Cara Menyiapkan Buletin Mingguan Automatik yang Didorong oleh RSS di MailChimp

Menurut Kajian Nasihat Perisian, kira-kira 40% pemasar B2B merasakan bahawa petunjuk yang mereka peroleh melalui pemasaran e-mel dalaman mereka lebih berkualiti daripada petunjuk dari sumber lain. Bukan sahaja penting untuk menarik pembaca ke blog anda, tetapi anda harus melakukan yang terbaik untuk mendaftar mereka ke senarai surat anda supaya anda dapat memastikan mereka kembali dan mengubahnya menjadi pelanggan.


Kami telah merangkumi banyak cara di laman web ini untuk berhubung dengan pelawat anda, mengurangkan kadar pentalan anda dan meningkatkan penukaran. Salah satu cara untuk menyambung adalah melalui senarai mel dalaman.

Sekiranya anda pernah melihat e-mel yang tidak diminta dalam peti masuk anda, anda tahu betapa menjengkelkannya untuk mendapatkan sesuatu yang tidak pernah anda minta. Daripada meringis, anda mahu pembaca anda senang melihat surat-menyurat daripada anda. Masalah yang berlaku ialah kebanyakan blogger begitu sibuk sehingga mereka tidak mempunyai masa untuk membuat buletin biasa juga.

Masukkan Buletin Mingguan Automatik yang Dipandu RSS MailChimp

Saya adalah salah seorang blogger yang sukar mendapatkan buletin bulanan. Selain itu, saya membuat blog dan mengedit untuk beberapa laman web dan juga laman web saya sendiri. Ini bermaksud bahawa buletin ditolak ke pembakar belakang. Saya kadang-kadang melangkau sebulan dan apabila saya menghantar buletin, saya akan mempunyai beberapa pelanggan berhenti berlangganan.

Malangnya, orang tidak mendapat khabar dari saya setiap minggu, jadi mereka lupa bahawa mereka melanggan atau mereka tidak lagi berminat dengan buletin sporadis.

MailChimp telah menangani masalah ini untuk blogger yang sibuk. Buletin RSS Driven mereka boleh diatur untuk menarik secara automatik dari RSS feed anda. Sebaik sahaja anda membuat templat awal, yang perlu anda lakukan ialah menghantar catatan blog biasa anda dan MailChimp akan menarik yang baru dari suapan RSS anda dan menghantar kepada pembaca anda bila-bila masa yang anda mahukan.

Anda boleh menetapkan buletin untuk keluar setiap hari, mingguan atau bulanan. Secara peribadi, saya mencadangkan seminggu sekali. Anda tidak mahu membanjiri pembaca anda dengan terlalu banyak e-mel, tetapi anda mahu terus berada di hadapan mereka supaya mereka tidak melupakan anda. Berita Crabby Housewife saya keluar setiap hari Jumaat pagi. Blog lain, saya telah memilih hari yang berbeza berdasarkan pada masa lalu lintas kebanyakan minggu saya berlaku secara purata.

Cara Menyiapkan Buletin Didorong MailChimp RSS dengan Tangkapan Skrin

Langkah 1: Log masuk

Sekiranya anda belum mempunyai akaun MailChimp, ia percuma untuk ribuan e-mel sebulan. Sekiranya senarai anda mula berkembang, ada sedikit bayaran, tetapi setara dengan senarai milis / pandangan anda yang sedang berkembang. Ia berbaloi dengan kos perkhidmatan untuk semua faedah yang anda dapat.

Langkah 2: Buat Kempen

Anda akan mulai dengan mengklik “Buat Kampanye” untuk menyiapkan umpan automatik yang dikendalikan oleh RSS.

mailchimp buat tangkapan skrin kempenMulailah dengan mengklik butang “Buat Kempen” berwarna kelabu gelap di kanan atas tepat di bawah papan pemuka anda.

mailchimp memilih jenis tangkapan skrin kempen

Perhatikan pada tangkapan skrin di atas bahawa anda mempunyai 4 pilihan. Biasanya, anda mungkin pergi dengan kempen biasa. Kali ini, anda akan memilih pilihan keempat – Kempen Bergerak RSS.

Sekiranya anda belum pernah menggunakan kempen yang didorong oleh RSS, MailChimp akan meminta anda bahawa mereka mempunyai Panduan RSS ke E-mel. Panduan ini sebenarnya sangat berguna untuk memahami bahasa yang diperlukan untuk membuat penyesuaian. Saya akan berkongsi dengan anda bagaimana membuat koleksi catatan, gambar dan petikan yang ringkas. Sekiranya anda ingin menyesuaikannya di belakang, panduan ini akan sangat berguna.

Langkah 3: Pautan ke RSS Feed dan Tetapkan Jadual

tangkapan skrin umpan dan masa mailchimp rss

Pada halaman yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di atas, anda akan memasukkan suapan RSS anda dan menjadualkan kempen anda.

Biasanya, suapan RSS WordPress adalah http://yourblog.com/feed atau http://yourblog.com/wp-rss2.php. Sekiranya anda menggunakan Feedburner atau sesuatu yang serupa, anda mungkin dapat memanfaatkannya. Secara peribadi, saya mendapati pautan terus ke suapan di laman web saya menjadi lebih berkesan untuk menarik siaran dan terus mengemas kini.

