Bagaimana Aparg Memperoleh 400+ Pelanggan dalam Lima Tahun Pendek

Memajukan perniagaan dari awal ke atas bukanlah pencapaian yang mudah bagi sesiapa sahaja. Sebenarnya, merupakan cabaran besar untuk mengetahui bagaimana memasarkan perniagaan baru anda, di mana mencari pelanggan, dan bagaimana menjadikannya usaha yang menguntungkan.


Itulah sebabnya kami gembira dapat berbual dengan Aparg (http://aparg.com), yang terdiri daripada sekumpulan pemaju muda yang terkenal dengan pelbagai aplikasi untuk membantu pembangun web dan peminat Internet.

apargHalaman utama Aparg. Syarikat itu menawarkan segalanya dari pembangunan laman web hingga aplikasi mudah alih.

Arsen Pyuskyulyan meluangkan masa untuk berbual dengan kami mengenai bagaimana syarikat memperoleh 400+ pelanggan yang luar biasa dalam lima tahun yang singkat. Arsen berkongsi bahawa syarikat mereka menumpukan pada kedua-dua aplikasi mudah alih dan plugin WordPress dan pengembangan tema. Pada masa ini, pengembangan produk WordPress mempunyai keutamaan tertinggi bagi syarikat.

Salah satu sebab Aparg lebih memfokuskan pada WordPress daripada bidang lain adalah kerana Sistem Pengurusan Kandungan WordPress (CMS) kini merupakan CMS yang paling banyak digunakan di dunia. “Kami mempunyai pengalaman hebat dalam pengembangan di bidang ini dan kami sangat menghargai fleksibiliti dan senibina. Kami berurusan dengan pengembangan WordPress seperti itik mengambil air, ”kata Arsen.

Statistik penggunaan CMS dan bahagian pasaran (sumber: W3 Tech, dapatkan carta penuh di sini).

Menariknya, pembangunan WordPress bukanlah bidang yang paling menguntungkan bagi syarikat itu. Namun, mereka melabur dalam bidang ini dan yakin ia akan menjadi cabang utama Aparg.

Sejarah Ringkas Aparg

Arsen Pyuskyulyan

Untuk memahami sepenuhnya bagaimana Aparg melihat pertumbuhan, anda harus tahu di mana mereka bermula. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2011 oleh bekas pekerja satu Syarikat IT dan rakan rapatnya Arsen Pyuskyulyan dan Arshak Aleksanyan. Mereka menunjukkan fakta bahawa mereka menghargai persahabatan dan kesetiaan dan bahawa mereka merasakan ini adalah bahan utama kejayaan mereka.

Sebab utama keduanya mendirikan syarikat IT berbanding dengan jenis perniagaan kecil lain adalah kerana Arsen adalah pembangun web oleh pekerjaan. Masuk akal untuk membentuk syarikat IT dan sangat sesuai.

Saya berminat dengan semua yang berkaitan dengan teknologi dan inovasi baru. Saya cukup yakin bahawa semua yang anda lakukan dengan cinta ditentukan untuk berjaya.

Sebagai tambahan, Arsen menunjukkan bahawa gaya hidupnya sangat berkaitan dengan IT. “Pada masa ini, jika anda menunjukkan disket kepada remaja dan bertanya apa itu, dia akan menjawab bahawa itu adalah ikon ‘simpan’ program. Pengalaman saya dalam bidang IT bermula sejak disket adalah simpanan data utama [tersedia]. “

Semasa Arsen berada di sekolah menengah, dia mengambil pelajaran tambahan mengenai pengaturcaraan. Rakan sekelasnya berumur 30 tahun dan dia adalah yang termuda. Kecintaannya terhadap IT boleh berpunca dari kenyataan bahawa dia percaya IT telah mengubah dunia dan akan terus memberikan banyak sumbangan untuk pembangunan manusia di banyak bidang.

