Пословни водич за блог спонзорства и СЕО

Пословне потребе, потребе блогера, Гоогле-ове потребе – може бити тешко удати се за њих троје без штуцања. Понекад је свет спонзорства обележен контроверзама.


Сигуран сам да сте добро упознати са следећом ситуацијом:

 • Тражите спомене и повратне везе како бисте помогли вашој веб локацији да расте углед и рангирање претраживача.
 • Ваш блогер жели новац и мало сигурности од промотивног рада који обављају за вас.
 • На крају дана, Гоогле кажњава и вашу веб локацију и блоггер-ове: њихове за продају веза, ваше за куповину веза (на срећу, споменици су и даље недирнути).

Звучи као да је спонзорство блога пас који непрекидно гризе свој реп, зар не?

Али не морају бити.

Contents

Ево водича о томе како разбити спонзорски циклус и вин-вин (ви и ваш блогер).

Као што већина читалаца ВХСР-а зна, нисам љубитељ Гоогле-а, али знам да је многим предузећима – попут вас – потребно што више саобраћаја да би се постигао добар омјер посетиоца и конверзије, тако да не можете одустати од Гооглеа СЕО: потребан вам је у вашој маркетиншкој корпи и морате да останете у Гоогле-овој доброј књизи да бисте и даље добијали свој део промета претраживања.

Али то је луди СЕО свет тамо – непрекидне промене алгоритама и смерница заиста чине да желите да извучете косу.

Потом су ту блогери који би волели да вам пошаљу врхунску спонзорску објаву, али желе да раде с вама под њиховим сопственим условима и да им се не да разговарати или давати наређења. Они чак могу да одбију везу на вашу веб локацију без следеће ознаке. И ко их може кривити, кад знају да ће Гоогле доћи по њих за продају веза?

Неред је то, али управо због тога одлучио сам написати овај пословни водич. У четири фазе помоћи ће вам да анализирате свој приступ спонзорству блога и претворите најчешће недостатке у предности – и да Гоогле казне не примете са радара.

Напомена: Ја сам инсајдер овог света, радећи на томе да помогнем клијентима да се рангирају кроз садржај, а такође сам и блогер спонзорисан од 2007. године, тако да савети у овом водичу потичу из искуства из прве руке.

Прва фаза: Процијените своје потребе за СЕО ван странице

СЕО ван странице укључује све оне праксе које се одвијају изван ваше веб странице. На пример, када неко врати линк на страницу вашег чланка, на пример, та веза ће побољшати претраживаче мишљења о томе.

Кад тражите спонзорства блога како бисте помогли да се ваша веб локација рангира у Гоогле-у, то радите ван странице СЕО.

За ову прву фазу је најважније да себи поставите питања:

 • Зашто тражите праћене повратне везе од спонзорстава блога?
 • Колико праћених повратних веза заиста требате да бисте помогли да се ваша веб локација рангира?
 • Да ли сте вољни да добијете и повратне везе и веб локације за брендирање и саобраћај?
 • Ко је први у вашој кампањи, претраживачима или корисницима?

Одговорите истинито на та питања. Ова једноставна акција помоћи ће вам да препознате и избегнете најчешће 5 замки у спонзорствима блога.

Уобичајене замке

 1. Осмислите и користите кључне речи са тачним подударањем у посту, као и поновљене кључне речи са истим линком, превише оптимизоване кључне речи и кључне речи које немају смисла за људског читаоца
 2. Присилите блоггера да дода више од две повратне везе на почетну страницу или страницу производа на позицијама које неће добро тећи са текстом
 3. У потпуности искључите сљедеће везе
 4. Искључите могућност добијања уредничких веза („природне везе“ у Гоогле-овом жаргону)
 5. Пазите мање на вредност спонзорисаног садржаја за читаоце блогера и више о СЕО предностима

Слика испод приказује најосновније СЕО потребе за страницама за свако веб место:

Веб спомињања и саобраћај се више односе на брендирање него СЕО, али циљ СЕО-а је промет и конверзије – а тиме и брендирање – тако да има смисла укључити ова два фактора у вашу СЕО стратегију.

Једном када процените своје СЕО потребе, знаћете како да прилагодите кампање за спонзорство блога на основу два става:

 1. Користите спонзорства блога за брендирање – Можете да се по Гооглеовим правилима играте строго и да не пратите све излазне везе од блогерове објаве до ваше веб локације. Ваше везе су само за људске очи, а не за претраживаче.
 2. Користите спонзорства блога и за СЕО и за брендирање – Морате да подстакнете уредничке везе на своју веб локацију и затражите повратне повратне везе на одређене странице производа или услуге где је то погодно.

