Pembangun Laman Web WordPress vs DIY: Mana Yang Harus Anda Gunakan?

Membina laman web adalah kerja keras, tetapi tidak semestinya mahal. Anda tidak perlu lagi membayar syarikat berpuluh ribu dolar untuk mengembangkan kod tersuai mereka, dan kemudian membayarnya ribuan lagi setiap tahun untuk mengekalkan laman web tersebut. Nah, tidak lagi pula.


Pilihan Anda

Sekiranya anda ingin melancarkan laman web dengan harga murah, anda mempunyai dua pilihan luas – membina satu dengan WordPress, atau membina satu dengan banyak pembangun laman web DIY drag and drop yang tersedia (Wix).

Kedua-dua pilihan menyediakan struktur yang kuat dan fleksibel untuk membina laman web anda, serta sistem untuk mengurus dan menerbitkan kandungan anda dalam talian.

WordPress boleh digunakan secara percuma dan boleh dipasang di mana-mana pelayan yang menyokong PHP dan MySQL, yang hampir semua pelayan yang tersedia secara komersial hari ini. Pembina laman web biasanya akan mengenakan bayaran bulanan selama anda mahu menggunakannya.

Tetapi mana yang harus anda gunakan? Mana yang lebih baik? Kami akan cuba memberikan jawapan yang pasti.

pembina v wpPerlukan blog atau laman web baru? Gambar ihsan dari FastWebHost

The Face Off: WordPress vs Pembangun Laman Web

1- Kelenturan

WordPress memang hebat, tetapi ia mempunyai keluk pembelajaran. Pembina laman web jauh lebih kuat tetapi jauh lebih mudah digunakan. Tradeoff kelihatan seperti ini:

pembina laman web v wp faceoff

2- Kemudahan Penggunaan

Pembangun laman web yang baik mempunyai penyunting halaman visual yang membolehkan anda menyeret dan melepaskan elemen di sekitar laman web anda. WordPress tidak mempunyai antara muka visual. Sebaliknya, ia mempunyai editor WYSIWYG (apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat).

Editor drag and drop lebih senang digunakan kerana anda dapat melihat apa yang berlaku dalam masa nyata. Penyunting WYSIWYG lebih sukar kerana anda harus memeriksa seperti apa setiap kod yang anda tulis dengan butang pratonton.

Sekarang ada cara tertentu untuk mendapatkan editor langsung di WordPress. Perisian perisian tertentu dapat menambahkan fungsi itu, tetapi kami mendapati bahawa tidak ada intuitif atau mudah digunakan sebagai pembangun seret dan lepas yang disertakan dengan pembangun laman web DIY.

Tangkapan skrin editor percuma FastWebHostPembina Laman Web Percuma FastWebHost – dilengkapi dengan setiap pakej hosting.

3- Jenis Laman Web

WordPress boleh memberi kuasa apa sahaja – dari blog peribadi ke laman web universiti yang lengkap, ke kedai dalam talian. Akibatnya, kadangkala terasa membingungkan dan abstrak – kerana dirancang untuk dapat melakukan banyak hal.

Pembangun laman web umumnya kurang fleksibel. Mereka direka untuk memperkasakan laman web konvensional seperti perniagaan kecil dan restoran. Sebilangan besar akan menambah templat baru setiap hari, tetapi masih tidak fleksibel seperti membuat templat anda sendiri dengan WordPress.

Dengan pembangun seret dan lepas, anda mengedit perkara dalam kerangka kerja. Anda boleh menyesuaikan semua perkara dalam kerangka tersebut, tetapi susun atur dan aliran asas laman web cenderung sama. Pembangun laman web bangga mempunyai susun atur “terbaik” yang mengikuti tradisi yang dihormati masa. Anda tidak perlu risau sama ada laman web anda boleh dilayari, tetapi anda juga tidak akan memenangi anugerah untuk reka bentuk laman web.

Lihat Pereka Gleb atau Duplos untuk melihat maksud kami.

sampel glTangkapan skrin Pereka Gleb.

WordPress, sebaliknya, sangat fleksibel – dengan syarat anda tahu menggunakannya.

