20 Alat Mesti Memiliki untuk Perniagaan Dalam Talian Kecil

Sebagai pemilik perniagaan kecil, melaksanakan idea perniagaan anda bermaksud menjadikannya lebih cekap dan mencari alat yang dapat membantu menggantikan ratusan kakitangan yang tidak anda miliki dan tidak mampu untuk mengambil pekerja. Nasib baik bagi pemilik perniagaan dalam talian, terdapat beberapa perkara yang dapat membantu segalanya dari pengurusan masa hingga penginvoisan hingga pemasaran. WHSR telah menjimatkan masa dan usaha anda untuk mencari alat-alat ini; kami telah melihat beberapa alat yang paling popular di luar sana dan memilih 20 alat yang mesti ada.


Dalam senarai 20 alat teratasnya di Forbes, Tanya Prive berkongsi:

“Masa, tenaga kerja, dan belanjawan yang terhad semuanya boleh menjadi faktor kerana beban kerja mulai menumpuk dan bil-bil mulai masuk. Dengan pasukan yang kuat dan alat yang tepat, anda akan segera mencapai potensi perniagaan anda . “

20 Alat Mesti Mempunyai Perniagaan Anda

1 – Pangkalan Permintaan

Asas Permintaan

Catatan blog Inc di 12 Alat Web Sejuk untuk Perniagaan Kecil melihat Demandbase sebagai alat yang sangat berharga bagi pemilik laman web.

Demandbase melihat lebih dekat kepada mereka yang mengunjungi laman web anda dengan mengambil IP mereka dan membandingkannya dengan pelbagai sumber maklumat, seperti Dun & Bradstreet dan LexisNexis. Demandbase bukan sahaja memberitahu anda syarikat mana yang mungkin digunakan oleh pelawat laman web anda, tetapi juga akan menyediakan anda dengan maklumat hubungan untuk ketua syarikat supaya anda dapat menjual perkhidmatan anda lebih jauh. Ini adalah kaedah terbaik untuk memasarkan demografi yang sudah berminat dengan produk anda.

2 – Lebah Inky

lebah tinta

Dalam catatan blog di Blogging Wizard, Jerry Low mencadangkan menggunakan Inky Bee untuk berhubung dengan blogger lain.

Rangkaian dengan blogger lain adalah kunci untuk menyampaikan berita mengenai blog anda sendiri. Beberapa perkara dalam pemasaran blog tidak berubah sejak blog bermula dan menjalin hubungan dengan blogger lain adalah salah satunya. Walau bagaimanapun, cara kami menjalin hubungan antara satu sama lain telah berubah dan Inky Bee adalah alat yang bagus untuk membantu anda berhubung dengan mudah, menjimatkan masa dan memadankan anda dengan blogger dengan minat yang serupa.

3 – Penjejak Pivotal

pemeriksa penting

Ini adalah salah satu alat yang mungkin belum pernah anda dengar sebelumnya, tetapi Pivotal Tracker akan membantu anda memastikan jadual sibuk anda sentiasa berjalan lancar. Dalam melihat 40 Perniagaan Kecil dan Alat Dalam Talian yang Mereka Tidak Boleh Hidup Tanpa, Michael P. Daugherty dari Bespoke Row mengatakan bahawa ini adalah alat kegemarannya. Seseorang dapat mengetahui sebabnya dengan mudah. Ini adalah alat pengurusan projek yang mudah digunakan yang akan menjadikan semua orang dalam pasukan terlibat dalam persekitaran dalam talian masa nyata. Siapkan jadual kapan tugas harus diselesaikan, izinkan orang lain memuat naik kemas kini dan meninggalkan nota dan berinteraksi dengan pelanggan semua dari papan pemuka yang sama.

 4 – Dropbox

kotak drop

Penyelesaian penyimpanan dalam talian yang mudah ini sangat sesuai untuk mengesan dokumen terpenting anda. Sekiranya perkara yang tidak dapat difikirkan berlaku dan komputer anda hancur atau kebakaran berlaku di pejabat rumah anda, anda boleh memulihkan semua data anda dari Dropbox. Syarikat ini menawarkan beberapa penyelesaian, termasuk pilihan percuma dengan ruang simpanan 2 GB. Anda juga boleh menggunakan Dropbox untuk berkongsi fail dengan kolaborator.

