Hoe DeviantART te gebruiken om een ​​loyale gemeenschap rond uw blog op te bouwen

Heb je DeviantART ooit een kans gegeven als je kanaal voor contentpromotie?


Ik heb DeviantART toegevoegd aan mijn lijst met ongebruikelijke maar effectieve platforms voor bloggers hier bij WHSR en nogal wat lezers vertelden me dat ze DeviantART nooit hadden overwogen om hun blogposts te promoten.

Dat is jammer, want DeviantART (ik zal het in deze post soms DA noemen) is veel meer dan een galerijpagina voor artiesten. DA is een sociaal netwerk van top tot teen, en hoewel het vooral gericht is op artiesten en fictieschrijvers, biedt het ook tal van sociale kansen voor bloggers, waaronder:

 • Gemeenschapsforums
 • Chatrooms
 • Polls
 • Blogs (tijdschriften)
 • Profielcommentaar
 • Profiel shout boxes
 • Links ondersteund in beschrijvingen en tekstinzendingen (afwijkingen genoemd)

Wanneer is DeviantART het juiste promotiekanaal voor u?

Het hebben van uw inhoud en een community op DA helpt als uw blogniche in een van de volgende gebieden valt:

 • Arts & Ambachten
 • Graphics
 • Mama Blog
 • Fotografie
 • Animatie & Films
 • Reizen
 • Schrijven
 • Fictie
 • Technologie

Het werkt mogelijk ook met andere gebieden, als u creatief genoeg bent om het beste van twee werelden (uw niche en visuele inhoud) samen te brengen.

Dit bericht gaat over hoe ik DeviantART in 2013 gebruikte om meer dan 20 fans / lezers naar mijn fictieblog te brengen en om mijn updates online en via een privémailinglijst te volgen. Mijn fictieblog gaat over een reeks korte verhalen en illustraties met robots, mensen en aliens als hoofdrolspelers. De blog zelf is een website om mijn verhalen en kunstwerken te hosten. De voorpagina is waar ik blog over nieuws, ideeën, fragmenten, interviews, initiatieven en communiceer met mijn kleine fandom.

Stap 1 – Je hebt een bestaande community nodig

Ik had al een reputatie op DeviantArt als kunstenaar en schrijver. Sinds ik in 2004 bij de community kwam, heb ik een community van fans rond mijn galerij opgebouwd, allemaal mensen die echt door mijn werk werden aangetrokken en waarmee ik vriendschappen sloot.

Vriendelijk en ruimdenkend is wat het beste werkt op DeviantART, omdat artiesten en schrijvers het platform niet alleen gebruiken voor de cijfers en kritieken, maar vooral om relaties op te bouwen.

Het heeft jaren geduurd om relaties op te bouwen en van vreemden fans te maken. Ik wil hieraan toevoegen dat ik op marketinggebied niets bijzonders heb gedaan om deze community te creëren, behalve dat ik tijd heb vrijgemaakt om rond te hangen met DeviantArt om andere artiesten en schrijvers te ontmoeten, commentaar te geven op hun werk, te reageren op opmerkingen over mijn inzendingen en deel te nemen aan discussies over het tijdschrift inzendingen (DeviantArt’s belangrijkste en persoonlijke blogs; ik heb ook de mijne).

Toen ik besloot om het bestaan ​​van mijn fictieblog te promoten naast wat ik al op DeviantART had gedeeld, maakte ik gebruik van journaalposten en beschrijvingen in inzendingen (Afwijkingen) om links en verzoeken om feedback toe te voegen.

Een voorbeeld is een basis van mijn verhaallijn die ik jarenlang op mijn blog heb bewaard, maar die ik besloot opnieuw te publiceren op DA om meer feedback te krijgen, het ALLIFE-project. Vandaag telt die afwijking 1.002 weergaven, 12 favorieten en 64 opmerkingen.

Stap 2 – Neem contact op

De volgende stap was om ze zover te krijgen dat ze updates over hun favoriete inhoud op mijn blog volgden. Met behulp van journaalposten heb ik mijn community uitgenodigd om mijn blog te bekijken voor meer inhoud dan wat ik heb geüpload naar DeviantART.

Dat was een essentiële stap: ik vertelde mijn fans dat ik hun hulp zo hard nodig had, omdat ik niet zeker wist hoe sommige van mijn beslissingen met betrekking tot mijn blog de interesse van mijn lezers zouden halen, dus niets zou kostbaarder zijn dan hun feedback.

