Blogging for Dummies: Cara Memulakan Blog yang Berjaya pada tahun 2020

Adakah anda pernah mahu memulakan blog anda sendiri? Atau, adakah anda sudah mempunyai blog yang anda tidak pasti bagaimana untuk melangkah ke peringkat seterusnya?


Sekiranya jawapan anda adalah “ya” maka halaman ini adalah tempat yang sesuai.

Dalam panduan blog ini, anda akan belajar:

  Mengapa panduan menulis blog ini? Sedikit mengenai diri saya

  Saya mendirikan Web Hosting Secrets Revealed (WHSR) pada tahun 2008, dan terima kasih sebahagiannya untuk sambutan yang baik oleh komuniti blogging yang telah kami lalui dari satu ke tahap yang lebih kuat. Sejak itu, WHSR telah berkembang menjadi salah satu laman web terkemuka untuk mendapatkan khidmat nasihat web hosting, dan saya telah menarik beberapa jenama yang paling kuat dalam blog kontemporari – yang semuanya telah memberi input kepada buku dan laman web ini, menjadikan ia adalah sumber masuk untuk sesiapa sahaja yang memulakan laluan blog yang dihoskan sendiri.

  Dengan panduan tidak masuk akal ini, saya akan memberi anda beberapa penyelesaian terpantas, mudah difahami dan di atas semua yang berkesan untuk masalah blog anda – diambil dari pengalaman saya sendiri dan dari pemikiran orang yang menikmati apa yang mereka lakukan.

  Halaman profil pengarang problogger sayaHalaman profil pengarang saya di Problogger.net – Saya sering menerbitkan di beberapa laman web panduan blogger berprofil tinggi antara tahun 2015 – 2018.

  Bab 1. Menyiapkan Blog dari Awal

  Sangat mudah dan murah untuk memulakan blog pada tahun 2020.

  Perisian blog yang paling popular, WordPress.org, adalah percuma. Tema dan pemalam WordPress yang dikembangkan secara profesional adalah percuma. Terdapat jutaan tutorial percuma untuk memulakan anda (termasuk yang ini). Satu-satunya kos yang diperlukan untuk memulakan blog adalah wang yang anda bayar untuk host web dan nama domain.

  Pasti, ia akan menjadi sangat sukar di peringkat kemudian; tetapi secara amnya, blog dapat dilakukan untuk semua orang yang mempunyai komputer dengan sambungan Internet. Sebenarnya anda sebenarnya boleh membuat blog dan menjalankannya dalam 20 minit akan datang. Langkah-langkah yang disebutkan dalam langkah-langkah berikut adalah bagaimana saya membuat blog saya pada awalnya.

  Pada dasarnya yang perlu anda lakukan ialah:

  1. Pilih hos web dan nama domain yang bagus
  2. Arahkan DNS domain anda ke hos web anda
  3. Pasang WordPress ke hos web baru anda (sangat mudah menggunakan auto-installer).
  4. Log masuk ke WordPress anda dan terbitkan catatan pertama anda.
  5. Dan itu sahaja.

  Bunyi senang? Anda bertaruh!

  Saya akan memandu anda melalui langkah-langkah di bawah. Jangan ragu jika anda sudah mengetahui cara menyediakan blog anda sendiri.

  1. Pilih hos web dan nama domain yang baik

  Untuk memulakan blog yang dihoskan sendiri, pertama-tama anda memerlukan nama domain dan akaun web hosting.

  Domain anda adalah nama blog anda. Bukan sesuatu yang fizikal yang boleh anda sentuh atau lihat; tetapi hanya rentetan watak yang memberikan identiti laman web anda – seperti judul buku atau tempat. Domain anda ‘memberitahu’ pengunjung jenis blog apa yang mereka lawati.

  Web hosting, sebaliknya, adalah tempat di mana anda menyimpan kandungan blog anda – perkataan, tema blog, gambar, video, dan sebagainya.

  Nama Domain – Tempat Mendaftar?

  Anda boleh memilih dan mendaftarkan nama domain anda melalui pendaftar domain. GoDaddy, NameCheap, Hover, dan Domain.com adalah beberapa pendaftar yang paling popular di pasaran.

