Cara Menerbitkan Buku Anda Sendiri # 2: Menetapkan Garis Masa dan Anggaran Anda

 Masa & Anggaran kos

Menulis buku sendiri akan menjadi pilihan yang paling memakan masa, tetapi ini akan berbeza-beza dari orang ke orang.


Sebilangan penulis dapat menyelesaikan draf pertama dalam beberapa minggu; yang lain mengambil masa bertahun-tahun. Untuk sentiasa selamat, rancang untuk menghabiskan 3-6 bulan untuk menulis draf pertama anda.

Mengupah penulis hantu? Laporan dari Writer’s Market menunjukkan bahawa bayaran penulisan hantu untuk buku ukuran standard berkisar antara $ 5,000 hingga tinggi $ 100,000, dengan rata-rata $ 36,000. Untuk e-book yang lebih pendek, anda mungkin melihat bahagian bawah julat.

Garis masa akan didasarkan pada jumlah halaman, kandungan, dan penulis hantu yang disewa.

Fasa 2: Penyuntingan

Sangat penting untuk meluangkan masa anda ketika menyunting buku.

Kesalahan struktur, ejaan dan tatabahasa yang buruk, dan kesalahan ketik yang berleluasa boleh merosakkan kredibiliti dan reputasi anda sebagai blogger. Blogger dapat membuat e-buku dari blog mereka dengan cepat dan mudah dengan beberapa klik menggunakan pelbagai alat dan pemalam – tetapi itu tidak bermakna mereka semestinya harus.

Penerbitan buku sangat berbeza dengan menekan “terbitkan” pada catatan blog.

Pengembangan, substantif, copyediting, dan proofreading adalah semua komponen penting dalam dunia penyuntingan dan harus menjadi faktor dalam proses penyuntingan pengarang. Menentukan jenis penyuntingan yang diperlukan oleh buku anda adalah penting untuk berjaya.

Penyuntingan Pembangunan

Penyuntingan pengembangan adalah menyunting projek dari cadangan atau manuskrip kasar hingga manuskrip akhir. Penyuntingan pengembangan adalah untuk pengarang yang mengalami kesukaran dengan merancang buku atau menggunakan teknik penulisan tertentu. Pada tahap penyuntingan ini, pengarang mungkin perlu mengkaji semula topik utama buku mereka atau menulis semula sebahagian besar naskah.

Penyuntingan Substantif

Penyuntingan substansial berfungsi untuk memperjelas dan / atau menyusun semula naskah untuk struktur dan kandungan.

Penyuntingan yang ketara adalah untuk pengarang yang mempunyai karya yang sudah siap tetapi merasa seperti sesuatu yang hilang. Fokusnya adalah pada penyempurnaan elemen gambar besar sepanjang cerita. Peranan editor adalah untuk membantu penulis melihat potensi masalah dari perspektif pembaca.

Copye-diting

Copyediting terdiri daripada penyuntingan untuk tata bahasa, ejaan, tanda baca, dan gaya mekanik lain, memeriksa ketekalan mekanik dan fakta, dan meninjau susun atur. Penyalinan berguna untuk pengarang yang memerlukan bantuan tambahan dalam memperbaiki elemen ayat, dan juga memfokuskan pada elemen seperti keterangan terperinci, konsistensi, tanda baca, kepatuhan terhadap gaya, menandakan masalah hak cipta dan undang-undang, dll..

Proofreading

Proofreading mencari kesalahan kecil yang mungkin terlepas dalam tempoh penyuntingan salinan. Jenis penyuntingan ini biasanya hanya menghasilkan perubahan frasa terpencil, tanda baca, atau format dan berguna untuk pengarang yang ingin melihat terakhir sebelum buku ini tersedia untuk umum.

Terdapat kebaikan dan keburukan ketika menyunting diri atau memilih untuk melakukan penyumberan luar. Mengambil editor untuk mengambil buku anda dengan sepasang mata segar akan menjimatkan masa, meningkatkan penggunaan bahasa anda, dan membantu mengembangkan dan menyempurnakan karya anda.

Produk siap akan lebih profesional daripada jika anda melakukan penyuntingan sendiri.

 Anggaran Masa / Kos

Kos untuk reka bentuk penutup dapat dari $ 30 hingga $ 4000 setiap penutup dan formatnya boleh berkisar antara $ 50 hingga $ 300 atau lebih tinggi.

Masa untuk kedua-dua format dan reka bentuk sampul boleh menjadi hari / minggu / bulan, bergantung pada syarikat dan / atau orang yang telah disewa oleh pengarang.

Fasa 4: Penerbitan & Percetakan

Penerbitan e-book secepat memuatkan fail, memilih beberapa pilihan, dan menekan “terbitkan”.

Tetapi jika anda mencetak, anda perlu merancangnya dalam jangka masa anda. Mencetak buku berdasarkan permintaan dengan syarikat seperti LightningSource dan CreateSpace boleh memakan masa berminggu-minggu, kerana waktu penghantaran akan menjadi tambahan masa dan perbelanjaan.

Anda boleh memilih untuk mempercepat pesanan anda dengan kos tambahan. Dengan apa yang disebut syarikat “penerbitan kesombongan” (seperti Lulu atau Xlibris), anda sering harus memesan sejumlah buku minimum untuk dicetak, sehingga biaya awal dapat jauh lebih tinggi. Anda juga dapat memilih untuk pergi dengan penerbit “cetak berdasarkan permintaan”, yang akan menyenaraikan buku anda secara dalam talian tetapi hanya mencetaknya jika pelanggan memesan salinannya. Walaupun ini menjimatkan banyak wang di muka, kos setiap buku sering lebih tinggi, kerana penerbitnya hanya perlu mencetak satu per satu. Menerbitkan buku anda secara dalam talian secara eksklusif adalah pilihan termurah.

Syarikat-syarikat seperti Amazon KDP, Lulu, Smashwords, dan Draft2Digital adalah pilihan biasa – kami akan memperincikan lebih terperinci mengenai syarikat-syarikat yang ada dalam siaran seterusnya dalam siri ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map