banyak mesej tersembunyi.

Begini bagaimana perincian tweet tertentu:

whsr-tweet-perincian

Sekiranya perniagaan anda memfokus pada pautan ini, lakukan pengujian A / B di atasnya. Pantau metrik utama dengan menulis tajuk utama yang berbeza, sertakan hashtag atau gambar yang berbeza dan cari cara terbaik untuk memaksimumkan jangkauan tweet.

Menganalisis statistik data ini adalah langkah pertama untuk menilai prestasi Tweet anda.

Pada bulan Mac 2015, Twitter melancarkan laman utama akaun baru. Halaman ini menjimatkan banyak masa dengan memberi anda ringkasan bulanan aktiviti Twitter anda.

whsr-tweet-hightlight

Papan pemuka ini juga memudahkan perniagaan beriklan di Twitter. Anda kini dapat membuat keputusan cepat mengenai apakah tweet bernilai dipromosikan tanpa menghabiskan masa melalui perincian minit.

Sekiranya analitik Twitter adalah sebilangan maklumat yang anda abaikan, mari mencubanya hari ini. Fokus pada metrik dan perbaiki dari sana. Ia dapat memberi kesan yang baik dari masa ke masa.

Dikemas kini:

Pada 27 Mei 2015, Twitter meningkatkan analitiknya dengan Audience Insights. Ciri ini mempunyai perincian yang lebih terperinci mengenai minat pengikut anda seperti Demografi, Gaya Hidup, Jejak Kaki Mudah Alih, dll.

Ini bagus untuk perniagaan, kerana anda kini dapat membandingkan pengikut organik dengan pengguna Twitter. Pada masa ini, hanya pengguna AS yang dilacak. Anda boleh membuat kajian perbandingan antara pengikut anda dan pengguna Twitter yang lain.

Wawasan Pemirsa membantu perniagaan meningkatkan strategi mereka di Twitter.

whsr-tweet-penonton-pandangan

2. Alternatif Untuk Analitik Twitter

Terdapat banyak alat pengurusan media sosial yang terdapat di pasaran seperti Bufferapp, Hootsuite, Ritetag, Klout, dan lain-lain. Terdapat beberapa yang hanya fokus pada Twitter sahaja seperti Tweetdeck, Managefilter dan SocialBro.

Semua alat mempunyai satu tujuan – untuk menjadikan hidup anda lebih mudah.

Berkali-kali, alat ini memberi anda gambaran yang lebih mendalam mengenai prestasi Twitter anda. Ia berbeza dengan apa yang anda dapat dari platform analitik Twitter asli.

Berikut adalah 3 platform yang saya rasa sesuai dan senang digunakan oleh pemula.

Penyangga (Freemium)

Buffer adalah alat pengurusan media sosial yang popular. Anda dibenarkan menjadualkan tweet setiap saat dan menetapkan jadual yang berbeza setiap hari. Ini penting semasa anda menjalankan kempen yang berbeza.

Dengan menggunakan buffer, anda dapat menganalisis statistik untuk setiap tweet. Buffer akan melabel tweet berpotensi anda sebagai Tweet Teratas. Anda boleh mengambil tindakan segera pada setiap tweet untuk menjadualkan semula atau menulis semula untuk memperbaikinya.

Ini adalah sesuatu yang tidak dapat diberikan oleh analitik Twitter kepada anda dengan segera.

Dengan akaun percuma, anda hanya mempunyai akses terhad ke data analisis Buffer. Anda perlu meningkatkan ke akaun berbayar untuk menikmati analisis terperinci data anda.

whsr-tweet-penyangga

Ritetag (Percubaan percuma)

Ritetag adalah alat media sosial yang memfokuskan pada hashtag. Ia dilengkapi dengan penggredan warna hashtag, analisis penglibatan segera dan penilaian keseluruhan catatan. Ritetag menganalisis hashtag secara berterusan, yang membolehkan anda memaksimumkan jangkauan anda sebelum menghantar tweet.

Ini adalah ciri yang tidak dapat anda peroleh ketika anda menge-tweet dari platform asli Twitter. Penting untuk memasukkan hashtag untuk memaksimumkan pendedahan tweet anda. Ritetag pasti mengisi jurang ini.

Luangkan masa beberapa minit untuk mengetahui statistik hashtag yang anda gunakan. Adakah hashtag anda terlalu banyak digunakan atau hanya tanpa pemantauan yang betul?

