Panduan Perniagaan Untuk Penajaan Blog dan SEO

Keperluan perniagaan, keperluan blogger, keperluan Google – sukar untuk mengahwini ketiganya tanpa cegukan. Kadang kala, dunia penajaan ditandai dengan kontroversi.


Saya pasti anda sudah biasa dengan situasi berikut:

 • Anda mencari sebutan dan pautan balik untuk membantu laman web anda berkembang dalam reputasi dan kedudukan mesin pencari.
 • Blogger anda mahukan wang dan sedikit keselamatan dari kerja promosi yang mereka lakukan untuk anda.
 • Pada penghujung hari, Google menghukum laman web anda dan juga blogger: milik mereka kerana menjual pautan, milik anda kerana membeli pautan (syukurlah, sebutan masih belum disentuh).

Kedengarannya seolah-olah penajaan blog adalah anjing yang terus menggigit ekornya sendiri, bukan?

Tetapi mereka tidak semestinya.

Berikut adalah panduan bagaimana memecahkan kitaran penajaan dan menang-menang (anda dan blogger anda juga).

Seperti yang diketahui oleh kebanyakan pembaca WHSR, saya bukan peminat Google, tetapi saya tahu banyak perniagaan di luar sana – seperti anda – memerlukan trafik sebanyak mungkin untuk mencapai nisbah pengunjung / penukaran yang baik, jadi anda tidak boleh menyerah pada Google SEO: anda memerlukannya di keranjang Pemasaran anda dan anda harus terus berada dalam buku bagus Google untuk terus mendapatkan trafik cariannya.

Tetapi ini adalah dunia SEO yang gila di luar sana – perubahan algoritma dan garis panduan yang berterusan menjadikan anda ingin menarik rambut anda.

Kemudian ada blogger, yang ingin memberikan anda jawatan tajaan teratas, tetapi mereka ingin bekerja dengan anda mengikut syarat mereka sendiri dan tidak dibincangkan atau diberi pesanan. Mereka bahkan mungkin enggan memaut kembali ke laman web anda tanpa tag nofollow. Dan siapa yang boleh menyalahkan mereka, apabila mereka tahu Google akan mengejar mereka kerana menjual pautan?

Ini berantakan, tetapi itulah sebabnya saya memutuskan untuk menulis panduan perniagaan ini. Dalam empat peringkat, ini akan membantu anda menganalisis pendekatan anda terhadap penajaan blog dan mengubah kelemahan yang paling biasa menjadi kekuatan – dan menjauhkan hukuman dari radar Google.

Nota: Saya orang dalam dunia ini, telah berusaha untuk membantu pelanggan merangkumi kandungan dan juga menjadi blogger yang ditaja sejak tahun 2007, jadi nasihat dalam panduan ini berasal dari pengalaman langsung.

Tahap Pertama: Menilai Keperluan SEO Luar Halaman Anda

SEO di luar halaman melibatkan semua amalan yang berlaku di luar laman web anda. Apabila seseorang meletakkan pautan kembali ke halaman artikel anda, misalnya, pautan itu akan meningkatkan pendapat yang dimiliki oleh mesin pencari.

Apabila anda mencari tajaan blog untuk membantu memberi peringkat laman web anda di Google, itu adalah SEO di luar halaman yang anda lakukan.

Untuk peringkat pertama ini, sangat penting untuk anda bertanya kepada diri sendiri:

 • Mengapa anda mencari pautan balik dari tajaan blog?
 • Berapa banyak pautan balik yang diikuti yang benar-benar anda perlukan untuk membantu kedudukan laman web anda lebih baik?
 • Adakah anda bersedia juga mendapatkan pautan balik nofollow dan sebutan web untuk penjenamaan dan lalu lintas?
 • Siapa yang mendahului kempen, enjin carian atau pengguna anda?

Jawab soalan-soalan ini dengan betul. Tindakan sederhana ini akan membantu anda mengetahui dan mengelakkan 5 perangkap yang paling biasa dalam penajaan blog.

