Cara Membina Laman Web Hartanah yang Berjaya

Dunia sedang menuju ke era digital sepenuhnya dan jika anda fikir industri anda tidak akan terjejas, fikirkan semula. Sekiranya anda seorang ejen harta tanah dan pernah bekerja berdasarkan rujukan, panggilan sejuk dan kaedah tradisional lain, izinkan saya berkongsi beberapa idea dengan anda.


Menurut National Realtors National (NAR), dalam 42 peratus pembeli rumah pada tahun 2017 mengambil langkah pertama untuk membeli mereka dengan mencari secara dalam talian hartanah yang tersedia untuk dijual. Berbanding dengan itu, 17 peratus menghubungi ejen harta tanah terlebih dahulu. Sekiranya wajah anda cemberut kerana perbezaan jumlahnya – bimbang, kerana ia hanya akan bertambah buruk.

Anda pernah mendengar ungkapan lama; “Sekiranya anda tidak dapat mengalahkan mereka, sertai mereka”? Itulah yang harus anda fikirkan.

Terima kasih kepada digital, pembeli rumah memasuki proses yang lebih terdidik mengenai keadaan pasaran, apa yang perlu dicari di tempat penginapan dan banyak lagi. Selalunya memulakan proses pendidikan mereka sebelum mereka berhubung dengan ejen.

Manfaatkan perubahan ini dan didik calon pelanggan anda terlebih dahulu – dengan laman web anda sendiri.

Proses sebenar menubuhkan laman web harta tanah tidak sukar. Yang anda perlukan hanyalah nama domain, hosting laman web, dan mungkin menggunakan pembina laman web atau templat WordPress untuk menjadikan sesuatu cantik dan berfungsi.

1. Menyiapkan Yayasan: Domain, Hosting, Pembangun Laman Web 

Nama Domain

Cadangan: InMotion Hosting, A2 Hosting

Pengehosan web adalah perniagaan yang lebih kompleks, tetapi saya tidak akan membahasnya di sini, kerana WHSR secara praktikal merupakan ensiklopedia penyedia perkhidmatan hosting web.

Cukup layari dan rasakan penyedia hosting web yang baik untuk anda dan perniagaan anda. Secara peribadi, saya cadangkan InMotion Hosting atau A2 Hosting, tetapi itu hanya pilihan peribadi.

Pembina Laman Web

Petua pantas: Menjenamakan laman web anda secara konsisten juga merupakan faktor utama dalam menunjukkan profesionalisme. Anda bahkan tidak memerlukan pereka profesional. Beberapa alat web yang terkenal dapat membantu anda membina keseluruhan identiti jenama anda.

Carian

Saya tidak membincangkan kotak carian ringkas yang boleh digunakan pengguna untuk menaip sesuatu dan mengimbas laman web anda, tetapi sesuatu yang membantu bagaimana kebanyakan pengguna mencari dalam kehidupan sebenar.

Sebagai contoh, mereka cenderung menginginkan harta tanah di kawasan tertentu, antara julat harga tertentu atau bahkan dengan sebilangan bilik mandi. Pastikan mereka dapat mencari apa yang mereka cari!

Contoh kehidupan sebenar: Kotak cadangan diminta apabila anda mengklik pada bar carian di laman utama Lian Jia (Beijing, China).

Petua Pantas: WordPress mempunyai tema yang secara automatik membantu menjadikan laman web anda mudah alih. Ini biasanya dipanggil ‘Tema Responsif’.

Bersikap Komprehensif

Sebagai ejen harta tanah, saya yakin bahawa anda mengetahui keperluan kebanyakan orang yang mencari harta tanah. Masih ingat dengan tahap penjualan yang mesti anda jalankan setiap kali? Baik.

Pindahkan pengetahuan itu ke laman web anda. Selain daripada maklumat mengenai harta itu sendiri, ingatlah untuk memberikan maklumat sokongan yang komprehensif, seperti kemudahan berdekatan, lebuh raya dan zon pendidikan.

Bagi pelabur, pastikan anda dapat memberikan beberapa bentuk laporan pasaran kerana kemungkinan itulah yang paling mereka minati.

