Bagaimana Syarikat Web Hosting Pintar Menjaga Pelanggannya

Semua industri perlu memahami pentingnya menjaga pelanggan semasa mereka gembira, Dan, dalam beberapa tahun terakhir, terdapat peningkatan dan peningkatan permintaan untuk standard layanan pelanggan yang lebih tinggi di sektor web hosting.


Munculnya hosting awan dan web hosting khusus untuk platform khusus seperti WordPress seiring dengan permintaan untuk lebar jalur yang lebih tinggi dan penyimpanan data yang lebih tinggi telah meningkatkan bilangan pemain dalam industri ini.

Akibatnya, niche hosting web menjadi semakin kompetitif dengan lebih daripada 10,000 syarikat hosting di Amerika Utara sahaja – semua bersaing untuk pasaran yang sama.

Dengan pengenalan hosting awan, syarikat hosting kecil hingga sederhana harus melakukan apa sahaja untuk meningkatkan dan mempelbagaikan penawaran mereka untuk bersaing dengan jenama korporat besar seperti AWS dan Google.

Strategi apa yang harus dilakukan oleh syarikat hosting anda untuk terus berdaya saing, menjaga pelanggan anda saat ini, dan mendapatkan pelanggan baru?

1- Memahami Keperluan Pelanggan

Hanya kerana host web baik untuk satu syarikat tidak semestinya itu bagus untuk syarikat lain. Terdapat begitu banyak jenis pakej hosting bersama dengan pelbagai keperluan untuk setiap perniagaan yang menjadikan satu-penyelesaian-untuk-semua tidak realistik.

Sebagai contoh, laman web perniagaan kecil mempunyai keperluan yang berbeza daripada keahlian, portfolio, dan laman web E-dagang. Pemilik perniagaan ini mungkin memerlukan bantuan untuk memahami keperluan hosting mereka.

Sekiranya kakitangan anda dapat menyampaikan dengan jelas pelbagai pilihan yang ada berdasarkan keperluan khusus perniagaan, kemungkinan pelanggan akan memilih pakej yang sesuai untuknya dari syarikat anda.

Semakin baik penyelesaian yang mereka pilih sesuai untuk mereka, semakin besar kemungkinan mereka tinggal bersama syarikat anda, semua perkara lain sama.

Bukti bahawa syarikat hosting web memahami keperluan pelanggannya adalah adanya struktur penjualan yang dipermudahkan. Calon pelanggan dan perniagaan ingin dapat memberitahu sepintas lalu, apa yang ada dalam pakej hosting web, apa yang diliputi dan apa yang tidak diliputi.

Syarikat hosting web yang gagal menjelaskan penawaran perkhidmatannya dan sejauh mana peruntukan perkhidmatannya meninggalkan wang di atas meja.

Sebilangan besar perniagaan kecil tidak mempunyai masa untuk melayari banyak pilihan web hosting.

Mereka perlu mengetahui jenis hosting yang mereka dapat, ketersediaan ruang penyimpanan, perkhidmatan e-mel, masa up, dan hubungan antara jumlah domain, sub-domain dan pakej hosting keseluruhan.

Pembungkusan host web yang jelas dan ringkas adalah tanda bahawa tuan rumah web telah melakukan kerja rumahnya sehubungan dengan harapan pelanggan.

Contoh: InMotion Hosting menawarkan pelbagai pilihan untuk memenuhi keperluan pelanggan yang berbeza (sumber).

Laman web yang direka dengan baik adalah titik permulaan. Penawaran perkhidmatan harus disusun dengan jelas dan jelas. Navigasi dan pergerakan melalui laman web harus logik.

Sekiranya calon pelanggan tidak dapat menavigasi laman web anda dengan mudah, mereka hanya akan beralih ke perkhidmatan hosting dengan ketelusan yang lebih besar.

2- Sokongan Pelanggan

Sudah tentu, tidak semuanya dapat dijawab di halaman penjualan atau halaman utama laman web. Oleh itu, setelah reka bentuk yang baik dan penyediaan pakej yang baik dan jelas, perkara penting seterusnya adalah adanya sokongan segera kepada calon pelanggan.

Kualiti sokongan pelanggan sering disebut sebagai pro atau kontra dalam ulasan syarikat bergantung pada jika perkhidmatan itu dianggap baik atau buruk.

Sebabnya adalah jelas. Sekiranya anda tidak memberikan perkhidmatan dan sokongan pelanggan yang hebat kepada pangkalan pelanggan anda, mereka akan meninggalkan anda dan berpindah ke pesaing yang.

