Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Seseorang Mencuri Kandungan Laman Web Unik Anda

Anda telah menghabiskan berjam-jam untuk meneliti idea artikel yang sempurna. Anda memastikan bahawa anda mempunyai miring yang unik, bahawa kata kunci tepat dan artikel itu berkualiti tinggi dan akan mendapat kedudukan yang baik di mesin pencari. Setelah membaca artikel ini, anda teruja melihat bahawa ketika orang mencari frasa tertentu bahawa artikel anda muncul di bahagian atas halaman hasil.


Kerja keras anda membuahkan hasil dengan peningkatan lalu lintas yang tiba-tiba apabila tiba-tiba lalu lintas menurun, dan halaman anda tidak muncul di carian Google seperti dulu. Anda mungkin menjadi mangsa pengikisan kandungan.

“Sayangnya di dunia blogging ada satu perkara yang harus kita semua hadapi cepat atau lambat – pengikisan kandungan. Ini adalah ketika seseorang mencuri catatan atau artikel yang anda tulis dan menerbitkannya di laman web mereka sendiri. ” – Melanie Nelson, Asas Blogging 101

Adakah Ini Akan Mencegah Trafik Laman Anda?

Berita baiknya adalah bahawa seseorang yang mencuri kandungan anda mungkin tidak akan menyakiti laman web anda seburuk yang pernah berlaku pada masa lalu.

Salah satu ciri baru perubahan algoritma Google ialah mereka dapat mengetahui di mana kandungan asalnya disiarkan dalam kebanyakan kes dan akan menghukum laman web yang menyalin karya orang lain. Berita buruk adalah bahawa ia dapat menyedot beberapa pembaca yang tidak tahu atau memperhatikan siapa yang menulis artikel itu, tetapi hanya mahukan maklumat mengenai topik tersebut.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan hanyalah kenyataan bahawa orang lain memberi penghargaan atau mengurangkan kerja keras anda. Mereka mencuri masa anda, yang bernilai apa pun kadar per jam anda atau apa sahaja pendapatan yang biasanya anda hasilkan pada artikel itu. Sekiranya anda seperti kebanyakan blogger, walaupun seseorang mencuri pekerjaan anda tidak menjejaskan lalu lintas anda sedikitpun, anda tidak menyukai idea seseorang yang duduk dan mengambilnya dengan senang semasa anda melakukan semua kerja dan mereka mendapat faedahnya.

Bagaimana anda dapat menangkap kucing salin?

pencuri kandungan

Nasib baik, anda tidak perlu menunggu pembaca menunjukkan tipu daya atau tersandung sendiri. Terdapat beberapa alat yang boleh membantu anda menemui pencuri kandungan dengan cepat dan mudah.

CopyScape

Ginny Soskey, di HubSpot, mencadangkan menggunakan Copyscape dalam artikel ini untuk mengesan pencurian tulisan anda.

Walaupun Copyscape telah lama digunakan oleh guru untuk menangkap pelajar curang, anda juga boleh memasukkan alamat laman web anda ke dalam kotak carian dan akan memberitahu anda di mana lagi di Internet kandungan yang muncul. Tetapkan peringatan dalam kalendar anda untuk memeriksa kira-kira sekali perempat untuk pengikisan kandungan. Copyscape memang menawarkan perkhidmatan yang disebut CopySentry yang akan memantau halaman agar anda dapat melihat apakah halaman tersebut dikikis. Namun, jika blog anda besar, ini mungkin tidak menjimatkan.

Baca juga – Mengelakkan dan Memerangi Plagiarisme dalam Blogging: Mengapa Copyscape (dan alat lain) Penting.

Makluman Google

Sediakan Makluman Google. Google menawarkan ciri ini untuk membantu anda mencari kandungan baru yang menarik, tetapi anda pasti dapat menggunakannya untuk mengesan frasa utama dalam artikel anda dan menerima pemberitahuan sekiranya frasa tersebut disalin oleh orang lain. Sekiranya anda membuat sejumlah besar kandungan, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan frasa yang unik untuk akhir artikel anda dan menyediakan satu amaran untuk frasa tersebut. Jika tidak, peti masuk anda mungkin dibanjiri dengan pemberitahuan Google.

Pemalam RSS Footer

Sekiranya anda menjalankan blog WordPress, tambahkan pemalam RSS Footer.

Ini akan menambahkan sebaris teks pilihan anda ke kandungan yang disalin. Oleh itu, anda boleh menambah beberapa perkataan dan pautan, misalnya. Memang, pencuri boleh memilih untuk menghapus maklumat itu, tetapi ada yang menyimpannya dan sekurang-kurangnya anda akan mendapat pautan kembali jika beberapa perkataan atau perenggan disalin di sana sini. Saya hanya akan mempertimbangkan penggunaan yang adil.

