Mengapa Bercerita Adalah Bahagian Penting dalam Blogging

Kira-kira 78% pengurus berpendapat bahawa kandungan masih merupakan masa depan pemasaran dan penjenamaan adalah yang penting. Tidak semestinya mengejutkan.


Cerita sudah lama seperti zaman.

Orang gua pertama berkongsi cerita di dinding kediaman mereka, mendokumentasikan perburuan hebat dan kisah pahlawan. Bercerita membuat kita duduk dan memperhatikan, membuat kita peduli, dan mengikat kita semua.

Apabila anda berhenti dan berfikir tentang cerita, anda dengan cepat menyedari bahawa cerita itu berpegang pada kita lebih lama daripada fakta asas.

Fikirkan filem kegemaran anda. Apakah perincian filem itu? Sekarang, fikirkan tentang statistik terakhir yang anda baca. Mana yang lebih berani di mata fikiran anda? Ini mungkin kisahnya, kerana otak kita menyimpan maklumat itu dengan lebih baik.

Menggabungkan Cerita ke dalam Blogging

Blogging sebenarnya adalah platform yang tepat untuk bercerita, kerana anda dapat menggunakan teks, gambar, dan juga video untuk menyampaikan kisah anda.

Lou Hoffman, Ketua Pegawai Eksekutif Hoffman Agency, mempunyai blog yang memfokuskan pada penceritaan. Dia berkongsi bahawa anda harus berfikir di luar kotak penceritaan sedikit sebanyak ketika datang ke blog perniagaan.

Untuk komunikasi perniagaan, penceritaan berdasarkan definisi klasiknya – naratif dengan permulaan, akhir, dan sesuatu yang sangat sesat di antara – sering

lou hoffmanLou Hoffman

tidak boleh digunakan Namun, dengan meminjam teknik yang sama seperti dalam penceritaan, fiksyen dan bukan fiksyen, komunikasi perniagaan menjadi lebih menarik dan dengan demikian lebih meyakinkan.

Lou Hoffman juga memberi nasihat di microblognya Storytelling-Techniques.com, agar blogger memberi tumpuan kepada kesopanan, drama, dan suara, antara nasihat lain. Dia sering menyebut bercerita hitam baru dalam komunikasi perniagaan, yang bermaksud bahawa ia adalah bahagian penting dari setiap usaha blogging perniagaan. Hoffman menekankan bahawa walaupun teknik bercerita adalah bahagian penting dalam menulis blog, itu bukan kisah tradisional yang anda kembangkan. Sebaliknya, fokus pada penambahan unsur cerita, seperti watak yang berkaitan, atau konflik yang harus diatasi.

Petua Bercerita

Nancy A. Shenker adalah penyumbang Huffington Post dan menjalankan blog Bad Girl, Good Business.

Nancy mengesahkan apa yang ditunjukkan oleh kajian lain. “Ketika perhatian manusia menurun (hingga 8 saat), kandungan dalam talian (dan pengarangnya) mesti bekerja lebih keras untuk menarik pembaca.”

Nancy berkongsi catatan yang ada di blognya dan blog lain yang paling berjaya sering merangkumi penceritaan.

Catatan saya yang paling berkesan mempunyai grafik yang menarik atau komik.

nancy a. pencucuhNancy A. Shenker

Orang bosan melihat seni stok. Semakin peribadi grafik, semakin baik. Ia juga bagus untuk berhubungan dengan sesuatu yang peribadi dan menarik, tetapi akhirnya menjadikannya relevan dengan pembaca. Kecuali anda mempunyai memoir berair atau keren, atau selebriti, tidak ada yang benar-benar ingin mendengar tentang kehidupan anda melainkan ia juga berkaitan dengan kehidupan pembaca..

Shenker menunjukkan bahawa yang terbaik adalah memberi tahu pembaca bagaimana kisah itu dapat diterapkan dalam kehidupannya sendiri, terutama untuk perniagaan atau blog bagaimana.

Faedah # 1: Peningkatan Penglibatan

Terdapat banyak faedah untuk memasukkan penceritaan ke dalam blog anda. Mungkin faedah yang paling jelas adalah meningkatkan hubungan dengan pengunjung laman web. Alex Turnbull menulis kajian kes tentang bagaimana penceritaan meningkatkan penglibatan blog Groove sebanyak 300%.