  Perhatikan bahawa penting untuk memisahkan pendaftaran domain dari hos web anda. Hanya kerana host web anda menawarkan domain percuma tidak bermakna anda harus membiarkan syarikat hosting mengendalikan pendaftaran domain anda. Secara peribadi, saya menggunakan NameCheap untuk menguruskan pendaftaran domain saya; tetapi mana-mana pendaftar domain bereputasi lain semestinya baik-baik saja. Dengan berbuat demikian, saya dapat mengubah DNS domain saya pada bila-bila masa yang saya mahukan dan mengelakkan diri daripada terkunci dengan satu host web tertentu. Saya sangat mengesyorkan anda melakukan perkara yang sama untuk perlindungan anda sendiri.

  Web Hosting – Tempat Hoskan Blog anda?

  Untuk hosting web, lihat pilihan hosting web terbaik dan indeks ulasan hosting.

  Sebagai permulaan, saya cadangkan untuk memulakan kecil dengan hos web bersama.

  Dalam hosting bersama – Walaupun sumber hosting lebih kecil daripada yang lain (VPS, cloud, dll), anda memerlukan anggaran yang lebih sedikit (kerap <$ 5 / bln semasa pendaftaran) dan pengetahuan teknikal untuk bermula. Semasa memilih hos web untuk blog anda, berikut adalah lima faktor pertimbangan:

  1. Kebolehpercayaan – Blog anda perlu stabil dan tersedia dalam talian 24 × 7.
  2. Kepantasan – Anda memerlukan host yang memuat dengan cepat kerana kelajuan mempengaruhi pengalaman pengguna dan kedudukan carian.
  3. Harga – Menjamu selera dengan <$ 5 / bln adalah permulaan yang baik, anda tidak memerlukan perkhidmatan premium pada tahap ini.
  4. Ruang untuk berkembang – Anda memerlukan peningkatan hosting (ciri tambahan, lebih banyak kuasa pelayan, dll) semasa blog anda berkembang.
  5. Sokongan – Internet sentiasa berubah, selalu ada kebaikan untuk meminta seseorang menyokong anda dari aspek teknikal.

  Hosting Blog yang Disyorkan untuk Pemula

  1. Hosting InMotion

  mulakan blog menggunakan InMotion HostingHoskan dua blog di InMotion Hosting dengan harga $ 3.99 / bln.

  Lawati laman web: https://www.hostinger.com/

  Hostinger adalah salah satu hos web termurah di sekitar, terutamanya semasa tempoh pendaftaran bulan madu. Walaupun menjadi syarikat hosting anggaran, Hostinger menawarkan banyak ciri hosting premium yang sesuai untuk blogger.

  3. SiteGround

  mulakan blog menggunakan SiteGroundSiteGround mengenakan bayaran $ 3.95 / bln untuk memasang satu blog.

  Petua Pro: Hanya kerana hos web popular, tidak bermaksud yang terbaik untuk blog anda. Lihatlah prestasi hosting dan tinjau dengan teliti sebelum membuat keputusan.

  2. Arahkan DNS domain ke hos web anda

  Seterusnya, anda perlu mengemas kini rekod DNS di pendaftar nama domain (tempat anda mendaftarkan domain anda pada langkah # 1) untuk menunjuk ke pelayan host web anda (InMotion Hosting, Hostinger atau SiteGround).

  DNS adalah singkatan dari Domain Name System dan digunakan untuk mengarahkan setiap pengguna masuk ke alamat IP pelayan. Oleh itu, apabila pengguna memasuki “WebHostingSecretRevealed.net” rekod DNS akan mengambil alamat IP dari hos web saya dan melayani laman web saya kepada pengguna.

  Menunjuk pelayan nama domainContoh: Menunjuk laman web ke pelayan nama InMotion Hosting di GoDaddy.

  Berikut adalah arahan langkah demi langkah untuk mengemas kini DNS blog anda di GoDaddy atau Namecheap.

  3. Pasang WordPress ke hos web anda

  Untuk memulakan blog menggunakan WordPress, anda perlu terlebih dahulu memasang sistem ke host web anda. Ini dapat dilakukan secara manual, atau secara automatik menggunakan aplikasi pemasangan satu klik. Kedua-dua kaedah ini cukup mudah dan dapat dilakukan dengan mudah.

