9 начина како се лични блогер може претворити у нишни блоггер

Ко је лични блогер?


Неко би рекао сањар. Особа са превише слободног времена, неко други би се жалио.

Ни једно ни друго, кажем.

Ја сам лични блогер.

Али и ја сам нишни блогер.

Јерри Лов је мој сарадник за ВХСР. Радим и као слободни писац, блогер и цопивритер за друге клијенте. Водим нишне блогове и цијелу седмицу радим на „озбиљној“ копији.

Зашто онда још увек лични блогер?

Једноставно је: никад не израстате из личног блогања.

Погледајте како сам представио овај блог – Ја сам то учинио личним. Пустио сам своје истинско ја. Можда ћу касније у овај пост додати анегдоту или две тамо где сматрам да су згодне.

Даррен Ровсе са Проблоггер.нет такође је почео као лични блогер. Његови постови говоре сопственим гласом. Даррен можете осетити тамо, као да разговара с вама, лицем у лице.

Не престајете да будете лични блогер када пређете на нишно блогање. Способност писања срцем и писање осећате као “ви” предност је која вам дугорочно може само користити. Читаоци воле веродостојне, срдачне приче и – веровали или не – препричавање је победник у ауторском тексту, посебно када у људима изазове стварне емоције..

Такође, увек можете да водите лични блог заједно са својим нишним блогом. Нитко вам није рекао да морате престати блогати ради забаве, зар не? 😉

Да ли пишете као лични блогер?

Лични блогерски знак добродошлице

Ако се питате, то је озбиљно питање, па му поставите питање и искрено одговорите пре него што прочитате.

Пишете као лични блогер ако:

 • Ви слободно говорите оно што највише волите
 • Идете дубоко са својим интересима
 • Враћате коментаре и сарађујете са читаоцима
 • Лако вас је повезати
 • Пишете добро и често

Јесте ли ви такав љубазни, комуникативни писац? да?

Тада имате све потребно за започињање блогова о нишама.

9 начина на које можете прећи на нишно блогирање из личног блогања

1. Издвојите више ниша о блогу

Сигуран сам да су ваше архиве пуне постова на блогу о најмање две или три нишне теме између ваших прича о псима и последњег филма који сте гледали.

Потражите обрасце: о чему највише блогујете? О чему се заиста осећате присиљенима да пишем толико често? Ове теме (или подтеме) на вашем личном блогу могу се груписати како би постале почетни материјал за ваш нови нишни блог.

Пример: реците да 70% ваших личних постова говори о моди – можете их користити као базу за покретање свог професионалног блога о моди и стилу.

2. Поштујте своје истраживачке вештине

Већ их имате! Присјетите се посљедњег пута када сте прочитали и забиљежили мишљење о дјечјим колицима које сте купили и објавили истражени пост на свом блогу; или филм који сте гледали или књигу коју сте прочитали. Процес тражења информација, прегледа, студија случаја и белих радова или изласка из своје зоне комфора како бисте на свој блог блог послали релевантним особама је истраживачки.

Блогери су углавном привучени информацијама, тако да је мало вјероватно да ће најискуснији писати само о генеричком, неинформисаном мишљењу. Све што требате учинити је побољшати ове истраживачке вјештине и научити мало новинарства (тј. Извјештавање, интервјуе). Ако се плашите да започнете, слободна списатељица Царол Тице има сјајан пост у Маке А Ливинг Вритинг како бисте започели без стреса.

Нацртајте, истражите, а затим напишите!

3. Бавите се својим читатељством

То је нешто у чему сте, као лични блогер, прилично добри. Лични блогови успевају у блиским односима са читаоцима, људима који би се потенцијално могли претворити у ваше пријатеље и који би вам могли наштетити само помињањем заувек ван мреже (био тамо, учините то).