Dustin Sklavos of Notebook Review menunjukkan betapa mudahnya Dropbox digunakan:

“Saya tidak dapat menekankan betapa mudahnya penggunaannya, kerana itulah yang memenangkan saya. Mana-mana daripada kita boleh mengubah kandungan folder bersama kita pada bila-bila masa dan (membenarkan jalur lebar internet) fail akan dikemas kini secara automatik di antara kita. Perkhidmatan ini adalah kelebihan untuk jenis kreatif yang perlu berkongsi fail yang cukup besar antara satu sama lain, apalagi lebih banyak pengguna asas yang hanya ingin berkongsi foto dan video keluarga. Sangat sukar untuk bekerja, dan setiap folder mempunyai fail dokumen kecil di dalamnya yang menerangkan dengan tepat bagaimana menggunakannya. “

5 – Appy Pie

tangkapan skrin pai yang sesuai

Appy Pie adalah platform yang membolehkan perniagaan merancang aplikasi mereka sendiri dan memuat naik ke iTunes atau Google Play. Pelanggan boleh memuat turun aplikasi dan kemudian anda boleh menghantar pemberitahuan push setiap hari. Appy Pie sedang dalam proses menambahkan kemampuan untuk menjual produk melalui aplikasi juga.

6 – Hootsuite

hootsuite

Hootsuite mempunyai tujuan dua kali ganda untuk pemilik perniagaan kecil. Pertama, di papan pemuka Hootsuite anda, anda dapat melihat topik apa yang menjadi trend dalam ceruk perniagaan anda. Apa yang orang bercakap? Bagaimana anda boleh menggunakannya dalam catatan blog atau dalam penawaran produk anda? Sekiranya orang bercakap mengenai kematian bintang filem, adakah anda mempunyai produk yang berkaitan dengan bintang itu yang boleh anda tampilkan di halaman produk anda? Anda juga boleh menggunakan Hootsuite untuk menjadualkan catatan media sosial untuk perniagaan anda sendiri.

National Business of Independent Business (NFIB) mencadangkan ini sebagai 6 Alat Atas Talian yang Perlu Digunakan oleh Pemilik Perniagaan Kecil dan menyenaraikan ulasan berikut:

“Terdapat perkhidmatan lain yang serupa dengan Hootsuite, tetapi kami mendapati bahawa ia melebihi semua mereka di hampir semua peringkat.” —Kari DePhillips, The Content Factory, Pittsburgh

7 – Gelombang

gelombang

Mengikuti invois, akaun yang perlu dibayar, pembayaran yang diterima dan juga pembayaran gaji untuk perniagaan kecil kadang-kadang kelihatan sangat membebankan. Wave adalah penyelesaian all-in-one untuk pemilik perniagaan kecil dan perisian hidup dalam persekitaran dalam talian. Quickbooks Pro dalam talian adalah pilihan lain, tetapi Wave sedikit lebih berpatutan untuk si kecil kerana ia percuma.

Blogger Small Business Doer, Greg Lam mempunyai beberapa pandangan menarik mengenai kebaikan dan keburukan perisian ini. Walaupun dia menganggapnya terhad untuk perniagaannya, bagi seseorang yang menjalankan perniagaan mereka sebagai pemilik tunggal tanpa banyak perbelanjaan setiap bulan, perisian ini kemungkinan akan berfungsi dengan baik. Salah satu bahagian terbaik dari artikelnya, bagaimanapun, adalah di akhir, di mana dia menawarkan senarai pelbagai program perakaunan dalam talian yang boleh digunakan pemilik perniagaan.

 8 – Penjadualan

penjadualan

Sekiranya anda menjalankan perniagaan di mana anda bertemu dengan pelanggan sama ada dalam talian atau secara peribadi, anda pasti ingin melihat Jadual untuk penjadualan automatik.

Perisian ini membolehkan pelanggan anda mengunjungi laman web dan melihat hari dan waktu apa yang anda ada untuk temu janji. Sebagai contoh, jika anda menawarkan bimbingan secara langsung, anda memasukkan waktu yang anda ada dan memberitahu pelanggan anda bahawa mereka boleh pergi ke laman web ini untuk menjadualkan janji temu. Penjadualan akan menghantar e-mel kepada anda apabila anda mempunyai janji temu, menunjukkan slot waktu tertentu seperti yang ditempah dan bahkan menghantar peringatan automatik kepada pelanggan anda sebelum janji temu.