Dalam industri hosting, dapat menjawab pertanyaan pelanggan atau menyelesaikan masalah dengan cepat akan membantu menjaga klien anda sekarang.

Sebabnya ialah hampir semua perniagaan, besar dan kecil, mempunyai laman web. Kecuali mereka mempunyai kakitangan IT yang berdedikasi atau mahir dari segi teknikal, mereka perlu bergantung pada nasihat pakar dan bantuan dari host web mereka.

Dengan kemajuan teknologi dengan kadar yang luar biasa, mengikuti perkembangannya sudah menjadi pekerjaan sendiri. Syarikat hosting lebih menyedari trend terkini dan perlu dapat berkomunikasi dengan pangkalan pelanggan mereka yang kurang teknikal sehingga dapat memenuhi keperluan perniagaan mereka secara berterusan.

Penyediaan perkhidmatan pelanggan yang praktikal merangkumi akses melalui telefon, sembang dalam talian peribadi dan e-mel pantas atau meja bantuan berbalik.

Bagi banyak penyedia hos web, keputusan pembelian dibuat dalam beberapa minit. Sekiranya calon pembeli tidak mempunyai akses ke perbualan segera, ada kemungkinan anda kehilangan pelanggan.

Bagi mereka yang mempertimbangkan hosting web, jika anda tidak dapat mencari cara mudah untuk membuat hubungan, dengan cepat dan mudah, dengan syarikat hosting web, itu mungkin merupakan tanda-tanda akan datang.

Perkhidmatan pelanggan yang lemah pada peringkat penjualan akan menunjukkan terlalu banyak calon pembeli yang kekurangan sokongan teknikal.

3- Pasukan Teknikal yang handal dan mahir

Bercakap mengenai sokongan teknikal, kecekapan dan kebolehpercayaan sangat penting bagi semua syarikat ketika menjawab masalah dan aduan pelanggan.

Lebih daripada sebelumnya, industri hosting web perlu berada di puncak permainan mereka.

Terdapat begitu banyak masalah yang boleh mempengaruhi laman web syarikat yang tidak difahami oleh banyak pemilik perniagaan kerana tidak terlalu teknikal. Mereka bergantung pada pasukan sokongan syarikat anda untuk membantu mereka memahami apa yang berlaku, mengapa ia berlaku, dan bagaimana ia dapat diselesaikan.

Semakin cepat masalah diselesaikan dengan betul, semakin baik peluang pelanggan anda berpuas hati, semakin tinggi kemungkinan mereka akan merujuk syarikat anda kepada orang lain, dan semakin lama mereka akan tetap bersama syarikat anda.

Contoh: Untuk menjejaki dan meningkatkan kualiti perkhidmatan mereka, SiteGround melakukan tinjauan kepuasan pelanggan setiap tahun.

Pemulihan 20 minit untuk sokongan meja bantuan boleh diterima. Satu atau dua jam tidak biasa. Tetapi jika tindak balas perkhidmatan bergerak melebihi tanda tiga jam, sekali lagi syarikat hosting web meninggalkan wang di atas meja dan kami akan segera ditinggalkan oleh perkhidmatan hosting web yang lebih cekap.

Kualiti sokongan teknikal lebih dari sekadar pengetahuan dan maklumat. Ada banyak perkara yang rata-rata pemilik perniagaan kecil katakan bahawa kita tidak dapat melakukannya sendiri dengan kecekapan.

Akibatnya, harapan telah berkembang bahawa sokongan teknikal perkhidmatan web hosting akan dapat menyelesaikan masalah umum. Tidak cukup baik hanya merujuk orang ke dokumentasi. Sekiranya sokongan teknikal dapat masuk dan menyelesaikan masalah dalam masa 10 minit, maka mereka harus.

Tahap sokongan inilah yang akan mendorong pengekalan pelanggan yang lebih tinggi dan lebih kerap daripada tidak, sebilangan besar rujukan yang berjaya.

4- Ketelusan dan Kejujuran

Sebaik sahaja anda kehilangan kepercayaan pelanggan, mereka akan hilang. Dalam industri seperti hosting web, lebih penting daripada sebelumnya untuk bersikap telus dan jujur ​​dengan asas pelanggan anda kerana keperluan hosting mereka berubah semasa perniagaan mereka berkembang.

