Контекстуално оглашавање за блогере – етичке праксе и релевантност

Као блогер, било је времена када сам тражио више начина да уновчим своје блогове, него само спонзорираним постовима и огласима на бочној траци. Сигуран сам да сте учинили исто да покушате да повећате приход од свог блога. Контекстуално оглашавање – које се у неким случајевима назива и текстуалним оглашавањем или везама са садржајем – показало се да је то најлакши начин за остваривање малог пасивног прихода од промета на мом блогу, јер је све потребно убацивање везе (или скрипта) на моје постојеће постове и пусти да везе зараде.


Као што сам сазнао, када је урађено добро, контекстуално оглашавање такође користи читаоцу. У ствари, како Адвертисе.цом каже:

Везе за садржај пружају релевантне огласе посетиоцима који су већ ангажовани садржајем ваше веб локације и заинтересовани су за нишу којом оглашивач циља..

Постоје 4 врсте контекстуалних огласа које можете изабрати:

 • Текстуални огласи – праћене текстуалне везе до других веб ресурса, без модалних искачућих прозора
 • Попап рекламе – текстуалне везе које приказују модалне скочне прозоре након лебдења миша
 • Банери – статички, анимирани или видео огласи који су укључени у ваше постове
 • Аффилиате линкс – текстуалне везе или везе на банерима који садрже придружене кодове (ваше или оглашавачеве) који вам доносе провизију када неко изврши куповину помоћу кода.

Можете чак и да користите све четири врсте контекстуалних огласа, ако желите. Постоји и друга страна веза са садржајем и ради се о неколико грубих ствари у оглашавању с којима морате пажљиво поступати. Овај водич је овде да вам помогне да донесете важне одлуке о приказивању контекстуалних огласа на везама на вашем блогу с обзиром на УКС, етику и релевантност.

Интрузивно или приватно?

Критичне материје у контекстуалном оглашавању блогера Динамични контекстуални огласи засновани на скрипту попут оних које пружају Контера, ИнфоЛинкс и Цхитика могу наметнути приватност корисника, јер прате не само кликове корисника, већ и понашање и активности прегледавања на вашем блогу и другим веб локацијама. Напротив, статичке везе су погодније приватности и не прате кориснике. Чак и када то ураде, праћење је ограничено на кликове и њихово одредиште. Постоје две смернице за здрав разум:

 • Проверите да ли ће вам корисници дати „напред“ за динамичне огласе јер ће вероватније прихватити ваше огласе и осећаће се као да сте поуздан блогер који неће намерно изложити своје податке. То можете да урадите помоћу анкета на лицу места, са списком адреса или помоћу модалних дијалога који посетиоце питају да ли желе да омогуће огласе (или да онемогуће уређаје за блокирање огласа) у својим прегледачима. (Више о томе касније у водичу).
 • Ако користите статичке везе, уметните их тамо где имају више смисла са садржајем вашег блога и разврстајте их из својих редовних веза са прилагођеним ЦСС-ом.

У сваком случају, поставите политику приватности на којој ћете обавестити кориснике какву врсту огласа дозвољавате на вашем блогу и информисати их о било каквим ризицима приватности који су повезани са учитавањем, прегледом и кликом на огласе. Питао сам колегу блогера – Цхристопхера Јана Бенитеза – шта мисли о проблемима везаним за контекстуалне огласе, и одговор ми је дао:

Што се тиче динамичних огласа, питање је релевантно. Опет се бави и како ове врсте огласа могу дугорочно помоћи да ваш садржај буду кориснији.

Ту је и ваша циљна публика због које морате бити забринути – да ли их видите као вредне читатеље вашег садржаја или их једноставно желите мамац кликнути на ваше везе?

По мом мишљењу, ако на свом блогу не добијете хиљаде и милионе прегледа, употребите статичке огласе уместо динамичних огласа. То је превише мотеће јер се везе само појављују насумично и не пружају толико вредност за разлику од статичних огласа, где можете контролисати променљиве на месту и како ће се ваша веза појавити на посту.

Питање обелодањивања

Обично то није динамичан контекстуални оглас. Као што можете видети на овом снимку екрана са ЕарнВитхАВебсите.цом, динамички огласни систем за ИнфоЛинкс аутоматски диверзификује огласе са редовних веза:

Пример са ЕартнВитхАВебсите.цом: ИнфоЛинкс Линкс ВС. Редовне везеПример са ЕартнВитхАВебсите.цом: ИнфоЛинкс Линкс ВС. Редовне везе

На овом блогу, плаве везе су редовне везе, док су наранџасте везе са испрекиданом доњом ивицом контекстуални огласи. Случај за статичке везе је мало другачији.