Voor alle duidelijkheid: contact opnemen met DA is niet alleen een kwestie van bijhouden van de feedback die je ontvangt, maar houdt ook in dat je van tijd tot tijd contact opneemt met je fans; bijvoorbeeld door het lezen en becommentariëren van hun laatste journaalboeking of hun nieuwste kunstwerk of geschreven stuk. Ik zal hier later in dit artikel meer specifiek over worden, maar het was ook de moeite waard om hier te vermelden.

Het gemeenschapsgevoel op DeviantART is erg sterk; als een familie. Ik zal later in de post ook uitleggen hoe gedrag dat de grenzen overschrijdt met spammen en plagiaat sterk wordt afgeraden op dit platform (en niet alleen DA; Kingged.com werkt op dezelfde manier; het gebruik van de community is een kwestie van geven en ontvangen, en een balans tussen de twee).

Stap 3 – Gebruik het platform om te promoten

Wat heb ik gedaan om meer fans naar mijn blog te halen? Ik gebruikte de krachtigste functie van mijn DA-profiel: mijn Deviant Journal.

Ik schreef een nieuw item waarin ik in detail ging over wat mijn fans zouden vinden op mijn fictieblog en of ze zo vriendelijk zouden zijn om me te laten weten wat ze ervan dachten, en of ze geïnteresseerd zouden zijn om deel te nemen aan een speciale privémailing lijst voor de oudere “hardcore” fans.

1. Journaalboekingen

De meeste mensen in mijn DA-gemeenschap lazen meer en reageerden op mijn journaalposten dan op mijn afwijkingen, dus het was de beste plaats om ieders aandacht te trekken. Tijdschriften zijn ook waar DA-gebruikers persoonlijker worden met hun opmerkingen, dus de feedback die ik daar ontving was inzichtelijker dan wat ik elders op het platform kreeg.

Ik heb ook DeviantART Journal gebruikt om mijn Twitter-account voor de blog te promoten; Ik had er echter weinig succes mee (geen opmerkingen over de inzending en nog maar 3 Twitter-volgers). Niet veel fans in mijn DA-gemeenschap lijken actieve Twitter-gebruikers te zijn, althans die in mijn netwerk. Ik nodig u echter uit om ook met dit soort crosspromotie te experimenteren; het werkt misschien gewoon voor u waar het niet voor mij werkte.

2. Notities (privéberichten)

Voor degenen waarvan ik wist dat ze mijn dagboek om welke reden dan ook niet zouden lezen, stuurde ik een notitie (een privébericht op DA) met het nieuws en ik vroeg om feedback.

Ik zorgde ervoor dat ik een enthousiaste toon gebruikte in mijn berichten, want dat was al de gebruikelijke toon voor al onze openbare en privégesprekken.

Dit is hoe ik meer dan 10 aanmeldingen op mijn privé-mailinglijst voor fans voor de fictieblog kreeg.

3. Afwijkingen (art & Inzendingen schrijven)

Een andere manier om uw inhoud te promoten, is Afwijkingen. Upload eenvoudig een deel van uw inhoud (een uittreksel, een afbeeldingsfragment of een korte videoclip) die linkt naar de volledige versie op uw blog.

Ik deed dit met mijn korte verhaal gesloopt. Je kunt hieronder een screenshot zien:

Hoe ik mijn korte verhaal heb gepromoot gesloopt met DeviantART-afwijkingen

Zoals je kunt zien, heb ik alleen de eerste twee alinea’s van mijn korte verhaal ingediend en daarna heb ik de link ‘Doorgaat op …’ toegevoegd aan de rest van mijn blog. U kunt hetzelfde doen met uw casestudy’s en langere berichten.

Om meer informatie toe te voegen – inclusief een aangepaste licentie voor mijn inhoud – heb ik het beschrijvingsveld in mijn inzendingsformulier gebruikt:

Hoe ik het afwijkingsbeschrijvingsveld heb gebruikt om belangrijke details en een aangepaste licentie toe te voegen

Als je wilt dat je fans alleen op je blog reageren en niet op DeviantART, sluit je reacties op je afwijking en nodig je bezoekers uit om op je blogbericht te reageren. Ik raad je echter aan beide kanalen open te laten als je echt feedback wilt, omdat niet elke DA-gebruiker het platform wil verlaten om ergens anders te reageren.

Als je artwork maakt als aanvulling of als aanvulling op blogposts, bekijk dan deze discussie op DeviantART Forums.

