Keselamatan Media Sosial: 5 Bahaya Yang Perlu Tahu Setiap Pengaruh

Sesiapa yang mempunyai kehadiran dalam talian terdedah kepada ancaman yang berpotensi. Bagi influencer yang berkongsi maklumat mengenai keluarga dan rakan mereka, bahaya meningkat tetapi sebagai profesional, anda perlu berada di luar sana. Bolehkah anda melindungi diri anda dan masih berkongsi perkara secara terbuka?


Panduan ini akan membantu anda mengurangkan risiko keselamatan sambil mengekalkan kehadiran dalam talian anda.

5 Petua Keselamatan Media Sosial

1. Bahaya: Stalking Media Sosial

Kita semua pernah mendengar kisah seram seseorang yang meninggalkan tempat media sosial atau menutup akaun dan membuka yang baru kerana penguntit yang tidak akan pergi. Penyerang perlu melindungi kehadiran dalam talian mereka. Atau, bagaimana pada waktu itu saya menonton “Flip atau Flop” pada suatu malam dan pada keesokan harinya iklan itu terdapat di seluruh suapan Facebook saya. Maklumat anda selalu dibeli dan dijual, oleh itu para penyerang perlu berhati-hati.

Penyelesaian: Lindungi Media Sosial Anda
tetapan facebook

Facebook terkenal kerana masalah keselamatan dan perubahan dasar privasi. Berita baiknya ialah ia menyediakan beberapa pilihan yang boleh anda gunakan untuk menjaga keselamatan akaun anda. Pengguna Facebook dapat menetapkan siapa yang dapat melihat setiap catatan anda: Rakan, Kenalan, atau Umum untuk dilihat oleh semua orang.

Sebagai seorang yang berpengaruh, saya menyimpan beberapa atau sebahagian besar catatan saya secara peribadi atau hanya untuk rakan-rakan, tetapi membuat komen awam selain berkongsi kempen saya secara terbuka. Jangan merahsiakan semua perkara dan ingat bahawa anda boleh menghantar secara berasingan dari halaman peminat dan halaman peribadi anda.

Sekiranya anda menandakan pilihan yang salah pada siaran di Facebook seperti membuat catatan “Sahabat Sahaja” “Umum”, anda boleh kembali dan mengubah tetapan tersebut.

 • Di bawah “Privasi”, pilih pengaturan untuk membatasi khalayak untuk catatan sebelumnya.
 • Di sini Anda dapat mengubah semuanya menjadi “Sahabat Sahaja” dan bukan “Umum” atau “Rakan Kawan”.
 • Hadkan siapa yang boleh menghubungi anda di Facebook dengan menggunakan penapisan yang ketat dan menyekat mana-mana pengikut yang tidak dikenali.
 • Anda boleh menetapkan pilihan yang serupa di Google+.

Akhirnya, jangan terbitkan nombor telefon atau alamat anda di tetapan media sosial anda kerana boleh diretas atau dijual dengan mudah kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran. Juga, aplikasi mempunyai akses ke maklumat anda, menjadikan anda sasaran pemasaran. Anda harus mencari secara berkala melalui aplikasi yang disambungkan dan menghapus semua yang tidak lagi anda gunakan.

2. Bahaya: Privasi Lokasi

Telefon pintar menjadikannya sukar untuk mengekalkan privasi lokasi anda. Selain itu, ingatlah bahawa jika anda mengeposkan semasa melakukan perjalanan, itu boleh menjadi godaan besar bagi pencuri yang mengetahui rumah anda sekarang tidak dihuni.

Penyelesaian: Selamatkan Telefon Pintar Anda

Lindungi privasi anda dengan mematikan apa sahaja yang dapat “menemukan” anda di telefon pintar anda ketika tidak digunakan: tetapan lokasi, Bluetooth, Wi-Fi dan NFC. Keselamatan anda adalah langkah tambahan dan menjimatkan jangka hayat bateri. Selain itu, Wi-Fi terbuka dapat membuat ponsel Anda rentan, jadi gunakannya dengan hemat, hindari mengakses maklumat dilindungi kata laluan atau maklumat kewangan di rangkaian ini dan ingatlah untuk mematikannya setelah selesai.

Mendaftar masuk adalah cara lain untuk menjadikan diri anda terdedah. Di Facebook, anda harus memilih “Sahabat sahaja” untuk daftar masuk – kecuali jika diperlukan untuk acara pengaruh. Saya akan berhati-hati dengan pilihan ini sekiranya rumah anda kosong pada masa itu.

Akhirnya, lakukan semua perkara yang anda lakukan untuk melindungi komputer anda:

 • Tetapkan kata laluan dan PIN pada telefon anda
 • Aktifkan keselamatan tambahan
 • Jaga keselamatan pada sistem lalai telefon
 • Sandarkan data anda
 • Muat turun aplikasi hanya dari pembekal yang dipercayai.

FTC memberikan senarai petua bergantung pada OS telefon anda. Di samping itu, anda mungkin ingin meletakkan perisian keselamatan tambahan di telefon anda, seperti aplikasi yang dapat mengunci atau mencari telefon anda, atau perlindungan pencurian dari penyedia anda.

3. Bahaya: Kecurian Foto

Pencurian gambar adalah masalah besar. Terdapat banyak kisah blogger yang mendapati gambar anak mereka dicuri dan digunakan semula oleh syarikat yang tidak pernah mereka bekerjasama atau bahkan dijumpai di laman web porno.

