Perjalanan BlogVault dari Projek Hobi ke Perniagaan Menguntungkan

Bagi pemilik perniagaan kecil, mendapati bahawa satu perkara yang sangat anda gemari dan rasa ingin dibuat adalah lebih bermanfaat daripada keuntungan yang mungkin dihasilkan oleh perniagaan (walaupun, kita semua mahukan keuntungan itu juga!). Akshat Choudhary mendapati bahawa tujuan dan semangat itu pada tahun 2010.


Choudhary’s adalah salah satu kisah “dari apa-apa hingga sesuatu yang luar biasa” yang kita semua suka dengar. Dia memulakan BlogVault (http://blogvault.net) hanya dengan masa dan semangat untuk mencipta kemampuan untuk membuat sandaran laman WordPress dengan mudah, dan dalam tujuh tahun memikulnya menjadi syarikat dengan pekerja di seluruh dunia dan sekitar 25,000 pelanggan.

Pembaca WHSR dapat belajar banyak dari perjalanan peribadinya dengan BlogVault.

blogvaultHalaman utama BlogVault. Perkhidmatan sandaran WordPress telah mengumpulkan lebih daripada 85,000 pengguna semasa menulis.

Inspirasi untuk Memulakan BlogVault

Akshat Choudhary

Choudhary adalah seorang jurutera dan bekerja untuk Citrix sepenuh masa, tetapi dia telah melakukan pengekodan sejak dia masih remaja. Dia adalah pengikut setia blog popular Jeff Atwood, Coding Horror.

Ketika blog Atwood tiba-tiba turun, Choudhary mendapat inspirasi.

Saya tidak dapat memahami kenyataan bahawa memulihkan laman web menyusahkan, bahkan bagi seseorang yang berpengetahuan seperti Atwood. Kejadian itu menunjukkan bahawa terdapat keperluan yang kuat untuk perkhidmatan sandaran WordPress yang boleh dipercayai.

Oleh kerana dia tidak mempunyai anggaran untuk memulakan BlogVault, dia mulai mengerjakannya di masa lapang sebagai projek hobi, sementara masih bekerja di Citrix.

Pada mulanya, satu-satunya perbelanjaan yang dia miliki adalah VPS yang dia sewa dari Linode dengan harga sekitar $ 28 / bulan untuk menyimpan sandaran pengguna. BlogVault semakin memerlukan penyimpanan Amazon S3 juga. Walaupun anda mungkin membayangkan kosnya tinggi untuk melancarkan plugin sandaran yang merangkumi semua, mereka sebenarnya tidak.

Sebagai gantinya, Choudhary melaburkan apa yang dikenali dalam kalangan sebenar sebagai “ekuiti peluh.”

Dia berjam-jam mengembangkan infrastruktur di sebalik BlogVault dan meningkatkan plugin dan kegunaannya. Ketika syarikat itu berkembang dan dia lebih memahami keperluan untuk memberikan sokongan pelanggan, rancangan langganan diperkenalkan untuk menampung kos dan mengubah BlogVault menjadi perniagaan yang menguntungkan.

Choudhary sebelum ini menyatakan bahawa dia berpendapat BlogVault akan menjadi perniagaan $ 2000 / tahun. Dia merancang untuk menyelesaikan pengekodan dalam beberapa minggu dan meneruskannya. Dia mahu menyelesaikan masalah dan mencuba sesuatu yang unik. Namun, dia mendapati bahawa pengekodan adalah proses berterusan yang selamanya memerlukan penyempurnaan. Dia juga mula menarik pelanggan yang membayar pada tahun pertama.

Akhirnya, setelah kira-kira satu tahun, dia dapat berhenti dari pekerjaan sepenuh masa dan menjadikan BlogVault sebagai fokus utamanya.

Dia bahkan tidak pasti bagaimana menjana keuntungan dari pemalam, jadi dia memutuskan untuk mengenakan bayaran $ 29 / tahun untuk membantu menampung perbelanjaan penyimpanan pada mulanya.

papan pemuka blogvaultContoh Papan Pemuka BlogVault

Taktik Pemasaran

Satu perkara yang dilakukan Choudhary sejak awal adalah untuk menghubungi pemaju yang dia kenal dan bertanya apakah mereka akan membayar perkhidmatan yang akan membuat sandaran dan menyimpan salinan laman WordPress mereka secara automatik. Bagaimanapun, tidak akan ada banyak masa meluangkan masa untuk pembangunan dan promosi sekiranya tidak ada yang menginginkan plugin tersebut. Sebilangan besar mereka yang dihubungi mengatakan mereka mungkin berminat.