4- Plugin dan Tambahan

Salah satu kelebihan WordPress adalah komuniti yang besar. Komuniti ini telah mencipta ribuan tema dan plugin untuk WordPress. Ini memperluas fungsi laman web anda. Sekiranya anda mempunyai idea untuk sesuatu, anda mungkin dapat mencari pemalam yang membolehkan anda melakukannya. Tetapi kerana pemalam ini direka oleh orang yang berlainan, ia dapat dilakukan secara tidak konsisten. Pemalam mungkin memerlukan anda mengubah kod untuk tema anda, atau menyahaktifkan pemalam yang lain agar berfungsi dengan betul.

Pembangun laman web tidak mempunyai banyak plugin atau tema seperti WordPress. TETAPI, kerana semua alat tambahnya ada di rumah, kebanyakannya akan berfungsi dengan baik tanpa anda perlu mengubahnya. Kelemahannya, tentu saja, anda tidak akan menemui pemalam untuk semuanya. Kadang-kadang anda mungkin perlu melakukannya tanpa.

Kelebihan lain yang dimiliki WordPress adalah pemalam percuma. Sebilangan besar pemalam adalah percuma. Walaupun anda mungkin perlu membayar untuk mendapatkan plugin yang lebih hebat atau beberapa ciri khusus, plugin percuma umumnya cukup baik untuk semua orang. Sebilangan besar plugin pembangun laman web sebaliknya dibayar atau berdasarkan langganan.

5- Kos

WordPress menjadikan pembinaan laman web mudah, tetapi masih memerlukan masa dan kemahiran. Itulah sebabnya pengambilan pekerja pembangun boleh menjadi mahal (walaupun kurang daripada yang anda fikirkan). Laman web khusus yang baik boleh berharga $ 800 + (di hujung rendah). Menyelenggara laman web masih memerlukan pembangun bebas untuk menolong anda, yang dikenakan bayaran tambahan. Kemudian ada juga kos membeli domain (biasanya $ 1,50 hingga $ 14 per tahun) dan hosting ($ 12 / tahun +). Tetapi kebanyakan pembangun laman web bermula dengan harga kurang dari $ 20 / bulan. Anda boleh log masuk sendiri dan menukar salinan, memuat naik gambar, atau menambah halaman baru dalam beberapa saat. Anda masih perlu membayar untuk domain anda sendiri, tetapi hosting disertakan.

Walau bagaimanapun, dengan pemaju, kos anda akan meningkat. Pembina laman web mungkin cuba menipu anda dengan harga perkenalan yang rendah atau bahkan laman web “percuma”. Tetapi apabila anda ingin melancarkannya, anda perlu membayar. Itulah sebabnya sangat penting untuk memeriksa harga sebelum anda membuat laman web dengan mereka.

Berikut adalah perbandingan pantas mengenai kos pembangun laman web yang berbeza:

Harga Pembina Laman Web (sebulan)
Host Web PantasPercuma dengan hosting (bermula dari $ 1 / bulan)
 BoldGrid$ 4.19 / bln
 Pembina Laman web$ 4.99 / bln
 Wix$ 9.25 / bln
 Doodlekit.com$ 10.00 / bln
 Weebly.com$ 12.00 / bln
 Ruang Segi Empat$ 18.00 / bln

6- Hosting

Setiap pembangun laman web dilengkapi dengan hostingnya sendiri. Tidak memerlukan konfigurasi. Cukup beli nama domain dan sambungkan ke pembangun laman web, dan anda boleh pergi.

WordPress agak berbeza. Untuk menggunakan WordPress, anda perlu mencari hos web yang dapat memasang WordPress di MySQL dan dengan sokongan PHP. Anda mungkin juga perlu belajar bagaimana menggunakan ftp atau mencari cara lain untuk memuat naik fail WordPress ke host anda.

Kelebihan besar untuk WordPress ialah anda selalu boleh memindahkannya ke host web lain yang menawarkan tawaran yang lebih baik atau perkhidmatan yang lebih baik (atau kedua-duanya). Dengan pembangun laman web, anda berada di hosting mereka selama-lamanya.

Kebanyakan hos yang baik juga akan menawarkan e-mel khusus domain kepada anda, tetapi kebanyakan pembangun laman web tidak.

