6 Cara Tetap Berhubungan Dengan Kenalan SEO Anda Dapat Membantu Anda Memenuhi Perkongsian Tahan Lama

Pernahkah anda melihat persamaan antara kenalan SEO anda?


Perkara yang mudah, sebenarnya.

Mereka berada dalam bidang atau industri yang sama.

Tidak masalah sama ada anda seorang blogger, agensi, pemilik perniagaan atau pemasar kandungan — yang masih berlaku.

Perkongsian adalah teras kejayaan B2B, itu hampir pasti.

Siapa Kenalan SEO Anda?

Kenalan SEO anda juga boleh merangkumi:

 • Rakan blogger di tempat anda yang menyebut, mempromosikan atau menghubungkan kembali dengan anda
 • Kenalan perniagaan yang menaja anda di laman web mereka berkat acara atau persidangan
 • Webmaster yang membantu aspek SEO laman web atau blog anda

Mengapa Sentiasa Sentiasa Penting

Anda kenalan SEO adalah kehidupan dan kejayaan usaha pemasaran dalam talian anda. Tanpa mereka, lebih sukar untuk menyampaikan berita mengenai blog atau perniagaan anda, atau mendapatkan sebutan Web, atau media sosial atau trafik mesin pencari sama sekali.

Pada asasnya, ini adalah kerja berpasukan.

Pesaing? Tidak, Rakan Kongsi

Saya tahu lebih mudah untuk menganggap kenalan SEO anda sebagai persaingan – mungkin mereka mendapat lebih banyak pembaca blog, pelanggan atau petunjuk daripada yang anda lakukan! Walau bagaimanapun, hubungan anda dengan orang-orang ini sebenarnya boleh menjadi landasan subur untuk perkongsian jangka panjang.

Sekiranya anda memainkan permainan komunikasi dengan baik (dan menjadikannya asli dari kedua-dua belah pihak), hubungan itu dapat membawa peluang besar untuk saling membantu dalam penjenamaan dan pemasaran anda, serta usaha SEO.

6 Cara untuk Sentiasa Berhubungan dengan Kenalan SEO Anda

1. Ini semua mengenai membina hubungan

Apa sahaja bidang atau industri yang anda blog atau kerjakan, anda tidak akan menuju ke mana-mana tanpa hubungan yang kukuh.

Setiap blogger atau usahawan yang berjaya di luar sana berhutang sebahagian besar kejayaannya dengan hubungan yang dia bina dengan orang lain di ceruk atau industrinya dan rangkaian kuat yang dia bina di sekitar mesej utamanya yang akhirnya menjadi platformnya.

Ini berlaku terutamanya untuk perkongsian, di mana anda dan orang lain bukan lagi pesaing, tetapi pembantu timbal balik (dan sama).

Inilah cara Christopher Jan Benitez dari ChristopherJanB.com bekerja dengan kenalan SEO dari pangkalan data beliau.

Katakan keahlian kenalan SEO adalah membina pautan, jadi saya meletakkannya di bawah kategori pembinaan pautan.

Pertimbangkan juga laman web yang menyebabkan anda berhubung dengan orang tersebut, iaitu blog, penanda buku sosial, kumpulan / komuniti dalam talian, dll..

Pada akhirnya, permainan akhir adalah untuk menjalin hubungan dengan menemubual orang itu atau mendapatkan catatan tetamu yang diterbitkan di laman webnya. Anda juga boleh berkolaborasi dalam projek menggunakan kedua-dua perkhidmatan anda pada pelanggan untuk mengeratkan hubungan kerja anda. Jauh lebih penting, hubungan harus menjadi perkara yang berterusan – selalu berhubung dengan kenalan dengan meng-tweet semula catatannya, memberi komen di blog, menghubungi petua dan nasihat, dll..

Patricia Weber juga menekankan pentingnya memupuk hubungan dengan kenalan SEO anda:

Dalam beberapa kes, pengikut blog saya telah memberi komen dan berkongsi catatan blog saya: mereka telah membeli buku saya, mereka telah menampilkan saya sebagai blogger tetamu, kami telah mengalihkan perbualan dalam talian ke Skype, hangout Google atau telefon. Dalam satu kes, kerana dalam perjalanan, kami dapat bertemu secara langsung.