Contoh kehidupan sebenar: Guru Harta Tanah (Malaysia) juga menyediakan panduan lokasi yang komprehensif dan kalkulator gadai janji yang berguna di laman web mereka.

Petua Pantas: Berani tetapi tidak berhati-hati. Merah adalah satu perkara, tetapi butang yang berwarna merah terang dengan cahaya yang menyala hanya – ugh!

Mendidik

Sekali lagi, ini adalah sesuatu yang mungkin atau tidak anda gemari tetapi izinkan saya meletakkannya dengan cara ini – Sekiranya bakal pembeli anda tidak mendengarkan anda, anda boleh yakin mereka mendengar orang lain. Daripada itu, maju dan tawarkan kepada mereka maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan membeli dengan baik.

Beritahu mereka tentang faedah membeli di kawasan tertentu misalnya, atau rumah ini terletak berhampiran pusat membeli-belah yang hebat yang mempunyai segalanya di bawah terik matahari. Biarkan mereka tahu betapa mudahnya mengakses lebuh raya Interstate utama atau apa sahaja yang membantu.

Contoh kehidupan sebenar: Trulia (Amerika Syarikat) berkongsi penyelidikan dan analisis trend pasaran untuk mendidik penggunanya.

Petua Pantas: Tidak kira pilihan bohemian atau kesederhanaan anda, ingatlah untuk menggambarkan profesionalisme di semua peringkat – Jangan Mickey Mouse atau Donald Duck!

3. Pasarkan laman web harta tanah anda

Hanya kerana anda mempunyai laman web tidak bermaksud anda boleh membiarkannya duduk di sana dan mengharapkan pelanggan datang masuk. Ingat bahawa N + 1 saya baru sahaja menyebut beberapa perenggan di atas? Kenyataan itu tetap ada, dan anda perlu memastikan laman web anda dilihat.

Pemasaran media sosial

Ini adalah salah satu aspek pemasaran yang telah direvolusikan selama beberapa tahun terakhir. Media Sosial telah mengambil alih banyak ruang iklan sehingga banyak perniagaan tradisional hancur. Pastikan anda memanfaatkan ini dengan memilih satu platform Media Sosial untuk fokus dan menggunakannya untuk mempromosikan laman web anda dan berinteraksi dengan prospek.

Media Sosial lebih lancar dan interaktif daripada laman web, jadi anda boleh membiarkan keperibadian anda bersinar dengan berkomunikasi dengan mereka. Mereka juga bagus untuk mencipta keriuhan dan kegembiraan, jadi pertimbangkan untuk menjalankan pertandingan atau hanya hadiah sederhana. Ingat pertunjukan rumah terbuka yang anda lakukan? Promosi Media Sosial sama seperti itu, walaupun dalam bentuk digital.

Sekiranya anda menggunakan Facebook sebagai platform Media Sosial pilihan anda, anda akan mendapat kelebihan tambahan – Chatbots. Sistem tindak balas automatik ini adalah bentuk alat komunikasi yang berkesan yang akan membantu anda memenangi lebih banyak pelanggan.

Selesai dengan cara yang betul, anda dapat memanfaatkan bot percuma ini (dalam beberapa kes) dan hebat untuk menawarkan maklumat kepada pelanggan, mempercepat masa tindak balas dan secara amnya, bertindak seperti anda semasa anda sibuk. Baca lebih lanjut mengenai chatbots dalam pemasaran di sini.

Semua ini bertambah dan apabila diarahkan ke laman web anda yang akan mempunyai maklumat yang lebih komprehensif, anda akan menjadi pemenang.

Mesin Pencari dan SEO

Salah satu cara termudah untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas adalah dengan memastikan anda menyenaraikan laman web anda di direktori mesin pencari. Pastikan semua kandungan anda dapat diindeks oleh orang baik di Google atau Bing dan itu akan membantu anda ketika orang mencari perkhidmatan seperti anda. Yang terbaik, senarai ini adalah percuma.

Walau bagaimanapun, terus berkembang adalah sesuatu yang sangat penting: Search Engine Optimization (SEO).

Semasa anda membina kandungan laman web anda, pastikan anda mengawasi kata kunci yang jelas mengenali kebaikan anda, seperti: Harta Tanah, Harta Tanah, atau istilah lain yang serupa.

