Cara Memulakan Blog Makanan dengan WordPress

Navigasi

Senarai alat 

 • Platform – WordPress.org
 • Hos web –SiteGround, InMotion Hosting
 • Tema WP (percuma) – Dyad, Kouki, Veggie
 • Tema WP (berbayar) – Cook’d, Blog Makanan, Yum
 • Pemalam WP – WP Ultimate Recipe, Simmer, Chicory, Cooked


Oleh itu, anda telah memutuskan untuk mencari nafkah sepenuh masa dengan blog makanan?

Hebat!

Anda tahu … banyak blog yang memperoleh pendapatan 6 angka hari ini semuanya dibina oleh orang seperti anda, dengan semangat yang tidak henti-hentinya mengenai niche mereka.

Dan saya gembira anda mengambil langkah pertama anda hari ini. Oleh itu, mari kita mulakan.

Memilih nama domain, host web, dan pembangun laman web

Untuk memulakan blog makanan anda, tiga perkara pertama yang anda perlukan adalah:

 1. Nama domain
 2. Pengacaraan
 3. Pembina laman web

Pertama muncul nama domain. Ringkasnya, nama domain anda adalah alamat web anda.

Banyak orang suka menggunakan ‘kata kunci’ dalam nama domain sehingga Google menunjukkannya di bahagian atas ketika pengguna mencari kata kunci tersebut.

Walau bagaimanapun, kehadiran kata kunci dalam nama domain tidak lagi mempengaruhi algoritma mesin pencari.

Oleh itu, jika anda ingin membuka blog mengenai makanan paleo, anda TIDAK PERLU memanggil blog anda paleofood.com. Sekurang-kurangnya, berbuat demikian tidak akan memberi anda titik brownies SEO.

Oleh itu, bergantung kepada anda jenis nama domain yang anda pilih.

Anda juga mesti tahu bahawa tidak mengapa untuk memulakan blog makanan dan menggunakan nama anda sendiri sebagai nama domain. Oleh itu, jika anda adalah Jane Doe, tidak apa-apa untuk menghubungi blog makanan anda JaneDeo.com.

Dengan cara itu, anda akan mendapat pulangan yang lebih tinggi dalam jangka panjang kerana setelah beberapa lama, anda akan menjadi jenama yang popular di ceruk anda. Anda mungkin juga menjadi pengaruhnya.

Contoh hebat jenama peribadi seperti itu ialah pengaruh pelanggan, Shep Hyken. Dia dapat dengan mudah memanggil blognya, “customersupportadvice.com”.

Anda mendapat idea, betul?

baik.

Setelah memilih nama domain, anda boleh menggunakan perkhidmatan pendaftar nama domain seperti Namecheap untuk menempahnya. Atau, anda juga boleh membelinya dari penyedia hosting anda jika mereka menawarkannya. (Banyak dari mereka bahkan memberikan domain percuma dengan rancangan tahunan.)

Sebaik sahaja anda mendapat nama domain, anda perlu mencari hos WordPress yang boleh dipercayai untuk menjadikan laman web anda hidup.

Terdapat banyak host web yang boleh dipilih, dan banyak dari mereka dilengkapi dengan pakej WordPress yang diuruskan juga. Perbezaan antara akaun hosting WordPress biasa dan akaun hosting WordPress yang dikendalikan adalah bahawa pada yang terakhir, penyedia hosting menjaga keselamatan laman web anda dan memastikan laman web anda sentiasa terkini dengan versi WordPress terkini.

Di bawah ini, saya mengesyorkan penyedia hosting yang mesra pelanggan ini. Semua pautan menunjukkan ulasan Jerry.

 • SiteGround – Pilihan hosting premium dengan sokongan pelanggan yang baik.
 • InMotion Hosting – hos web yang sangat dipercayai, kediaman BuildThis.io.

Host web semurah $ 3.99 / bulan dan harganya $ 29 / bulan. Jangan ragu untuk memulakan laman web anda dengan rancangan peringkat permulaan dan kemudian membayar lebih banyak semasa trafik anda bertambah.

Dengan host web dan nama domain, perkara seterusnya yang perlu anda pilih adalah platform untuk membina laman web anda – atau pembangun laman web.

Catatan: Pembangun laman web moden (iaitu, Pembangun Laman Web Wix) menggabungkan domain dan platform hosting bersama.

Dalam tutorial ini, kami menggunakan CMS WordPress.

Dihoskan sendiri berbanding WordPress.com

Cara termudah untuk memahami perbezaan antara akaun yang dihoskan sendiri dan WordPress.com adalah dengan melihat bagaimana URL anda akan kelihatan di antara satu sama lain.

yourfoodblog.wordpress.com

Atau

yourfoodblog.com

Yang pertama adalah laman web yang dihoskan secara bebas dengan WordPress.com. Jelas sekali, WordPress berjenama di seluruhnya.

Yang kedua – yourfoodblog.com – adalah laman web yang dihoskan sendiri yang bebas dari segi sebenarnya.

