Jetorbit: Membuat Tanda di Web Hosting Indonesia

Walaupun kira-kira lima kali lebih kecil dari Amerika Serikat, mudah untuk mengalihkan perhatian dari Indonesia karena terdiri dari ribuan pulau kecil di samping daratan utamanya. Itu mungkin salah satu sebab banyak orang memandang rendah pangkalan pengguna di sana – pada masa ini melebihi 260 juta.


Namun profil mereka dalam sektor teknologi telah meningkat dan bahkan penyedia perkhidmatan Cloud Alibaba telah mengakui. Syarikat itu melancarkan pusat data keduanya di negara ini tahun ini dengan tujuan untuk menggandakan kapasiti tempatan mereka untuk menghadapi pertumbuhan digitalisasi yang besar di sana. Lebih menarik lagi, pelancaran ini berlangsung hanya sepuluh bulan setelah pelancaran pusat data pertamanya di negara ini.

Ini dan faktor lain menunjukkan landskap digital yang jelas meletup – ruang web hosting tidak terkecuali. Berjuang dengan syarikat web hosting antarabangsa telah muncul penyedia perkhidmatan tempatan, berjuang keras untuk mendapatkan tempat di pasaran yang menguntungkan ini.

Baru-baru ini saya berkesempatan untuk bercakap dengan wakil jenama seperti itu – Jetorbit. Beroperasi di bawah payung undang-undang PT Jetorbit Teknologi Indonesia, mereka adalah penyedia perkhidmatan hosting web lengkap yang bermula pada tahun 2012.

Menceburi industri yang sesak

Melangkah ke industri yang ramai, Jetorbit berusaha memanfaatkan sumber-sumber tempatan untuk mendorong pertumbuhannya. Pendekatan mereka adalah untuk memenuhi pengguna yang memenuhi dua kategori utama – pengguna yang mahukan perkhidmatan berpatutan di negara ini.

Model strategi freemium awal mereka yang menyaksikan mereka menawarkan hosting web percuma yang disertakan dengan batasan sumber. Hasilnya menarik, dan syarikat melihat lebih dari 100 pendaftaran baru dalam masa sebulan.

Jetorbit hari ini menawarkan hosting web bersama dari 3 lokasi yang berasingan

Pada masa itu, Jetorbit menggunakan pusat data yang berpusat di A.S. yang menjadi sedikit masalah kerana jarak mereka dari negara itu. Walaupun mereka berjaya menawarkan masa tindak balas pelayan sekitar 190ms melalui pelayan Los Angeles yang dioptimumkan, pengguna menuntut kelajuan yang lebih cepat. Penyelesaian untuk ini adalah memanfaatkan Rangkaian Pengedaran Kandungan Cloudflare (CDN).

Berkat perniagaan yang lebih baik, mereka kini telah melengkapkan perniagaan mereka
Pelayan A.S. dengan kehadiran pusat data tempatan dan berusaha mengembangkannya
awan sendiri untuk meningkatkan penggunaan tempatan. Ini juga akan membantu pengguna tempatan
yang tidak mahu menghoskan data mereka kepada penyedia asing, atau siapa mungkin
dikehendaki oleh undang-undang untuk menghosting data secara tempatan.

Perkhidmatan Jetorbit Meluaskan

Dengan segelintir pelanggan, Jetorbit tahu bahawa ia memerlukan pangkalan pengguna yang jauh lebih besar untuk bertahan. Ketika mereka bermula, syarikat itu menawarkan hosting bersama, hosting reseller dan hosting WordPress – ruang lingkup yang sangat terhad, bahkan mempertimbangkan untuk melayani pendaftaran domain antarabangsa dan tempatan.

Pada tahun 2016 ia melangkah lebih jauh ke dalam perniagaan dengan menawarkan yang dikendalikan
perkhidmatan awan di bawah jenama jetvm.com. Tujuan mereka – untuk meningkatkan produk mereka
persembahan dan memanfaatkan kumpulan unik pengguna yang menuntut hosting berkualiti lebih baik
namun tidak mahu menangani masalah pengurusan atau penyelenggaraan pelayan.

Jetorbit juga berjaya melangkah ke Cloud Hosting

Berkat ini, pangkalan pengguna mereka meningkat menjadi sekitar 400 aktif
pelanggan dan lebih daripada 650 domain di bawah pengurusan, dengan majoriti berasal dari
di Indonesia. Perkhidmatan mereka sekarang merangkumi hosting reseller dan hosting VPS yang dikendalikan.

Kejayaan mereka di arena ini telah mendorong mereka untuk mencari lebih banyak rakan kongsi yang akan memanfaatkan perniagaan VPN mereka dan menawarkannya kepada pelanggan mereka sendiri. Sehingga kini, mereka sudah mula bekerja dengan agensi laman web dan rumah pembangunan perisian untuk tujuan ini. Dan mereka dahagakan lebih banyak.

Salah satu contoh kejayaan mereka di bidang ini ialah perkongsian dengan PT Corocot, sebuah agensi kreatif butik. Langkah itu menjadikan Jetorbit mengambil alih sebagai penyedia penyelesaian teknikal mereka untuk kedua-dua sistem hosting dan komputer.