Dia tidak pernah benar-benar fokus pada pemasaran dengan tepat. Pada mulanya, dia menulis beberapa blog, blog lain membincangkan mengenai produk tersebut dan kemudian pangkalan pelanggannya meletup melalui mulut ke mulut. Sehingga hari ini, sebahagian besar pelanggan mereka datang melalui rujukan pelanggan lain.

“Sejak kami memulai sebagai operasi yang sangat kecil, kami memastikan untuk membantu sebanyak mungkin bagi setiap pelanggan. Saya rasa ini membantu kami sepanjang perjalanan. ”

Hari ini, BlogVault mempunyai pejabat di Bangalore, India dan pekerja untuk membantu pelbagai aspek pekerjaan. Mereka bahkan menghabiskan lebih banyak masa untuk pemasaran dan telah melihat beberapa hasil positif dari usaha tersebut. Choudhary berkongsi, “Setiap anggota pasukan memakai banyak topi, dan merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari syarikat. Kami juga cukup bernasib baik untuk bekerjasama dengan beberapa hos web terkemuka di dunia. “

Rangkaian adalah Satu Kunci Kejayaan

Satu perkara yang ditunjukkan Choudhary sebagai taktik pintar dalam mengembangkan BlogVault ialah menghadiri persidangan.

“Pada awalnya, sebagian besar yang kami hasilkan meliputi biaya. Ketika kami [menguntungkan], salah satu pelaburan terbaik yang kami buat adalah pergi dari India untuk menghadiri WordCamps. Berasal dari India, perjalanan itu mahal, tetapi sangat berbaloi. WordCamps membantu kami di luar pertemuan WordPress tempatan, untuk memahami dan benar-benar menjadi sebahagian daripada komuniti WordPress global juga. “

Bekerjasama dengan Syarikat Web Hosting yang terkemuka

Choudhary dengan bebas mengakui bahawa tumpuannya pada awal hari bukan pada pemasaran. Dia selalu bermaksud untuk memasarkan lebih banyak, tetapi entah bagaimana dia mendapati dirinya bekerja pada kod sebagai gantinya. Namun, dia menemui cara lain untuk mengeluarkan berita mengenai pemalamnya yang berharga.

“Faktor lain yang sangat penting adalah bahawa kami cukup beruntung dapat bekerjasama dengan beberapa syarikat hosting web terbaik di dunia. Ini sangat membantu meningkatkan jumlah muat turun plugin BlogVault. Sebilangan pelanggan kami mengetahui tentang kami dengan cara ini. “

Pesaing

Idea Akshat adalah unik, tetapi tidak lama selepas pemalam lain muncul. VaultPress dibuat oleh pembangun WP dan dilancarkan. Pada mulanya, dia tidak dapat mempercayainya, tetapi akhirnya melihat pelancaran VaultPress sebagai rahmat yang menyamar. Orang akan mendengar tentang VaultPress, mencari pesaing VaultPress dan mencari BlogVault. Ramai yang memilih automasi BlogVault.

Akhirnya, dia menyedari bahawa mengenakan bayaran hanya $ 29 / tahun tidak cukup untuk menghasilkan keuntungan. Jadi, dia menarik nafas panjang dan menaikkan harganya. Dia tahu bahawa pengguna menyukai set itu dan melupakan model BlogVault, di mana mereka boleh membayar yuran dan membiarkan pemalam melakukan semua tugas berat untuk mereka. Dan, dia betul. Orang ramai terus mendaftar.

Hari ini, BlogVault mempunyai banyak rancangan, bergantung pada ukuran perniagaan anda dan berapa banyak laman web yang anda jalankan.