  Pemasangan Manual WordPress

  Dengan pantas, berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

  1. Muat turun dan unzip pakej WordPress ke PC tempatan anda.
  2. Buat pangkalan data untuk WordPress di pelayan web anda, serta pengguna MySQL yang memiliki semua hak istimewa untuk mengakses dan mengubahnya.
  3. Namakan semula fail wp-config-sample.php menjadi wp-config.php.
  4. Buka wp-config.php dalam penyunting teks (notepad) dan isikan butiran pangkalan data anda.
  5. Letakkan fail WordPress di lokasi yang dikehendaki di pelayan web anda.
  6. Jalankan skrip pemasangan WordPress dengan mengakses wp-admin / install.php di penyemak imbas web anda. Sekiranya anda memasang WordPress di direktori root, anda mesti melayari: http://example.com/wp-admin/install.php; jika anda memasang WordPress dalam subdirektori tersendiri yang disebut blog, misalnya, anda harus melayari: http://example.com/blog/wp-admin/install.php
  7. Dan anda sudah selesai.

  Pemasangan WordPress Satu Klik

  Sebilangan besar blogger pada masa kini tidak memasang WordPress mereka secara manual.

  Dengan sokongan perkhidmatan pemasangan satu klik seperti Softaculous dan Mojo Market Place (bergantung pada host web mana yang anda gunakan), proses pemasangannya sangat lurus ke depan dan dapat dilakukan hanya dengan beberapa klik mudah.

  Untuk rujukan anda, gambar berikut menunjukkan di mana anda boleh mendapatkan ciri pemasangan automatik pada papan pemuka Hostinger anda. Untuk memasang WordPress, cukup klik pada ikon yang dilingkari dan ikuti arahan kalis-palsu – sistem WordPress anda harus dihidupkan dan berjalan dalam masa kurang dari 5 minit.

  Pemasang automatik Hostinger WordPressContoh: Anda boleh memasang WordPress ke host web anda hanya dengan beberapa klik menggunakan Hostinger Auto Installer (lawati Hostinger di sini).

  Perkara mungkin kelihatan berbeza untuk host web yang berbeza tetapi prosesnya pada dasarnya sama. Oleh itu, jangan risau jika anda tidak menggunakan host ini yang saya tunjukkan di sini.

  Mengapa WordPress?

  Secara peribadi saya fikir WordPress adalah platform blogging terbaik untuk pemula. Berdasarkan statistik dari Built With, lebih daripada 95% blog di Amerika Syarikat dibina menggunakan WordPress. Di peringkat global, terdapat hampir 27 bilion blog yang dijalankan di WordPress.

  4. Cari Halaman dan Log masuk Pentadbir WordPress Anda

  Setelah memasang sistem WordPress anda, anda akan diberi URL untuk log masuk ke halaman pentadbir WordPress anda. Dalam kebanyakan kes, URL akan menjadi seperti ini (bergantung pada folder yang anda pasangkan WordPress):

  http://www.exampleblog.com/wp-admin

  buat blogpost baruMembuat pos blog baru di WordPress Gutenberg yang baru.

  Versi terbaru WordPress pada saat penulisan ini adalah versi 5.3.2 – secara lalai anda akan menggunakan WordPress Gutenberg sebagai penyunting teks. Gutenberg memberikan banyak fleksibiliti ke platform WordPress. Ini sangat berguna untuk pemula kerana banyak perkara seperti menetapkan warna latar dan lebih tidak lagi memerlukan pengekodan. Sistem blok juga membantu pengurusan susun atur artikel.

  Untuk menulis dan menerbitkan catatan baru, arahkan mudah ke bar sisi kiri, klik ‘Posts’ > ‘Tambah Baru’ dan anda akan diarahkan ke skrin penulisan. Klik ‘Pratonton’ untuk melihat bagaimana keadaan di bahagian depan (seperti yang akan dilihat oleh pembaca anda), klik ‘Terbitkan’ setelah siaran selesai.

  Hola! Anda kini telah menerbitkan catatan blog pertama anda.

  Lawati: Direktori Tema WordPress

  Di sinilah anda dapat memperoleh semua tema WordPress percuma. Tema yang disenaraikan dalam direktori ini mengikuti standard yang sangat ketat yang disediakan oleh pemaju WordPress, oleh itu, pada pendapat saya, ini adalah tempat terbaik untuk mendapatkan reka bentuk tema percuma tanpa pepijat.

