Bagaimana Membina Senibina Tapak yang Meningkatkan SEO

Senibina laman web adalah faktor penting SEO di halaman. Sekiranya anda dapat melakukannya dengan betul, kedua-dua enjin carian dan pelawat akan memahami apa sebenarnya laman web anda dan mencari maklumat yang mereka perlukan dengan mudah.


Oleh itu, jika anda merancang laman web baru (atau menyusun semula laman web yang ada), usahakan strukturnya untuk meningkatkan SEO dan juga pengalaman pengguna secara keseluruhan. Untuk melakukannya, anda perlu mengerjakan 3 perkara:

 1. Organisasi kandungan anda,
 2. Navigasi, dan
 3. Pautan dalaman.

Mari kita lihat bagaimana anda membuat struktur laman web SEO dan mesra pengguna.

3 Langkah Membina Senibina Tapak yang Meningkatkan SEO

Langkah # 1: Rancang (dan atur) kandungan laman web anda

Perkara pertama yang perlu dilakukan semasa merancang dan mengatur kandungan untuk laman web baru adalah menyenaraikan kategori kandungan yang berbeza yang akan diliputi oleh laman web ini.

Setelah anda mengenal pasti tema kandungan yang akan anda bahas, menghasilkan idea kandungan yang relevan, membuat kandungan, dan meletakkan bahagian kandungan di organisasi yang tepat akan menjadi mudah.

Senario kehidupan sebenar

Mari kita ambil contoh untuk melihat bagaimana anda dapat memilih kategori kandungan yang tepat.

Andaikan kita mahu membina laman web mengenai tanaman Feng Shui. Laman web kami akan mempunyai blog yang akan membincangkan petua tentang membeli, meletakkan, dan memelihara tanaman Feng Shui. Ia juga akan mempunyai kedai.

Oleh itu, untuk mencari kategori kandungan yang berbeza untuk laman web ini, kami akan memulakan dengan beberapa carian Google asas.

Jelas, kata kunci benih kami adalah “Feng Shui tanaman”.

Mencarinya memunculkan kata kunci berkaitan berikut:

Meneroka kata kunci yang berkaitanMeneroka kata kunci yang berkaitan

Seperti yang anda lihat, 2-3 kategori kandungan yang baik muncul dari ini: tanaman feng shui dalaman, kilang feng shui pejabat, dan tanaman feng shui untuk kekayaan (atau kilang wang feng shui).

Mari buat senarai dan tambahkan kata kunci ini padanya.

Perhatikan bahawa apabila anda menemui dua idea serupa seperti “tanaman wang feng shui“Dan”tanaman feng shui untuk kekayaan“, Jangan anggap mereka sebagai dua topik kerana pada dasarnya sama.

Dalam kes sedemikian, bandingkan kedua-dua istilah menggunakan Google Trends. Dan pilih yang lebih popular.

Membandingkan istilah carianMembandingkan istilah carian dengan Google Trends

Dalam contoh kita, jelas, idea “tanaman feng shui untuk kekayaan“Jauh lebih popular daripada”kilang wang feng shuis ”. Jadi kita akan pergi dengan yang pertama.

Untuk melakukan penggalian lebih banyak, kami akan menggunakan alat penyelidikan kata kunci percuma dari SERPS. Alat ini akan memberi lebih banyak gambaran mengenai kandungan yang akan diliputi di laman web kami.

Kami hanya akan memasukkan kata kunci benih kami: “tanaman feng shui”.

Seperti yang anda lihat di bawah, SERP mencadangkan beberapa kata kunci ekor panjang untuk kata kunci benih kami:

Mencari tema kandungan tambahan dengan SERPMencari tema kandungan dengan SERP

Dari ini, tema kandungan di sekitar “tanaman feng shui buatan” kelihatan menarik. Mari tambahkan ke senarai kami.

Untuk mendapatkan lebih banyak idea, gunakan tema kandungan yang baru dijumpai dan ulangi prosesnya.