На пример:

Пример: Статични огласи НЕ утичу на софтвер АдБлоцк ПлусПример: Статични огласи НЕ утичу на софтвер АдБлоцк Плус

Ово су све статичке пасице на мом блогу н0тСЕО.цом и одмах можете приметити две ствари:

 • Банери не садрже самооткривање. Они се постављају уреднички у овом случају, тако да нема потребе за одрицањем од одговорности. Међутим, ако бих хтео да га имам, морао бих то и сам да напишем.
 • Док сам активирао АдБлоцк када сам снимио екран, софтвер уопште није препознао ове банере као огласе, јер нису засновани на скрипту.

Динамични контекстуални огласи се у ствари већ приказују са сопственим стилом и откривањем трећих страна, али за статичке огласе је потребно да ручно додате ова два слоја откривања:

 • ЦСС стајлинг за диверзификацију ових веза и банера из других веза и графике на вашем блогу
 • Изјава о одрицању одговорности на лицу места и после објављивања упозоравају кориснике на присуство оглашавања и шта могу очекивати

„Блогери морају обележити спонзорисани садржај како би одржали етичке стандарде и [читаочево] поверење“, рекао је Иван Додиг, уредник часописа Тхе Арт оф Тоурисм. „Са неозначеним спонзорисаним садржајем потисните [своју] публику.“ Формат откривања који користите није важан, а „могао би бити у облику [а] натписа или само [а] текстуалне белешке“, како каже Додиг, све док своје читаоце обавештавате о природи тих линкови. Међународни закони такође налажу да се сви рекламни односи открију јавности.

Проблем са блокадама огласа

Према извештају о блокирању огласа за Бусинесс Инсидер из 2015. године, број глобалних корисника блокирања огласа порастао је са 121 на 181 милион од 2014. године, што је тренд који забрињава индустрију оглашавања и издавачке дјелатности..

„Од јуна 2015. године“, каже се у извештају са статистичким подацима, „било је 198 милиона активних корисника месечно за највећа проширења прегледача која блокирају огласе“. Међутим, са становишта читатеља, ова статистика може значити потпуно другачији феномен.

Као коментатор горе наведене странице Бусинесс Инсидер је написао:

До Адблоцка је дошло јер су веб локације потпуно злоупотребиле искуство гледалаца. На свакој веб локацији коју посетим, мој бројач блокова увек приказује број већи од 10. Лудо је колико има скочних огласа и видео записа са аутоматским репродукцијом. (…) Користим огласни блок на форбесу јер је њихова веб локација ноторна за поп-уп огласе. Тако је лоше да се страница чак и не учитава. Када сада посетим, не дозвољавају ми да читам њихове чланке уколико не искључим адблоцк. Па погодите шта, више не читам форбес. Штета. Изгубили сте читаоца јер сте толико зајебавали корисничко искуство.

Зато бих вас позвао да размотрите врсте огласа које нудите на свом блогу и било које разлоге због којих би корисници могли да их блокирају.

Најлакши начин је креирати анкету на свом блогу или дистрибуирати анкету посетиоцима и претплатницима, питајући да ли се плаше реклама или су наишли на неке злонамерне огласе који су учинили ваш блог небезбедним за прегледавање..

Ако користите динамичне огласе засноване на скрипту (нпр. ИнфоЛинкс), можете имплементирати одрицање од одговорности за колачиће која детектује блокаде огласа и појављује се поруку која пита читаоце да ли би били тако љубазни да дозволе огласе на вашем блогу у замену за бесплатно садржај.

За блогове који се баве ВордПрессом, постоји бесплатни додатак зван адБлоцк Алертер који то ради за вас.

Други начин заобилажења проблема – и смањење страха ваших читалаца од злонамерног кода у огласима – је коришћење статичких веза са бројачима. Ова метода се у прошлости често користила (и још увек се користи) са партнерским везама, ради праћења кликова и њихових препорука, тако да је још увек добра алтернатива динамичним огласима.

Уосталом, статични огласи делују попут придружених веза – то су једноставне везе, без скрипти, тако да неће покренути радњу софтвера за блокирање огласа.

ИЗЕА користи ову методу са везама оглашавача унутар спонзорисаних постова, али такође можете саветовати директне оглашаваче да прате кликове и конверзије са Гоогле аналитиком и услугом попут Бит.ли, или да користе власничке системе попут Линктрацка (бесплатан и плаћен). Можда ћете желети да додате ове информације у свој медијски комплет.

Контекстуални огласи у вашим постовима… и постови гостију?