Turnbull menasihati membungkus kandungan anda dalam kisah yang hebat. Dia membandingkan kandungan dengan ubat dan bercerita dengan gula-gula dan memberitahu kami untuk membungkus ubat dalam gula-gula sehingga lebih enak.

Groove memutuskan untuk melakukan beberapa ujian split. Mereka menjalankan dua versi siaran. Satu tanpa cerita dan satu dengan. Catatan yang memuatkan cerita mempunyai 300% lebih banyak pelawat yang menatal ke bahagian bawah catatan, berbanding yang tanpa cerita. Selain itu, rata-rata masa yang diluangkan oleh pelawat untuk membuat catatan dengan cerita adalah lima kali lebih tinggi daripada siaran tanpa.

Faedah # 2. Berdiri daripada Orang Ramai

Manfaat lain menggunakan penceritaan dalam catatan blog anda ialah anda akan menonjol daripada pesaing anda. Kisah yang anda ceritakan unik dan itulah yang akan membantu siaran anda menjadi lebih berkesan daripada pesaing anda.

Sejak pertama kali orang berkumpul di sekitar lubang api dan berkongsi cerita mengenai perburuan hari itu, lelaki menyukai kisah yang baik. Sebenarnya, otak kita sangat sesuai untuk menanggapi penceritaan.

Menurut Quick Sprout, kami menghabiskan sekitar 65% sepanjang hari untuk bercerita antara satu sama lain.

Menggunakan metafora memberi kesan pada otak pembaca. Dalam kajian Universiti Emory 2012, saintis mendapati bahawa apabila keterangan konkrit yang merangkumi tekstur mengaktifkan korteks deria.

Ini adalah bahagian otak yang mengawal pancaindera dan ini dapat meningkatkan pertunangan. Ada cara lain untuk melibatkan otak dengan cara aktif yang meningkatkan penglibatan, termasuk kata kerja pergerakan dan mengelakkan keterangan yang terlalu banyak digunakan.

Manfaat # 3. Orang Akan Mengingat Catatan Anda

Oleh kerana pembaca akan lebih berminat, mereka juga akan lebih cenderung mengingati apa yang dimaksudkan dengan siaran anda. Sekiranya ceritanya adalah sesuatu yang dapat dihubungkan oleh pembaca, maka dia akan ingat bagaimana dia dapat menerapkan maklumat tersebut untuk kehidupannya sendiri. Cerita diingat kira-kira 22 kali lebih banyak daripada sekadar fakta.

Faedah # 4. Pembaca Akan Tukar menjadi Peminat

Bukankah salah satu tujuan utama blog untuk menukar pengunjung laman web menjadi peminat? Sama ada anda mengumpulkan nama dan e-mel untuk senarai buletin, atau mereka melayari blog anda berulang kali, menukar pelawat menjadi peminat akan membantu blog anda berkembang dari masa ke masa.

Peminat yang taat cenderung untuk berkongsi kandungan anda di media sosial dan juga keluarga, rakan, dan rakan perniagaan.

Blogger veteran Neil Patel berkongsi strategi pemasarannya sendiri untuk mengembangkan blognya dan mencecah 100,000 pembaca. Dia menunjukkan bagaimana dia mencapainya dengan berkongsi perjalanannya dan menjalin hubungan emosional dengan pembacanya melalui penceritaan.

Dia juga menunjukkan bahawa gambar membantu menceritakan kisah dan berkongsi bahawa catatan Facebook yang menyertakan foto mempunyai kadar pertunangan tertinggi.

Contoh Jenama Menggunakan Bercerita

Selama bertahun-tahun di WHSR, saya telah menemubual sejumlah blogger yang berbeza. Satu perkara yang saya perhatikan mengenai blogger yang benar-benar berjaya ialah mereka menggunakan bercerita sekurang-kurangnya beberapa waktu. Berikut adalah beberapa catatan blog yang lebih menarik yang saya temui yang merangkumi penceritaan:

Chipotle Gelisah

chipotle gelisahTangkapan Skrin: Chipotle Gelisah

Marye Audet-White, yang memiliki blog Restless Chipotle menunjukkan media sosial sebagai satu-satunya perkara terbaik yang dilakukannya yang mendorong lalu lintas ke blognya. Blog ini menawarkan pelbagai resipi, yang mungkin kelihatan cantik dan kering di permukaan, tetapi Marye cenderung meletakkan putarannya sendiri pada catatannya.

