25 Tech Tycoons (Dan Nilai Bersihnya) Yang Anda Perlu Tahu

Untuk terus bertahan dalam industri teknologi yang sangat kompetitif adalah pencapaian tersendiri tetapi hartawan teknologi ini bukan sahaja bertahan, mereka juga berjaya di dalamnya. Dengan nilai bersih gabungan lebih dari $ 1 trilion, jutawan teknologi buatan sendiri ini terus menguasai senarai orang terkaya di dunia.


Tetapi siapakah mogul teknologi ini?

Sebilangan nama ini semestinya tidak asing lagi sekiranya anda pernah melayari laman web. Sebilangan dari mereka, bagaimanapun, adalah pendatang baru yang naik ke peringkat dengan memanfaatkan pasaran media sosial dan teknologi mudah alih.

Baca terus dan ketahui hartawan teknologi yang menjadi penggerak dan penggerak industri teknologi masa kini.

1. Bill Gates

Peranan semasa: Ketua Pegawai Eksekutif / Pengasas Amazon.com

Pada bulan Julai 2017, Jeff Bezos berjaya menjatuhkan Bill Gates secara ringkas dari tempatnya untuk menjadi orang terkaya di dunia. Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Amazon, Bezos mengumpulkan kekayaannya ketika pertama kali memperkenalkan dan merevolusikan konsep e-commerce. Ketika Amazon pertama kali bermula pada tahun 1994, dia beroperasi di sebuah garaj di rumahnya di Seattle dan merupakan peruncit buku dalam talian. Sejak itu, syarikat ini berkembang menjadi raksasa e-dagang, menjual segala-galanya dari fesyen hingga elektronik pengguna dan semua yang ada di antaranya.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 81.7 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 94.8 Bilion

3. Mark Zuckerberg

Peranan semasa: CTO / Pengasas Oracle

Larry Ellison mengasaskan Oracle Corp, sebuah syarikat pengaturcaraan, pada tahun 1977 bersama dua rakannya yang lain. Syarikat memperoleh sebahagian besar keuntungan melalui projek dengan CIA dan mengembangkan perisian yang membantu pangkalan data pengurusan hubungan pelanggan. Ellison melepaskan jawatannya sebagai CEO pada tahun 2014 tetapi terus berkhidmat sebagai ketua lembaga dan ketua pegawai teknologi untuk Oracle.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 59.3 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 60.1 Bilion

5. Larry Page

Peranan semasa: Presiden Alphabet

Bersama dengan Larry Page, Sergey Brin menjadikan Google sebagai syarikat seperti sekarang. Brin adalah kunci dalam memfasilitasi penyusunan semula Google secara besar-besaran pada tahun 2015, meletakkan firma mesin pencari di bawah syarikat induk Alphabet. Melalui Alphabet, dia terus meneroka projek dan idea baru “moonshot” seperti membuat kediaman automatik dan kereta memandu sendiri.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 42.7 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 47.3 Bilion

7. Jack Ma

Peranan semasa: Pengerusi / Ketua Pegawai Eksekutif Tencent Holdings

Jurutera perisian Ma Huateng (atau Pony Ma) menceburkan diri dalam industri teknologi ketika dia menubuhkan Tencent Holdings, portal internet terbesar di China, pada tahun 1998. Beberapa usaha berjaya yang dia buat dengan Tencent Holdings termasuk QQ, perkhidmatan pesanan segera; Wechat, perkhidmatan SMS mudah alih dengan lebih dari 900 juta pengguna; dan Tencent Games, komuniti permainan dalam talian terbesar di China.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 36.7 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 43.3 Bilion

9. Steve Ballmer

Peranan semasa: Pengerusi / Ketua Pegawai Eksekutif Dell

Pengasas syarikat komputer dengan nama samarannya, Michael Dell memiliki banyak kekayaan dari Dell Technologies. Penggabungan Dell dengan gergasi penyimpanan komputer EMC membawa kepada pemerolehan teknologi terbesar yang pernah dianggarkan bernilai $ 60 bilion. Dia terus memegang 70% saham dalam syarikat dan bertindak sebagai ketua dan CEO.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 22.4 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 23.5 Bilion