Perangkap Biasa

 1. Buat dan gunakan kata kunci padanan tepat dalam catatan, serta kata kunci berulang dengan pautan yang sama, kata kunci dan kata kunci yang terlalu dioptimumkan yang tidak masuk akal bagi pembaca manusia
 2. Memaksa blogger untuk menambahkan lebih dari dua pautan balik ke halaman utama atau halaman produk anda dalam kedudukan yang tidak akan sesuai dengan teks
 3. Kecualikan pautan nofollow sepenuhnya
 4. Kecualikan kemungkinan untuk mendapatkan pautan editorial (‘pautan semula jadi’ dalam jargon Google)
 5. Berhati-hati dengan nilai kandungan yang ditaja untuk pembaca blog dan lebih banyak lagi mengenai faedah SEO

Gambar di bawah merangkumi keperluan SEO luar halaman paling asas untuk setiap laman web:

Penyebutan dan trafik web lebih kepada penjenamaan daripada SEO, tetapi matlamat SEO adalah lalu lintas dan penukaran – dan dengan itu penjenamaan – jadi masuk akal untuk memasukkan kedua faktor ini dalam strategi SEO anda.

Setelah anda menilai keperluan SEO anda, anda akan mengetahui cara menyesuaikan kempen penajaan blog anda berdasarkan dua pendirian:

 1. Gunakan tajaan blog untuk penjenamaan – Anda boleh bermain mengikut peraturan Google dengan ketat dan nofollow semua pautan keluar dari catatan blogger ke laman web anda. Pautan anda hanya untuk mata manusia, bukan untuk mesin carian.
 2. Gunakan penajaan blog untuk SEO dan penjenamaan – Anda perlu mendorong pautan editorial ke laman web anda dan meminta pautan balik nofollow ke halaman produk atau perkhidmatan tertentu yang sesuai..

Penting untuk mengetahui perbezaannya kerana jika penjenamaan adalah fokus sebenar anda, anda tidak perlu bimbang tentang pautan balik yang akan mempengaruhi kehadiran anda di SERP Google dan anda boleh menjalankan kempen penajaan yang lebih santai yang akan menghadapi tentangan yang lebih sedikit bagi pihak blogger.

Sebaliknya, jika SEO menjadi perhatian utama anda dan kehadiran anda di Google yang perlu anda kembangkan, anda pasti ingin memberi perhatian khusus kepada hubungan yang anda bina dengan blogger.

Tahap Kedua: Analisis Khalayak Anda

Siapa khalayak sasaran anda?

Dengan kata lain, siapa yang ingin anda jangkau dengan kempen penajaan blog anda?

Dan adakah khalayak blogger sesuai untuk anda?

Jangan hanya mempertimbangkan trafik blogger dan jumlah pelanggan mereka dan perlibatan setiap pos. Angka tersebut tidak banyak bermakna jika penonton tidak sesuai untuk anda.

Juga, analisis keperluan khalayak sasaran anda berkaitan dengan produk atau perkhidmatan anda.

 • Masalah apa yang diselesaikan untuk mereka?
 • Apa yang mereka perlu tahu mengenainya?

Menjawab soalan-soalan asas ini sangat penting kerana mereka bukan sahaja dapat membantu kempen anda berada di landasan yang betul, tetapi juga memberi blogger maklumat yang diperlukan untuk menulis catatan yang relevan.

Saya menulis catatan di WHSR mengenai cara memahami keperluan khalayak – catatan itu khusus untuk blogger, tetapi kerana anda akan bekerjasama dengan blogger untuk menghidupkan tajaan anda, sangat penting anda menilai keperluan khalayak sasaran anda sebelum membuat perjanjian dengan blogger.

Tahap Tiga: Kaji Pendekatan Anda untuk Menaja

Anda akan mendasarkan pendekatan anda untuk penajaan blog pada penilaian SEO dan audiens yang telah anda lalui di Tahap Satu dan Dua, tetapi juga pada jenis pendekatan yang ingin anda berikan untuk bekerjasama dengan blogger.