Важно је знати разлику јер ако је брендирање ваш стварни фокус, не требате бринути о повратним везама које ће утицати на ваше присуство у Гоогле СЕРПсима и можете водити опуштеније спонзорске кампање које ће наићи на мање противљења у име блоггера.

Напротив, ако вам је СЕО најважнија брига и ваше присуство у Гооглеу које треба да растете, желећете да обратите посебну пажњу на однос који градите са блогерима.

Друга фаза: Анализирајте своју публику

Ко је ваша циљна публика?

Другим речима, кога желите да постигнете својом кампањом спонзорства блога?

И да ли је блогерска публика права за вас?

Не узимајте у обзир само промет блогера и број њихових претплатника и ангажман по пошти. Ти бројеви мало значе ако публика није права за вас.

Такође, анализирајте потребе ваше циљне публике у вези са вашим производом или услугом.

 • Који проблем то решује за њих?
 • Шта они требају знати о томе?

Одговор на ова основна питања је пресудан јер они не само да помажу да се ваша кампања приђе правом путу, већ и да блогерима дате потребне информације за писање релевантног поста.

Овде сам написао пост на ВХСР-у о томе како разумети потребе публике – пост је специфичан за блогере, али пошто ћете заједно са блогерима радити на оживљавању свог спонзорства, од виталног је значаја да процените потребе своје циљне публике пре склапања споразума са блогерицом.

Трећа фаза: проучите свој приступ спонзорству

Свој приступ спонзорству блога засниваћете на СЕО и процени публике коју сте прошли у 1. и 2. фази, али и на врсти приступа који желите да дате својој сарадњи са блогерима..

Да ли преферирате приступ заснован на кључним ријечима?

Без везе и инфографике у овом случају најбоље функционирају. Недопуштени линкови неће покренути Гоогле казну нити ће уплашити блогере чак и ако користите кључне речи у свом сидреном тексту.

Наравно, клоните се нежељене кључне речи, уносите превелику оптимизацију јер ће оне и даље довести до искључења за читаоце.

Да ли желите дати блогеру слободу да се враћа уреднички?

Персонализовано упознавање је бољи приступ и можете понудити бесплатан пробни поступак или бесплатно пробно размењивање у замену за искрен преглед где блогер може да бира о чему ће разговарати и на шта ће се повезати. Даћу вам детаљније савете о уређивачком повезивању у четвртој фази.

Према студији случаја из 2015. године од стране ИЗЕА Цорп., животни век блога је 2 године, укључујући:

 • 72% посета или утиска током првог месеца од објављивања
 • 28% утиска након првог месеца

То значи да ће блоговски постови које ће генерирати ваша спонзорска кампања имати веће шансе да и даље буду ефикасни и након 30 дана од објаве уколико су ваши односи са блогерима:

 • Користи колаборативни приступ
 • Оживљава зимзелени садржај

Што је ваш приступ спонзорству тачнији и сураднији, то су веће шансе да направите спонзорисану пошту с дугим животним веком..

Које грешке треба избећи на начин на који приступате блогерима?

Да бисте прекинули циклус спонзорства који води и вас и ваше блогере до Гоогле-ове казне или губитка у промету и новцу, избегавајте следеће грешке:

1. Не дајте оштре, „уради како кажем“ упутства

Блогери брину о својој слободи писања постова који одговарају њиховој цјелокупној теми блога, као и писања у циљу задовољавања потреба своје читатељства – нико не познаје читатеље блога боље од власника блога, тако да ако желите да пост функционише и добиваш резултате, буди сарадник, а не мајстор.

2. Немојте додељивати вербалне кључне речи које ћете користити као сидрене текстове

Дословно кључне речи ретко имају смисла за људе и представљају велике окидаче за Гоогле казне. Чак и када сте се одлучили за кампању без линкова, избегавајте вербалне кључне речи ради читалаца блога – они ће вас видети као следећег нежељеног поштара како бисте избегли уместо цоол посла који чини ствари потребне.

3. Не забраните обелодањивање

Поред тога што законски закони захтевају (попут ФТЦ-а у САД-у), политика приватности и спонзорисано обелодањивање садржаја чин су искрености пред читаоцима – вашом циљном публиком. Када тражите од блогера да сакрије чињеницу да се спонзорише, ви не само подривате њихов однос са њиховим читаоцима, већ и вашу слику пред својим читаоцима.

Недостатак транспарентности може угрозити ефикасност спонзорисаног садржаја.

4. Немојте тражити од блогера да пост пуни везама

Нећете добити више СЕО (или саобраћаја) користи од више веза унутар истог поста, осим ако је сваки од тих линкова оправдан (на пример, један линк до ваше почетне странице за увођење вашег бренда и још два линка за производе или услуге које добијате на преглед ).