Laman web yang dihoskan secara bebas dengan laman web WordPress.com adalah untuk anda jika:

 • Anda HANYA blogger hobi
 • Anda TIDAK mahu … atau tidak serius mencari nafkah dalam talian
 • Anda tidak peduli dengan jenama peribadi anda
 • Anda berpuas hati dengan pelbagai pilihan yang terhad seperti tiada sokongan untuk pemalam dan lain-lain
 • Anda tidak mahu menjual iklan di laman web anda (sekurang-kurangnya tidak sehingga anda menjadi laman web dengan lalu lintas tinggi)

Sekiranya tidak demikian, cari laman web WordPress yang dihoskan sendiri. Melakukannya akan membolehkan anda memanfaatkan ribuan tema dan pemalam WordPress
(percuma dan berbayar) dan bina laman web yang boleh anda jalankan dan timbang.

Dengan itu, semua logistik tidak dapat dilakukan.

Anda kini sudah bersedia untuk mula membina blog anda. Untuk ini, anda memerlukan tema dan beberapa pemalam.

Tema dan plugin blog makanan WordPress terbaik

Oleh kerana anda baru memulakan blog anda, dan kerana suatu ketika sebelum mula menjana wang untuk anda, tidak mengapa bermula dengan tema percuma.

Tema Percuma

Berikut adalah tiga tema makanan WordPress percuma yang boleh anda pilih:

1. Dyad

 Demo & perincian

Kouki sesuai untuk anda jika anda menyukai ruang kosong dan lebih suka reka bentuk zen dan minimal. Kouki menggunakan fon yang hebat dan memaparkan gambar dengan sangat elegan. Kelab dengan salah satu plugin resipi percuma (disyorkan di bawah), dan anda harus bersedia untuk bersiaran langsung dengan blog makanan anda.

3. Veggie Lite

 Demo & perincian / Kos: $ 129

Cook’d Pro adalah tema makanan WordPress yang mempesonakan dan kelihatan hebat di semua peranti. Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, ia sangat menumpukan pada gambar.

Juga, ia dibina di atas kerangka Kejadian, yang diketahui cepat dan ringan. Kerangka Genesis juga dilengkapi dengan panel terpisah untuk tetapan SEO dan juga tetapan susun atur yang lain.

Perhatikan bahawa tema Kejadian hanya membawa ciri yang anda perlukan; mereka tidak datang dengan terlalu banyak loceng dan wisel. Yang mengatakan, mereka melakukan tugas mereka dengan indah.

Tema Hidangan Harian adalah tema Kejadian lain yang mesti anda perhatikan. Ia didukung oleh kestabilan dan kelajuan kerangka kerja Genesis dan menggunakan reka bentuk rata yang menarik dan elegan
itu responsif sepenuhnya.

2. Tema Blog Makanan

 Demo & perincian / Kos: $ 125

Produk Tema Up ini dengan mudah menjadi salah satu tema blog makanan WordPress yang paling difikirkan. Ia dilengkapi dengan templat resipi khas dan juga membolehkan anda menerima penyerahan resipi dari pembaca anda. Penyerahan resipi ini dikuasakan oleh Cooked – plugin premium $ 39. Petunjuk dan senarai ramuan resipi dalam tema ini disertakan dengan kotak centang, sehingga membolehkan pembaca anda memastikan mereka tidak melewatkan langkah atau item penting.

Pemalam

Dengan menggunakan mana-mana tema di atas, anda akan siap dengan blog yang berfungsi.

Tetapi – Tidak kira seberapa baik tema yang difikirkan untuk sesuatu niche, tidak mungkin memasukkan semua fungsi yang mungkin diperlukan oleh pemilik laman web.

Sebagai contoh, untuk blog makanan anda, anda mungkin menyedari bahawa anda memerlukan cara yang lebih baik dan lebih dioptimumkan untuk menunjukkan resipi anda, atau anda mungkin mahu gambar gambar makanan anda mudah dikongsi di Pinterest. Fungsi seperti ini tidak semestinya dimasukkan ke dalam tema.

Untuk mendapatkan fungsi seperti itu, anda perlu memasang pemalam.

Berikut adalah beberapa plugin blog makanan WordPress yang bagus untuk menambah nilai blog anda:

Resipi WP Ultimate

 Demo & perincian

Resipi oleh Simmer adalah plugin lain yang membolehkan anda menerbitkan resipi di blog anda. Ia menawarkan tetapan yang mudah untuk menyenaraikan ramuan, memberi arahan memasak dan maklumat lain. Resipi yang anda tambahkan menggunakan pemalam ini mesra mesin pencari kerana pemalam ini menggunakan penanda skema Google untuk membina struktur mesra SEO.

Bahan-bahan Resipi Chicory

Demo & perincian

Cooked adalah plugin resipi WordPress premium yang disertakan dengan pembuat resipi drag-and-drop. Ia juga dilengkapi dengan 10 susun atur yang siap digunakan.