Seterusnya, anda akan memutuskan seberapa kerap anda ingin menghantar kandungan. Lihat kotak lungsur kelabu pada tangkapan skrin di atas?

Anda boleh memilih untuk menghantar e-mel anda setiap hari pada masa yang sama, mingguan atau bulanan. Sekiranya anda memilih untuk menghantar setiap hari, anda juga dapat mengirim hanya pada hari kerja, dsb. Cukup hapus centang kotak biru di sebelah hari yang anda tidak mahu e-mel keluar.

Klik “Simpan”. Anda akan ditanya senarai yang ingin anda kirimkan kempen. Pilih senarai anda dan klik “Seterusnya”.

Langkah 4: Reka Templat Anda

Tetapkan beberapa maklumat asas dengan menamakan kempen anda (ini untuk kegunaan anda, jadi saya mencadangkan sesuatu seperti “Kempen RSS Mingguan untuk Senarai X”. Buat masa ini, biarkan tetapan lain menjadi lalai. Anda boleh menukar ucapan dan penjejakan di kemudian hari.

tangkapan skrin tema reka bentuk mailchimp

Sekarang, anda akan merancang templat anda dengan memilih susun atur asas. Sudah tentu, anda juga boleh memilih tema siap pakai dari senarai tema. Perhatikan bagaimana saya menatal ke bawah di bahagian templat ke beberapa tema khusus RSS. Ini adalah idea yang baik kerana pengekodan asas akan ada dan semua yang perlu anda lakukan adalah mengubahnya.

Untuk tujuan tutorial ini, saya memilih tema RSS Asas di kanan atas. Di bawah ini adalah tangkapan skrin seperti apa templat sebelum penyuntingan dilakukan di atasnya.

mailchimp-rss-feed-template-basic-screenshot

Langkah 5: Sesuaikan Templat

Langkah pertama anda adalah dengan mengganti bahagian yang bertuliskan “Drop Image Here”. Ini semestinya sesuatu yang mudah dikenali oleh pembaca. Logo anda, tajuk di laman web anda, gambar yang pernah mereka lihat sebelumnya, dll.

Satu tempat yang banyak orang terlepas dalam templat adalah bahagian paling atas tajuk templat yang mengatakan “Gunakan kawasan ini untuk menawarkan pratonton ringkas kandungan e-mel anda.” Ini betul-betul di atas gambar. Pastikan anda mengedit ini atau membuangnya. Jika tidak, jelas anda bekerja dari templat dan ketinggalan perincian ini. Ini adalah perkara kecil, tetapi boleh membuat perbezaan sama ada buletin anda dianggap profesional atau tidak.

Langkah 6: Menambah Imej (pilihan)

Sekiranya anda ingin menambahkan gambar ke e-mel anda, terdapat beberapa perkara yang mungkin perlu anda lakukan. Untuk sebab tertentu, ketika saya menambahkan pengekodan ke templat untuk gambar (lebih lanjut mengenai cara melakukannya dalam satu minit), gambar tersebut masih tidak muncul. Akhirnya, saya terpaksa memasang pemalam yang berasingan dan ia berfungsi dengan sempurna.

Saya akan mencubanya tanpa pemalam terlebih dahulu kerana pengalaman anda mungkin berbeza. Cukup tetapkan pengekodan dan hantarkan e-mel ujian kepada diri sendiri untuk melihat apakah ia berfungsi. Saya memasang MB ImageChimp RSS Feed Enhancer. Anda hanya memasangnya dan aktifkan dan anda sudah selesai. Ia berfungsi dengan sempurna untuk saya. “Perbatuan anda mungkin berbeza” dari saya.

Di bawah ini adalah tangkapan skrin seperti apa tulisan saya dengan gambar. Terdapat juga ringkasan catatan dalam teks dengan pautan di bahagian atas e-mel.

e-mel mailchimp dengan tangkapan skrin gambar

Sekarang, jika anda ingin menambahkan gambar ke templat anda, anda hanya menambahkan perintah ini di mana anda mahu gambar itu muncul:

* | RSSITEM: GAMBAR | *

Inilah caranya ia muncul dalam templat saya sehingga anda dapat melihatnya sesuai dengan perintah lain:

* | RSSITEM: TAJUK | *

Oleh * | RSSITEM: PENULIS | * pada * | RSSITEM: TARIKH | *
* | RSSITEM: GAMBAR | ** | RSSITEM: KANDUNGAN | *
* | RSSITEM: TWITTER | * * | RSSITEM: SUKA | *

* | TAMAT: RSSITEMS | *

Langkah 7: Memuktamadkan Buletin

Setelah berpuas hati dengan penampilan templat anda (ingatlah untuk menghantar e-mel ujian dan meminta orang lain mencarinya untuk memastikan semuanya mengikut kehendak anda), klik Seterusnya.

Di halaman yang dimuat, klik pada butang biru di sudut kanan bawah yang bertuliskan “Start RSS Feed”. Kempen anda sekarang akan dihantar kepada mana-mana pelanggan pada tarikh yang dijadualkan seterusnya.

Menyiapkan buletin automatik yang dikendalikan oleh RSS anda tidak boleh mengambil masa lebih dari 30-60 minit dan akan menjimatkan berjam-jam anda di masa hadapan. Anda tidak perlu risau pelanggan akan kehilangan pos penting dan lama kelamaan anda mungkin akan melihat senarai anda bertambah apabila orang berkongsi artikel di dalamnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map