Contoh statistik untuk hashtag #growthhacking di Twitter.

whsr-tweet-ritetag

Postchup (Percuma)

Postchup (sebelumnya dikenali sebagai Tweetchup) adalah alat analitik Twitter percuma. Ini menganalisis seberapa kerap tweet disebut dan mendapat retweet oleh pengikut anda.

Ini memberi anda analisis mengenai bagaimana Twitter anda ditangani. Anda akan mengetahui pengguna mana yang paling banyak menyebut anda. Dan, ada senarai statistik yang berkaitan dengan tweet dan retweet anda.

Selain itu, Postchup memberi anda lokasi geo orang yang menyebut anda. Dari sana, anda dapat memperoleh gambaran keseluruhan lengkap mengenai lokasi khalayak anda.

Walaupun analitik Twitter mempunyai maklumat seperti itu, Postchup menawarkan analisis dengan cara yang lebih menarik yang mudah difahami.

Adakah tweet anda menyasarkan khalayak yang tepat? Mari lihat dari mana penonton @ WHSRnet berasal.

Sekiranya anda masih membuat tweet dari platform asli Twitter, saya sangat mengesyorkan anda mencuba beberapa alat. Anda kehilangan banyak data berharga.

Sekiranya anda tidak pasti yang mana satu, mulailah yang saya kongsikan di atas. Semua alat mudah digunakan dan menjadikan pekerjaan Twitter anda lebih mudah.

3. Menyusun Data Twitter Menggunakan Excel

Selain daripada data analitik yang anda perolehi dari platform asli Twitter dan alat media sosial, anda selalu dapat melakukan analisis anda sendiri.

Selalunya, mereka yang suka menyelesaikan masalah akan lebih memahami data ini. Ini bukan tugas yang sukar. Anda hanya perlu mengeksport data dari analitik Twitter dan spreadsheet Excel.

whsr-tweet-data

Berikut adalah beberapa analisis mudah yang saya hasilkan dengan menggunakan data dari @WHSRnet. Sebelum membuat analisis, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa yang anda mahu perolehi dari data tersebut.

Tanpa matlamat yang jelas, data twitter anda hanyalah hamparan lain dengan lajur dan watak. Saya ingin tahu:

 1. Adakah tweet standard atau tweet balasan memberi kesan yang lebih baik?
 2. Adakah tweet standard atau tweet balasan memberikan kadar pertunangan yang lebih baik?
 3. Hari dalam seminggu mana yang memberi saya kesan yang lebih tinggi secara purata?
 4. Hari mana dalam seminggu mempunyai kadar penglibatan yang lebih baik?

Mari lihat panduan langkah demi langkah:

1. Buka data analisis Twitter (format csv) di Excel

2. Jadikan data anda menjadi jadual dengan tajuk

3. Gunakan fungsi Excel LEFT untuk keluar dengan tarikh di lajur baru

KIRI ([@ waktu], 10) untuk keluar dengan tarikh

4. Gunakan fungsi Excel TEXT untuk menukar tarikh menjadi hari kerja di lajur baru

TEKS (E2,"ddd") untuk kembali pada hari minggu

5. Gunakan fungsi Excel IF untuk menyusun tweet standard atau membalas tweet di lajur baru

JIKA (KIRI ([@ [Tweet teks]], 1) ="@","balas","standard")

6. Apabila anda sudah menyediakan semua data, analisis data anda menggunakan jadual pangsi atau graf pangsi

Grafik di bawah menunjukkan gambaran keseluruhan kesan rata-rata tweet standard dan tweet balasan selama seminggu.

whsr-tweet-rata-rata tayangan

Terdapat beberapa perkara yang dapat saya andaikan dari grafik di atas:

 1. Jelas bahawa tweet standard mempunyai kesan yang lebih baik berbanding tweet balas.
 2. Sabtu mendapat tayangan tertinggi dari keseluruhan tweet.
 3. Tayangan dari tweet standard adalah kira-kira 2x kesan tweet balasan.
 4. Tayangan konsisten dari hari Selasa hingga Jumaat.

Saya akan menggali lebih dalam pada hari mana yang mempunyai kadar pertunangan terbaik. Saya akan menggunakan data yang sama untuk menghasilkan graf yang berbeza.

whsr-tweet-emgagement-rate

Beberapa perkara dapat saya simpulkan dari grafik di atas:

 1. Tweet balasan telah memberi saya kadar pertunangan yang lebih baik.
 2. Jumaat telah mencatatkan kadar penglibatan yang lebih baik dalam keseluruhan tweet.
 3. Kadar pertunangan dari tweet balasan kira-kira 3x lebih tinggi berbanding tweet standard.
 4. Hari Ahad mempunyai kadar pertunangan terendah.