  2. Kelab Tema WordPress Berbayar

  Cara lain untuk mendapatkan tema berbayar berkualiti tinggi adalah melanggan WordPress Theme Clubs.

  Sekiranya ini pertama kalinya anda mendengar tentang Kelab Tema, berikut adalah cara kerjanya: Anda membayar sejumlah yuran untuk menyertai kelab dan anda mendapat pelbagai reka bentuk yang ditawarkan di kelab-kelab tersebut. Tema yang ditawarkan di Theme Club biasanya dirancang secara profesional dan dikemas kini secara berkala.

  Tema Elegant, Studio Press, dan Artisan Tema adalah tiga Kelab Tema WordPress yang saya cadangkan.

  Terdapat banyak lagi yang lain – beberapa kelab bahkan memenuhi industri tertentu, seperti ejen atau sekolah; tetapi kita hanya akan merangkumi tiga dalam artikel ini.

  Tema yang elegan

  Kelab tema berbayar WordPressContoh Tema Elegan – Lebih daripada 80 tema WordPress premium, .

  Lawati: StudioPress.com. Harga: $ 129.95 / tema atau $ 499.95 / seumur hidup

  Sekiranya anda pengguna WordPress lama, anda mungkin pernah mendengar mengenai StudioPress. Ia popular kerana Genesis Framework, kerangka WordPress minimalis dan mesra SEO untuk semua tema StudioPress.

  StudioPress menawarkan harga yang fleksibel berdasarkan keperluan anda. Kerangka Kejadian dengan tema kanak-kanak tersedia dengan bayaran sekali sebanyak $ 59,99. Tema premium, yang merangkumi Genesis Framework, berharga $ 99 setiap satu. Sekiranya anda mahukan akses ke semua tema, anda boleh membayar $ 499.

  Tema Artisan

  laman web siap pakaiLaman web siap pakai yang ditawarkan oleh Artisan Themes.

  Ketahui Lebih Lanjut: Berikut adalah beberapa perkara mudah lain yang boleh anda lakukan untuk melindungi blog WordPress anda

  Pemalam untuk prestasi blog yang lebih baik

  Plugin WordPress cache total W3

  Untuk pengoptimuman prestasi blog, W3 Total Cache dan Swift Performance adalah pilihan yang paling popular.

  Dua plugin prestasi lain yang juga harus anda perhatikan adalah Cloud Flare, dan WP Super Cache. Cloud Flare adalah plugin percuma yang disediakan oleh syarikat CDN, Cloud Flare; sementara WP Super Cache dikembangkan oleh Donncha dan Automattic, syarikat yang membangun dan mengendalikan WordPress sekarang.

  Plugin cache adalah mustahak dalam dunia blogging moden – ia meningkatkan pengalaman pengguna dengan meningkatkan prestasi pelayan, mengurangkan masa yang diperlukan untuk memuat turun dan meningkatkan kelajuan memuat halaman.

  Sekiranya blog anda mempunyai banyak gambar di dalamnya – pertimbangkan untuk menambahkan EWWW Image Optimizer. Ia adalah pengoptimum gambar satu klik yang dapat mengoptimumkan fail gambar di perpustakaan anda. Ia juga mempunyai fitur pemampatan gambar automatik untuk mengurangkan ukuran gambar semasa memuat naiknya. Dengan mengoptimumkan gambar, anda dapat mengurangkan masa muat halaman dan menghasilkan prestasi laman web yang lebih pantas.

  Ketahui Lebih Lanjut: SEO 101 untuk blogger kali pertama

  Plugin untuk blok Gutenberg

  Blok Gutenberg tersuai

  Dengan pengenalan editor Gutenberg di WordPress 5.0, blogger kini dapat membuat kandungan menggunakan editor berasaskan blok. Secara lalai, WordPress menawarkan sekumpulan blok kandungan asas seperti perenggan, gambar, butang ajakan bertindak, kod pendek, dan sebagainya. Dengan menambahkan plugin Gutenberg Block, anda dapat menambahkan elemen yang lebih menarik (contohnya – FAQ, akordion, profil pengarang, karusel, klik untuk tweet, blok GIF, dll) ke blog anda.