Sekarang mengapa kita menambah kedua halaman itu ke menu kita?

Oleh kerana itu akan membantu kita memberi peringkat laman web kami untuk kata kunci sasaran tersebut.

Bagaimana?

Dengan bantuan atau isi asas.

Kandungan landasan, seperti yang dijelaskan oleh Yoast, adalah bahagian penting dari gambaran besar SEO. Kandungan batu penjuru ini tidak lain hanyalah “satu halaman tunggal yang menjadi pusat kandungan mengenai topik itu.

Jadi di halaman kandungan landasan kami untuk “Tumbuhan Pejabat Feng Shui“, Kami akan menulis beberapa kandungan ringkas mengenai topik ini dan memaut ke setiap artikel yang kami ada di laman web kami di bawah kategori ini.

Sekiranya pengguna mencari “kilang pejabat feng shui“Ada kemungkinan besar bahawa Google menunjukkan halaman kandungan landasan kami untuknya. Dan apabila pengguna mengklik dan sampai di halaman kami, mereka akan menemui pautan ke artikel yang paling relevan dengan topik yang mereka cari..

Semasa merancang seni bina maklumat laman web anda, ingatlah untuk mengikuti gaya seperti piramid.

Dalam gambar di atas, kami mempunyai ‘Homepage’ dan di bawahnya terdapat halaman yang berbeza (dan sub-halaman berikut).

Moz menyatakan bahawa struktur seperti itu:

“… mempunyai jumlah pautan minimum yang mungkin antara halaman utama dan halaman tertentu. Ini sangat berguna kerana ia membolehkan jus pautan (peringkat kuasa) mengalir ke seluruh laman web, sehingga meningkatkan potensi peringkat untuk setiap halaman.

Langkah # 3: Bina rangkaian pautan dalaman yang kaya

Setelah anda merancang kandungan anda dan menyusun seni bina yang kukuh untuk menahannya, langkah terakhir anda adalah menggunakan pautan dalaman untuk merekatkannya bersama-sama. Pengguna dan enjin carian akan menggunakan pautan ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kandungan berkaitan di laman web anda.

Kedua-dua Yoast dan Moz mengesyorkan strategi penghubung yang sama: Mereka mencadangkan untuk menghubungkan setiap bahagian kandungan ke sumber yang ada satu tahap yang lebih tinggi dan lebih rendah dalam hierarki maklumat.

Reka bentuk seni bina pautan laman web

Lihat gambar berikut untuk mendapatkan idea. Seperti yang anda lihat, laman utama memaut ke halaman mengenai kilang pejabat Feng Shui. Halaman ini, pada gilirannya, memaut ke pelbagai bahagian kandungan topik tersebut. Begitu juga, kepingan atau catatan kandungan ini semuanya kembali ke halaman landasan.

Pautan dalamanKaedah mesra SEO untuk menetapkan pautan dalaman

Dengan berbuat demikian, Yoast menjelaskan bahawa anda meningkatkan SEO anda “Kerana anda membuat pautan dari halaman yang berkait rapat antara satu sama lain dengan bijak ….”

Setiap kali anda menyiarkan sesuatu yang baru dalam mana-mana kategori anda, muat semula halaman kandungan landasan anda pada topik itu dengan pautan ke artikel baru. Juga, pautan ke halaman kandungan landasan dari artikel baru. Zac Heinrichs dari Portent memberitahu bagaimana langkah ini dapat meningkatkan SEO kepingan kandungan yang lebih baru. Dia cakap:

Anda boleh mendapatkan mesin carian untuk mengindeks kandungan baru secara semula jadi dengan lebih cepat dengan memautkannya dari halaman bernilai tinggi seperti halaman rumah atau kategori anda.

Mengemasnya …

Oleh itu, ini adalah untuk membina seni bina laman web yang mesra SEO. Saya harap anda telah mempelajari sesuatu yang berguna dari artikel ini.  

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map