Memplot data memang menyeronokkan walaupun memerlukan masa. Tetapi, saya pasti anda juga akan belajar banyak dari data. Data dalam hamparan itu sendiri tidak bermakna kecuali anda tahu apa yang perlu dicari.

Cubalah sendiri, terdapat lebih banyak mesej tersembunyi di dalam data anda daripada yang anda bayangkan.

* Catatan – Walaupun saya faham bahawa tidak semua orang adalah peminat Excel tetapi suka atau tidak, anda pasti perlu menghadapinya pada satu ketika. Apa yang ditunjukkan di atas adalah penggodaman data Excel + Twitter yang ringkas. Python boleh menjadi penambahan yang berharga jika anda mencari analisis yang lebih kompleks. 

4. Apa Skor Twitter anda?

Anda mungkin menghabiskan beberapa jam sehari untuk tweet, berinteraksi dengan pengikut anda dan memantau hashtag. Anda mungkin bertanya, apa hasilnya?

Hasilnya berbeza-beza bergantung pada matlamat anda. Anda boleh mengukur berdasarkan jumlah pengikut, kadar klik lalu, jumlah pendaftaran dari URL yang disasarkan, dll.

Penyebutan sosial adalah penanda aras keseluruhan mengenai prestasi @handle. Penyebutan sosial didefinisikan sebagai berapa kali jenama dipantau di media sosial.

Kajian menunjukkan bahawa jenama di twitter mendapat purata 39 sebutan setiap hari. Adakah anda tahu apa nombor itu untuk anda?

Terdapat banyak alat yang tersedia untuk mengukur skor Twitter. Saya akan berkongsi dengan anda alat yang percuma dan senang digunakan.

Socialert (Freemium)

Socialert adalah penyelesaian sehenti untuk analisis Twitter, analisis kata kunci, penjejakan hashtag, pengenalan topik tren, dan banyak lagi.

Alat ini mempunyai papan pemuka interaktif yang dapat membantu anda mengesan kata kunci yang berkaitan secara real-time. Ini dapat digunakan untuk menghubungi audiens Anda (yang belum menyebutkan pegangan Anda) atau mengetahui prestasi pesaing anda. Selain pemantauan Jenama, alat ini juga dapat digunakan untuk mengenal pasti pengaruh dan pakar yang relevan dengan domain anda.

.

Socialert dalam aksi (di @WHSRnet).

Followerwonk (Freemium)

Followerwonk adalah produk yang dikembangkan oleh Moz. Ini akan memberi anda data mengenai pengikut, lokasi dan niche Twitter anda. Untuk menggunakan, anda mesti log masuk menggunakan akaun Twitter anda. Ia percuma untuk digunakan.

Followerwonk menggunakan kuasa Sosial untuk mengukur pengaruh Twitter. Kewibawaan sosial diukur berdasarkan retweet. Untuk meningkatkan skor, anda harus meningkatkan penglibatan Twitter.

whsr-tweet-followerwonk

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak alat, berikut adalah 6 mesti mengetahui alat analitik Twitter untuk diterokai. Dengan mengenali prestasi jenama anda, anda dapat merancang arah dan sumber anda.

Tidak ada formula tunggal untuk mengesan skor Twitter anda. Skor berpengaruh berbeza dari setiap platform. Ikuti satu atau dua metrik dan naikkan skor anda ke atas.

Kaedah terbaik untuk mengukur skor sosial adalah pesaing terdekat anda.

Kepada anda

Saya telah menguruskan @WHSRnet selama 6 bulan yang lalu. Saya harap saya mempunyai lebih banyak data untuk dikongsi dengan anda pada masa akan datang.

Sekiranya anda masih bukan peminat Twitter, silakan ikuti kami @WHSRnet.

Twitter adalah platform media sosial ke-4 terbesar, dan dengannya perniagaan anda berjalan dengan lebih baik.

Twitter mempunyai peluang untuk membuat jenama anda dikenali dan meningkatkan penjualan anda. Anda tidak boleh salah dengan 302 juta pengguna bulanan aktif.

Apa yang sesuai untuk saya mungkin tidak sesuai untuk anda. Bagaimana anda menganalisis dan memanfaatkan data Twitter anda? Beritahu kami mengenainya di Twitter!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me