Bagaimana Exabytes Menjadi Powerhouse Web Hosting di Asia Tenggara


Ia kembali pada tahun 2001 ketika Chan Kee Siak, CEO dan pengasas Exabytes (www.exabytes.com) mempunyai visi untuk menjadi penyelesaian laman web dan hosting eCommerce terbaik untuk rantau Asia Tenggara.

Sejak itu, Exabytes telah berkembang menjadi pusat kuasa hosting web di rantau ASEAN dengan lebih dari 300 kakitangan dan lebih dari 250,000 pengguna.

Kami dengan senang hati mengunjungi HQ Pulau Pinang mereka untuk lawatan yang diketuai oleh COO mereka sekarang, Andy Saw, bersama Eric dan Wei Xin, Eksekutif Pemasaran Internet Kanan; dan berjaya membincangkan pertumbuhan Exabytes dan ke mana mereka mahu pergi.

Pintu Masuk Ibu Pejabat Exabytes di Suntech Penang Cybercity, Malaysia.

Lebih penting lagi, kami ingin mengetahui bagaimana mereka berjaya mengambil Exabytes dari sebuah syarikat kecil dengan hanya segelintir orang menjadi syarikat web hosting terkemuka yang berpusat di Malaysia.

Permulaan Exabytes yang rendah hati

Exabytes memulakan perjalanan sulung sebagai penyedia hosting web pada tahun 2001. Sebelum itu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Chan Kee Siak hanya pelajar di Kolej Tunku Abdul Rahman di Malaysia yang menjana wang tambahan dengan menjual perkakasan komputer dan membantu mereka bentuk laman web untuk pelanggan.

Dia segera menemui pasaran hosting web yang menguntungkan dan memutuskan untuk melancarkan hostkaki.com, sebuah laman web penjual semula web hosting, semuanya sendiri.

Tidak berpuas hati dengan hanya menjadi penjual semula web hosting, Chan kemudian menubuhkan Exabytes Malaysia, dengan visi untuk menyediakan penyelesaian web terbaik kepada pelanggan mereka.

Malah nama Exabytes sendiri berasal dari kecenderungan kompetitif dan berwawasan Chan. Ketika dia menjumpai syarikat lain bernama “Gigabytes”, dia menyedari dia perlu membuat syarikat yang lebih besar dan lebih baik, dengan itu nama “Exabytes”.

Namun, kejayaan tidak datang dengan mudah kepada Exabytes. Chan terpaksa berhenti dari kuliah untuk menumpukan perhatian pada perniagaan web hosting dalam taliannya dan melalui kerja keras dan ketekunan, syarikat itu terus menjadi dana sendiri dan berjaya mencapai kejayaan walaupun pada tahun pertama perniagaannya.

Sudah tentu, ini menandakan giliran ketika Exabytes beralih dari usaha yang baik dan menguntungkan kepada syarikat yang menguasai bahagian pasaran yang besar di Malaysia dan melayani lebih dari 250,000 pengguna di 121 negara.

Operasi hosting Exabytes dijalankan di empat lokasi / pusat data: Colorado Amerika Syarikat, Telstra Singapura, Kuala Lumpur Malaysia, dan Jakarta Indonesia.

Mula Berkembang

Keberhasilan Exabytes mula menjadi bola salji pada tahun 2005, ketika mereka mengembangkan rangkaian perkhidmatan mereka untuk merangkumi Cloud Hosting, Pendaftaran / Pembaharuan Nama Domain, Hosting E-mel Perniagaan, Hosting Reseller, Hosting VPS, Pelayan Dedicated, Hosting E-mel Perniagaan Premium dengan Exchange ActiveSync, Pembangun Laman Web , Sijil Web SSL, dan banyak lagi.

Hosting dikongsi serendah $ 0,01 / bln di Exabytes.

Itu adalah langkah untuk mempelbagaikan produk mereka, yang dianggap oleh Chan sebagai keperluan untuk Exabytes karena perubahan dalam masyarakat dan kemajuan teknologi yang menyebabkan pergeseran permintaan pengguna.

Sepanjang pengembangan, mereka tetap teguh dalam visi teras mereka yang menjadi penyelesaian web terbaik untuk PKS yang ingin mengembangkan perniagaan mereka.

Exabytes COO, Andy

Andy mengulangi fokus syarikat semasa perbualan kami di Exabytes HQ:

“Perniagaan teras kami memberi tumpuan kepada perniagaan kecil [hingga sederhana] tetapi kami juga melihat kumpulan yang lebih kecil [penaja, penjual semula].”

Ini jelas dibayarkan dalam dividen kerana Exabytes menikmati kejayaan besar di Malaysia dan wilayahnya.