9 – MailChimp

tukang surat

Sekiranya anda menjalankan perniagaan dalam talian, anda boleh memulakan buletin untuk terus berhubung dengan pelawat laman web anda. Buletin melayani banyak tujuan, termasuk membenarkan anda memberitahu pelanggan mengenai penjualan khas atau produk baru. Dalam artikel WHSR 15 Mutiara Kebijaksanaan Web Hosting, Luana Spinetti menunjukkan:

“Pasang perisian buletin di akaun hosting web terhad anda dan ia akan mula memakan cakera dan lebar jalur anda. Sayangnya tidak banyak yang perlu dilakukan, dan skrip buletin terkecil yang tersedia – OpenNewsletter – masih 640Kb dan anda juga harus mengira semua masalah yang tersimpan. “

MailChimp adalah penyelesaian terbaik. anda boleh mulakan dengan akaun percuma dan apabila asas pelanggan anda bertambah, pindah ke akaun berbayar dengan mudah. MailChimp menawarkan templat berita siap pakai atau anda boleh membuat penampilan khusus untuk perniagaan anda.

10 – Google Drive

Google Drive menawarkan cara mudah untuk memantau dokumen anda. Anda boleh berkongsi dengan rakan sekerja. Salah satu ciri Drive yang lebih baik ialah anda boleh menetapkan fail untuk dibaca sahaja atau membenarkan orang lain mengedit fail tersebut. Persekitaran menyokong dokumen pemprosesan kata dan juga yang berasaskan pangkalan data. Di samping itu, anda boleh memuat turun templat yang telah dibuat oleh orang lain yang sudah mempunyai formula. Katakan anda mahukan pangkalan data untuk membantu mengesan waktu kerja pekerja kontrak anda. Mereka boleh log masuk ke templat, menambah waktu dan menyimpan. Penyelesaian mudah untuk pelbagai tugas perkongsian yang berbeza.

11 – Perkongsian Slide

persembahan slaid

SlideShare membolehkan anda memuat naik persembahan dan menjangkau pelanggan baru melalui format jenis PowerPoint. Dalam Menggunakan SlideShare untuk Menjangkau Pelanggan Baru, saya bercakap mengenai pasaran yang sedang berkembang ini yang sudah mendapat sekitar 120 juta tontonan setiap bulan. Salah satu kelebihan terbesar untuk menambahkan alat dalam talian ini ke model pemasaran perniagaan anda adalah anda akan meningkatkan kedudukan laman web anda secara automatik dalam mesin pencari.

12 – Alat Webmaster Google

Sekiranya anda ingin meningkatkan penempatan laman web anda di enjin carian dan meningkatkan kebolehgunaan laman web anda, satu-satunya perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menggunakan Alat Webmaster Google. Selain melihat bagaimana kedudukan laman web anda di Google, anda juga akan mempelajari beberapa maklumat penting mengenai demografi pelawat laman web anda. Contohnya, jika anda mengetahui bahawa kebanyakan pelawat anda datang ke laman web anda antara jam 12 tengah hari dan tiga petang. setiap hari Jumaat, maka anda boleh menawarkan penjualan pada waktu itu atau insentif lain untuk membantu meningkatkan kadar penukaran anda. Sebaliknya, jika pelawat meninggalkan detik yang mereka sampai di halaman tertentu, halaman tersebut mungkin perlu dirombak dan dibuat melekit.

13 – Infografik

Dalam Membuat dan Menggunakan Infografik Ringkas untuk Meningkatkan Lalu Lintas Laman Web Anda, saya menulis:

Menurut Jaringan Penyelidikan Sains Sosial, kira-kira 65% manusia adalah pelajar visual. Dengan statistik seperti itu, anda dapat melihat mengapa infografik semakin popular.

Menambah infografik boleh melakukan dua perkara untuk perniagaan kecil anda. Pertama, ini dapat menjadikan perkara yang anda tawarkan lebih jelas kepada penonton. Kedua, jika maklumat itu bernilai, pelawat akan memasangnya di Pinterest, membagikannya di Facebook dan Tweet mengenainya. Ini bermaksud jangkauan potensi anda meningkat secara eksponen oleh bilangan rakan yang dimiliki oleh setiap orang di kalangan media sosialnya.

14 – Toggl

toogl

Masa anda sangat berharga dan Toggl membantu anda mengawasi berapa lama anda menghabiskan setiap tugas. Toggl menawarkan pilihan percuma dan berbayar. Cukup tarik alat dalam talian, log masuk dan lacak masa anda oleh pelanggan, projek atau tugas yang diselesaikan. Sekiranya anda mempunyai pelanggan yang membayar anda setiap jam, menggunakan Toggl untuk mengesan masa yang dihabiskan untuk setiap tugas dapat membuat penagihan lebih mudah juga.