Adakah anda lebih suka pendekatan berasaskan kata kunci?

Pautan Nofollow dan infografik berfungsi paling baik dalam kes ini. Pautan yang tidak diikuti tidak akan mencetuskan hukuman Google atau menakut-nakutkan blogger walaupun anda menggunakan kata kunci dalam teks utama anda.

Sudah tentu, menjauhi kata kunci spam, menjadikan pengoptimuman terlalu banyak, kerana kata kunci tersebut masih akan mengakibatkan pembaca mati.

Adakah anda ingin memberi kebebasan kepada blogger untuk menghubungkan kembali secara editorial?

Jangkauan yang diperibadikan adalah pendekatan yang lebih baik dan anda boleh menawarkan freebie atau percubaan percuma sebagai pertukaran tinjauan yang jujur ​​di mana blogger boleh memilih perkara yang hendak dibincangkan dan dihubungkan. Saya akan memberi anda nasihat yang lebih terperinci mengenai pautan editorial di Tahap Empat.

Menurut kajian kes 2015 oleh IZEA Corp. jangka hayat catatan blog adalah 2 tahun, termasuk:

 • 72% lawatan atau tera pada bulan pertama dari penerbitan
 • 28% tera selepas bulan pertama

Ini bermakna blog yang akan diterbitkan oleh kempen penajaan anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk terus berkesan melebihi 30 hari selepas penerbitan sekiranya hubungan anda dengan blogger:

 • Menggunakan pendekatan kolaboratif
 • Memberi kehidupan kepada kandungan hijau

Semakin tepat dan kolaboratif pendekatan anda untuk menaja, semakin banyak peluang untuk menghasilkan jawatan yang ditaja dengan jangka hayat yang panjang.

Apa Kesalahan yang Perlu Dielakkan dengan Cara Anda Mendekati Blogger?

Untuk mematahkan kitaran penajaan yang membawa anda dan blogger anda mendapat penalti Google atau kehilangan lalu lintas dan wang, elakkan kesilapan berikut:

1. Jangan berikan arahan “do-as-I-say” yang kasar

Blogger mementingkan kebebasan mereka untuk menulis catatan yang sesuai dengan tema keseluruhan blog mereka, dan juga untuk menulis untuk memenuhi keperluan pembaca mereka – tidak ada yang tahu pembaca blog lebih baik daripada pemilik blog, jadi jika anda mahu siaran itu berfungsi dan dapatkan hasil, jadilah kolaborator, bukan master.

2. Jangan tetapkan kata kunci kata demi kata untuk digunakan sebagai teks jangkar

Kata kunci kata kerja jarang masuk akal bagi manusia dan ia merupakan pencetus besar bagi hukuman Google. Walaupun anda memilih kempen pautan nofollow, elakkan kata kunci demi kata demi pembaca blog – mereka akan melihat anda sebagai spammer seterusnya untuk dihindari dan bukannya perniagaan menarik yang membuat perkara yang mereka perlukan.

3. Jangan melarang pendedahan

Selain diharuskan oleh undang-undang (seperti FTC di AS), dasar privasi dan pendedahan kandungan yang ditaja adalah tindakan kejujuran di hadapan pembaca – khalayak sasaran anda. Apabila anda meminta blogger untuk menyembunyikan fakta bahawa sebuah jawatan ditaja, anda bukan sahaja merosakkan hubungan mereka dengan pembaca mereka, tetapi juga imej anda di hadapan pembaca mereka.

Kekurangan ketelusan boleh menjejaskan keberkesanan kandungan yang ditaja.

4. Jangan minta blogger mengisi catatan dengan pautan

Anda tidak akan mendapat lebih banyak SEO (atau lalu lintas) dari lebih banyak pautan dalam catatan yang sama, melainkan jika setiap pautan tersebut dibenarkan (misalnya, satu pautan ke laman utama anda untuk memperkenalkan jenama anda dan dua lagi pautan ke produk atau perkhidmatan yang anda periksa ).