Adakah Orang itu Pencuri atau Hanya Tidak Dimaklumkan?

Katakan anda memasukkan laman web anda ke Copyscape dan mendapati bahawa seseorang telah mengangkat keseluruhan artikel dan meletakkannya di laman web mereka. Sebelum anda mengambil tindakan, dan kami akan memberi anda langkah-langkah untuk mengikuti di bawah ini, cuba tentukan apakah orang tersebut baru menggunakan Internet dan mungkin tidak memahami plagiat atau jika dia tahu dengan tepat apa yang dia lakukan dan tidak peduli.

Yang pertama mungkin memerlukan maklumat untuk memahami jumlah karya anda yang dapat dikutip atau bagaimana mendapatkan kebenaran untuk mencetak semula artikel sementara yang kedua akan lebih sukar untuk ditangani..

Blogger baru mungkin mencari kandungan yang sangat baik dan tidak menyedari etika blogging.

Saya tahu sukar untuk membayangkan pada zaman sekarang bahawa mereka tidak akan memahami asas-asas mencuri kandungan orang lain, tetapi itu mungkin. Beri mereka keraguan untuk komunikasi pertama anda, kecuali jika anda jelas berurusan dengan laman web pengikisan kandungan. Anda mungkin lebih baik berjaya membuang kandungannya dengan cepat dan bahkan boleh membuat kenalan dalam proses yang akan menghubungkan ke laman web anda dan memberitahu orang lain apa blogger yang bagus dan sering anda kunjungi.

Langkah-Langkah Untuk Menghilangkan Kandungan Anda yang Dicuri

Langkah # 1: Ambil Tangkapan Skrin dan Kumpulkan Bukti Anda

Sebaik sahaja anda menemui artikel yang dikikis di laman web lain, ambil tangkapan skrin dan simpannya.

Di samping itu, anda ingin mengumpulkan bukti bahawa kandungannya adalah karya asal anda, termasuk:

  • Dokumen asal, sebaiknya dengan tarikh penciptaan
  • Tangkapan skrin kandungan di laman web anda sendiri
  • Tangkapan skrin hasil dalam Copyscape yang menunjukkan kandungannya telah disalin secara verbatim
  • Dokumen dari penyelidikan anda, seperti nota atau sejarah carian dari penyemak imbas laman web anda

Langkah # 2: Tentukan Sama ada Penggunaannya Adil atau Tidak

Sebelum anda mengambil tindakan, tentukan sama ada laman web ini menggunakan kandungan anda dengan adil.

Penggunaan yang adil mempunyai beberapa pinggiran kelabu.

Adakah pemilik laman web lain menggunakan petikan pendek dari anda, seperti yang saya lakukan di atas dan sumber dari mana petikan itu berasal? Ini adalah penggunaan yang adil. Ini sebenarnya boleh bermanfaat untuk trafik laman web anda, kerana ini tidak memerlukan kerja lengkap anda atau cuba menyebarkannya sebagai karya mereka sendiri ketika tidak. Namun, jika laman web tersebut mengangkat keseluruhan artikel, itu tidak wajar digunakan. Sara Bird menyiarkan penerangan yang sangat terperinci mengenai apa yang menjadi penggunaan wajar di Moz.com.

Satu perkara penting yang perlu diperhatikan adalah bahawa penggunaan yang adil selalu mengaitkan kata-kata asli kepada pengarang kata-kata itu.

Langkah # 3: Hubungi Pemilik Laman Secara Langsung

Cari pemilik laman web. Anda biasanya dapat mencari maklumat hubungan di bawah “Hubungi Kami” atau “Tentang Kami”. Sekiranya maklumat itu tidak tersedia, cuba:

  • Mencari teg meta kod sumber. Untuk Mozilla Firefox, pergi ke “Pembangun Web” dan kemudian “Sumber Halaman”. Untuk Internet Explorer, pergi ke “Lihat” kemudian “Sumber” atau tekan Ctrl + U. Sekarang, cari “mailto” dan lihat apakah ada e-mel yang tercantum dalam kod sumber.
  • Lawati WHOIS dan lihat apakah maklumat hubungan disenaraikan untuk pemilik laman web.
  • Cari laman web di DNS Stuff.

Sekiranya boleh, hantarkan e-mel dan surat siput kepada mereka. Surat itu harus menyatakan apa masalahnya, apa yang anda mahu dan sertakan tarikh yang perlu anda sampaikan. Berikut adalah contoh surat:

Tuan Smith yang dihormati:

Pada 1 Oktober 2007, saya menerbitkan sebuah artikel bertajuk "Kandungan Paling Hebat Yang Pernah" di blog saya MostAmazingBlog.com.

Kandungan dalam artikel itu muncul kata demi kata di laman web anda. Ini melebihi penggunaan yang adil dan tidak dikaitkan dengan pengarang asalnya.