“Saya menjadi sangat termotivasi apabila menerima maklum balas positif mengenai produk kami. Kemudian, saya tahu bahawa ia membantu seseorang menyelesaikan masalahnya. Motivasi ini benar-benar memaksa kita untuk bekerja keras setiap hari dan melakukan yang terbaik untuk memberi pelanggan penyelesaian terbaik, yang akan menjadikan produk kita lebih baik. “

Kunci lain untuk kejayaan mereka adalah kesetiaan mereka sejak awal. Arsen dan Arshak tidak hanya bermain-main dengan Aparg pada masa lapang. Mereka berhenti dari pekerjaan mereka yang lain dan menumpukan perhatian sepenuhnya untuk membina syarikat itu. Komitmen semacam ini adalah sesuatu yang banyak dikongsi oleh pemilik perniagaan yang berjaya. Mengetahui bahawa anda tidak mempunyai apa-apa lagi untuk memaksa anda untuk menjadi kreatif dan memberikan 110% kepada perniagaan yang ada.

Peralihan dari Permulaan ke Kejayaan

Walaupun Arsen dan Arshak mencurahkan seluruh masa mereka untuk membangun Aparg, kejayaan tidak seketika.

Pada mulanya, kami hanya melakukan penyumberan luar kerana kami tidak mempunyai sumber kewangan yang mencukupi. Setelah bertahun-tahun bekerja keras, kami memahami bahawa kami sudah bersedia untuk membuat jalan sendiri dalam pembangunan IT.

Hari ini, Arsen menghargai kejayaan memiliki syarikat bersaiz sederhana dengan kakitangan yang sangat baik kepada dua komponen: keinginan besar dan kerja mundur.

“Dari pengalaman saya, saya menyedari satu perkara jika anda seorang pemula dan mempunyai idea hebat, anda tidak seharusnya memikirkan keuntungan pada mulanya. Nasihatnya adalah hanya memikirkan produk masa depan anda: mengusahakannya, meningkatkan produktiviti, menjadikannya lebih baik dan mengembangkan peminat anda. Percayalah suatu hari keuntungan akan meningkat, ”tambah Arsen.

smartadSmartAD adalah plugin pengurusan iklan WordPress yang dikembangkan oleh Aparg (demo dan muat turun).

Produk web pertama yang dikeluarkan oleh Aparg ialah pemendek URL parg.co. Ia percuma. “Ribuan orang menggunakannya setiap hari. Sudah tentu, kita tidak berdiri di tempat yang sama hari ini, dan sekarang arah utama kerja kita adalah pengembangan produk WordPress. “

Memperluaskan Penawaran

Produk tambahan yang dikeluarkan oleh Aparg termasuk Slider (plugin pertama mereka). Ia adalah slaid gambar dan video yang berfungsi dengan YouTube dan Vimeo. Setiap slaid mempunyai keupayaan untuk menambah keterangan. Plugin Aparg Watermark and Resize membolehkan pemilik laman web mengubah saiz gambar dan meletakkan tanda air dalam beberapa saat sahaja. Ia juga percuma. SmartAd adalah pemalam pengurusan iklan WordPress.

Sekarang, kami sedang mengusahakan dua pemalam yang lebih hebat. Yang pertama adalah pemalam sosial yang kaya dengan ciri dan pemalam buletin untuk WordPress.

Sehingga kini:

  • Aparg Slider mempunyai 4253 muat turun.
  • Plugin Aparg Watermark and Resize mempunyai 1097 muat turun.
  • Plugin Aparg SmartAd WordPress Ad Management mempunyai 41 pembelian.

Inspirasi untuk produk-produk ini datang dari pekerjaan yang telah mereka lakukan. “Sebelum mengembangkan produk kami sendiri, syarikat kami melakukan penyumberan luar untuk syarikat lain. Semasa mengerjakan tugas mereka, menghadapi beberapa kesulitan dan tidak menemui plugin yang tepat, kami menyenarai pendek idea, ”kata Arsen.

Aplikasi Mudah Alih

Aparg juga mengarahkan pengembangan aplikasi mudah alih untuk mengembangkan produk mereka lebih jauh. Mereka menawarkan pelbagai perkhidmatan pembangunan mudah alih dan web. Arsen berkongsi satu kisah kejayaan di sebalik perkhidmatan pembangunan web mereka.