Stap 4 – Profiteer van enquêtes

Na enkele maanden dat mijn fans op de hoogte waren van de blog, had ik meer specifieke feedback over de blog en de inhoud nodig, dus gebruikte ik het tijdschrift opnieuw om een ​​enquête te delen. Ik gebruikte ook DeviantART Notes om een ​​link naar de enquête te sturen naar de mensen waarvan ik wist dat ze mijn dagboek niet zouden lezen.

Hier is een link naar het item met de enquête die u kunt zien. Merk op dat ik 17 interessante opmerkingen over die vermelding alleen heb ontvangen en niet alleen op de blog.

Begin 2015 plaatste ik nog een journaalbericht om meer feedback op mijn inhoud en de blog te vragen, aangezien DA Polls niet goed werkte voor mij. Hier is hoe het item eruit zag:

Fans werven met DeviantART Journals

In dit geval gaven fans die reageerden op mijn CTA de voorkeur aan notities en e-mails als communicatiemiddel voor feedback.

Wat op DA rekent?

Net als op Kingged kun je niet zomaar gaan spammen. Je moet echte relaties creëren, vanuit het hart, vanuit de passie voor je inhoud en de vreugde om het met anderen te delen. Met andere woorden, je moet een “artiest in hart en nieren” zijn, zelfs als je geen artiest bent in je carrière of niet blogt over kunst.

Door relaties op te bouwen en te onderhouden, creëer je een loyale aanhang. Hier zijn enkele praktische tips om je te begeleiden.

1. Zorg voor relaties door de nieuwe inhoud en journaalboekingen van uw volgers te lezen

Steun uw volgers en fans net zoals zij u steunen. Elke keer dat je langs hun galerijen en tijdschriften gaat en feedback achterlaat op hun werk, koester je de relatie met deze mensen en vorm je banden die verder gaan dan het simpele geven en ontvangen tussen twee mensen. Het is het begin van een vriendschap, iets dat je altijd als blogger moet waarderen, omdat geen enkele blogger het alleen kan redden zonder mensen die echt om ze geven.

Dit geldt voor elk platform dat u gebruikt, maar vooral voor DA. Ook kan de inhoud van je fans je inspireren om meer en betere inhoud te produceren.

2. Reageer op elke opmerking die u ontvangt

DeviantART-gebruikers besteden graag veel tijd aan het reageren op het werk en de journaalposten van anderen, omdat ze weten dat het een geweldige manier is om solide relaties op te bouwen.

Dit is wat u moet doen zodra u opmerkingen over uw werk ontvangt: beantwoord die opmerkingen! Geen relatie begint (of wordt gevoed) totdat u erkent en feedback geeft aan uw commentatoren.

Laat je fans zien dat je geeft om wat ze zeggen. In ruil daarvoor blijven ze langer bij je en staan ​​ze open voor nieuwe ideeën die je in de toekomst produceert.

3. Wees vriendelijk en oprecht. Vermijd koste wat het kost verkooppitches en een promotionele stem

De kern van DA-gemeenschappen is de oprechte wens om nieuwe mensen te ontmoeten en relaties op te bouwen rond kunst en schrijven. Ga niet verkopen, spam niet: dat zijn onfeilbare manieren om volgers (kijkers) te verliezen of om te worden gerapporteerd aan DA-personeel voor spam.

Verkoop zijn werkt toch niet op DA. Je promotie-inspanningen moeten echt zijn, gebaseerd op relaties, je moet laten zien dat je echt gelooft in wat je doet (en je gelooft wel in je blog en je inhoud, nietwaar?). Dit is geen hersenloze SEO-truc die webmasters in het verleden gebruikten – dit gaat over mens zijn onder mensen.

4. Maak het uw bezoekers en volgers gemakkelijk om meer te leren over uw inhoud en uw ideeën

Het toevoegen van links naar uw inhoud op de blog is natuurlijk de juiste keuze, maar “het gemakkelijk maken” gaat niet alleen over links – u moet uw fans aanmoedigen om te klikken en om dat te bereiken, moet u ervoor zorgen dat ze het gevoel hebben veilig doen.

Leg uit hoe dingen op uw site werken, dat u hun privacy niet schendt, dat uw site veilig is om door te bladeren en er tijd aan te besteden. Koppel de inhoud die je produceert ook aan andere ideeën waarvan je weet dat ze er al in geïnteresseerd zijn. Als ze bijvoorbeeld natuurfoto’s waarderen en je hebt een foto of een reisblog, vertel ze dan over deze prachtige foto’s en reisverslagen die je op je blog. Geef de reden waarom je denkt dat ze deze elementen van je blog leuk zullen vinden.