Kesetiaan pelanggan atau pelanggan tidak hanya dijaga melalui ketelusan dari segi pengungkapan produk dan perkhidmatan, tetapi seperti yang dinyatakan oleh pakar pemasaran pergigian, Justin Morgan, itu juga berlaku dalam hal pemasaran anda.

Perkara terakhir yang ingin anda lakukan adalah tidak jujur ​​mengenai pakej hosting yang diiklankan yang telah anda jual dan berpura-pura melakukan lebih daripada yang sebenarnya.

Anda boleh yakin bahawa jika anda memberitahu pelanggan bahawa mereka mempunyai lebar jalur yang lebih dari cukup dan laman web mereka ditutup kerana mereka telah melampaui had lebar jalur mereka, mereka tidak akan gembira dan semestinya demikian.

Adalah lebih baik untuk berada di depan dan menjelaskan secara awam, terutama kepada pelanggan bukan teknikal, pakej mana yang terbaik untuk keperluan mereka walaupun ini bermaksud mereka harus menghabiskan lebih banyak wang daripada yang mereka jangkakan.

Contoh: iPage menyatakan polisi penetapan harga dengan jelas di laman utama mereka.

5- Berkomunikasi dengan Pelanggan Anda dan Tetap Maklum

Sekiranya terdapat perubahan, peningkatan, atau waktu henti pada platform hosting, pelanggan anda lebih suka mendengarnya daripada anda daripada mengetahui cara sukar ketika laman web mereka rosak atau tidak dapat diakses.

Pastikan pelanggan anda tahu bahawa akan ada masanya cadangan rutin dan penyelenggaraan umum diperlukan. Kemudian hantarkan peringatan kepada mereka atau hantar di laman web anda apabila peristiwa ini berlaku.

Sekiranya pelanggan anda menghadapi masalah atau masalah tertentu, jujurlah mengenai masa yang diperlukan untuk menyelesaikannya. Sekiranya lebih lama daripada yang dijangkakan, berkomunikasi dengan mereka dan beri mereka laporan kemajuan terkini.

Walaupun kebanyakan perniagaan tidak mahu dihujani dengan tahap penjualan yang tidak perlu dan peningkatan produk yang tidak mereka cari, masih diperlukan untuk perkhidmatan hosting web berkualiti tinggi untuk memberikan kemas kini berkala mengenai penyediaan perkhidmatannya.

Ini adalah peluang untuk mengetengahkan tonggak dan peningkatan teknologi. Ini adalah peluang untuk memperkuat kualiti penyediaan perkhidmatan anda dan menstabilkan keyakinan pelanggan terhadap perkhidmatan web hosting.

Sekiranya satu-satunya perkara yang dilakukan oleh jabatan pemasaran e-mel syarikat hosting web adalah berusaha menjual dan memperkenalkan pelbagai produk yang berterusan, mereka akan segera mendapat kadar penukaran mereka.

Menjaga pelanggan anda dengan syarikat hosting anda bermula dengan mengambil berat tentang mereka dan keperluan mereka.

Anda menunjukkan keperihatinan anda dengan memberikan sokongan pelanggan dan teknikal yang luar biasa, berkomunikasi secara jelas dengan mereka, dan menyelesaikan masalah atau masalah mereka dengan betul dan cepat. Anda boleh meningkatkan keyakinan dengan sekali-sekala menyebutkan peristiwa penting yang berkaitan dengan pelanggan.

Syarikat hosting web pintar menjaga pelanggan mereka dengan menerapkan saluran komunikasi yang konsisten dan stabil yang memperkuat ketelusan, perkhidmatan pelanggan yang cekap. Ini akan menjadi perkhidmatan yang bertindak balas dengan kemahiran teknikal yang tinggi yang dapat dijelaskan dan dilaksanakan dalam istilah awam dan dibungkus dengan model harga yang telus.

Oleh kerana permintaan untuk perkhidmatan internet dan hosting berkualiti tinggi terus berlanjutan, hanya penyedia hosting web yang dapat memberikan elemen penting ini yang dapat mengekalkan kepuasan pelanggan berkualiti tinggi dan peningkatan pemerolehan pelanggan.

Mengenai pengarang: David Trounce

David adalah Pengasas Bersama Mallee Blue Media, perkhidmatan Kandungan dan Penerbitan untuk agensi dan laman web perniagaan. David adalah pencipta kandungan kelahiran Australia dan perunding pemasaran carian dengan latar belakang perniagaan kecil.

Dia juga menulis untuk Business.com, GrowMap dan Born2Invest.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map