Као лични блогер, забављате дуге разговоре са својим читаоцима, бринете шта мисле, љутите се ако кажу негативне ствари о причи која вас занима, питајте се зашто их читалац више не коментарише и недостајете јој. Као нишни блоггер, ова интеракција је од виталног значаја: нећете успевати без читалаца и претплатника, а нема побољшања без повратних информација.

Што више комуницирате са читатељством, то ћете је више разумјети. Запамтите: ваш нишни блог су ваши медији, а читатељство је ваша публика.

4. Будите персонабилни са читаоцима

Блогови су рођени као дневници. Били су – и још увек јесу – онлајн алтернатива оном папирном дневнику који сте користили испод јастука за писање пред спавање.

Иако је папирни дневник строго само за ваше очи, он-лине, интернет дневник је отворен за јавност, па тако и ви имате – читаоце. Већ сам писао о важности интеракције са вашим читатељством на Путу број 3, али овде ћу поновити да се читаоци могу испоставити као најбољи од ваших пријатеља ако слушате шта кажу и постанете разумљиви са њима..

Под “персонабилним” мислим –

 • Темељно слушате њихове потребе
 • Одговорите на њихове коментаре
 • Ступите у контакт путем е-поште ако читалац наговештава приватне повратне информације
 • У својим постовима на блогу спомињете своје најкорисније читаоце

Такође, лични блогери често шаљу своје читаоце е-поштом. Постају пријатељи. Као нишни блогер, учините исто тако креирајући билтен за своје читаоце: изградићете поверење и оданост и, наравно, е-маилови ће вам олакшати изградњу правих, искрених пријатељстава. То што сте „озбиљни“ око своје нише не значи да бисте требали бити хладни и разговарати о послу читав дан!

5. Нека вам идеја буде увек пуна

Као лични блогер, ваша идеја је увек пуна. Не пролази дан а да се не догоди нешто што ће бити добар материјал за пост: матура вашег сина, ваш плесни школски плес, књига коју сте заиста волели, одређене мисли које сте имали о личном писању, својим новим пројектима сцрапбоокинга. итд.

Идеје не знају границе!

А то је благослов за ваш следећи корак у блогању о ниши, јер што више идеја које сакупите – чак и више него што заправо можете да искористите – боље ћете бити опремљени када муза оде и све што вам остане је празна страница на буљити у екран.

Пример из мог живота – пре неколико месеци, остао сам до поноћи да бих разговарао са пар пријатеља који живе под испод мене. Наш разговор је повезан са Гоогле СЕО-ом и како успети у овим тешким временима. На крају сам пријатељима дао праву бесплатну консултацију! А тај се разговор претворио у пост за ВХСР који ће се, надамо се, објавити за неколико недеља. 😉

Лако, зар не?

6. Никад не престаните да се забављате блогањем!

Почели сте са блогањем јер сте сматрали да је забавно, занимљиво и ослобађа од стреса. Добро онда – ко је рекао да блогање ниша мора бити стресно по сваку цену?

Свакако, писање за нишу – и за гладне читаоце – тражи више посла како би ваш блог постао извор ресурса на вашем пољу, али свакако се забавите, пишите садржају свог срца и уживајте у занату као да је то највише опуштајуће активности на Земљи.

Ендорфини су важни када је у питању успех у животу одраслих!

Лични савет: понекад, када ујутро полако будем, обављам кућанске послове или прво излазим са пријатељем, а затим се удубим у посао да се опустим. Ја сам мирна особа, тако да након напорне физичке активности једва чекам да седнем за свој сто и обавим неку интелектуалну активност. Користим ту карактеристику моје психе да бих био продуктивнији.

Такође, помаже у пребацивању обавеза између тела и ума – након што се тело мало умори, ваш ум је читљивији у интензивној, дубокој радној сесији.

Верујте – Написао сам нацрт за овај пост на софи између мини напа. 😉

7. Никада се не одричите ни једног свог интереса

Блогање не мора да изједа све време. Ако никада не учините нешто занимљиво, како можете написати нешто занимљиво за своје читаоце? Одустали бисте од блогања чим се осушите (погледајте бр. 5) и кренули бисте радити нешто друго.