  Stackable, Ultimate Blocks, dan CoBlocks adalah tiga plugin Gutenberg Block yang mudah dan percuma untuk dicuba.

  Bab 4. Mencari Niche dan Membuat Kandungan

  Ini biasanya bagaimana pemula memulakan blog: mereka akan menulis mengenai pekerjaan mereka pada hari Isnin, hobi pada hari Selasa, filem yang mereka tonton pada hari Rabu, dan pandangan politik pada hujung minggu. Ringkasnya, orang-orang ini hanya menulis pada pelbagai topik tanpa fokus utama.

  Ya, blog-blog ini akan mendapat banyak pengikut di kalangan rakan dan keluarga mereka; tapi itu sahaja.

  Sangat sukar untuk mempunyai sebilangan besar pembaca setia ketika anda menulis blog secara rawak kerana orang tidak akan mengetahui sama ada anda seorang pengkritik filem, pengulas makanan, atau pengkritik buku. Pengiklan juga akan enggan beriklan dengan anda kerana mereka tidak tahu mengenai perkara anda. Untuk membina blog yang berjaya, anda perlu mencari niche.

  Cara memilih ceruk blog yang betul?

  Untuk mencari niche blog yang tepat, berikut adalah perkara utama yang perlu dipertimbangkan.

  1. Isi keperluan

  Sekiranya anda pernah berfikir “Saya harap ada yang menulis blog mengenai perkara ini”, itu adalah saat yang sangat baik. Sekiranya topik yang ingin anda ketahui lebih lanjut, kemungkinan topik yang ingin diketahui oleh orang lain.

  Apa pengetahuan unik anda? Bagaimana anda dapat memberikan sesuatu yang unik untuk topik yang tidak dapat dilakukan oleh orang lain? Bahkan melalui temu bual dengan pakar.

  Contoh: blog Gina, Embracing Imperfect, memberi tumpuan dalam membantu ibu membesarkan anak-anak dengan keperluan khas.

  2. Sesuatu yang anda gemari

  Ingatlah bahawa anda akan menulis, membaca dan membincangkan topik anda setiap hari selama beberapa tahun akan datang. Sekiranya anda tidak berminat dengan subjek blog anda, maka akan sangat sukar untuk terus menerus.

  Selain itu, anda akan senang menulis mengenai topik tersebut.

  3. Topik yang mempunyai daya tahan (kandungan malar hijau)

  Walaupun kontroversi hebat, ia tidak memastikan topik anda akan berada di sini minggu depan. Contohnya, jika anda sangat meminati Vine dan memulakan blog yang berpusat padanya, apabila fesyen itu tidak sesuai, anda akan merasa tidak puas hati. Sebaiknya fokus pada topik yang lebih umum, seperti “trend media sosial canggih” atau “aplikasi gambar yang menggegarkan”. Dengan cara itu, jika mode tidak sesuai dengan fesyen, blog anda masih dapat mencari apa sahaja yang menggantikannya.

  4. Menguntungkan

  Blog anda mesti ada di mana anda boleh menjana wang.

  Tanyakan pada diri anda apakah topik yang akan menarik pembaca dan menjana pendapatan – sama ada melalui iklan atau penjualan. Sekiranya anda membuat blog untuk menyokong perniagaan anda yang ada, adakah blog akan membawa pelanggan baru? Sekiranya anda menulis blog hanya kerana anda meminati subjek tersebut, adakah cara untuk mengewangkan blog anda sendiri?

  Saya menggunakan SpyFu, alat pengiklanan Bayar per klik, untuk mengira keuntungan sesekali. Logik saya di sebalik ini – jika pengiklan membayar ribuan dolar kepada Google Adwords, pasti ada wang yang harus dihasilkan dalam bidang ini. Berikut adalah dua contoh yang saya dapati:

  _niche 2-bulanan belanjawan - pakaian sukanContoh # 1: Ini adalah statistik iklan untuk pengeluar pakaian sukan (anggap jenama sukan seperti Adidas atau New Balance tetapi lebih kecil). Syarikat ini membelanjakan lebih dari $ 100,000 sebulan untuk Adwords menurut Spyfu.Niche # 3 - Penyedia penyelesaian IT - pasaran global, kebanyakan orang yang menjalankan laman web memerlukannya. Terdapat 10 - 15 pemain besar lain dalam bidang ini. Syarikat ini menawar 3,846 kata kunci di Google dan membelanjakan kira-kira $ 60,000 sebulan.Contoh # 2: Ini adalah statistik iklan untuk penyedia penyelesaian IT. Terdapat kira-kira 20 pemain besar lain di ceruk ini. Syarikat ini, khususnya, membeli iklan pada 3,846 kata kunci di Google dan menghabiskan kira-kira $ 60,000 sebulan.