Perkara terbaik yang dapat dilakukan seseorang adalah memberi tumpuan kepada orang lain terlebih dahulu, dan dengan tulus ingin mengenali orang lain dan apa yang dia perlukan. Saya selalu bersikap introvert kerana ini lebih mudah.

Saya baru-baru ini dijemput oleh pengarang introvert yang paling terkenal untuk menjadi salah satu daripada banyak yang membantu membuat kandungan untuk pelancaran barunya.

Perkara utama dalam menjadi pemberi aktif adalah juga mengetahui apa yang anda mahu terima daripada sumbangan anda.

2. Bersama dan bukannya Bersaing

SMX Advanced Seattle

“Co-opetition” adalah istilah yang bermaksud “persaingan koperasi” dan ia berlaku untuk individu, perniagaan dan organisasi yang memilih untuk bekerjasama dengan pesaing mereka daripada berusaha melampaui kedudukan satu sama lain dalam ekonomi.

Ini adalah strategi berasaskan teori permainan – anda tidak hanya mencari hasil terbaik untuk diri sendiri – anda mencari hasil terbaik untuk diri sendiri dan rakan niaga anda.

Tom Shivers dari Permintaan Dalam Talian Eksploit:

Terdapat banyak aspek yang berbeza dalam dunia SEO hari ini, jadi anda boleh menjadikan perniagaan anda sebagai peneraju salah satu daripadanya. Ini tidak bermaksud bahawa anda tidak dapat memberikan perkhidmatan SEO yang lain tetapi apabila anda bercakap dengan syarikat lain yang juga menyediakan SEO, pimpin dengan kekuatan anda dan pelajari bagaimana prestasi mereka dalam bidang SEO.

Salah satu kelebihan saya ialah E-commerce SEO dan saya mempunyai banyak pelanggan yang sesuai dengan profil ideal saya untuk pelanggan di kawasan tersebut. Oleh itu, semasa menyusun webinar untuk prospek baru, saya menghubungi profesional SEO yang lain dan meminta mereka menyemak slaid saya untuk mendapatkan input. Sebilangan besar daripada mereka memberikan dan memberikan nasihat yang baik mengenai bagaimana memperbaiki persembahan saya. Dan bagi beberapa orang, saya merujuk sumber tip atau nasihat dalam pembentangan saya dan memastikan rakan SEO saya tahu mengenainya.

Ketika tiba masanya untuk mempromosikan webinar, saya menghubungi lagi mereka yang memberi nasihat dan bertanya apakah mereka akan membantu mempromosikannya. Satu kemenangan untuk saya dan rakan sepasukan.

3. Bekerjasama Bersama Sebab Bersama

Adakah anda dan kenalan SEO anda mempunyai minat terhadap sesuatu tujuan, sama ada berkaitan dengan bidang anda atau yang bersifat pendidikan atau kemanusiaan?

Terdapat banyak alasan untuk bekerjasama untuk tujuan bersama dan menjalin perkongsian yang tidak hanya akan menguntungkan kedua-dua perniagaan atau projek anda, tetapi akan membawa anda ke hubungan yang lebih mendalam pada tahap manusia juga.

4. Kongsi Kenalan Perniagaan yang Berkaitan antara satu sama lain

Sekiranya anda dan kenalan SEO anda aktif dalam bidang atau industri yang sama, kemungkinan anda akan membina pangkalan data kenalan perniagaan yang kuat selama bertahun-tahun.

Beberapa nama dalam pangkalan data anda akan lebih relevan dengan kenalan SEO anda; orang lain dalam pangkalan data mereka akan lebih relevan dengan anda dan perniagaan anda.

Untuk berkongsi nama perniagaan yang relevan, bekerjasama dengan teknik pemasaran (dan terbukti) paling hebat sepanjang masa – rujukan.

Anda berdua harus memastikan untuk menyebut nama kenalan anda dalam mesej yang anda kirimkan kepada orang yang akan anda hubungi, dan juga untuk mengetengahkan mengapa anda saling berpeluang bekerja bersama.