Довољно је да добро управљате својим временом и побрините се да вам време за писање буде несметано тих сат времена или два. Остало је живот и прикупљање идеја за ваше следеће постове!

Ваша остала интересовања такође додају још добрих ствари, попут нишног гостујућег блоговања и других блогова. Ако узимате у обзир више блогова, можда ћете хтјети прочитати мој други пост овдје на ВХСР-у о томе да ефикасно и без стреса водите више блогова..

8. Личне анегдоте помажу читаоцу да се повеже

Сигуран сам да сте приметили колико лично гледам у овај пост: Додао сам анегдоте из свог живота, савете из мог искуства, ствари које сам научио.

Ја теби.

Читаоци блогова нису попут читалаца новина или академског есеја: траже приче које их привлаче, могу се повезати са њима и на крају их је забавно и брзо читати.

Анегдоте помажу посту глатком читаоцу! И они такође додају кредибилитет, јер читалац може видети да се иза тог поста налази права особа са стварним осећањима и животним искуствима, што за прави доказ чини да ви кажете да није добро урађена обмана..

Ево шта каже Сопхие Лизард из Блогер-фрее, у интервјуу Рауби Марие Перилли на ЦопиПресс.цом:

Волим његову неформалну природу, где је сленг прихватљив и обичан говор је обавезан. То је ефикасна комбинација личних анегдота и референци на друге мрежне ресурсе, што је корисно читаоцима, а мени је омиљена врста писања. – Сопхие Лизард на ЦопиПресс.цом

9. Уложите додатну, посебну бригу у креирање својих блогова

То радите већ са својим личним постовима, али као што сам споменуо у Путу број 6, нишни постови захтевају више посла.

Знам да би вас то могло уплашити од покушаја, али молим вас – будите мирни и читајте. Све што требате је да поставите посебну, додатну негу у следећим областима:

 • Граматика
 • Ниша жаргон
 • Провера чињеница (истраживачки материјал)
 • Интервју / присуство конференцији.

Потоње се не односи на писање, већ на материјал који ће се прикупљати за ваше постове. Читаоци ниша воле интервјуе и извештаје са конференција!

На крају, све се своди на то да буде корисно вашој публици.

Лична И ниша?!

Блогање ... на папиру?Аутор Паул Јацобсон преко Цомпфигхт-а (ЦЦ)

Да, можете имати обоје. Изненађен?

Размислите о свим оним маминим блогерима – они воде блогове о својој деци и породицама који се баве родитељском нишом.

Помислите на Гоогле-овог Матт Цуттс-а, чији блог говори о његовом животу и његовим стварима на Гооглеу.

Најбоље је, међутим, имати два одвојена блога, зато не узимајте Цуттсов блог за добар пример.

Изабрао сам ове примере. Кажем вам како можете да водите блог и за себе и за нишу а да не морате да одустанете од свог личног блога.

Само реч упозорења –

Не дозволите да вам лични блог уништи вашу репутацију.

То што сте лични не значи писати пламен, тропати, дискриминисати, кршити право других на приватност или ћаскање и користити лош језик.

Замислите шта би потенцијални читалац вашег блога о ниши мислио о вама када пронађе ваш лични блог – зар не желите да вас она боље упозна, али и даље видите искреност и поштовање у начину на који се обраћате читаоцима својих личних блогова?

Такође, можда ће вам бити тешко да нађете времена за свој лични блог једном када започнете нишно блогање. Међутим, с временом ћете научити боље управљати својим задацима, па чак и радити на више постова истовремено.

Мој последњи савет за овај пост је увек започните дан мало личног писања– загреваће вас за блогање о ниши.

На ваш успех! 🙂

Кредитна слика (комична): Вероница Баутиста 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me