Dengan Dimasak, setiap pembaca anda mendapat halaman profil. Dimasak juga dilengkapi dengan pemasa, bar carian yang hebat dan fakta pemakanan mengenai resipi / ramuan. Untuk semua ciri yang ditawarkannya, plugin ini adalah nilai penuh $ 39.

Sebagai tambahan kepada plugin ini, ada beberapa plugin yang saya cadangkan untuk dimiliki oleh setiap laman web. Ini tidak khusus untuk niche seperti itu, dan menambah nilai ke mana-mana laman web yang mereka gunakan. Lihat senarai penuh di sini.

Baiklah – jadi ini menjaga logistik. Anda mempunyai domain, hosting, dan tema … dan beberapa pemalam pilihan.

Pada ketika ini, anda sudah bersedia untuk mula mengusahakan blog anda dan menentukan topik apa yang akan anda bahas, seberapa kerap anda akan menerbitkan, platform media sosial mana yang akan anda cuba dan sebagainya. Untuk mempermudah sesuatu, cuba ikuti rancangan 5 langkah yang disenaraikan di bawah.

5 langkah yang mudah diikuti untuk menjadikan blog anda tidak berubah

Langkah # 1: Rancang struktur blog / laman web anda

Anda ingin mendapatkan struktur blog makanan anda sejak awal kerana struktur laman web (lebih-lebih lagi, menu navigasi utamanya) menentukan bagaimana pengalaman navigasi pengguna anda akan.

Ini lebih penting untuk blog makanan kerana kandungan blog makanan boleh merangkumi beberapa kategori, makanan, masakan dan lain-lain. Oleh itu, jika anda mendapat menu utama laman web dengan betul, anda akan memulakannya dengan baik.

Selain itu, memikirkan struktur laman web anda atau hanya merancang menu laman web anda akan memberi anda masa untuk merenungkan isi kandungan anda dan pelbagai perkara yang akan anda terokai di blog anda.

Inilah contoh untuk memberi anda permulaan.

Blogger Makanan popular Kate dari CookieAndKate mempunyai menu laman web kursus penuh. Lihat seberapa deskriptif item menu dan seberapa rapi drop-down berfungsi:

Oleh itu, jika anda ingin mempunyai laman web yang berat, anda boleh memilih menu seperti ini.

 Hebat! Lakukan kerja persediaan ini – Sebaik-baiknya, sebelum memulakan blog anda, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya 20 siaran siap untuk diterbitkan. Maksudnya, jika anda menerbitkan dua kali seminggu, anda akan mendapat liputan lebih dari dua bulan.

Langkah # 3: Buat kandungan (dengan fokus khusus pada visual)

Bahagian teks kandungan anda akan datang secara semula jadi kepada anda. Terima kasih atas kepakaran anda dalam bidang ini. Walau bagaimanapun, teks ini akan merangkumi separuh daripada kandungan anda
kerana bagaimanapun, betapa baiknya resipi yang hebat akan kelihatan tanpa beberapa gambar yang sedap …

Malangnya, fotografi tidak datang secara semula jadi untuk semua orang. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh belajar.

Sama ada gambar hidangan siap atau bahan-bahannya, gambar membentuk sebahagian besar blog makanan. Maksudnya anda tidak boleh buat dengan gambar biasa-biasa saja. Tetapi bernasib baik, anda mempunyai tutorial fotografi makanan percuma yang hebat ini yang boleh anda pelajari:

 • Seni fotografi makanan
 • Di Sebalik Tabir: Fotografi Makanan (Yogurt Parfait)
 • Cara mengambil gambar hebat menggunakan telefon pintar anda

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk belajar, sekurang-kurangnya mulailah dengan peretasan cepat dan kotor ini:

 • Simpan bahan atau pinggan di kaunter
 • Pegang kamera anda tepat di atasnya
 • Tetapkan Autofokus dan klik

Pastikan terdapat banyak cahaya semula jadi semasa anda mengambil gambar.

Sebagai tambahan kepada gambar makanan, cuba buat beberapa visual yang lebih kreatif seperti resipi gambar dan petua menggunakan alat percuma seperti Canva atau DesignBold.

Mulakan dengan laporan pendapatan ini:

 • Cubit Yum
 • Mangkuk Sedap
 • Makanan yang tidak berkesudahan

Juga, fahami bahawa memerlukan masa untuk menjana wang dari blog – jadi lakukan semua kesibukan sambil menjaga kesabaran. Anda pasti akan sampai ke sana jika anda cukup mencuba.

Kesimpulannya

Jadi itu sahaja untuk memulakan blog makanan dengan WordPress. Sekiranya anda mempunyai wang untuk melabur dalam pembelajaran, lihat program seperti Food Blogger Pro. Atau, buat perkara terbaik seterusnya dan ikuti serta pelajari blog makanan lain dan pelajari daripadanya.

Semua yang terbaik untuk blog makanan anda!

Catatan pengarang – Artikel ini pertama kali diterbitkan di laman saudara kami BuildThis.io. Kami telah mengemas kini sebahagian kandungan sebelum menerbitkan semula catatan di sini. 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map