11. Anak Masayoshi

Peranan semasa: Ketua Pegawai Eksekutif / Pengerusi Tesla

Elon Musk mencatat kejayaan dalam industri teknologi ketika dia mengasaskan PayPal, yang kemudiannya diambil alih oleh eBay dengan harga $ 1.4 bilion pada tahun 2002. Dia melancarkan Tesla Motors, yang memfokuskan diri untuk menghasilkan kenderaan elektrik sepenuhnya di pasaran, dan SpaceX , Syarikat roket Musk yang bernilai lebih dari $ 20 bilion.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 20.7 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 19.7 Bilion

13. Paul Allen

Peranan semasa: Pengerusi Samsung Electronics

Pengerusi Samsung Electronic, Lee Kun-Hee membuat senarai itu walaupun telah bertahun-tahun penuh gejolak. Lee menderita serangan jantung pada tahun 2014 dan terus dimasukkan ke hospital di Pusat Perubatan Samsung di Seoul sementara anaknya, Jay Y., ditangkap, didakwa, dan dipenjara kerana melakukan rasuah pada tahun 2017. Walaupun begitu, konglomerat elektronik memegang kedudukan kepimpinan di pasar mudah alih dengan telefon pintarnya.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 18.3 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 21.7 Bilion

15. Azim Premji

Peranan semasa: Pengasas / Ketua Pegawai Eksekutif Netease

Salah satu perniagaan permainan dalam talian dan mudah alih terbesar di dunia, William Ding mengumpulkan kekayaannya melalui pasaran permainan besar di China. Dia adalah orang terkaya di China dan jutawan internet dan permainan pertama pada tahun 2003. Syarikatnya terus menikmati pertumbuhan dengan peningkatan pendapatan sebanyak 67% pada tahun 2016 hingga sejumlah $ 5.5 bilion.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 16.1 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 18 Bilion

17. Robin Li

Peranan semasa: Pengasas / Pengerusi HCL

Shiv Nadar mempelopori industri IT India ketika menjumpai HCL pada tahun 1976. Nadar bermula dengan membuat kalkulator dan mikropemproses di garajnya dan kemudian berkembang menjadi perkhidmatan perisian. HCL Technologies kini merupakan penyedia perkhidmatan perisian keempat terbesar di India dengan anggaran pendapatan sebanyak $ 7.5 bilion.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 13.5 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 13.4 Bilion

19. Dustin Moskovitz

Peranan semasa: Pengerusi Lembaga Pengawas SAP

Bekas pekerja IBM, Hasso Plattner pergi pada tahun 1972 bersama empat rakannya yang lain untuk melancarkan SAP (Perisian, Aplikasi, Produk), sebuah syarikat perisian Jerman. SAP menjana pendapatan tahunan lebih dari $ 20 bilion dolar dan merupakan peneraju pasaran di ruang B2B. Plattner meletak jawatan sebagai CEO pada tahun 2003 dan terus berkhidmat sebagai ketua lembaga pengawas SAP.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 12.6 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 13.3 Bilion

21. Zhang Zhidong

Peranan semasa: Pengerusi Eksekutif Google

Eric Schmidt sebelumnya adalah CEO Novell dan ketua pegawai teknologi di Sun Microsystems sebelum bergabung dengan Google. Schmidt adalah CEO dari tahun 2001 hingga 2011 dan kemudian bertukar sebagai ketua Alphabet, syarikat induk Google, dan bertindak sebagai duta global Google.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 12.4 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 13.5 Bilion

23. Terry Gou

Peranan semasa: Pengasas Dietmar Hopp Stiftung

Dietmar Hopp bergabung dengan Hasso Plattner dan bekas rakan sekerja IBM dalam melancarkan syarikat perisian Jerman SAP pada tahun 1972. Hopp berkhidmat sebagai co-CEO dari tahun 1988 hingga 1998 dan kemudian sebagai ketua lembaga pengawas hingga tahun 2003. Dia kemudian bersara pada tahun 2005 dan mengalihkan tumpuannya kepada amal bekerjasama dengan Dietmar Hopp Stiftung, yang telah mengagihkan lebih dari $ 470 juta untuk program sukan, perubatan, pendidikan dan sosial.

 • Nilai Bersih Industri Teknologi: $ 10.2 Bilion
 • Nilai Bersih Masa Sebenar: $ 10.6 Bilion

25. Zhou Qunfei

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me