Jetorbit kini menargetkan kedudukan Mitra AWS yang didambakan dan sebagai langkah untuk pelanggan korporat, menawarkan untuk membantu mereka bergerak menuju AWS. Mereka juga berusaha untuk mempermudah prosedur sehingga syarikat yang lebih kecil akan lebih senang melancarkan laman web mereka sendiri untuk membuat kehadiran digital.

Mulai sekarang, selain dari perniagaan hosting dan domain, Jetorbit juga terbuka untuk pengembangan situs web khusus, projek aplikasi web, dan juga pengembangan aplikasi mudah alih (baik iOS dan Android). Walaupun bukan merupakan sebahagian daripada perkhidmatan inti mereka, langkah itu dapat dilakukan berkat kerjasama erat mereka dengan PT Corocot.

Semua ini telah menghasilkan asas produk yang kukuh dan
persembahan yang mesti mereka pegang. Hasilnya adalah pertumbuhan yang stabil dan
mereka berkembang untuk memenuhi keperluan dengan kemasukan pekerja jarak jauh dan di lokasi.
Matlamat langsung mereka – untuk meningkatkan asas pengguna mereka sebanyak 200% sepanjang 2019.

Memasarkan Perniagaan

Seperti setiap perniagaan baru, permulaan adalah masa yang kurus
dan tidak ada yang diperuntukkan untuk pemasaran. Dengan bersungguh-sungguh, kedua-duanya
pengasas bersama mencari bakal pelanggan melalui forum tempatan dan juga Facebook
kumpulan.

Pada masa itu (sekitar tahun 2012) landskap perniagaan tempatan sudah dipenuhi oleh para pemain yang lebih mapan yang telah menjalankan perniagaan hosting web selama beberapa tahun. Oleh kerana itu, Jetorbit memberi tumpuan kepada pengalaman pelanggan dan harga yang berpatutan.

Mereka bertekad untuk membuatnya dan sangat bergantung pada
pemasaran dari mulut ke mulut dan perkongsian apa yang dapat mereka lakukan secara organik
darabkan nombor pelanggan mereka. Harapan mereka yang kuat adalah melalui persembahan
kecemerlangan perkhidmatan, mereka bukan sahaja dapat memuaskan hati pelanggan mereka
tetapi juga mendorong mereka untuk menyumbang kepada pertumbuhan asas pelanggan.

Dedikasi mereka dihargai kerana mereka melihat pelanggan mula bergerak ke arah Jetorbit dari pesaing, berkat sokongan mereka atas usaha gigih yang diberikan dalam membantu setiap akaun individu apabila diperlukan. Dari awal, mereka melakukan yang terbaik untuk memenuhi keperluan setiap pelanggan.

Kemenangan besar adalah mendapat kepercayaan dari komuniti blogging tempatan.
Satu kisah kejayaan melibatkan seorang blogger yang merangkumi ruang perjalanan yang memutuskannya
pindah ke perkhidmatan VPN yang ditawarkan di Jetvm. Walaupun dengan lebih daripada 50,000 pelawat setiap hari,
blogger tetap gembira dengan kualiti perkhidmatan dan prestasi Jetvm.

Hari ini Jetorbit menjalankan iklan Google dan Facebook serta bekerjasama dengan blogger tempatan dan memanfaatkan SEO untuk meningkatkan jejak gambar mereka.

Kesimpulan: Apa yang Kita Boleh Belajar dari Jetorbit

Sebagai perniagaan baru yang berjaya memasuki industri yang sangat kompetitif, saya percaya bahawa terdapat banyak pelajaran yang dapat diambil dari senario Jetorbit. Tidak kira ukuran pelanggan, salah satu aspek utama kejayaan Jetorbit yang tidak dapat disangkal terletak pada sikapnya terhadap pelanggan.

Kepuasan pengguna adalah penting dan apabila masalah mereka ditangani dengan tepat oleh syarikat yang mereka bekerjasama, kemungkinan besar mereka akan membawa rakan mereka bersama mereka. Salah satu pepatah Jetorbit ialah mereka mempercayai sokongan sebenar yang memberi tumpuan untuk menyelesaikan masalah pengguna.

Salah satu fakta yang selalu saya anggap pelik
adalah sikap banyak syarikat terhadap pelanggan yang ada. Mereka mempunyai ini
dorongan pelik untuk terus mengembangkan pangkalan pengguna mereka dengan kos yang lain,
malah mengabaikan pelanggan yang ada.

Ini secara langsung melanggar statistik yang menunjukkan bahawa kos memperoleh pelanggan baru boleh sampai lima kali lebih tinggi daripada menjaga pelanggan yang sudah ada. Benar, pertumbuhan bahagian pasaran adalah penting, tetapi pastinya hubungan jangka panjang yang stabil dengan pelanggan sedia ada harus menjadi asas bagi mana-mana syarikat yang berjaya?

Pengasas bersama Jetorbit mungkin berasal dari latar belakang teknikal tetapi kejayaan mereka dalam mengembangkan syarikat secara organik dalam persekitaran yang keras pasti sesuatu yang mesti diperhatikan oleh banyak syarikat – besar atau kecil.

Kakitangan Jetorbit di premis baru di Yogyakarta

Tahun ini, Jetorbit membuka kantornya yang pertama di Yogyakarta, Indonesia dan mereka membuka pintu untuk semua. Ini adalah perkhidmatan pelanggan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me