Bagaimana Microweber Pergi dari Permulaan 3 Pekerja kepada 12,000 Pengguna Berdaftar

Baru tiga tahun yang lalu Boris Sokolov dan Peter Ivanov melancarkan Microweber (www.microweber.com). Mereka bermula dengan tiga pekerja, tetapi hari ini telah mengembangkan konsepnya kepada lebih daripada 12,000 pengguna berdaftar dan berkembang pesat. Mereka menganggarkan pemasangan Microweber sekitar 40,000 dan dalam lima tahun akan datang menjangkakan mereka akan mencapai 5-10 juta.


Tangkapan skrin laman utama Microweber.

Pengasas bersama Boris Sokolov dan Peter Ivanov meluangkan masa untuk berbual dengan kami mengenai hari-hari awal Microweber dan bagaimana mereka mengembangkan platform dalam jangka masa yang singkat.

Idea Microweber sebenarnya dilahirkan sejak dulu – pada masa mereka masih menjadi syarikat reka bentuk web, suatu ketika pada tahun 2006. Sistem yang mereka gunakan pada masa itu pada dasarnya berfungsi seperti yang ada sekarang, tetapi antara muka mereka tidak seperti pengguna mesra, dan kurang berfungsi.

Apabila kami melihat bahawa pelanggan kami tidak mempunyai masalah untuk bekerja dengan CMS ini, mengemas kini kandungan mereka sendiri, memuat naik produk mereka dan mengesan pesanan mereka – yang merupakan cabaran besar pada masa lalu – kami memutuskan ini akan menjadikan produk yang baik. Mengapa tidak mengembangkan dan memperbaikinya dan mengeluarkannya sebagai produk sumber terbuka? – Peter Ivanov, pengasas bersama Microweber.

Hari-Hari Awal Microweber

Sebelum menubuhkan Microweber, Boris Sokolov dan Peter Ivanov memiliki syarikat reka bentuk web.

Mereka merupakan salah satu syarikat reka bentuk web pertama di Bulgaria dan mereka sudah mengusahakan pelbagai projek. Latar belakang Boris adalah dalam percetakan skrin dan reka bentuk web.

Hari ini, dia masih menjadi pereka tetapi juga pakar kebolehgunaan di syarikat itu. Peter belajar sendiri di PHP dan telah membuat program selama lebih kurang 10 tahun. Dia adalah pembangun belakang untuk Microweber.

Boris Sokolov

Microweber pada mulanya dikembangkan oleh hanya tiga orang dan memerlukan beberapa tahun untuk disiarkan. CMS ditulis semula sekali, dan kami sedang menulisnya semula sebagai sebahagian daripada rilis baru kami. Ini mungkin terdengar seperti banyak pekerjaan untuk pasukan kecil seperti itu, tetapi kami sangat termotivasi oleh kenyataan bahawa pada masa-masa ketika kami memulakannya, tidak ada satu sistem stabil yang dapat kami andalkan sebagai pengaturcara web dan perancang web.

Kami tidak mahu menggunakan WordPress, Joomla, atau Drupal, kerana terlalu berat dan kekok; kami tidak mempunyai kawalan ke atas mereka. Kami mesti melakukan pembaharuan setiap kali mereka melakukan kemas kini.

Peter menambahkan: “Kami pada dasarnya sekumpulan peminat, hanya kecewa dengan apa yang ditawarkan oleh pembangun perisian pada masa itu. Kami muak dan bosan menghadapi cabaran yang sama – beberapa ciri menjadikan mereka marah, kekurangan yang lain lebih-lebih lagi. Kami secara beransur-ansur mula membina keyakinan bahawa mereka dapat melakukan yang lebih baik daripada itu – dalam banyak cara. Dan kami mempunyai tenaga, semangat dan tekad untuk melakukannya. “

tangkapan skrin pasaran microweberTangkapan skrin Microweber Marketplace yang disediakan oleh Microweber.

Tanda-tanda Kejayaan

Syarikat ini masih berpusat di Bulgaria, yang merupakan negara asal Peter dan Boris. “Kami memiliki tingkat keakraban dengan lingkungan tempat kami bekerja dan seluruh bisnis di bidang kami,” kata Boris.

Peter menambahkan, “Perkara yang hebat tentang Bulgaria adalah bahawa pertama, ada pakar IT yang sangat baik di sini, dan kedua, kita adalah anggota EU. Salah satu kelemahannya ialah banyak pelabur masih menganggap negara kecil kita di Eropah Tenggara sebagai destinasi pelaburan “eksotik” dan agak ragu-ragu untuk memasukkan wang mereka ke sini. Bagaimanapun, Bulgaria telah menjadi sebahagian daripada EU selama 11 tahun sekarang dan pelabur mungkin masih mengharapkan lebih banyak pembaharuan. Dan mereka mungkin betul. “

Maklum balas daripada pengguna Microweber di Twitter

Sokong apa yang mungkin merupakan laman web paling indah yang pernah dibuat dengan #microweber di @awwwards https://t.co/1dMhpfvFuj

– Ash (@ ash2rain) 26 Mei 2015

Saya baru sahaja mengunjungi #CMS #procceswire baru dan @Microweber mereka mempunyai ciri hebat. Nantikan untuk membuat laman web dengan mereka.https: //t.co/A04fMDySxs pic.twitter.com/ngn5rBLx65

– Kurniawan (@ainpoenya) 4 April 2018

Pertumbuhan dalam 3 Tahun Pendek

Walaupun terdapat beberapa cabaran, syarikat itu meningkat dari tiga pekerja pada tahun 2015 menjadi enam atau tujuh orang teras ditambah puluhan pekerja terpencil. Harapan mereka adalah untuk terus mengembangkan pasukan ketika pesanan mereka meningkat. Mereka juga ingin meneruskan pengembangan komuniti mereka – mereka yang menggunakan dan menyumbang ke platform CMS terbuka.