  Ketahui Lebih Lanjut: Cara menulis sekurang-kurangnya satu kandungan hebat setiap minggu secara konsisten

  Bab 5. Memperkembangkan Pembaca Blog Anda

  Kebenaran yang menyedihkan bagi banyak blogger di luar sana memerlukan terlalu banyak masa untuk membina pembaca mereka. Mendapatkan 1,000 paparan halaman pertama mereka boleh memakan masa berbulan-bulan, dan beberapa blog yang sangat pakar sepertinya tidak sampai di sana.

  Berikut adalah lima strategi asas yang akan membantu anda mengambil blog anda dari Hari 1 hingga 1,000 paparan halaman.

  1. Tulis sesuatu yang orang mahu baca

  Orang lemas dalam kemas kini media sosial, suapan berita, e-mel, dan pelbagai jenis promosi. Semakin sukar untuk membuat orang membaca kandungan anda. Walau bagaimanapun, anda masih boleh melakukannya dengan baik jika anda mengetahui siapa khalayak ideal anda dan apa yang mereka cari. Fikirkan jurang dalam niche anda, jenis kandungan apa yang hilang dan bagaimana anda dapat memberi lebih banyak nilai kepada khalayak anda.

  Berikut adalah perkara yang dapat menolong penyelidikan anda:

  • Gunakan alat media sosial untuk mengesan kandungan yang berjaya di media sosial. Dengan begitu, anda dapat menjana idea kandungan yang mendapat maklum balas yang baik dari media sosial.
  • Gunakan alat kandungan seperti Jawab Orang Awam untuk mencari soalan popular yang ditanyakan orang di Google.
  • Gunakan jumlah tontonan di YouTube untuk mencari topik yang diminati orang.
  • Gunakan alat penyelidikan kata kunci untuk menentukan topik tertentu yang dicari oleh orang dalam bidang anda. Anda boleh menghasilkan kandungan berdasarkan kata kunci tersebut.

  2. Berhubung dengan komuniti anda

  “Shared and done” bukan lagi nama permainan.

  Anda mesti terus berkongsi catatan anda berulang kali. Sekiranya anda dijemput untuk menyertai papan Pinterest kumpulan yang sesuai dengan niche anda, daftar dan kongsi dan kerap komen. Sekiranya anda menyertai senarai blogger yang berpikiran sama, kemungkinan mereka akan berkongsi kandungan antara satu sama lain secara berkala – mingguan atau setiap hari. Ini akan membantu meningkatkan pembaca dan penglibatan anda.

  Mencari suku anda secara konsisten – beri ganjaran kepada ahli lain di dalamnya dan berhubung dengan mereka.

  Bantu di pihak Twitter. Komen pada catatan ahli lain. Kongsi artikel di buletin anda. Bundarkan dan beri ganjaran kepada blog yang anda gemari dengan memaparkannya setiap minggu atau bulan.

  Tanya bagaimana anda dapat membantu seseorang dengan membuat catatan tetamu atau dengan menawarkan tempat catatan tetamu. Jual produk mereka, gunakan pautan afiliasi mereka, promosikan pautan mereka di media sosial anda sambil menandainya. Apabila terdapat peluang untuk merekrut blogger, blogger ini akan mengingati pertolongan anda dan menjemput anda untuk turut serta.

  3. Pastikan blog anda senang dibaca

  Saya merasa kecewa apabila menjumpai blog dengan tajuk. Saya sangat teruja hanya untuk mencari kandungan dengan sebilangan besar teks, beberapa perenggan, tanpa tajuk atau butir dan fon kecil. Itu menghalau saya.

