Idea Nama Blog: Petua Memilih Nama Yang Sempurna Untuk Blog Anda

Apa rintangan terbesar yang dihadapi oleh setiap blogger baru?


Cuba memilih nama untuk blog mereka.

Menamakan blog agak sukar, terutamanya jika anda baru dalam keseluruhan blog dan jenama. Dan jika anda seperti saya, anda mungkin menghabiskan berjam-jam untuk melakukan sumbang saran untuk mendapatkan nama, hanya dengan senarai senarai yang buruk.

Pasti ada cara yang lebih baik?

Baiklah, saya gembira anda bertanya! Sekiranya anda jenis yang sangat membenci membuat nama atau hanya sangat mengerikan, saya telah memberikan beberapa petua dan trik untuk membantu anda membuat dan memilih nama yang sesuai untuk blog anda.

Petua # 1: Fahami Bagaimana Nama Anda Mewakili Jenama Anda & Blog

Sebelum kita membuat karya seni nama blog, penting untuk meluangkan masa dan memahami apa yang dimaksudkan untuk mewakili nama blog dan jenama anda.

Tanyakan kepada anda empat soalan berikut:

  • Apakah blog anda??
  • Siapa yang akan menjadi sasaran khalayak?
  • Apa jenis nada (santai, serius, dan lain-lain)?
  • Bagaimana nama blog akan membantu membina jenama anda?

Nama blog anda harus berkaitan dengan jenis kandungan yang anda buat. Bayangkan mempunyai blog bernama “The Foodie Corner” tetapi kandungan anda adalah mengenai ulasan produk rambut semula jadi untuk lelaki, akhirnya anda membingungkan pembaca yang mengharapkan blog makanan.

Begitu juga, jika anda mempunyai nama korporat / keren tetapi menulis dengan nada santai / menyeronokkan, ia memberi kesan yang salah kepada pembaca dan membuat mereka tertanya-tanya apakah mereka harus menganggap anda serius atau tidak.

Selaras dengan jenama anda dan apa yang diwakilinya!

Sekiranya anda ingin memulakan blog makanan, anda harus menggunakan kata-kata yang berkaitan dengan makanan atau makan (iaitu snek, vegan, sihat, chomping, dll.).

Sekiranya blog anda berkaitan dengan teknik pemasaran digital, gunakan kata kunci yang berkaitan dengan industri tersebut atau gunakan istilah khusus industri (iaitu SEO, pemasaran digital, SEM dll).

Petua # 2: Mempunyai Tesaurus Bersedia dan Kreatif!

Pada ketika ini, anda harus mempunyai idea mengenai perkataan apa yang paling sesuai untuk menggambarkan blog anda. Sekarang datang bahagian yang menyeronokkan! Ambil tesaurus, atau kunjungi thesaurus.com, dan periksa kata-kata serupa yang dapat digunakan untuk nama blog anda.

Katakan anda membuat blog makanan. Anda mungkin memutuskan bahawa sebahagian besar kandungan anda adalah mengenai kata kunci berikut: Makanan, makanan sihat, vegan, senaman, gembira, resipi, dan pemakanan.

Pasangkan kata-kata itu ke thesaurus.com dan anda akan mendapat kata-kata seperti snek, grub, fresh, fit, joy, goodies, diet, munchies, kuat, sedap, sayuran, dan kebahagiaan. Tambahkan beberapa kata tersebut bersama-sama (seperti makanan ringan vegan atau resipi makanan yang sesuai) dan voila, anda mempunyai nama untuk blog anda.

Apabila anda buntu memikirkan kata-kata untuk menamakan blog anda, anda selalu boleh menggunakan tesaurus untuk senarai cepat perkataan yang akan digunakan.

Petua # 3: Gunakan Kata Nama, Kata Kerja, atau Kata Huraian Malah yang Berkaitan dengan Anda dan Kandungan Anda

Anda mungkin memutuskan bahawa menggunakan tesaurus sudah cukup, tetapi jika anda benar-benar ingin membawa permainan penamaan anda ke tahap berikutnya, mulailah menambahkan kata nama, kata kerja dan / atau kata-kata deskriptif.

Menambah kata nama, kata kerja, dan kata deskriptif dapat menyesuaikan nama blog anda lebih jauh, menjadikannya unik milik anda. Selain itu, ia membantu mengelakkan pertindihan dengan laman web atau blog lain yang serupa dengan anda.

Dengan contoh blog makanan, anda boleh menambahkan kata nama atau kata-kata deskriptif yang berkaitan dengan anda sebagai blogger, seperti: bos, lelaki, gadis, pemula, makanan, nasihat, sarapan, makan malam, makan tengah hari, kelab, dll..

Kumpulkan mereka dan anda akan mendapat permata seperti makanan gadis yang sesuai, makanan bos vegan, resipi dapur segar, atau kelab diet sihat.

Anda bahkan boleh melangkah lebih jauh dan menambahkan kata kerja atau variasi kata untuk menjadikannya lebih unik. Beberapa contohnya ialah: resipi gadis yang sesuai, mengunyah makanan vegan, pembuat roti yang enak, sesuai dan segar.

Petua Tahap Pro: Menggunakan Kata Buatan atau Menciptakan Kata Sendiri

Bagi mereka yang cenderung kreatif, anda boleh mencuba mencipta atau membuat perkataan yang sama sekali baru untuk blog anda.

Ini memerlukan sedikit pemikiran di luar kotak tetapi rekaan boleh menjadi cara yang hebat untuk menambahkan keseronokan pada nama blog anda. Beberapa contoh hebat ialah snekzilla, veganized, sizzlerella, dan sihat.

Jangan takut untuk bereksperimen dengan semua jenis perkataan dan bersenang-senang dengannya. Anda mungkin berakhir dengan nama yang keren yang tidak pernah difikirkan oleh orang lain!

Petua # 4: Apabila Semua Lain Gagal, Gunakan Nama Blog / Penjana Kata

Mungkin anda telah mencuba semua petua di atas dan anda masih belum dapat memberikan nama yang sangat baik. Tidak risau! Cuba gunakan penjana nama / kata untuk beberapa cadangan hebat.

Laman web seperti Wordroid.com adalah alat yang bagus untuk menghasilkan gabungan kata yang menyeronokkan dan sangat mudah dilakukan. Masukkan perkataan yang berkaitan dengan kandungan anda, klik pada butang “wordoids”, dan itu akan memberi anda senarai nama yang boleh anda gunakan.

Apa yang hebat tentang Wordroid adalah anda boleh menetapkan had kata-kata anda, menentukan kualiti kata, menetapkan corak, dan bahkan menyertakan ketersediaan nama domain. Ini bermakna anda dapat memeriksa sama ada nama yang anda gemari didaftarkan di .com atau tidak, menghilangkan tekanan untuk membuat yang hebat dan mengetahui bahawa nama itu diambil.

Memilih Nama Blog Yang Sempurna

Terdapat banyak cara untuk menamakan blog dan akhirnya, anda boleh memutuskan apa itu blog.

Namun, membuat nama tidak semestinya proses yang sukar. Bersenang-senang dan kreatif dengannya dan pembaca anda juga akan melihatnya.

Ingat, tidak ada peraturan yang sukar ketika membuat nama. Selagi anda memastikannya berkaitan dengan kandungan anda, anda boleh menjadi kreatif seperti yang anda mahukan!

Setelah anda mendapatkannya dan mendaftarkan domain blog anda, anda memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang lebih penting seperti menulis kandungan epik dan mengembangkan blog anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me