Terlalu banyak pautan juga mencetuskan hukuman manual dan algoritma dari Google, serta laporan spam dari pengguna.

Tahap Keempat: Bekerjasama Dengan Blogger Untuk Membuat Kandungan Tajaan Yang Menukar

Blogger adalah rakan anda dalam usaha bersama ini untuk menghadirkan produk atau perkhidmatan anda di depan mata sebanyak mungkin dan untuk meningkatkan kedua penukaran sebagai peringkat pertama dan mesin pencari sebagai perkara kedua.

Sebenarnya, seperti yang dikatakan oleh Neil Patel dalam postingnya di QuickSprout:

Terlalu banyak pemilik laman web yang memfokus pada lalu lintas.

Tetapi trafik hanyalah statistik sia-sia. Yang penting ialah penukaran.

Tidak kira berapa banyak orang yang anda boleh lawati laman web anda jika anda tidak dapat meyakinkan ramai orang untuk melanggan atau membeli dari anda.

Bilakah kandungan tajaan ditukar?

 • Apabila sesuai dengan minat penonton (lihat Tahap Dua)
 • Apabila ia menawarkan sesuatu yang bernilai
 • Apabila pembaca merasakan blogger berada di belakang apa yang ditulis, bukan jenama (lihat Tahap Tiga)
 • Apabila suara jenama ramah dan membina, tidak peduli dan menipu

Kebaikan Membolehkan Blogger Berpaut Secara Menyunting

Seperti yang telah disebutkan di Tahap Tiga, untuk memastikan pautan ke laman web anda di pos yang ditaja diklik dan diikuti oleh enjin carian, adalah bijak untuk meninggalkan blanke kepada blogger mengenai pautan kembali ke laman web anda.

Pautan editorial memberitahu pembaca bahawa blogger ini memikirkan apa dan bagaimana untuk menghubungkannya, bahawa pautan tersebut tidak dijual “sebagaimana adanya” dan blogger itu tidak seperti pekerja kilang yang hanya melakukan tugas yang diperintahkan untuk mereka lakukan..

Juga, pautan editorial memberitahu Google dan enjin carian lain untuk TIDAK menghukum blogger dan jenama yang dipautkan, kerana pautan ini jelas semula jadi dan tidak diminta atau dibayar (sebenarnya, anda harus membayar untuk promosi yang anda dapat melalui pos, bukan untuk pautan – lakukan untuk tujuan pemasaran, bukan untuk SEO).

Cara Mendekati Blogger mengenai Pautan Editorial:

Beritahu blogger anda bahawa mereka bebas untuk memaut ke laman web apa pun yang mereka rasa sesuai untuk siaran tersebut, sementara itu harus jelas bahawa setiap pautan yang anda secara eksplisit akan meminta membawa tag rel = nofollow.

Adakah blogger akan memberi anda pautan dofollow secara editorial? Mungkin, mungkin tidak. Tetapi pautan nofollow, walaupun tidak akan memberi anda peningkatan peringkat carian, akan tetap berfungsi untuk membawa anda lalu lintas dan penukaran.

Ingat: kedudukan carian tidak membantu, tetapi hanya berkaitan dengan berapa banyak penukaran yang mereka bawa ke meja anda. Anda mungkin mempunyai laman web yang paling banyak diperdagangkan di Web, tetapi jika tidak ada lalu lintas yang berubah, semua kekayaan lawatan itu tidak berguna.

Seberapa Berharga Karya Blogger?

Rakan sekerja Gina Batalaty, dalam catatannya mengenai harga dan melancarkan catatan tajaan untuk blogger, menyebut Sue Anne dari SuccessfulBlogging.com dan nasihatnya untuk blogger mengenai bagaimana harga jawatan yang ditaja mereka.