15 – Kotak kasut

kotak kasut

Adakah anda pernah mengambil sebatang kertas semasa di kedai dan kehilangan resit? Agak sukar untuk mengesan perbelanjaan itu, walaupun kecil, apabila anda tidak dapat memperoleh resitnya. Di sinilah Shoeboxed berperanan untuk memastikan pemilik perniagaan kecil bertanggungjawab. Ini adalah aplikasi yang anda muat turun ke telefon pintar anda. Anda kemudian dapat mengambil gambar resit anda dan Shoeboxed yang selebihnya, menyimpan salinan resit dan mengesan perbelanjaan untuk anda. Digunakan dengan tekun, program ini akan memastikan anda tidak akan terlepas daripada pengurangan perbelanjaan perniagaan yang lain dari cukai anda.

16 – Panggilan Persidangan Percuma

Sebagai pemilik perniagaan dalam talian, anda mungkin banyak melakukan komunikasi melalui telefon atau melalui e-mel. Ada kesempatan di mana semua orang yang mengerjakan projek dapat menelefon dengan baik. Di sinilah Panggilan Persidangan Percuma dimainkan. Kumpulkan semua orang di telefon dan sistem akan merakam panggilan untuk rujukan masa depan. Anda juga boleh menggunakan sistem ini untuk panggilan jenis maklumat untuk pelanggan anda. “Bilik” akan memuat hingga 1.000 pemanggil sekaligus. Sebagai moderator, anda boleh membiarkan soalan daripada pengguna tertentu atau mendiamkannya semasa anda bercakap mengenai topik tertentu.

17 – Bila Baik

Sekiranya anda pernah mencuba mengatur waktu perjumpaan untuk lebih daripada tiga orang, anda pasti tahu apa mimpi buruknya untuk mengetahui hari dan waktu yang sesuai untuk semua orang. When Is Good adalah alat yang baik untuk mengetahui kapan semua orang dapat bertemu dalam talian atau melalui telefon. Setiap orang meletakkan masa yang ada dan sistem memilih masa yang sesuai untuk semua orang.

18 – Perisik Kata Kunci

kata kunci

Salah satu kaedah terbaik untuk belajar dari persaingan anda adalah dengan mengintip mereka – betul kata kunci mereka. Alat analisis ini melihat kata kunci mana yang paling sesuai untuk pesaing anda, sehingga anda dapat belajar dari apa yang mereka lakukan. Di blog Traffic Salad, Ryan Cruz mengatakan mengenai penggunaan Kata Kunci Perisik:

“Peraturan umum saya adalah bahawa jika orang mengiklankan (membayar per klik iklan) untuk kata kunci atau frasa tertentu, maka kata kunci yang baik untuk disasarkan kerana ada maksud komersial.”

19 – Meja Bantuan Mojo

mojohelpdesk

Pasaran perniagaan dalam talian sangat kompetitif. Walaupun anda satu-satunya permainan di bandar di seluruh dunia hari ini, anda boleh yakin bahawa seseorang akan melihat kejayaan anda dan menyalin apa yang anda lakukan. Setelah anda merangkumi semua perkara lain (SEO, halaman arahan yang baik, penukaran yang kukuh, dll.), Perkhidmatan pelanggan adalah satu-satunya cara untuk mencapai persaingan. Mejo Helpdesk adalah salah satu cara untuk terus berhubung dengan pelanggan anda dan memastikan segala masalah yang mereka hadapi dapat diselesaikan dengan cepat dan berjaya. Walaupun terdapat banyak platform helpdesk yang tersedia, platform ini secara konsisten mendapat ulasan tinggi. Komuniti GetApp mengkaji perisian ini dan memberikannya lima daripada lima bintang.

20 – CrashPlan

Rancangan Kerosakan

CrashPlan adalah penyelesaian sandaran awan. Program ini berjalan di latar belakang komputer anda, secara berterusan membuat sandaran fail penting sekiranya berlaku kerosakan komputer. Sekiranya perkara yang tidak difikirkan berlaku, anda tidak akan kehilangan projek penting atau maklumat hubungan pelanggan. Sebaliknya, anda hanya memasang semula data ini dari fail sandaran anda di awan CrashPlan.

Petua Gunung Es

Ini hanyalah beberapa alat kegemaran untuk perniagaan kecil dalam talian. Ketika membuat perniagaan kecil lebih efisien, ada kemungkinan alat yang dapat digunakan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map