SEMRush adalah alat yang sangat hebat yang dapat anda gunakan untuk mendapatkan maklumat strategik mengenai trend, analisis kata kunci dan banyak lagi

Ingat bahawa kata kunci ekor panjang membantu juga. Ini akan membantu anda memastikan anda mendapat lalu lintas yang betul dan jika anda sepadan dengan mereka dengan kandungan yang kuat, anda pasti akan mendapat perhatian oleh enjin carian.

Catatan: Membina kandungan SEO yang berkesan mungkin merupakan salah satu perkara terpenting yang boleh anda lakukan untuk mendorong lalu lintas ke laman web anda. Luangkan masa untuk ini! Berikut adalah beberapa Alat SEO yang mungkin anda minati untuk membantu anda mengesan tren, merumuskan kata kunci yang berkesan dan banyak lagi:

 • SEMRush 
 • Moz
 • Konsol Carian Google
 • Alat Webmaster Bing

Membina Kandungan Berkualiti

Selain memastikan mesin pencari berminat dengan anda dan mendorong lalu lintas ke laman web anda, kandungan berkualiti yang relevan dengan pengunjung anda akan membantu anda dalam menukar prospek menjadi pembeli. Perkara ini tidak berkaitan langsung dengan penjualan harta tanah, malah sesuatu yang tidak berbahaya seperti “10 Idea Pengubahsuaian Rumah” akan memberi idea kepada pengunjung anda dan menjana lebih banyak lalu lintas.

Saya sangat mengesyorkan anda menambahkan segmen ‘blog’ ke laman web anda di mana anda boleh menyenaraikan jenis kandungan ini. Ini akan sangat membantu dalam menghasilkan lalu lintas untuk laman web anda. Anda tidak perlu menulis terlalu kerap, walaupun seminggu sekali atau lebih baik, tetapi fokus untuk membina kandungan yang kuat yang bermaklumat dan menarik.

Sebaik-baiknya, tuliskan kandungan yang ingin dikongsi oleh orang lain, dan anda mempunyai skema iklan percuma anda sendiri!

Senaraikan di Perniagaan Tempatan Google

Google bukan hanya mesin pencari, tetapi saya juga suka memanggil syarikat pemasaran terbesar di dunia. Kirim laman web anda ke Perniagaan Setempat Google dan bukan hanya akan melakukannya secara percuma, tetapi mereka akan memberikan lebih banyak petua tentang cara mempromosikan perniagaan anda.

Galakkan Pelawat Anda Mendaftar

Walaupun seolah-olah banyak orang tidak suka mendaftar, saya mendapati bahawa dalam banyak kes, ini disebabkan kerana begitu banyak borang pendaftaran sangat mengganggu. Ingat, apa yang anda perlukan agak mudah – nama, alamat e-mel dan kebenaran untuk menghubungi mereka dengan bahan pemasaran. Apa-apa yang lain biasanya hanya ketamakan.

Buat proses pendaftaran satu langkah dua langkah yang cepat dan mudah dan bina pangkalan data pelanggan berpotensi anda. Ini akan sangat berharga dalam usaha pemasaran masa depan anda, terutamanya dengan laman web anda dan saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana seterusnya.

Saluran Pemasaran Terbaik untuk Realtors: Pemasaran E-mel

Apabila pengunjung datang ke laman web anda, mereka akan melihat-lihat dan secara amnya hanya melakukan perkara anda sendiri. Berbeza dengan itu, laman web anda perlu mempunyai banyak maklumat untuk menarik pelbagai pelanggan. Di sinilah pemasaran e-mel sangat berguna.

Pemasaran e-mel yang disasarkan dapat membantu anda mengatur kempen untuk tujuan tertentu. Contohnya jika anda mempunyai banyak kelebihan di tepi pantai untuk dipromosikan. Tema kempen pemasaran e-mel seiring dengan itu dan sampaikan kepada semua orang yang pernah mendaftar di laman web anda sebelumnya!

Dalam usaha ini, untungnya terdapat sebilangan besar alat yang anda gunakan. Sejak awal laman web anda, senarai pemasaran e-mel anda mungkin kecil dan dapat diuruskan dengan perkhidmatan percuma atau murah. Semasa anda berkembang, terdapat juga banyak pilihan pro yang boleh anda pilih.