Ann mencadangkan bahawa mereka mengenakan bayaran minimum $ 50 setiap pos jika mendapat 5,000 pelawat setiap bulan. Ini juga merupakan kadar standard dalam blog bebas.

Sekiranya blogger anda mempunyai blog dengan trafik rendah, julat kadar $ 15- $ 35 akan tetap mendorong mereka untuk menulis catatan yang baik.

Tidak ada blogger yang akan melakukan pekerjaan yang baik untuk jawatan tajaan $ 1- $ 5.

Abaikan Nasihat yang Tertinggal Mengenai Google PageRank

Toolbar PageRank (bar hijau) tidak lagi dikemas kini dan dengan itu tidak membuat metrik yang boleh dipercayai untuk menilai kekuatan blog dalam indeks Google.

Faktor lain jauh lebih penting:

 • Demografi (adakah ini sasaran khalayak anda?)
 • Bilangan pelanggan (adakah blog ini mempunyai platform peminat yang kuat?)
 • Pertunangan (komen, perkongsian sosial)
 • Web menyebutkan (adakah blog tersebut disebut di blog, forum, dan lain-lain?)
 • Petikan lain (media, akhbar, dll.)

Faktor-faktor ini akan memberitahu anda kisah lengkap tentang kekuatan blog di mata komuniti dan pengaruhnya yang lain, jadi kemungkinan besar akan mempunyai kehadiran yang kuat di enjin carian juga.

Cara Menangani Denda Google (Sementara)?

Untuk menangani hukuman Google bermaksud dua perkara:

 1. Gunakan semua aset pemasaran anda untuk memastikan lalu lintas dan penukaran datang, jadi kekurangan lalu lintas dan penukaran carian organik tidak akan mempengaruhi anda terlalu teruk
 2. Berusahalah untuk menghapuskan punca hukuman

Saya menulis catatan di blog n0tSEO saya dan satu di pautan membina untuk Pemasaran di sini di WHSR untuk menangani yang pertama (dengan sumber dan wawancara yang dipautkan), sementara Neil Patel’s Cara Keluar dari pos Google Penalty Box dan Panduan Lengkap untuk Penalti Google (Manual dan Algoritma) akan membantu anda menangani yang terakhir.

Penalti Google tidak kekal jika anda dan pasukan anda bekerja dengan pantas untuk membuang pencetus penalti dari laman web anda (atau di luarnya jika anda telah berlatih SEO Black or Grey Hat), tetapi sama ada anda menghadapi penalti atau tidak, sumber bukan Google lalu lintas dan penukaran selalu lebih penting daripada SEO itu sendiri, jadi jadikan lebih banyak ruang untuk mereka dalam rancangan bulanan anda dan jangan hanya bergantung pada Google untuk membantu perniagaan anda berkembang maju.

Idea Dari Blogger Pintar

Tidak semua blogger hanya akan mengikuti arahan untuk menaja – ini adalah kerjasama yang bermanfaat, untuk kedua-dua belah pihak, yang mereka cari!

Tiga blogger pintar berkongsi idea mereka tentang bagaimana menjadikan penajaan blog sebagai situasi win-win bagi anda dan blogger anda.

Ann Smarty dari MyBlogU menerangkan bagaimana ‘kualiti’ tidak setara dengan ‘mudah’ dan menasihatkan perniagaan untuk mencari kolaborasi dengan blogger, bukan jalan pintas:

Masalah kami (dan maksud saya baik blogger dan perniagaan) ialah kami sangat mencari jalan pintas: Tawaran pantas membuat semua orang gembira. Masalah dengan jalan pintas adalah dua kali ganda:

 • Jalan pintas mudah ditiru oleh pesaing dan pada satu ketika mereka menjadi spam (apabila terlalu banyak perniagaan menemui taktik dan tergesa-gesa menggunakannya). Biasanya inilah yang memusingkan Google untuk semua orang yang terlibat
 • Jalan pintas biasanya mempengaruhi kualiti secara negatif. Sekiranya blogger bersetuju dengan apa sahaja selagi dia dibayar, itu adalah perjanjian yang cepat dan mudah tetapi biasanya merupakan tanda bahawa anda meletakkan perniagaan anda di sekitar banyak tawaran lain yang lalu (yang mungkin tidak berkualiti tinggi sejak itu blogger jelas tidak terlalu mementingkan standard kualiti).