7- Batasan

Sebilangan besar pembangun laman web akan mempunyai beberapa batasan, seperti jumlah lalu lintas maksimum (lebar jalur), walaupun dengan pilihan yang paling mahal. Ada juga yang mungkin memaparkan iklan mereka di laman web anda dengan pelan berbayar rendah.

Dengan WordPress, kelajuan terhad oleh host yang anda pilih. Anda mungkin mencapai had tetapi selalu ada peningkatan di suatu tempat yang boleh anda lakukan untuk kembali ke prestasi penuh.

8- Populariti

Pembina laman web DIY agak baru. Mereka mula menjadi popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutama dengan pertumbuhan Shopify – pembangun laman DIY khusus untuk permulaan e-dagang kecil.

WordPress sebaliknya telah wujud selama lebih dari 14 tahun. Ia digunakan di lebih daripada 27.5% daripada 10 juta laman web teratas, dan hampir 60% dari semua laman web ada.

Penggunaan sistem pengurusan kandungan / pembangun laman web (pada 2 Oktober 2017).

Populariti penting kerana mempengaruhi betapa senangnya sesuatu penggunaan. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan WordPress, anda boleh mendapatkan jawapan Google dengan mudah. Dengan pembangun laman web, harapan terbaik anda ialah syarikat mempunyai halaman panduan atau bantuan yang baik.

Mengemas: WordPress atau Pembina Laman Web?

Kami berjanji akan memberikan jawapan yang pasti, dan kami akan memberikannya. Tetapi pertama-tama kita akan merangkum apabila masuk akal untuk menggunakan masing-masing.

Bila hendak menggunakan WordPress

WordPress masuk akal jika anda:

  • Boleh menunggu sekurang-kurangnya beberapa hari untuk siaran langsung
  • Perlu membuat laman web berskala besar dan kompleks
  • Akan menghabiskan masa dan / atau wang untuk mendapatkan sesuatu yang sangat disesuaikan
  • Mahukan lebih banyak kawalan ke atas penampilan dan rangkaian ciri akhir laman web anda
  • Memerlukan sesuatu yang tidak mempunyai templat pembangun laman web
  • Perlu fungsi yang tidak dapat disediakan oleh pembangun laman web
  • Mengharapkan banyak lalu lintas
  • Mahu kawalan ke atas hosting
  • Perlu alamat e-mel (dari hosting)

Jadi Apa Yang Kita Fikirkan?

Kami sebenarnya peminat WordPress. Sekiranya anda akan melakukan sesuatu, anda harus melakukannya dengan betul dan kami yakin melaburkan masa di WP sangat berbaloi.

Anda mungkin risau akan kosnya. Jangan jadi. Kerana saiz komuniti WordPress dan popularitinya, pembangun jauh lebih murah sekarang daripada sebelumnya. Anda boleh menemui banyak pembangun bebas sekiranya anda melihat-lihat. Kami juga boleh mengesyorkan beberapa, jika anda mempunyai pakej hosting dengan kami.

Anda juga mungkin risau akan penyelenggaraan dan sokongan. Sekali lagi, jangan. Banyak host, (termasuk kami) menawarkan perkhidmatan WordPress yang diuruskan. Anda tidak perlu risau tentang kemas kini, sandaran atau keselamatan lagi.

Namun, pada akhirnya, jangan biarkan kelumpuhan keputusan berlaku – kadang-kadang anda hanya perlu mengotorkan tangan anda dan mencuba sesuatu. Kami mengesyorkan anda memilih hos web terbaik yang menawarkan sokongan WordPress dan pembangun laman web percuma. Sekiranya pembina laman web melakukan tugas untuk anda, maka anda mesti mengucapkan tahniah. Sekiranya tidak, anda mempunyai hosting yang mana anda boleh memasang WordPress dengan satu klik.

Mengenai Pengarang: Rupi Azrot

Rupi S. Azrot adalah Ketua Pegawai Eksekutif FastWebHost – syarikat hosting web yang berpatutan. Selama 17 tahun yang lalu FastWebHost telah menjadi tuan rumah lebih daripada 200,000 domain di 6 pusat data di seluruh dunia. Rupi mengasaskan FastWebHost setelah menamatkan Sarjana dari California State University. Sekiranya anda merancang projek web baru, dia dengan senang hati akan membantu.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me