Превише веза такође покреће Гоогле-ове ручне и алгоритамске казне, као и нежељене извештаје корисника.

Четврта фаза: Сурађујте с блогерима да бисте створили спонзорисани садржај који претвара

Блогери су ваши партнери у овом заједничком напору да свој производ или услугу представите пред што већим бројем очију и да потакнете конверзију као прву и рангирање претраживача као другу ствар..

У ствари, како с правом каже Неил Пател у свом посту на КуицкСпроут:

Превише власника веб локација углавном се фокусира на саобраћај.

Али саобраћај је само таштина. Оно што је заиста важно су претворбе.

Није важно колико људи можете доћи да посете вашу веб страницу ако не можете да убедите многе да се претплате или купују од вас.

Када се конвертира спонзорисани садржај?

 • Када одговара интересу публике (види 2. фазу)
 • Када нуди нешто корисно
 • Када читаоци осете да блогер стоји иза онога што је написано, а не марке (види Трећу фазу)
 • Кад је глас о бренду пријатељски и конструктиван, није безбрижан и обмањујући

Предности омогућавања блогерима да се уреднички повежу

Као што је већ поменуто у Трећој фази, да бисте били сигурни да ће линкови до ваше веб странице у спонзорисаном посту кликнути и пратити претраживачи, паметно је препустити царте бланш блогеру о везама на вашу веб локацију.

Уређивачки линкови говоре читаоцу да је овај блогер размишљао о томе шта и како повезати, да се те везе не продају „онакве какве јесу“ и да блогер није попут фабричког радника који једноставно обавља задатак који му је наређено да изврши..

Такође, уреднички линкови поручују Гооглеу и другим претраживачима да НЕ кажњавају блоггера и повезани бренд, јер су ти линкови очигледно природни и нису захтевани или плаћени (у ствари, морате платити за промоцију коју добијете путем поште, а не за везе – радите то у маркетиншке сврхе, а не за СЕО).

Како приступити блогерима о уредничким везама:

Реците својим блогерима да се могу слободно повезати на било коју страницу вашег вебсајта коју сматрају прикладном за објаву, док би требало бити јасно да сви линкови које изричито захтевате носе ознаку рел = нофоллов.

Да ли ће вам блогери уреднички преносити линкове? Можда можда не. Но, следеће везе, иако вам не дају додатни напредак за претрагу, и даље ће радити на томе да вам донесу промет и конверзије.

Запамтите: рангирање претраживања по себи није корисно, већ само у односу на број конверзија које унесу у вашу табелу. Можда имате веб локацију на којој се највише тргује на Вебу, али ако се ништа од тог промета не претвори, сво то богатство посета је бескорисно.

Колико вреди рад Блоггера?

Ко-блогерка Гина Баталати у свом посту о цијенама и питцхинг спонзорираним постовима за блогерице спомиње Суе Анне са портала СуццессфулБлоггинг.цом и њене савјете за блогерке о томе како да цијене своје спонзорисане постове.

Анн сугерира да наплаћују минимално 50 УСД по посту ако добију 5.000 посјетилаца мјесечно. Ово је такође прилично стандардна стопа код фрееланце блоггинга.

Ако ваш блогер има блог са малим прометом, распон цена од 15 до 35 долара и даље ће их мотивисати да напишу добар пост.

Ниједан блогер неће радити добар посао за постове спонзорисаних од 1 до 5 долара.

Занемарите застареле савете о Гоогле ПагеРанк-у

Алатна трака ПагеРанк (зелена трака) се више не ажурира и самим тим не чини поуздану метрику за процену снаге блога у Гоогле индексу.

Остали фактори су много важнији:

 • Демографија (да ли је ово ваша циљна публика?)
 • Број претплатника (да ли овај блог има јаку платформу верних фанова?)
 • Ангажовање (коментари, друштвене акције)
 • Веб спомиње (да ли се блог спомиње у другим блоговима, форумима итд.)
 • Остали наводи (медији, штампа итд.)

Ови фактори ће вам рећи комплетну причу о снази коју блог има у очима своје заједнице и других утицајних група, тако да ће највероватније бити присутно и у претраживачима..

Како се носити са (привременом) Гоогле казном?

Суочити се са Гоогле казном значи две ствари:

 1. Користите сву своју маркетиншку имовину да бисте задржали промет и конверзије, тако да недостатак органског промета претраживања и конверзије неће превише утицати на вас
 2. Радите на уклањању узрока казне

Написао сам пост на свом блогу н0тСЕО и један о изградњи линкова за Маркетинг овде на ВХСР како бих се обратио бившем (са повезаним ресурсима и интервјуима), док је Неил Пател написао “Како се извући из Гооглеове казнене казне” и његов потпуни водич за Гоогле Казне (Ручни и алгоритамски) помоћи ће вам да се носите са последњим.

