Panduan Dasar Privasi Mudah (dan Kuki) untuk Pemilik Laman Web

Pautan pantas


Menjana pendapatan dari blog anda adalah usaha yang jauh lebih mudah daripada memulakan perniagaan tradisional dan anda tidak perlu memeriksa undang-undang pengezonan atau memohon izin bangunan.

Namun, itu tidak bermakna tidak ada syarat undang-undang yang perlu anda patuhi.

Salah satu syarat undang-undang yang paling mencolok tetapi perlu adalah dasar privasi, dan ini berlaku untuk semua laman web, besar atau kecil. Sekiranya anda berniaga kecil atau hanya blogger yang tidak menjana pendapatan dari laman web anda dan tidak pasti mengapa anda memerlukannya di bumi, anda mungkin akan terkejut.

Kemungkinan anda cukup tinggi (walaupun anda tidak benar-benar menyadarinya) – mengumpulkan pelbagai bentuk maklumat dari pengunjung anda, mengesannya dengan analitik, atau memaparkan iklan. Untuk banyak aktiviti ini, kemungkinan besar anda diharuskan mempunyai polisi privasi.

Apa itu Dasar Privasi?

Dasar privasi adalah dokumen yang memperincikan maklumat peribadi apa yang anda kumpulkan dari pengguna anda, cara anda menggunakannya, dan bagaimana anda menyimpannya secara peribadi.

Isi tepat yang diperlukan akan bergantung pada undang-undang atau polisi yang berlaku. Juga, definisi apa yang menjadi “maklumat peribadi” berbeza-beza, tetapi seringkali merangkumi nama dan alamat e-mel, dan kadang-kadang alamat IP dan kuki penyemak imbas.

Data = Wang

Pada zaman maklumat, data adalah mata wang baru. Maklumat peribadi mengenai individu sangat berharga bagi pengiklan, perniagaan, dan kerajaan.

Hari ini, banyak negara menganggap privasi sebagai hak asasi manusia, dan telah meluluskan undang-undang untuk melindungi individu daripada maklumat mereka dikumpulkan dan digunakan tanpa pengetahuan mereka. Undang-undang privasi data biasanya menghendaki setiap orang yang mengumpulkan maklumat peribadi melalui laman web mereka perlu mempunyai pernyataan tentang bagaimana dan mengapa mereka melakukannya.

Menurut banyak undang-undang privasi, anda boleh didenda atau bahkan didakwa jika anda mengumpulkan maklumat peribadi tanpa memberitahu pengguna anda, atau jika anda melanggar kebijakan privasi anda sendiri.

Undang-undang privasi di pelbagai negara

  • Prinsip Privasi Australia (APP) adalah kumpulan 13 prinsip yang memandu pengendalian maklumat peribadi. Menurut prinsip-prinsip ini, anda mesti menguruskan maklumat peribadi secara terbuka dan telus.
  • Arahan Perlindungan Data Kesatuan Eropah 1998 menyatakan bahawa sesiapa yang memproses keperluan data peribadi mesti melakukannya dengan cara yang adil dan sah. Agar pengumpulan data dianggap sah, data hanya dapat dikumpulkan untuk tujuan tertentu, eksplisit dan sah.
  • Peraturan Privasi dan Komunikasi Elektronik UK 2003 menyekat penggunaan kuki dan teknologi serupa pada peranti pengguna kecuali pengguna 1) jelas mengenai tujuan penggunaan kuki dan 2) telah memberikan persetujuan mereka.

Laman web: https://www.iubenda.com/

iubena membantu pengguna menjana dasar privasi dalam tiga langkah:

  1. Tambahkan nama laman web anda,
  2. Tambahkan perkhidmatan (iaitu Google Adsense) yang anda gunakan dan jenis data yang anda kumpulkan,
  3. Benarkan dasar anda ke laman web.

* Klik gambar untuk membesarkan.

Hasilkan dasar privasi dalam lapan bahasa yang berbeza untuk laman web dan aplikasi mudah alih menggunakan Iubenda (lihat demo).

Bahagian terbaik dari iubenda – dasar privasi anda dihoskan di pelayan mereka. Ini bermaksud sistem dapat secara automatik memperbarui teks hukum ketika undang-undang berubah.

Lebih daripada 600 perkhidmatan, termasuk Facebook Like, Google Adsense, Google Analytics, butang LinkedIn, Twitter, Alexa Metrics, Amazon Associates; pra-konfigurasi dalam sistem iubenda.

Adakah Iubenda GDPR sudah siap?

Jawapan ringkas – Ya. Iubenda memang memberikan penyelesaian lengkap untuk mematuhi GDPR.

Dengan harga $ 39 / bln (aduh!), Sistem akan membantu:

  1. Jana dasar privasi dan kuki yang betul,
  2. Paparkan sepanduk kuki dan lepaskan kuki profil hanya apabila persetujuan telah diberikan, dan
  3. Jejaki, rakam, dan dapatkan persetujuan pengguna dengan alat Pengurusan Privasi Dalaman.

Laman web: www.shopify.com/tools/policy-generator

Shopify menyediakan alat mudah di mana anda boleh menjana polisi pembayaran balik dan syarat syarat perkhidmatan secara percuma.

Juga – baca ulasan Shopify kami.

Anda hanya boleh mengklik kotak centang “Skip Shopify Trial” dan buat dasar privasi anda secara percuma.

Letakkan Dasar Privasi Anda Pada Hari Ini

Walaupun kelihatan seperti kerumitan, penangguhan aspek penting dalam blog ini dapat mengakibatkan masalah. Anda sebenarnya tidak mahu mengambil risiko dilarang memasuki rangkaian iklan afiliasi anda atau digugat oleh pelawat laman web.

Lindungi diri anda dengan menggunakan salah satu alat di atas untuk membuat dasar privasi anda sekarang, dan anda tidak perlu risau! Proses ini juga akan membantu anda membiasakan diri dengan perincian berguna mengenai privasi pengguna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me