5. Maak een goede deal van uw inhoud visueel en breid het uit of vul het aan met tekstuele inhoud

Het is een goed idee om altijd met visuals op DA te beginnen. U kunt bijvoorbeeld illustraties of een korte infographic maken die uw blogpost illustreert: voeg er een titel aan toe en upload deze als illustratie of tekst met een voorbeeld / bannerafbeelding en voer vervolgens details in de Deviation-beschrijving of de tekst van uw tekst in.

Doe hetzelfde met journaalboekingen. Begin altijd met een afbeelding, gebruik foto’s en illustraties die uw tekst aanvullen en aanvullen.

Wat te vermijden op DeviantART?

1. Negeer de etiquette niet

Er zijn soorten inhoud die per etiquette niet zijn toegestaan ​​op het DeviantART-platform, zoals expliciete afbeeldingen voor volwassenen en tekst.

Als je onderwerpen moet aanpakken die te maken hebben met seks, racisme of geweld, moet alles wat je plaatst de richtlijnen respecteren, dus je moet je werk schrappen of censureren. Voeg een link naar uw website toe voor de rest van uw inhoud.

Zoals bij elk platform, is alle inhoud die discriminatie en geweld promoot, niet toegestaan ​​volgens de nationale wetgeving.

2. Wees voorzichtig met alle stockfoto’s die u gebruikt

DeviantART-medewerkers (en hun gebruikers) zijn vaak op zoek naar inbreuken op het auteursrecht en het platform heeft een regel tegen gestolen fotografie (zie etiquette-link in het vorige punt).

Mogelijk wordt u om documenten gevraagd waaruit blijkt dat u de rechten heeft om de foto’s die u gebruikt te gebruiken. Als u geen bewijs kunt leveren, wordt uw inhoud verwijderd.

Als u een soort stockfotografie niet legaal kunt gebruiken, zoek dan naar Creative Commons of Public Domain-alternatieven.

3. Wees voorzichtig met ‘overgeïnspireerd’ werk

Sommige DA-artiesten en schrijvers zijn gevoelig als het gaat om afgeleid werk, dus als je inhoud tegenkomt die je heeft geïnspireerd, zorg er dan voor dat je het recht hebt om afgeleid werk te maken.

Inspiratie valt niet onder het auteursrecht, maar plagiaat wel. Houd de grens over het hoofd om juridische of ethische kwesties te vermijden.

4. Agressieve reactiespam

Het is niet ongehoord dat sommige DA-gebruikers zullen proberen de promotiekracht van commentaren (op journaalposten, afwijkingen en gebruikersprofielen) te benutten om hun eigen inhoud, kortingen en wedstrijden te promoten. Al deze acties zullen uiteindelijk een of andere straf krijgen, van het blokkeren van gebruikers (door de beledigde gebruiker) tot spamrapporten die kunnen leiden tot een permanent verbod op het platform als de schade enorm was en meerdere accounts betrokken waren.

Ik zei het eerder in dit bericht en ik zeg het nog een keer: spam niet, want het levert geen voordelen op, vooral niet op DA.

Maak goed gebruik van DeviantART-statistieken

Samenvatting van DA-statistiekenDeviantART biedt elke kunstenaar galerij statistieken tools, zelfs voor gratis accounts (zij het in beperkte mate, zoals ik hieronder zal uitleggen).

U kunt een glimp opvangen van hoe het statistiekenoverzicht eruitziet op een DA-gebruikerspagina in de foto hier rechts: het vervolgkeuzemenu Statistieken is aanwezig op de profielpagina van de gebruiker zodat iedereen erop kan klikken en het kan bekijken, en het toont de basis activiteits- en populariteitsnummers van het account. De knop zelf is een kleine tabel met statistieken, voordat deze verandert in een “Statistieken” in grote letters, zoals te zien is op de foto. Op dit moment laat mijn knop zien:

166 Afwijkingen

18.238 opmerkingen

98.442 paginaweergaven

Door op de knop ‘Meer statistieken’ te klikken onder de tabel met korte statistieken, wordt u naar een statistiekenpagina geleid die alle informatie in detail verzamelt. Zie hieronder:

DeviantART Statistiekenpagina

Wat te zoeken op deze pagina?