Pelan terendah bermula pada $ 89 / tahun dan had tertinggi pada $ 389 / tahun dan akan merangkumi 7 laman web. Laman web BlogVault menyenaraikan beberapa rancangan tanpa had yang akan datang dengan keselamatan tambahan dan menyatakan ia akan dilancarkan tidak lama lagi.

harga blogvaultPelan BlogVault Basic bermula pada $ 9 / bln, $ 89 / tahun (sumber),

Skalabiliti BlogVault

BlogVault dapat ditingkatkan pada pelbagai peringkat. Tidak hanya terdapat lebih dari 75 juta blog WP, tetapi Choudhary bekerjasama dengan Drupal dan menawarkan pemalam yang dapat membuat sandaran laman web mana pun di platform PHP. BlogVault juga mempunyai beberapa idea baru dalam perancangan.

“Kami sedang mengerjakan produk terpadu yang memungkinkan pengguna mengelola laman web mereka, sandaran mereka, dan juga keselamatan laman web mereka. Ini adalah yang pertama seumpamanya di ruang WordPress, jadi kami sangat teruja dengannya. Pada masa ini, kami berusaha untuk melancarkan pengimbas dan pembersih malware kami secara meluas. Kami mengalami keperluannya, dan melihat ketepatannya dan langsung, jadi kami sangat gembira melihat bagaimana ia akan menggegarkan pasaran WordPress. “

Mulakan Kecil dan Kemudian Kembangkan

Tumpuan BlogVault adalah peningkatan berterusan selama tujuh tahun terakhir, kerana mereka telah menambahkan lebih banyak ciri yang disempurnakan oleh orang lain sehingga mereka mematuhi amalan terbaik WordPress.

Pada mulanya, BlogVault hanya menumpukan pada sandaran. Walaupun Choudhary menunjukkan bahawa dia adalah pengekod dan bukan peniaga, ini sebenarnya perniagaan pintar – mulakan perkara kecil, sempurna, dan kemudian kembangkan.

Setelah BlogVault menyempurnakan proses sandaran, mereka mulai fokus untuk membuat pemulihan semudah dan secepat mungkin.

“Seiring waktu, kami menambahkan fitur Migrate yang memungkinkan anda menggunakan sandaran laman web anda untuk berpindah ke domain baru atau layanan hosting. Kemudian, kami memperkenalkan Test Restore, yang membolehkan anda menguji sandaran anda. Dan setelah kerja semua ciri sandaran ini dilakukan, kami beralih ke ciri pengurusan laman web. Setiap orang dalam pasukan mempunyai pengalaman dengan semua ciri ini sehingga mereka semua dapat membantu mengembangkannya, dan memberikan idea untuk masa depan produk. Ini membantu kita semua bekerja bersama. “

Menyelesaikan Masalah Keselamatan WordPress

WordPress adalah sasaran penggodam di seluruh dunia. Sesiapa yang menjalankan blog WordPress dapat memberitahu anda bahawa mereka pernah disasarkan pada satu masa atau yang lain oleh penggodam. Bayangkan pergi ke laman web anda untuk berkongsi artikel di media sosial dan menyedari bahawa di tempat blog anda yang direka dengan indah adalah halaman yang anda tidak mahu pelawat laman web anda melihat yang menunjukkan pornografi atau hanya mengatakan anda telah diretas.

Apabila itu berlaku, anda mungkin akan panik pada mulanya. Adakah anda membuat sandaran laman web anda baru-baru ini? Berapa banyak kerja anda yang akan anda rugi? Minta penggodam menyusup ke pangkalan data anda sehingga keseluruhan laman web anda rosak?

Inilah masalah yang ingin diselesaikan oleh BlogVault untuk anda. “Tujuannya adalah untuk membolehkan anda mengembalikan laman web anda ke versi yang berfungsi dengan usaha minimum di pihak anda.”

BlogVault sedang mengerjakan “fitur keselamatan yang akan membantu mengimbas dan membersihkan laman WordPress secara automatik dari setiap kejadian malware.” Mereka berharap dapat melepaskannya tidak lama lagi.

Terima kasih khas kepada Akshat Choudhary kerana telah berkongsi pengalamannya dari perniagaan hobi ke syarikat yang menguntungkan dan berkembang maju. Dia mengatakan bahawa mereka bernasib baik, tetapi tumpuannya pada perkhidmatan pelanggan dan menyediakan produk terbaik menunjukkan bahawa dia sebenarnya mempunyai pemikiran untuk pengembangan perniagaan. Kami akan menonton BlogVault untuk melihat bagaimana pertumbuhannya pada tahun-tahun mendatang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map