Да, хтећете да их поставите у своје постове и постове гостију на свом блогу, али желите да анализирате два одвојена случаја за динамичне и статичке огласе.

Погледајмо прво случај статичних огласа, а као пример рецимо да дозвољавате гостујућим блогерима да у своје постове укључе једну или више партнерских или производних веза..

Када добијете захтев од оглашавача који жели да веже контекстуалну везу на кључне речи вашег гостујућег писца, а та веза иде на веб локацију која је директан конкуренција писцу бранда, писац ће се можда осећати изданим и окончати везу са вама, или чак и да тражите да јој вратите гостујући пост да би га објавио негде другде, јер сте спремили да јој уништите поруку бренда тим огласом на везама. Не желите да се то догоди!

Односи са Блогерима су превише вредни да би их ометали за мали оглас.

Најсигурнији начин да се одлучите за статичке контекстуалне огласе у постовима гостију јесте да се обратите писцу и обавестите их да постоји прилика да у свој пост укључите плаћену везу до одређене марке. Затим питајте писца може ли настати сукоб интереса из пласмана огласа и како се они осећају по том питању. Без обзира на то да ли ћете добити одговор са да или не, потврдит ћете писце повјерење и они ће можда хтјети поново допринијети вашем блогу.

Динамични огласи аутоматски постављају везе у ваше постове, тако да уколико не креирате категорију „Гостове постова“ и не искључите је из софтверских подешавања или у потпуности одбаците оглас за везу, ништа нећете моћи учинити са пласманом. Међутим, у таквом случају гостујући блогери већ ће знати да доприносе блогу који приказује динамичне огласе. Ако из неког разлога то не ураде, обратите се тим блогерима и јавите им.

Као опште правило, желите да будете сигурни да неће доћи до сукоба интереса повезано са ресурсима и порукама робних марки које је ваш гост писац ставио у тело поста.

Изван етике – да ли је ово релевантно?

Једно од највећих питања оглашавања је то што огласи морају имати смисла у контексту странице на којој се налазе. Када су у питању постови на блоговима, релевантност је кључна – свака веза коју ви или уметак (и) огласа садрже у садржају мора радити у корист како читатеља тако и оглашивача. Запитајте се: Да ли ова веза додаје вредност?

Ово је неопходно: ако веза не додаје вашој вредности, немојте је постављати.

У идеалном случају, ваш оглашивач треба да зна боље, али то се понекад неће догодити јер се оглашивач може превише фокусирати на постављање кључних речи уместо на контекстуалну релевантност, тако да ћете морати да закорачите и покушате да промените ствари у корист вашег читатеља блога. Пост са Адвертисе.цом који сам раније споменуо наводи да су садржајни линкови

(…) су увек релевантни за садржај страница на којима се појављују, нудећи кориснику везу до производа или странице у вези са садржајем за који су већ показали интересовање.

Чињеница је да би они увек требали бити релевантни – отуда и придев „контекстуално“ – али:

 • када оглашивач стави кључне речи испред контекста,
 • када блогер даје пропусницу само да би зарадио новац,
 • када је скрипта огласа лоше конфигурисана,

… Тада и ви и оглашивач рискирате отуђење читалаца, умањујући њихово поверење у блоггера и повезани извор.

На пример, да ли је бинго добра тема за блог о родитељству?

Давне 2014. године пронашао сам начин да такву везу уклопим у један од мојих блогова за родитеље када сам говорио о играма које маме и тате могу играти да би се извукли од стреса. Пошто сам лично прегледао веб локацију оглашавача и установио сам да је безбедно за некога ко жели да игра умерено, сигурно (што је једини који одговара мојој личној етици), оглашивач и ја смо се договорили. Међутим, тај посао је функционирао зато што је за родитеље био родитељ, а не за бебу. Да се ​​мој блог односио само на бригу о бебама, будите сигурни да не би постојао начин да то учиним у погледу важности!

Реч опреза са наставком теме за добродошлице

То сам учинио када сам био мање искусан као спонзорирани блогер прије 2010, али научио сам о свом трошку да ме пуштање оглашивача увјерава да пореметим цјелокупни баланс теме мог блога само да би могли поставити контекстуалну везу или навести мене спонзорисани пост о одређеној теми није био нимало тачан, нити мудар. Моје читатељство је почело да се осећам неповезано са садржајем који сам пружао и на крају сам платио последице. (И то је био само лични блог! Размислите два пута када се ради о вашем нишном блогу на којем зарађујете.)