Tawaran berkualiti tinggi tidak mempunyai corak atau templat. Anda menjalin hubungan dengan blogger dan secara beransur-ansur membuat kesimpulan tentang apa yang dia senang untuk setuju. Kadang-kadang anda membawa hubungan tersebut di luar talian (menghantar percuma atau membayar perjalanan ke suatu acara). Kadang-kadang anda memberi pendedahan percuma kepada blogger tersebut: Jemput mereka ke laman web anda. Kadang-kadang anda menawarkan untuk bekerjasama dalam / menaja inisiatif lain yang terlibat dalam blogger (menulis buku, mengembangkan alat)…

Pendekatan ini lebih panjang, hasilnya lebih sukar untuk diukur tetapi anda akan segera melihat blogger tersebut menyebut anda dalam tweet, merangkumi peraduan atau inisiatif anda di blog secara percuma dan hanya berada di sana ketika anda memerlukannya.

Strategi kreatif yang baik tidak dapat disalin dengan berkesan dan tidak dapat menimbulkan masalah dengan Google.

Laura K. Lauless of Lawless French mengesyorkan agar jenama dan blogger yang berkongsi tema umum – dengan kata lain, di mana produk atau perkhidmatan jenama anda memenuhi topik blog blogger – bekerjasama untuk mengintegrasikan produk atau perkhidmatan dengan baik ke laman web blogger:

Saya mempunyai blog untuk orang yang belajar bahasa Perancis, www.lawlessfrench.com. Saya sangat bernasib baik kerana dihubungi oleh syarikat beberapa bulan yang lalu yang menawarkan kuiz Perancis, dan kami bekerjasama untuk menambah kuiz mereka dalam pelajaran saya, dan juga untuk membuat laman web jenama bersama, progress.lawlessfrench.com. Kuiz menambah fungsi baru untuk pembaca saya dan laman web jenama bersama memberikan peningkatan pendapatan bagi saya dan pasangan, yang bermaksud saya sekarang kurang bergantung pada pendapatan iklan. Masih terlalu awal untuk mengetahui dengan pasti, tetapi sepertinya kedudukan Google saya juga bertambah baik, jadi ini adalah win-win-win!

Christopher Jan Benitez mendorong perniagaan untuk berfikir di luar kotak (SEO) dan blogger untuk mendidik penaja mereka mengenai amalan terbaik:

Christopher Jan BenitezBanyak perniagaan memikirkan pautan balik dan mendapat peringkat tinggi pada hasil carian sehingga mereka melupakan alasan sebenar yang menjadikan perniagaan berjaya: menjalin hubungan yang sebenar. [Blogger harus] menjelaskan kepada mereka bahawa blog tamu telah terpukul – rujuk postingan Matt Cutts mengenai blog tamu tidak lagi berkesan sebagai strategi SEO. Sebagai ganti, mereka harus mengupah blogger untuk menulis untuk mereka dengan tujuan untuk menghubungi lebih banyak orang mengenai perniagaan ini dalam fikiran, bukan membina pautan. Oleh itu, blogger dapat menumpukan perhatian untuk menulis kandungan yang baik yang memaparkan laman web mereka dan bukannya memikirkan cara kreatif bagaimana memasukkan teks utama dalam artikel tanpa kelihatan jelas. Dengan cara ini, perniagaan dapat mendorong lebih banyak lalu lintas ke laman web mereka dan blogger dapat memanfaatkan kemahiran mereka menulis kandungan berkualiti tinggi dengan wang yang baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me