5. Maklumkan kepada rakan anda mengenai Web Mentions

Dari semasa ke semasa, kebetulan anda menjumpai kenalan SEO anda yang disebut dalam catatan blog dan media sosial yang lain.

Setiap kali anda mengetahui sebutan ini, hantarkan e-mel kenalan SEO anda dan beritahu mereka. Templat sederhana boleh menjadi berikut:

Hai Nama Penuh,

Kami baru sahaja menemui anda yang disebut di Great Niche Blog – berikut URL: http // urlhere.com / post /

Selamat bertunang!

Salam,

Nama awak

Anda boleh menyiapkan Google Alert atau notifikasi e-mel Mention.net untuk setiap kali kenalan SEO anda disebut di blog, media sosial atau penerbitan dalam talian lain.

6. Jangan Lupa Sisi Manusia Anda

Anda tidak akan berjaya dalam mana-mana perkongsian jika anda melupakan sisi manusia anda.

Kenalan SEO anda, sama seperti pembaca blog atau pelanggan anda, lebih daripada sekadar nama perniagaan. Mereka adalah manusia seperti anda, dengan keperluan, perasaan, emosi dan keluarga yang menantinya pada akhir hari.

Bersedia untuk mereka ketika mereka memerlukan sentuhan kebaikan manusia. Ini mungkin tidak akan membawa lebih banyak trafik, wang, atau kejayaan ke meja anda, tetapi ia dapat mengeratkan perkongsian dan terutama mempercayai antara satu sama lain.

Petua Bonus: Sentiasa Dapatkan Faedah Bersama

Ikuti strategi teori permainan yang disebutkan sebelumnya. Dapatkan faedah untuk anda berdua, terutamanya faedah bersama.

Cormac dari My Online Marketer berkongsi pengalamannya sebagai pembangun pautan yang meminta bantuan dan perkongsian syarikat SEO lain:

Saya membina banyak pautan, malah kami menawarkan perkhidmatan membina pautan di sini. Seperti yang kita semua tahu, ini boleh menjadi pekerjaan yang memakan masa dan mahal.

Saya sering mendapati syarikat lain yang menawarkan perkhidmatan serupa menghubungi pihak luar proses ini.

Intinya adalah bahawa saya telah membina banyak hubungan lama dengan perniagaan SEO lain atau pembangun pautan yang mungkin menginginkan pautan sekarang sebagai gantinya untuk satu di peringkat kemudian di laman web lain.

Ia berfungsi dengan baik untuk kedua-dua pihak.

Selain itu, terdapat beberapa laman web yang telah saya hantar selama bertahun-tahun. Meluangkan masa untuk melakukannya dengan baik akan menghasilkan penempatan anda di laman web mereka dan kandungan baru yang menghasilkan perkongsian dan pautan untuk mereka.

Kata Peringatan Akhir

Adalah menggoda untuk memperlakukan rakan kongsi sebagai aset boleh guna apabila anda memusatkan perhatian pada faedah yang akan anda peroleh dalam jangka masa panjang. Bagaimanapun, setelah pasangan tidak membawa lebih banyak wang, lalu lintas atau kejayaan, mungkin terasa itulah masa yang tepat untuk menjatuhkan pasangan.

Namun, sebagai seseorang yang tidak mengabaikan etika manusia dalam persekitaran perniagaan, saya akan mengesyorkan agar tidak melakukan amalan seperti itu. Ia tidak hanya menimbulkan tekanan yang tidak perlu kepada anda dan rakan anda (atau, paling buruk, drama), tetapi mungkin menghalang peluang masa depan untuk membina perkongsian dengan perniagaan lain. Pengalaman negatif menjadi viral dengan mudah dan anda mungkin berakhir di ‘tembok rasa malu perkongsian’ di suatu tempat.

Bukan idea yang bijak, jika anda menjaga reputasi anda.

Sekiranya anda mengetahui bahawa pasangan tidak memberi anda lebih banyak faedah, hubungi dan bicarakan. Anda mungkin mencari jalan penyelesaian bersama. Sekiranya tidak ada yang berjaya, anda boleh berpisah dengan baik, tanpa merosakkan reputasi masing-masing.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map