Sebagai contoh, dia menulis mengenai biskut gandum butterscotch, menunjukkan bahawa resipi itu diilhamkan oleh resipi tulisan tangan yang ditinggalkan oleh ibunya. Ini serupa dengan kuki yang sama yang dia makan anak. Dia memikat hati, kerana kita semua mempunyai memori kegemaran tentang makanan sejak kecil kita. Dia kemudian menerangkan tentang bagaimana membuat kuki. Pembaca sudah terpikat.

Kegembiraan Rumah dan Taman

kegembiraan rumah dan kebunTangkapan Skrin Kegembiraan Rumah dan Taman

Jeanne Grunert adalah Master Tukang Kebun dan menulis mengenai topik berkebun. Dia menggunakan pelbagai teknik penceritaan untuk menarik pembaca ke dalam catatan blognya.

Salah satu contoh penceritaan di blognya boleh didapati di post Soil for Container Vegetable Gardens. Dia memulakan dengan membicarakan kuliah baru-baru ini yang dia berikan dan bagaimana dia akan menjawab beberapa soalan yang sering dia dapatkan ketika berceramah mengenai topik tanah. Ini menarik pembaca ke dalam catatan dengan membuatnya berhubungan dengan peserta bengkel.

ProBlogger

Tangkapan skrin pos Problogger.

ProBlogger dimiliki oleh Darren Rouse, tetapi menawarkan artikel dari pelbagai blogger. Salah satu kesamaan kesemua artikel ini adalah beberapa bentuk penceritaan.

Jim Stewart, pakar SEO, menulis mengenai kelajuan laman web dan hubungannya dengan SEO di ProBlogger. Dia memulakan catatan dengan cerita mengenai peruncit Australia dan kemudian menghubungkan cerita itu dengan cepat dan mengapa ia penting.

WHSR

Sudah tentu, saya tidak dapat meninggalkan blogger luar biasa kami di WHSR. Penulis kami sering menggunakan penceritaan untuk menarik minat pembaca. Kami mencari sumber yang unik, pakar wawancara, dan bercerita untuk membuktikan satu titik atau memberikan contoh. Satu artikel yang menggabungkan semua ciri ini adalah oleh penulis veteran kami Luana Spinetti.

Dalam artikelnya 7 Teknik Bercerita untuk Menaklukkan Pembaca Blog Anda, Luana memulakan dengan membicarakan kisah peribadinya sendiri dengan blog niche.

Dia kemudian terus menceritakan kisah orang lain, seperti Alex Limberg, Will Blunt, dan Alex Turnbull.

Ini hanya sebilangan kecil blog yang menggabungkan penceritaan. Tidak kira apa saiz pembaca anda, anda boleh mendapat manfaat daripada menggabungkan sekurang-kurangnya beberapa teknik bercerita.

Idea untuk Menggabungkan Penceritaan ke dalam Catatan Blog Anda

Sekarang kerana anda melihat banyak sebab adalah bijak untuk menambahkan sekurang-kurangnya beberapa penceritaan ke dalam catatan blog anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda dapat memasukkan cerita ke dalam beberapa topik yang lebih kering dan kering.

Sebagai contoh, katakan bahawa anda menjalankan blog untuk pemilik perniagaan kecil dan anda ingin menulis catatan mengenai menyimpan dokumen untuk cukai akhir tahun anda.

Kedengarannya cukup membosankan dan dipotong dan dikeringkan.

Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan penceritaan ke dalam siaran ini dengan beberapa cara yang berbeza:

  • Ceritakan kisah peribadi mengenai masa anda tidak menyusun dokumen anda, diaudit, dan harganya $ 2500.00.
  • Ceritakan kisah seseorang yang anda kenali yang semestinya menyimpan dokumen untuk cukai.
  • Cari cerita dalam talian, pautkan kepadanya, frasa semula, dan kemudian teruskan ke topik anda.
  • Bercerita dari sudut pandangan pembaca. Berikut adalah contoh: “Adakah anda berebut setiap tahun untuk menghasilkan kertas kerja untuk menyelesaikan cukai anda? Berapa banyak masa yang anda buang untuk mengeluarkan resit dari bahagian bawah laci meja anda? Bagaimana jika anda dapat menjimatkan masa dan wang untuk melakukan cukai hanya dengan membuat sistem pemfailan yang teratur? “
  • Buat cerita palsu. Sekiranya anda tidak mempunyai cerita, dan tidak dapat mencarinya, tidak mengapa membuat senario. Saya hanya melakukan perkara di atas semasa membuat catatan palsu mengenai cukai.