Ini adalah kandungan hak cipta saya dan saya memerlukan anda untuk membuang kandungan ini dari laman web anda secara keseluruhan.

Sila balas surat ini selewat-lewatnya pada 2 Disember 2013. Saya boleh dihubungi di talian 555-555-5555 atau melalui e-mel di

Ikhlas,

Penulis Hebat

Lazimnya, kandungannya akan hilang tetapi anda mungkin tidak menerima jawapan dari surat anda.

Baiklah. Anda berjaya mencapai matlamat anda dan kandungannya dikeluarkan. Pada masa lain, anda mungkin menerima surat permintaan maaf yang menyatakan bahawa orang itu tidak menyedari bahawa mereka mencuri kandungan anda. Sudah tentu, mereka harus tahu bahawa itu adalah kandungan anda, tetapi yang terbaik adalah bersikap ramah.

Seperti disebutkan di atas, sebilangan orang benar-benar tidak memahami netiquette. Semoga dia baru belajar pelajaran berharga untuk rujukan masa depan.

Langkah # 4: Kirimkan Aduan DMCA

Sekiranya anda tidak mendapat maklum balas surat anda pada tarikh yang disenaraikan atau pemilik laman web lain enggan mengeluarkan bahan berhak cipta anda, anda mungkin perlu mengemukakan aduan di bawah Digital Millennium Copyright Act.

Syarikat hosting laman web mungkin bertanggung jawab atas pelanggaran hak cipta jika mereka tidak memberikan jalan bagi Anda untuk mengemukakan aduan atau tidak menyelidiki keluhan tersebut.

Pertama, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti WHSR Web Host Spy untuk mengesan syarikat hosting web. Ia juga boleh disenaraikan melalui WHOIS.

Menurut Bob Nicholson di ArtChain:

Hantar ejen DMCA “notis penghapusan”. Kenal pasti alamat web dan bahan yang melanggar hak cipta anda dengan jelas.

Berikan pernyataan bahawa anda adalah pemilik hak cipta (bersama dengan bukti sokongan jika anda dapat memberikannya), dan minta mereka untuk membuang kandungan tersebut sesuai dengan Digital Millennium Copyright Act.

Gabungan Industri Penerbitan Elektronik (EPIC) menawarkan contoh surat pelepasan di laman web mereka yang dapat Anda gunakan untuk menghubungi syarikat hosting. Anda juga boleh memfailkan DMCA dengan Google dan mereka mungkin menyekat halaman dari pelayan mereka.

DMCA juga menawarkan perkhidmatan take-down. Profesional mereka akan mengendalikan penghantaran surat itu dan mereka bahkan memberikan jaminan bahawa kandungannya akan dikeluarkan. Anda masih perlu mengumpulkan bukti anda.

DMCA

Langkah # 5: Ambil Tindakan Undang-undang

Pada ketika ini, jika kandungannya masih ada di laman web, anda perlu menentukan sama ada ia patut diambil tindakan undang-undang.

Mungkin syarikat hosting tinggal di luar AS dan tidak tertakluk kepada undang-undang hak cipta AS, misalnya. Perlu diingat bahawa pengambilan peguam adalah mahal. Ini mungkin tidak sepadan dengan kos dan kejengkelan yang diperlukan. Namun, jika anda mempunyai banyak wang tambahan dan anda ingin memberi tahu, anda perlu menyewa peguam yang mahir dalam undang-undang hak cipta antarabangsa.

Cegah Pencuri di Bahagian Depan

Tindakan terbaik adalah meletakkan perlindungan untuk mengelakkan pencuri di bahagian depan. Lebih mudah untuk menambahkan beberapa ciri untuk menjadikannya lebih sukar untuk menyalin kandungan anda daripada mencuba membuangnya ketika cetak rompak digital berlaku.

Tambahkan pemalam, seperti pemalam RSS yang disebutkan di atas. Lumpuhkan mengklik kanan dan menyalin di laman web anda (ini dapat dicapai dengan pemalam untuk laman WordPress). Tambahkan pemberitahuan yang menyatakan dengan jelas bahawa kandungan anda tidak dapat disalin dan berikan alamat e-mel bagi mereka yang mempunyai pertanyaan. Tambahkan sepanduk ke laman web anda yang menunjukkan bahawa dilindungi oleh DMCA.

Anda mungkin mahu menulis artikel mengenai apa itu cetak rompak digital dan memautkannya dari setiap artikel anda di bahagian bawah. Pertimbangkan untuk memberi tajuk seperti “Berhenti! Jangan Salin Artikel ini ”.

Sekiranya anda menulis kandungan yang mencukupi, pada suatu ketika anda akan menjadi mangsa cetak rompak digital. Tetap tenang, ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di atas dan peluang anda untuk membuang kandungan curi anda akan bertambah baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me