 • “Paginaweergaven in totaal” vertelt u hoeveel paginaweergaven u tot op heden heeft
 • ‘X keer bekeken’ geeft aan hoe vaak (totaal) afwijkingen in uw galerij zijn bekeken
 • “X Deviants watch” laat zien hoeveel DA-gebruikers (deviants) u volgen (volgen)
 • ‘Ontvangen X-opmerkingen’ is het aantal opmerkingen (in het algemeen) dat u heeft ontvangen over uw afwijkingen
 • ‘X keer toegevoegd aan de favorieten van deviants’ is het aantal keren dat uw afwijkingen zijn favoriet gemaakt (als bladwijzer / geliket)
 • ‘Gaf X elke 10 ontvangen reacties’ is het gemiddelde van de reacties die u op het werk van anderen hebt geplaatst voor elke 10 reacties die u op de uwe hebt ontvangen (hoe hoger dit aantal, hoe meer u via reacties hebt gereageerd)
 • “De afwijking met de meeste reacties is …” toont uw afwijking die de meeste reacties in uw galerij heeft ontvangen. Dit is een goede indicator van wat uw publiek op DeviantART leuk vindt en zoekt in uw galerij
 • “De meest geliefde, met X favorieten” vertelt u welke Deviation van u de meest favoriete was en hoeveel favorieten deze heeft ontvangen
 • “De meest bekeken afwijking is …” vertelt u welke van uw afwijkingen de meeste paginaweergaven heeft ontvangen en hoeveel
 • ‘X favorieten werden gegeven voor elke 10 reacties’ is het aantal favorieten dat je hebt ontvangen voor elke 10 reacties die je op je werk hebt gekregen (gemiddeld)
 • Uw gemiddelde uploadstatistieken, inclusief hoeveel dagen verstrijken tussen inzendingen (gemiddeld) en op welke dag van de week, statistisch gezien
 • “Het merendeel van de afwijkingen wordt ingediend bij (categorie)” vertelt u welke categorie (literatuur, afbeeldingen, enz.) U het meest hebt gebruikt bij het indienen van werk bij DeviantART
 • Een lijst met gemiddelde statistieken, inclusief gemiddelde opmerkingen, weergaven en favorieten per afwijking en per dag, en paginaweergaven per dag.

Gratis gebruikers op DeviantART hebben alleen toegang tot het tabblad Samenvatting op de statistiekenpagina, terwijl betaalde (Core) leden ook toegang hebben tot de andere tabbladen, die meer gedetailleerde informatie en statistieken geven, inclusief grafieken.

Maar zelfs als gratis gebruiker, kunt u kiezen tussen 3 weergaveopties voor uw samenvatting: altijd, vorig jaar en laatste 6 maanden. Dit is handig om uw algehele prestaties te vergelijken met de meest recente activiteit.

Implementeer Google Analytics

Met DeviantART kunnen betaalde gebruikers (Core-leden) een Google Analytics-code aan hun profiel toevoegen om het beste van twee werelden te krijgen: de platformverkeersanalyse en Google-analyse.

Beweeg de cursor over uw accountnaam in de bovenste balk en er wordt een vervolgkeuzemenu geopend. Klik op “Instellingen”. U vindt een lijst met openbare en persoonlijke instellingen aan de linkerkant van de pagina. Klik op Persoonlijk -> Algemeen en scrol vervolgens omlaag naar het vak Overige instellingen; net ervoor vindt u het Google Analytics-vak met een veld om uw GA-tracking-ID te plakken.

Als u niet weet hoe u dit moet doen, klikt u op ‘Waar vind ik mijn tracking-ID?’ link naast het invoerveld.

Afhaal

Hier zijn de essentiële punten uit dit artikel!

 • Gebruik DeviantART als uw blog gaat over visuals, knutselwerk, fictie, ouderschap en andere inhoud die u persoonlijk kunt produceren.
 • Zorg ervoor dat u met plezier deelneemt aan het leven van uw gemeenschap, want het zijn echte interacties die zorgen voor succes op DA.
 • Bouw een community van enthousiaste fans rond de inhoud die je uploadt en zorg ervoor dat ze weten hoe ze er meer uit kunnen halen op je blog.
 • Profiteer van DeviantART-statistieken en integreer ze met Google Analytics.

DeviantART is een over het hoofd gezien platform dat u kan helpen uw websiteverkeer verder te laten groeien.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map