Rintangan di Asia

Bagi Exabytes, 6 hingga 7 tahun pertama sangat mencabar kerana mereka menghadapi beberapa rintangan membangun syarikat. Salah satu rintangan terbesar mereka, khususnya, mempunyai tenaga kerja yang cukup.

Industri hosting web masih sangat baru ketika Exabytes ditubuhkan dan tidak banyak orang Malaysia mempunyai kemahiran dan kepakaran teknikal yang berkaitan.

“Mencuba (orang) sangat sukar,” kata Andy kepada kami. “Untuk kerja kami, bagi kami, kami melihat segala-galanya, orang terbaik yang dapat melakukan (itu) tertentu (kemahiran).

Kemudian ada juga aspek kewangan dalam perniagaan, suatu bidang yang tidak disukai oleh Chan. “Ini adalah situasi biasa yang dihadapi oleh teknopreneurs. Saya hanya mengeluarkan akaun syarikat saya selama 6 – 7 tahun pertama. ” Chan mencatat dalam temu bual dengan The Edge,

Hasilnya, saya tidak mempunyai idea yang baik mengenai kedudukan kewangan syarikat yang tepat. Akibatnya ialah saya kehilangan peluang dan mengurangkan potensi syarikat.

Kejayaan di Malaysia dan Di Luar

Setelah mengatasi rintangan yang timbul dengan menjadi syarikat baru, Exabytes mula mendapat kejayaan dan kejayaan besar di rantau ini. Penghargaan yang dikumpulkan Exabytes selama bertahun-tahun adalah bukti kualiti perkhidmatan mereka.

Dari Golden Bull Awards hingga Sin Chew Business Excellence Awards, jelas bahawa kerja keras dan dedikasi syarikat telah membuahkan hasil. Tetapi yang paling menunjukkan kejayaan mereka adalah jumlah pengguna yang menjadi asas pelanggan Exabytes.

“Pengguna aktif? Sekitar 250,000 “catatan Andy,” (terdiri daripada) kira-kira 30 – 40% orang bukan Malaysia (dan) 60 – 70% rakyat Malaysia. “

Bagi syarikat mana pun, mengabaikan dan memberi kuasa kepada 250,000 pengguna (dari individu, perniagaan kecil dan sederhana, hingga syarikat tersenarai kerajaan dan awam) bukanlah suatu prestasi kecil. Ini juga menunjukkan bagaimana Exabytes melihat ke luar pasaran Malaysia ketika memperluas jangkauannya.

Kreativiti kakitangan Exabytes dipamerkan di pintu masuk pejabatnya.Semua pasukan sokongan pelanggan Exabytes terletak di Ibu Pejabat Pulau Pinang.

Kawasan pantri dan rehat mereka dirancang dengan penuh kreativiti semasa berehat.Exabytes menggunakan pasukan reka bentuk penuh untuk memastikan reka bentuk web mereka sentiasa terkini.

* Klik untuk membesarkan gambar. 

Mencapai keluar

Dengan kejayaan besar, potensi yang lebih besar dan Exabytes tidak membuang masa dalam mengembangkan portfolio syarikat selain menjadi syarikat hosting web di Malaysia.

Mulai hari ini, mereka telah memasukkan sejumlah penawaran seperti keselamatan web, reka bentuk web, pemasaran digital dan EasyParcel yang baru diperoleh, platform eCommerce, untuk menjadi penyelesaian web all-in-one untuk UKM.

Usaha EasyStore [EasyParcel] kami dibina kerana banyak pelanggan bertanya kepada kami bagaimana menjual barang mereka secara dalam talian.

Chan menyebut dalam Wawancara Post Vulcan. “Ketika mereka mulai menjual produk secara dalam talian, mereka juga menghubungi kami tentang perlunya penyelesaian yang lebih baik agar produk mereka dihantar. Ketika itulah kami menggunakan EasyParcel. “

Sudah jelas sekarang bahawa Exabytes tidak akan menjadi syarikat hosting web yang terbaik. Sebagai gantinya, mereka merancang besar dan bercabang menjadi pelbagai perkhidmatan untuk menjadi penyelesaian web yang komprehensif di Asia Tenggara.

Menjangkau Komuniti

Salah satu inisiatif di Exabytes adalah memberi kembali kepada komuniti yang membantu membina syarikat.

Syarikat ini sangat berbangga dalam menyediakan ruang untuk para teknisi muda dan pengusaha yang baru untuk belajar mengenai Exabytes dengan mengadakan seminar dan ceramah kepada pelajar di HQ Pulau Pinang mereka.

“Kami baru-baru ini diperbaharui (dan) dijenamakan semula (pejabat kami). Dengan ruang baru, ketika pelajar universiti mengunjungi kami, kami mengadakan ceramah / seminar (untuk mereka). ” Andy menyebut semasa kami melawat pejabat baru mereka.