Beberapa pilihan di ruang pemasaran e-mel termasuk nama yang sangat terkenal seperti Constant Contact, MailChimp, dan ActiveCampaign.

Hubungan Tetap

Secara peribadi, setelah menggunakan beberapa platform pemasaran e-mel sebelumnya, Constant Contact terasa cukup baik. Ia mempunyai semua kemudahan (dan banyak lagi) yang akan ditawarkan oleh laman web profesional dan pada masa yang sama mempunyai antara muka pengguna yang dipermudahkan yang tidak akan terlalu menakutkan. Untuk maklumat lebih lanjut, sila baca ulasan Perhubungan Tetap saya.

Mel Chimp

MailChimp adalah alat pemasaran e-mel yang luas dan bereputasi baik. Ini mempunyai rancangan untuk semua orang, dari pemula hingga veteran berpengalaman.

Semasa senarai anda bertambah, anda juga akan mendapat pengalaman dalam menggunakan alat pemasaran e-mel dan berkembang dengannya.

Mengapa Pemasaran E-mel adalah untuk Anda?

Pemasaran e-mel harus menjadi tumpuan anda dalam usaha penjualan anda. Ini sangat kuat dan boleh menjadi dorongan perniagaan yang luar biasa jika dilakukan dengan cara yang betul. Mereka menawarkan anda peluang unik dengan cara menjimatkan kos untuk menjangkau pelanggan – pada bila-bila masa sepanjang hari.

 • Menurut pemimpin penyelidikan pasaran di McKinsey, E-mel hampir 40 kali lebih berkesan daripada Facebook dan Twitter dalam membantu perniagaan anda memperoleh pelanggan baru.
 • Dengan alat pemasaran e-mel yang kuat dan berkesan, anda dapat membina hubungan yang kuat dan berkekalan dengan bakal pembeli anda.
 • Setiap kali e-mel pemasaran anda beredar, jenama anda menatap wajah mereka – pertimbangkan jarak tempuh yang akan membuat anda.
 • Ini juga memberi anda sesuatu yang tidak akan digunakan oleh kaedah tradisional – data. Data dapat dianalisis untuk corak dan akan membolehkan anda mempelajari suka, tidak suka dan kecenderungan pelanggan anda. Ini membolehkan anda mengubah kempen masa depan anda untuk keberkesanan maksimum.
 • Mudah dan pantas untuk memulakan. Seperti laman web, banyak alat pemasaran e-mel hari ini menawarkan antara muka seret dan lepas yang mudah digunakan sehingga anda dapat membina buletin anda dengan cepat. Walaupun anda bukan perancang, kemungkinan ada templat yang dapat Anda gunakan.
 • Jana petunjuk, walaupun kandungannya tidak seperti yang diinginkan oleh jangkauan anda. Sebilangan mungkin mengikuti pautan kembali ke laman web anda dan terpikat oleh maklumat lain di sana juga.
 • Selain mengirimkan maklumat, anda boleh menggunakan pemasaran e-mel untuk menghasilkan gembar-gembur. Bangunlah kegembiraan mengenai acara yang akan datang dan buat orang menantinya!

Lihat artikel WHSR mengenai Pemasaran e-mel untuk blogger baru untuk mendapatkan panduan ringkas mengenai topik ini.

Contoh Laman Web Hartanah

1. Weichert Realtors

Laman web: corenyc.com

Core telah meletakkan keramahan mudah alih terlalu jauh dalam arti bahawa ia sekarang desktop sedikit tidak ramah. Tentu, kerana desktop mempunyai skrin yang lebih besar, ia dapat digunakan, tetapi panggilan langsung tidak ada untuk kategori pengguna tersebut.

Kebersihan laman web ini akhirnya menyembunyikan segala-galanya dan membiarkan pelawat mencari di skrin untuk pergi ke mana.

Kelebihan

 • Reka bentuk moden menggunakan ruang skrin sepenuhnya
 • Mudah alih mudah alih

Keburukan

 • Tidak mudah untuk pengguna menavigasi

3. Estet dan Rumah Alison James

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map