“Kami yakin dengan peluncuran versi baru kami pada pertengahan Mei, kami akan memperkuat kedudukan kami sebagai produk yang dapat bersaing dengan syarikat gergasi di pasar,” kata Boris.

Mengatasi Cabaran

Pada satu ketika, setiap permulaan mempunyai cabaran yang harus mereka hadapi jika mereka ingin benar-benar berjaya. Microweber tidak berbeza. Mereka membuat banyak keputusan sukar untuk mengatasi cabaran, seperti masalah aliran tunai – yang biasa bagi banyak syarikat permulaan ketika mereka mulai berjaya.

Dari segi perniagaan, setiap perniagaan menghadapi masalah yang sama, dan terutama berkaitan dengan kewangan. Kami dapat mengatasi cabaran ini dengan banyak kerja, semangat, dan kekurangan.

Pada satu ketika, untuk menjimatkan wang, kami meninggalkan ibu kota Sofia, di mana kami harus membayar sewa dan di mana taraf hidup pada dasarnya lebih tinggi dan berpindah ke kampung halaman kami selama dua tahun. Kami bekerja jauh dari projek reka bentuk web untuk pelbagai pelanggan menjana wang, yang kemudian kami laburkan di Microweber.

Mencari Kejayaan

Microweber disenaraikan sebagai salah satu daripada 10 syarikat permulaan Bulgaria.

Saya bertanya kepada mereka bagaimana mereka mencapai kejayaan dengan begitu cepat, tetapi Boris menyatakan bahawa dia tidak merasa secepat itu dan bahawa tiga tahun bukanlah tempoh yang luar biasa untuk mencapai apa yang telah mereka capai. “Sekiranya kami mempunyai 50 orang yang mengerjakan projek kami, kami akan berjaya dalam enam bulan.” Dia merasakan sebahagian daripada alasan mereka diakui sebagai permulaan adalah kerana Bulgaria adalah sebuah negara kecil dan tidak banyak syarikat teknologi Bulgaria yang sebenarnya. “Apabila pemain baru muncul, sukar bagi pemain baru ini untuk tidak diperhatikan.”

Namun, dia memang mempunyai beberapa nasihat bijak untuk orang lain yang ingin memulakan perniagaan mereka sendiri.

Satu-satunya nasihat yang akan saya berikan kepada pemilik permulaan adalah “Jangan menyerah, kawan”.

Suka dengan apa yang anda buat, bersemangatlah. Sekiranya anda fikir anda lebih baik daripada persaingan anda, yakinlah dengan itu dan berusaha untuk membuktikannya.

Membiayai Permulaan Anda

Keputusan untuk mengambil Microweber Open Source bermaksud wang permulaan diperlukan. Microweber berfikir untuk memulakan Kickstarter, tetapi mereka tidak cukup bersedia sehingga mereka menghentikannya. Kickstarter boleh menjadi sumber yang berharga untuk permulaan kecil, tentu saja, tetapi mereka mendapat pembiayaan melalui platform lain.

Boris berkongsi bahawa mereka menghasilkan idea untuk video YouTube. Pada saat mereka membuatnya, video itu lebih merupakan cara untuk memotivasi diri mereka sendiri. Namun, setelah satu atau dua bulan menyiarkan video di laman utama mereka, mereka mengumpulkan beberapa ribu dolar AS. Mereka hanya meminta sumbangan, yang menarik penaja, dan satu penaja memberikan $ 1,000. “Ini benar-benar mendorong kita untuk terus maju.”

Apa yang Saya Belajar

Ucapan terima kasih khas kepada Boris Sokolov dan Peter Ivanov. Kedua-duanya ramah, ramah dan terbuka, tetapi juga ahli perniagaan yang berpengalaman dengan pengetahuan teknikal di antara mereka daripada banyak jabatan IT. Mereka bersemangat untuk menawarkan produk mereka sebagai sumber terbuka, jadi tersedia untuk semua orang di dunia yang ingin menggunakannya dan sikap itu meresap semua yang mereka lakukan.

Berikut adalah perkara penting yang saya pelajari dari dua perkara ini:

 1. Anda tidak perlu menunggu sehingga anda mempunyai dana atau semuanya sempurna untuk memulakan. Bekerja keras, sampaikan idea anda di sana dan selebihnya akan datang.
 2. Ambil orang terbaik untuk bekerja dengan anda, walaupun mereka berada di separuh dunia.
 3. Bersikap terbuka terhadap idea baru dan biarkan orang lain mengembangkan idea anda.
 4. Cari kaedah unik untuk mengumpulkan wang. Ia bukan hanya mengenai Kickstarter.
 5. Tolong menolong dan ramah kepada semua orang yang anda temui. Ini membantu mereka dan juga dapat membantu anda di masa hadapan. Dunia perniagaan sebenarnya berkaitan dengan rangkaian.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map