Bercerita dan Pemasaran Media Sosial

Bercerita malah diterjemahkan dengan baik untuk digunakan di media sosial. Tidak dapat dinafikan bahawa pemasaran media sosial adalah suatu keharusan bagi perniagaan hari ini. Terdapat kira-kira 1.71 bilion pengguna di Facebook, dan 320 juta lagi di Twitter. Sebanyak 27 juta keping kandungan dikongsi di media sosial setiap hari.

Tetapi, memahami mengapa orang memilih untuk berkongsi beberapa kandungan dan bukan yang lain dapat membuat perbezaan besar dalam seberapa banyak daya tarikan yang anda dapatkan di media sosial.

Ketahui Platform Media Sosial

Pertama, anda harus memahami platform yang anda hantar, supaya anda dapat menyesuaikan cerita dengan platform tersebut. Cerita di Twitter jauh lebih pendek daripada kisah di Google+. Cerita di Instagram akan lebih tertumpu pada bercerita dengan gambar, sementara cerita di Facebook cenderung ke arah gambar dan teks.

Gunakan kandungan visual

Membuat kandungan visual membantu jenama berhubung dengan khalayak mereka dengan lebih baik dan menghasilkan maklumat yang lebih berkesan. Pengiklanan yang berjaya bukan hanya menghasilkan wang lagi, pemasaran moden menjadi fokus kreatif dan berpusat pada pelanggan.

Catatan dengan video atau gambar cenderung mendapat banyak interaksi dari pengikut. Ceritakan kisah anda dengan video pendek dan pautan ke lebih banyak maklumat di laman web anda. Walaupun beberapa orang tidak akan meluangkan masa untuk membaca teks, mereka akan menonton video dengan maklumat sokongan. Ciri-ciri seperti Facebook Live membolehkan anda melakukan streaming dalam masa nyata dan melibatkan penonton anda.

Sumber: Wizard Reka Bentuk.

Gunakan Kapsyen

Walaupun di platform, seperti Instagram atau SnapChat, anda boleh menggunakan kapsyen untuk menceritakan kisah anda kepada pembaca.

Mungkin sebaiknya ceritakan cerpen dan tepat, atau hanya untuk mendorong klik untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut. Oleh kerana platform ini bersifat visual, khalayak mungkin tidak akan menyukai potongan teks yang panjang.

Kongsi Siri Gambar dan Catatan

Idea lain yang akan membantu anda menceritakan kisah di media sosial adalah membuat siri gambar dan kapsyen yang berkaitan dengan siaran yang sama.

Sebagai contoh, jika anda menulis catatan tentang cara meningkatkan permainan golf anda, anda mungkin membuat satu siri foto dengan petua pendek sebagai kapsyen yang menjadikan pembaca memilih kelab yang tepat untuk ditindaklanjuti pada buaian..

Sembang Twitter

Pilih hashtag cerita dan mulakan sembang Twitter mengenai topik siaran anda. Anda boleh bermula dengan berkongsi pautan ke siaran dan kemudian mendorong pengikut untuk mengemukakan soalan atau memulakan perbincangan mengenai topik tersebut.

Suara anda

Salah satu kunci penceritaan yang baik adalah suara peribadi anda sendiri.

Inilah rentak unik tulisan anda. Fikirkan suara anda sebagai elemen yang anda kongsi dengan rakan semasa anda menceritakan kisahnya mengenai secawan kopi. Suara adalah perspektif unik dunia anda, cara anda menggabungkan kata-kata, dan juga irama penulisan anda. Kaedah terbaik untuk mengembangkan suara yang kuat dan penceritaan yang kuat adalah dengan menulis. Semakin banyak anda menulis dan mendapat maklum balas daripada pembaca dan editor, semakin kuat suara anda akan bertambah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me