Контекстуалне везе би такође требале имати смисла у смислу компанија на које се могу повезати и шта треба учинити да не би одвратиле читатеље. Ананиа Деброи из ТецхСлинг-а ставља опасности од нечињења на једноставан списак:

1. Постављање таквих огласа у средину текста може нервирати кориснике који прегледавају садржај 2. Постављање конкурентских огласа заједно са сопственим огласима [збуњујуће је] 3. Сметати људима да се фокусирају на важан садржај

Кључне поене овде су узнемиреност корисника, огласи конкуренције и ометање читатеља. Обратите пажњу на ове три опасности.

Како се носити са скептичним читачима

Неки читаоци ће погрешно открити статичке контекстуалне везе (нпр. Придружене везе) на други начин, избегавајући те везе у потпуности. Пример је блогер Оранцкаи, који је написао зашто скида параметре придруживања са свих партнерских веза у које наиђе:

Па, дајем компанији која продаје производ или води веб локацију више новца. (Будући да не морају да плаћају придружено предузеће) такође не ценим посао који је придружено предузеће препоручило веб локацији или производу.

А шта је са Јамес Фармер-ом ВПМУ ДЕВ-а о томе зашто не воли везе са партнерима?

Зашто их мрзим? Па, прво, јер они корумпирају и уништавају веб. Озбиљно.

Цхристопхер Ј. Бенитез је у том смислу подијелио паметне савјете, радећи на повјерењу ваших читалаца кад постану превише сумњичави према вашим везама:

Желите да људи кликну на вашу партнерску везу и претварају их у купце како бисте могли да зарађујете од провизије. Међутим, ово ће бити тешко ако се од вас захтева да обавестите своје читаоце да су ваши линкови придружени линкови. Рекавши да су везе са придружених места, то омета проток вашег садржаја и може обесхрабрити посетиоце да кликну на било коју од ваших веза. Постоје два начина да се бавите статичким огласима како бисте побољшали проток садржаја и не нарушили корисничко искуство.

 1. На својој нози или одредбама и условима направите поруку да ваши постови могу да садрже придружене везе како не бисте морали стално да их спомињете у свом садржају. Пример за то је Блогање Риана Биддулпха у рају.
 2. Будите поуздани. Ако вам људи верују и верују вам, купит ће од вас чак и ако спомињете да на вашој веб локацији постоје партнерске везе. Ово ће вероватно требати много посла – умрежавање, изградња односа са другим блогерима, да наведемо неколико – али то је најбољи начин да најбоље искористите своје статичке огласе.

Можда ћете желети и прочитати књигу Царол Тице „Како је један блогер престао сисати у афилијацијској продаји“ и „Да ли се правилно откривате? Ами Линн Андревс? пошта.

Такеаваис

Из овог водича постоји неколико потеза:

 • Контекстуални огласи за линкове нуде добре прилике да остварите незнатан пасивни приход од свог блога.
 • Они могу додати вредност вашем садржају ако задржите релевантност на видику, репродукујете је етично и комуницирате било која питања релевантности својим оглашивачима..
 • Будите опрезни када се придружујете динамичним огласним платформама попут ИнфоЛинкса или Контера, јер систем огласа који користе прате кориснике на вашем блогу и ван њега, додајући питања везана за приватност и сигурност које посетиоци можда неће желети да трпе..
 • Користите динамичне огласе када је публика вашег блога нарасла на хиљаду. Користите статичке контекстуалне огласе (линкове и / или банере) ако имате мање од 1.000 посетилаца дневно.
 • Ако ваша публика има велику приватност и сигурност и постоје велике шансе да ће користити системе за блокирање огласа, одлучите се за статичке контекстуалне огласе.
 • Ступите у контакт са гостујућим блогерима који су допринели вашем блогу пре него што пристанете на захтев оглашивача да постави контекстуални оглас за везу унутар свог поста (за статичке огласе) или обавестите писце да покрећу софтвер који аутоматски поставља контекстуалне огласе са везама у све ваше постове ( за динамичне огласе).
 • Откривање рекламних односа и успостављање политике приватности неопходно је да придобијете поверење својих читалаца и да се придржавате међународних закона.
 • Обратите пажњу да ваши огласи неће одвратити ваше читаоце, изнервирати први пут посетиоце и ставити конкуренте на исту страницу.
 • И последње, али не најмање битно, немојте компромитовати актуалну равнотежу и релевантност свог блога ради оглашивача.

Добар начин за спречавање проблема је да анкетирате своје посетиоце најмање једном годишње да сазнате о њиховим осећајима према контекстуалним огласима у вашим постовима и било којим другим огласима које можете да приказујете на својој веб локацији..

Ако притужбе и најизговори надмаше позитивне резултате, можда би било боље да преиспитају вашу рекламну политику.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map