Cara Memulakan dan Menjalankan Laman Web Forum

Buat rasa komuniti di laman web anda dengan menambahkan forum. Lakukan 6 langkah mudah yang memperincikan segalanya dari memilih platform untuk forum anda hingga menetapkan peraturan pentadbiran.


Kelebihan membuat forum

Dari sudut pandang pemilik laman web, forum bagus untuk alasan berikut.

 • Cara pembaca anda berinteraksi antara satu sama lain.
 • Penjanaan kandungan automatik dan peningkatan laman web.
 • Kaedah mudah untuk menjawab soalan pembaca dengan cepat atau memberi respons kepada banyak pembaca dalam satu masa.
 • Membina rasa komuniti di kalangan pelawat laman web anda.
 • Dapat menarik pembaca baru.

Pengehosan forum yang disyorkan: SiteGround, InMotion Hosting, A2 Hosting *.

* Pautan afiliasi.

Langkah # 2: Sediakan

Setelah hosting anda berada, inilah masanya untuk menentukan jenis forum yang ingin anda sediakan di laman web anda. Terdapat banyak jenis perisian yang dapat anda gunakan, dan masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri.

Muut

muut

Lawati dalam talian: www.phpbb.com

phpBB adalah forum sumber terbuka. Anda memasang perisian di laman web anda sendiri dan menggunakannya sepenuhnya percuma, selain daripada kos hosting web.

Oleh kerana ia adalah sumber terbuka, anda boleh mendapatkan bantuan dalam talian dari pelbagai pembangun yang akan membantu anda mengubah forum anda agar dapat disesuaikan sepenuhnya. Pangkalan data gaya mempunyai 100 pakej gaya dan gambar yang akan membantu anda menyesuaikan forum anda.

Mesin ringkas

mesin ringkas

Lawati dalam talian: http://www.vbulletin.com

vBulletin adalah salah satu daripada beberapa penyelesaian perisian forum yang menawarkan pilihan untuk menjadi hos di laman web anda sendiri atau menggunakan pelayan awan mereka untuk menjadi tuan rumah forum anda. Sekiranya anda tidak begitu teknikal, maka awan (harga bermula dari $ 15 / bln) mungkin merupakan penyelesaian termudah untuk anda mulakan. Anda dapat melancarkan forum anda dalam masa kira-kira 15 minit dan memperibadikannya sesuai dengan selera anda dan sesuai dengan keseluruhan penampilan laman web anda.

MyBB

mybb

Lawati dalam talian: https://www.kunena.org

Kunena menawarkan pilihan lain untuk forum dan khusus untuk mereka yang menjalankan laman web mereka di platform Joomla. Kunena pada dasarnya adalah lanjutan. Ini adalah forum percuma dan tidak memerlukan anda menulis hacks atau jambatan untuk menggunakan ciri-cirinya.

bbTekan bbpress

Lawati dalam talian: https://vanillaforums.org

Vanilla adalah penyelesaian lain yang membolehkan anda menggunakannya sebagai perisian sumber terbuka yang anda hoskan di laman web anda sendiri, atau anda boleh menggunakan penyelesaian berasaskan awan mereka. Anda boleh mencuba penyelesaian berasaskan awan mereka selama sebulan secara percuma untuk melihat apa pendapat anda mengenai ciri yang disertakan. Pilihan sumber terbuka memang memberi sokongan masyarakat, tetapi tidak ada sokongan teknikal rasmi.

Langkah # 3: Membuat Peraturan Forum

Sebaik sahaja anda mendapatkan perisian yang sebenarnya, sebelum anda membuka forum anda kepada pengguna, anda pasti ingin membuat satu set peraturan untuk membimbing tingkah laku di laman web anda. Sebilangan besar forum dalam talian melaksanakan peraturan dalam bidang berikut:

 • Komen diskriminasi
 • Bahasa busuk
 • Menghasut jawatan
 • Spam dan promosi diri
 • Pautan luaran

Sudah tentu, anda ingin mempertimbangkan topik anda dan memikirkan masalah apa yang paling mungkin timbul mengenai topik itu. Adalah idea yang bijak untuk mengkaji Syarat Perkhidmatan (TOS) forum lain. Setelah peraturan anda dilaksanakan, hantarkannya di bahagian atas dan melekit sehingga ahli baru memahami peraturan tersebut. Anda juga mungkin ingin meminta mereka untuk menyetujui TOS semasa mendaftar untuk mengakses forum.

Lawati dalam talian: jobs.problogger.net

Bangsa Permulaan

Startup Nation adalah laman web yang melayani orang yang ingin memulakan perniagaan baru. Terdapat beribu-ribu topik di forum dalam talian mereka untuk dipilih. Berpuluh ribu pengguna membincangkan pelbagai masalah. Salah satu perkara yang berfungsi dengan baik dalam forum ini adalah seberapa elok dan teraturnya forum ini. Apa sahaja topik yang anda perlukan, anda boleh pergi ke halaman utama forum dan mencari kategori yang betul.

Maklumat itu bermula dari asas hingga lanjutan.

bangsa permulaanTangkapan skrin StartupNation.com.

Lawati dalam talian: www.warriorforum.com

Rangkaian Khabar angin Juruterbang Profesional

Salah satu perkara hebat mengenai forum dalam talian ialah anda boleh memusatkan perbualan dengan topik yang sangat menarik. PPRuNe adalah laman web yang pada dasarnya merupakan forum. Mereka menawarkan perbualan untuk juruterbang profesional. Topik merangkumi bidang yang sangat spesifik, seperti: Rotorheads (untuk juruterbang helikopter), Cabin Crew (untuk pramugari), Masalah ATC, dan Perancangan Tindak Balas Kecemasan.

Pada asasnya, jika ia berkaitan dengan penerbangan, maka ada topik untuknya. Apa yang sangat unik dari laman web ini adalah bagaimana fokusnya pada industri tertentu. Ini adalah strategi pintar untuk melihat apa forum lain dengan topik yang sama di luar sana dan sedikit sebanyak mengubah forum anda sehingga unik.

imbuhanTangkapan skrin PPRuNe.org

Lawati dalam talian: forums.somethingawful.com

Kolej Sulit

College Confidential adalah laman web lain yang pada dasarnya merupakan satu forum besar.

Niche untuk laman web ini adalah kolej dan bakal pelajar kolej. Salah satu perkara yang sangat baik dilakukan oleh laman web ini ialah menawarkan alat untuk membantu demografi sasarannya. Contohnya, jika anda pergi ke College Confidential, anda akan menemui kedua-dua cara untuk berinteraksi dan sumber percuma untuk membantu anda mencari kolej, mendapatkan biasiswa, mengetahui kolej mana yang paling sesuai dengan keperluan anda, dan banyak lagi.

sulit kolejTangkapan Skrin CollegeConfidential.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map