“Untuk pengembangan mudah alih, kami menggunakan teknologi PhoneGap, yang terbaik dari sudut anggaran perbelanjaan dan hasilnya. Sebagai contoh, kami mula bekerja dengan satu pusat perubatan besar yang berpusat di Armenia sebelum pembukaannya. Pertama, kami membangunkan laman web untuk syarikat besar ini. Kemudian kami mula mengusahakan aplikasi mudah alih untuk mereka. Kami telah menerima maklum balas yang hebat dari mereka. “

Satu perkara yang dapat anda pelajari dari Aparg adalah memperluas apa yang anda tawarkan untuk memenuhi permintaan pelanggan. Sekiranya ada keperluan dan anda dapat mengetahui cara mengisinya, anda akan mendapat kejayaan seperti yang dimiliki Aparg.

Menyelesaikan Masalah untuk Pelanggan

Cara lain yang telah dikembangkan oleh Aparg sejak awalnya adalah dengan memberi tumpuan kepada pelanggan.

Sebilangan pelanggan Aparg (sumber):

Reka bentuk laman web untuk perniagaan roti (hac.am).Reka bentuk laman web untuk laman web AWI (awi.am).

“Kami tidak pernah memperlakukan pelanggan kami sebagai simpanan uang, sebaliknya kami berusaha menyelesaikan masalah mereka. Inilah yang paling dihargai oleh orang ramai: merasakan bahawa syarikat mengambil berat akan minat anda. Ini adalah bagaimana pelanggan yang berpuas hati dengan tugas kecil kami, memutuskan untuk memberi kami lebih banyak tugas, kemudian terlibat dalam projek yang lebih besar. Ini berfungsi seperti bola salji. “

Arsen betul mengenai kesan bola salji dari iklan mulut ke mulut. Kira-kira 84% pengguna menyatakan bahawa mereka sedikit sebanyak mempercayai syarikat yang disyorkan oleh keluarga atau rakan dan mengenal pasti mulut ke mulut sebagai salah satu faktor utama dalam keputusan pembelian.

Sebenarnya, Aparg sama sekali tidak melakukan banyak iklan, jadi itu bukan sebab nombor mereka berjaya.

Orang suka produk kami kerana fungsi yang tinggi dan harga yang berpatutan. ” Dia lebih jauh menunjukkan bahawa blogger sering meninjau tawaran mereka, yang memberi mereka iklan mulut ke mulut tambahan.

Unsur utama lain ialah mereka menawarkan begitu banyak produk percuma yang luar biasa, termasuk dua aplikasi: Velopark untuk pencinta basikal dan Carpark untuk pengguna kereta. Aplikasi ini adalah percuma. Sebahagian besar pendapatan Aparg berasal dari pembangunan laman web dan penjualan plugin.

Velopark – salah satu aplikasi mudah alih percuma yang dikembangkan oleh Aparg.

Mengatasi Kesakitan yang Meningkat dan Langkah Seterusnya

Mana-mana syarikat kecil akan mengalami kesakitan pada satu ketika.

Biasanya, aliran tunai tidak akan sesuai dengan pertumbuhan.

Salah satu jalan penyelesaian adalah dengan mencari pelabur untuk memasukkan sejumlah wang tunai dan membantu anda mengatasi masalah ini. Seperti yang dinyatakan oleh Arsen, “” Jika kita dapat menjalin kerjasama dengan investor, itu akan meningkatkan perusahaan kita. Setiap permulaan mempunyai idea inovatif, tetapi kekurangan sumber menghalangnya merealisasikan pelaksanaan idea tersebut. Masalah pembangunan dan keperluan iklan dapat diselesaikan dengan pelaburan. “

Arsen mengakhiri wawancara kami dengan salah satu petikan motivasi kegemarannya dengan harapan dapat memberi inspirasi kepada pemilik perniagaan lain.

Lakukan apa yang anda sukai dan sukai apa yang anda lakukan.

Terima kasih khas kepada Arsen Pyuskyulyan kerana berkongsi dengan kami bagaimana memulakan syarikat tanpa apa-apa dan mengembangkannya menjadi syarikat pemalam, aplikasi, dan pembangunan web yang berkembang dalam beberapa tahun. Mudah-mudahan kisahnya memberi inspirasi kepada anda untuk melancarkan semua yang anda mampu untuk membina perniagaan dan mengikuti hasrat anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me