Penyelesaian: Lindungi Foto Anda

Untuk menjaga keselamatan keluarga anda, saya cadangkan untuk tidak menunjukkan jenis kulit pada anak anda – lampin, pakaian renang – kerana ini boleh disalahgunakan. Gunakan program grafik yang bagus untuk menetapkan tanda air secara strategik atau memangkas wajah pada foto anak-anak anda supaya gambar tersebut cenderung tidak dicuri – dan lebih mudah disisipkan. Ini memastikan perlindungan hak cipta juga.

Anda juga harus ingat bahawa anda memerlukan kebenaran orang lain untuk menyiarkan foto mereka secara terbuka – itu bermaksud rakan dan keluarga, guru dan kakitangan, bahkan pasangan anda dan anak-anak dewasa! Walau bagaimanapun, gambar dengan lebih banyak orang di dalamnya cenderung untuk dicuri. Pangkas orang lain di luar bingkai atau kaburkan wajah mereka agar tidak dikenali.

Sekiranya gambar peribadi anda telah dicuri atau digunakan tanpa kebenaran syarikat, hubungi mereka dan minta mereka membuangnya. Sekiranya mereka menolak, sebelum anda meneruskan perkara itu lebih jauh, cari tahu apakah anda menandatangani hak untuk gambar anda dalam sebarang perjanjian. Anda mungkin perlu mendapatkan nasihat peguam jika mereka tidak mematuhi. Anda juga boleh mengemukakan notis Digital Millennium Copyright Act (DMCA) melalui Google.

4. Bahaya: Terlalu Banyak Maklumat Peribadi

Ramai blogger tidak memikirkan perkara ini, tetapi apa yang anda tulis mengenai anak-anak anda akan berada dalam talian selamanya. Majikan dan sekolah masa depan boleh memberi Google kepada mereka dan mencari catatan anda mengenai keadaan perubatan, pembasahan katil atau tingkah laku yang tidak sesuai. Menulis atau menyiarkan tentang orang lain atau pekerjaan boleh membuat anda juga berada di dalam air panas.

Penyelesaian: Tetapkan Batas

Setiap orang berpengaruh harus memperhatikan kerahsiaan keluarga, rakan dan orang lain dalam kehidupan seharian mereka. Walaupun tiket lalu lintas atau kegagalan membeli-belah boleh membuat catatan yang menggembirakan, pertimbangkan soalan-soalan ini sebelum berkongsi cerita:

 • Adakah catatan ini membuat seseorang kelihatan buruk atau merosakkan perniagaan mereka?
 • Bolehkah ini mempengaruhi secara negatif bagaimana seseorang memandang anak / pasangan / saudara saya pada bila-bila masa di masa hadapan?
 • Adakah kemungkinan situasi ini boleh berakhir di mahkamah?

Saya mengesyorkan menukar nama orang, tempat dan acara yang anda kongsi, atau lebih baik lagi, menulis mengenai masalah ini secara umum. Untuk keluarga anda, tetapkan batasan yang jelas mengenai kehendak anda dan tidak akan membincangkannya. Sebagai contoh, saya tidak pernah menulis blog kecuali maklumat positif mengenai suami saya – walaupun dia tidak sempurna! Untuk melindungi perkahwinan saya, ini adalah batas yang tidak akan saya lalui.

5. Bahaya: Maklumat Secara Besar

Ada kisah blogger yang baru-baru ini mendapat panggilan telefon dari rumah pembaca yang bertanya tentang salah satu catatannya. Anda perlu melindungi maklumat peribadi anda.

Penyelesaian: Lindungi Data Anda & Maklumat

Anda mungkin terkejut kerana alamat dan nombor telefon anda sangat senang dijumpai. Sebagai contoh, maklumat ini dapat ditunjukkan ketika kedudukan sah URL anda dicari melainkan anda mengambil langkah semasa mendaftarkan domain anda. Pertimbangkan untuk menggunakan tetapan domain terkunci dan / atau peribadi untuk merahsiakan telefon, alamat dan maklumat domain anda yang lain.

Kesimpulannya

Melindungi data anda adalah satu cabaran kerana dapat dibeli dan dijual melalui gudang data tetapi anda boleh memilih untuk tidak ikut senarai carian maklumat. Tidak semudah kedengarannya. Beberapa akan membuat anda mendaftar dan memilih terlebih dahulu. PrivacyRights.org mempunyai senarai broker maklumat yang luas. Baca “Cara Menghilangkan Diri Anda dari Laman Web Carian Orang” untuk mengetahui cara melakukannya dengan jayanya.

Di samping itu, anda boleh menggunakan penyelesaian pihak ketiga untuk melindungi maklumat anda semasa dalam talian:

 • Putuskan sambungan blok malware dan pelacak, membolehkan pengguna melihat siapa yang mengesannya dan membuat carian menjadi rahsia.
 • Abine melindungi kata laluan, e-mel dan pembayaran dan membantu pengguna membuat pilihan mengenai siapa yang melihat datanya.
 • Ghostery membantu pengguna memahami data yang dikumpulkan mengenai mereka dan siapa yang mengumpulkannya.

Sebagai tambahan kepada 5 petua keselamatan media sosial ini, ingatlah untuk melindungi blog anda daripada penggodaman dan spam. Untuk pemilik laman web, anda mungkin memerlukan dasar privasi untuk laman web anda juga. Tidak ada jaminan bahawa maklumat anda akan sentiasa selamat, tetapi tindakan logik dapat melindungi anda dan keluarga anda dari bahaya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me