Selain seminar, Exabytes juga aktif mengatur acara untuk perniagaan dan pengusaha yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai eCommerce dan industri.

Exabytes eCommerce Conference (EEC) adalah acara eCommerce tahunan yang menyediakan platform bagi mereka yang mahukan pandangan pakar dan menemui trend utama dalam banyak aspek perdagangan digital. Persidangan ini kini dalam tahun ketiga dan terus menjadi acara utama bagi peruncit digital dan perniagaan.

Kami bermula dengan hanya 100 hingga 200 orang. Pada tahun pertama, kami benar-benar berjuang (ketawa) tetapi ini adalah sebahagian daripada usaha kami dalam menyokong pengguna dan komuniti kami.

Andy memberitahu kami: “(Para hadirin) mereka ingin mengetahui trend pasaran terkini, alat yang dapat mereka gunakan untuk mengembangkan perniagaan mereka, (dan) untuk belajar dari syarikat permulaan dan syarikat lain – itulah sebabnya kami menjemput pemain dari pelbagai bidang – termasuk pemilik kedai dalam talian yang berjaya, pemilik pasaran seperti 11 Street dan Shopee, penyedia perkhidmatan gerbang pembayaran seperti MOL Pay dan iPay88. “

Melihat Horizon untuk Exabytes

Berada dalam perniagaan selama 17 tahun, Chan dan syarikat tahu bahawa mereka tidak boleh hanya bergantung pada kejayaan mereka. Walaupun menjadi tuan rumah laman web # 1 di Malaysia, mereka mahu Exabytes mempunyai kehadiran yang lebih besar di pasaran Asia Tenggara.

Dalam beberapa tahun terakhir, mereka telah memulai kampanye pengembangan yang agresif dalam industri ini. Menggabungkan dan menambahkan syarikat hosting lain seperti USONYX dan Cybersite yang berpangkalan di Singapura sebagai sebahagian daripada payung Exabytes.

Kita harus melalui semua perkara kecil … Mereka harus mendedahkan banyak perkara (sekiranya pelanggan mengeluh). Kita mesti masuk dan melakukan usaha wajar.

Walaupun prosesnya tidak kemas, ini merupakan langkah yang perlu bagi Exabytes untuk mewujudkan kehadiran yang lebih besar di Singapura dan seterusnya. Andy juga menyebutkan pengembangan mereka sekarang ke pasar Indonesia yang belum banyak digunakan semasa perbincangan kami:

Kami sedang membangun (di Indonesia). Kami telah memulakan tahun lalu (2017) pada bulan Januari .. Kami cuba menembusi pasaran dengan menawarkan sejumlah perkara, seperti domain percuma atau murah.

Membangunkan jenama Exabytes

Bagi masyarakat umum, pengembangan agresif Exabytes mungkin kelihatan tidak beralasan, tetapi Andy menyatakan bahawa itu adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih besar untuk memfokuskan semula dan menjenamakan semula syarikat dan perkhidmatannya.

Kami sudah bermula dengan Exabytes (menjadi penyelesaian hosting web utama) tetapi perlahan-lahan kami mengalihkan jenama (lain) ke fokus mereka sendiri. Sebagai contoh, kami cuba meletakkan USONYX sebagai penyelesaian VPS kerana mereka kuat dalam hal itu. Signetique sekarang, mereka menjalankan penyelesaian perusahaan (web hosting) dan kami berusaha mengubahnya agar fokus pada (itu).

Memiliki semua syarikat yang berbeza ini bekerjasama dengan Exabytes membolehkan mereka memusatkan perhatian dan meningkatkan ciri dan perkhidmatan yang diinginkan pelanggan. Ini adalah langkah yang nampaknya berfungsi untuk mereka kerana pada masa ini, Exabytes menikmati pendapatan yang besar dari operasi mereka di Singapura, Indonesia, dan Malaysia.

Pendekatan Top-Down

Dengan penggabungan dan pengembangan, pasukan staf Exabytes kini meningkat. “Pada masa ini terdapat sekitar 150 plus (di Exabytes). Katakan anda menggabungkan EasyParcel dan EasyStore, kemudian ia menjadi 300. ” Andy memberitahu kami.

Menangani sebilangan besar orang boleh menjadi luar biasa tetapi Chan yakin menggunakan pendekatan top-down untuk menurunkan nilai syarikat. Dalam temu bual dengan Vulcan Post, Chan menjelaskan perlunya komunikasi yang jelas:

“Untuk menurunkan nilai-nilai kami, kami memasukkannya ke dalam setiap perkara yang kami lakukan. Ini ada dalam semua yang kita lakukan setiap hari, termasuk pembungkusan produk, pemasaran, dan penjenamaan. Kesemuanya akan membawa mesej yang sama – iaitu untuk membantu pelanggan membina perniagaan mereka dalam talian. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me