  Di atas apa yang saya alami di atas, blog anda seharusnya tidak membebani pembaca dengan pop timbul dan klik-tayang. Sebaliknya, hadirkan kandungan dengan mahir kepada pembaca anda. Ketahui kekangan masa pembaca anda dan fahami apa yang mendorong mereka untuk terus berada di laman web anda.

  Inilah yang boleh anda lakukan untuk menjadikan blog anda lebih mudah dibaca:

  • Optimumkan blog anda dengan menggunakan tajuk, sub-tajuk, titik peluru, atau daftar bernombor. Ini membantu kandungan anda kelihatan lebih teratur.
  • Pecah kandungan blog anda menjadi beberapa bahagian atau perenggan. Dinding teks dapat kelihatan menakutkan dan membanjiri pembaca.
  • Elakkan menggunakan fon mewah. Ikut fon selamat web seperti Arial, Georgia, Times, dll.
  • Gunakan bahasa Inggeris sederhana dan tulis dalam ayat pendek. Matlamat pembacaan artikel anda untuk pelajar kelas lapan.

  4. Komen blog

  Pertama, memberi komen di blog adalah kaedah yang paling mungkin diabaikan untuk membina trafik blog – kebanyakannya kerana orang suka membuat perbualan yang berkualiti dan bermakna dengan orang asing (termasuk saya). Walau bagaimanapun, komen blog adalah kaedah berkualiti untuk membina lalu lintas yang kebetulan juga percuma – tidak dapat membantahnya!

  Terdapat dua peraturan emas untuk membuat komen blog:

  1. Sentiasa tulis komen yang berkualiti. Sekiranya anda tidak mempunyai sesuatu yang bermakna untuk ditambahkan pada perbincangan, jangan tinggalkan komen (komen “Terima kasih – jawatan hebat” … mereka tidak berguna)
  2. Jatuhkan pautan hanya jika sesuai. Jangan spam, tidak kira betapa menggodanya; ia akan membakar anda.

  Walaupun peraturan lain (bukan peraturan keemasan, mungkin), jika anda meninggalkan pautan, jangan hanya memberikan URL blog anda. Sebagai gantinya, pautan ke siaran anda sendiri yang relevan yang memberi nilai tambah pada catatan dan perbincangan asal. Kesesuaian adalah kunci di sini.

  5. Q&Platform

  Forum dan Q&Platform adalah tempat yang bagus untuk mendapat tempat di hadapan khalayak anda yang relevan dan berminat. Caranya adalah dengan memantau perbualan yang sedang berlangsung di ceruk anda sehingga anda dapat bersenang-senang ketika anda mempunyai sesuatu yang bermanfaat untuk diperkatakan (dan tidak, tidak setiap siaran akan menjadi peluang – tetapi ada yang akan). Anda memerlukan pembaca suapan yang baik, seperti Feedly, untuk menjadikannya berfungsi.

  Tidak menemui kesesuaian yang tepat atau peluang tepat pada titik?

  Buat beberapa kandungan tersuai yang berkaitan dengan perbualan yang sangat hangat. Sebagai contoh, jika seseorang bertanya bagaimana melakukan sesuatu dengan kod .htaccess, anda boleh menulis tutorial dan mengeposkannya ke blog anda – kemudian, di Q&Bahagian laman web ini, balas pemohon dengan penggoda, menghubungkannya ke blog anda untuk mendapatkan kod dan demo lengkap. Kemungkinannya ialah jika satu orang mengemukakan soalan, yang lain mempunyai soalan yang sama – dan jawapan dan pautan forum anda akan terus hidup untuk menasihati mereka juga apabila tiba masanya.

  Dari segi mana Q&Saya cadangkan platform

  • Quora, Klout, dan Yahoo! Jawapan – ini adalah tiga Q umum terbaik&Platform
  • StackOverflow – jika anda adalah penerbit yang menjual buku pengaturcaraan.
  • Tripadvisor – Untuk blogger pelancongan

  Ketahui Lebih Lanjut: Cari lebih banyak kaedah untuk mengewangkan blog anda dan baca kajian Kes Kevin Muldoon dalam menjual BloggingTips.com dengan harga $ 60,000.

  Bab 7. Menggunakan Alat Blogging Percuma

  Walaupun alat dan perkhidmatan web percuma yang berguna ada dalam talian, masalahnya ialah menggunakannya di antara semua sampah lain atau / dan alat usang.