Гоогле казне нису трајне ако ви и ваш тим брзо радите на уклањању покретача пенала са ваше веб странице (или ван ње ако сте вежбали Блацк или Граи Хат СЕО), али без обзира да ли се суочите са казном или не, извори који нису Гоогле промета и конверзије су увијек важнији од самог СЕО-а, зато направите више мјеста за њих у свом мјесечном плану и не ослањајте се само на Гоогле који ће вам помоћи да ваш посао напредује.

Идеје паметних блогера

Неће сваки блогер једноставно следити упутства за спонзорства – то је плодна сарадња обе стране коју траже!

Три паметна блогера поделила су своје идеје о томе како да спонзорства блога постану вин-вин ситуација и за вас и за ваше блогере.

Анн Смарти из МиБлогУ-а објашњава како ‘квалитет’ не одговара ‘лаганом’ и саветује предузећа да траже сарадњу с блогерима, а не пречицама:

Наш проблем (а мислим и на блогере и на предузећа) је тај што очајнички тражимо пречаце: брзи договори који остављају свима задовољство. Проблем са пречицама је заузврат двострук:

 • Пречице се лако копирају од стране конкурената и у неком тренутку постају нежељена пошта (када превише предузећа открива тактику и журе да је користи). То је обично оно што Гоогле окреће према свима који су укључени
 • Пречице обично негативно утичу на квалитет. Ако блогер пристане на било шта све док му се плати, то је брз и лак договор, али обично је знак да свој посао стављате у сусед многих других прошлих послова (који можда нису били високог квалитета од тада блогер очито није превише забринут за стандарде квалитета).

Висококвалитетне понуде немају образац или предложак. Изграђујете везу са блогерком и постепено долазите до закључка у шта ће он / она можда радо пристати. Понекад те везе повежете ван мреже (слање бесплатних средстава или плаћање путовања на неки догађај). Понекад тим блогерима пружите бесплатно излагање: Позовите их на своју веб страницу. Понекад понудите да сарађујете / спонзоришете неку другу иницијативу у коју је блогер укључен (писање књиге, развијање алата)…

Овај приступ је дужи, резултате је теже измерити, али ускоро ћете примјетити те блогере да вас спомињу у твитовима, покривају своје конкурсе или иницијативе на блоговима потпуно бесплатно и само буду тамо када су вам потребни.

Добра креативна стратегија не може се ефикасно копирати и не може изазвати проблеме са Гоогле-ом.

Лаура К. Лаулесс из компаније Лавлесс Френцх препоручује да брендови и блогери који имају заједничке теме – другим речима, где производ или услуга вашег бренда задовољава тему блога блогера – раде заједно како би производ или услугу добро интегрисали у блогерску веб локацију:

Имам блог за људе који уче француски, ввв.лавлессфренцх.цом. Имао сам велику срећу што ме је пре неколико месеци контактирала компанија која нуди француске квизове, а радили смо заједно како бисмо додали њихове квизове мојим лекцијама, као и направили веб локацију под називом бренда, прогресс.лавлессфренцх.цом. Квизови додају нову функционалност мојим читаоцима и сајт са заједничком марком пружа повећани приход за мене и мог партнера, што значи да сам сада мање зависан од прихода од реклама. Прерано је за сигурно знати, али чини се да се и моја Гоогле ранг листа побољшава, тако да је то вин-вин-вин!

Цхристопхер Јан Бенитез охрабрује предузећа да размишљају ван оквира (СЕО) и блогере да едукују своје спонзоре о најбољим праксама:

Цхристопхер Јан БенитезМного предузећа размишља о повратним везама и рангирању високо на резултатима претраге да заборављају прави разлог успешног пословања: подстицање стварних односа. [Блогери би требали] да им објасне да је гостујуће блогање погодило – погледајте чланак Матт Цуттса о гостујућем блогању који више није ефикасан као СЕО стратегија. Уместо тога, требало би да ангажују блогере да пишу за њих са намером да на уму контактирају што више људи о овом послу, а не да граде везе. Стога се блогери могу фокусирати на писање доброг садржаја који садржи њихову веб локацију, умјесто да размишљају о креативним начинима како убацити текст сидра у чланак, а да не изгледају упадљиво. На овај начин, предузећа могу да привуку више промета на своју веб страницу, а блогери могу да искористе своју вештину писања висококвалитетног садржаја за добар новац.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map