  Sebagai hadiah perpisahan untuk membaca panduan saya sampai di sini, saya akan memberikan senarai alat percuma yang kami gunakan sepanjang masa di WHSR. Semoga berjaya, dan saya doakan anda berjaya dalam perjalanan blog anda.

  Penulisan

  • Selepas Tarikh Akhir – Gaya pendahuluan dan pemeriksa tatabahasa.
  • Grammarly – Pembantu penulisan web yang paling popular.
  • Aplikasi Hemingway – Tulis pendek dan tebal dengan alat ini.
  • Freedom.to – Sekat laman web yang mengganggu sehingga anda dapat memberi tumpuan kepada penulisan.
  • ByWord – Alat penulisan bebas gangguan.
  • Evernote – Satu alat yang perlu diperkenalkan.

  Penyuntingan Imej

  • Fotor – Edit dan reka alat gambar yang cantik untuk catatan media sosial, poster, jemputan, dll.
  • Canva – Reka bentuk gambar dan siaran media sosial yang cantik.
  • Design Wizard – Buat gambar cantik menggunakan templat percuma dan gambar siap pakai.
  • JPEG Mini – Kurangkan saiz fail .jpeg.
  • PNG kecil – Kurangkan saiz fail .png.
  • Skitch – Mengambil nota gambar.
  • Pic Monkey – Alat penyuntingan gambar yang memenangi anugerah.
  • Pik to Chart – Alat penciptaan infografik ringkas.
  • Pixlr – Alat penyuntingan gambar.
  • Favicon.io – Penjana favicon terbaik yang pernah ada.

  Foto Stok Percuma & Gambar

  • Pencari Ikon – Direktori ikon percuma yang besar.
  • Fail Morgule – Lebih daripada 350,000 gambar untuk kegunaan komersial.
  • Snap Stock – Laman direktori gambar dengan gambar percuma yang indah ditambah setiap minggu.
  • Ikon Percuma WHSR – Ikon percuma yang direka oleh pereka dalaman kami.

  Rujukan & Penyelidikan

  • World Scientific – Buletin akademik percuma.
  • Buku Fakta Dunia – Tanpa bercanda – maklumat dunia langsung dari CIA.
  • Tech Republic – Kertas putih, laporan, dan kajian kes mengenai teknologi.
  • Sherpa Pemasaran – Laporan pemasaran percuma.
  • Trade Pub – Majalah percuma, kertas putih, dan kajian kes.
  • Perpustakaan Hubspot – Sumber rujukan yang baik dalam pemasaran.
  • CrunchBase – Berita mengenai syarikat permulaan.
  • BuzzFeed Trending – Cari topik hangat terkini di BuzzFeed.
  • Prompt Penulisan Kreatif – Idea dan arahan untuk mengatasi blok penulisan.
  • Makluman Google – Dapatkan e-mel amaran mengenai kandungan baru yang anda lacak.

  Pemasaran media sosial & SEO

  • Alat Webmaster Bing – alat diagnostik laman web percuma Bing.
  • Alat Webmaster Google – alat diagnostik laman web percuma Google.
  • Ikutilah – Pukul pesaing anda
  • Majestic SEO – Versi percuma membolehkan anda memeriksa profil pautan laman web (CF / TF) dengan cepat.
  • Libatkan pemasaran, penjualan, Bay-All-in-one & platform automasi perkhidmatan
  • Pemeriksa Halaman Serupa – Periksa halaman pendua di blog anda.
  • Seperti Penjelajah – Periksa metrik sosial kandungan (atau pesaing) anda.
  • Tweet Deck – Mengurangkan banyak akaun Twitter dalam satu papan pemuka.
  • Buzz Sumo – Cari kandungan dan pengaruh yang popular di rangkaian media sosial utama.
  • Tag Board – Penyelidikan pasaran media sosial.
  • IFTTT – Menerbitkan kandungan di pelbagai platform media sosial dengan mudah.

  Analisis Web & Produktiviti

  • Analitis Google – Statistik web percuma.
  • Matomo – Analitis Google tolak Google.
  • Analisis YouTube – Statistik pada video YouTube anda.
  • Statistik WP – Bandingkan blog WordPress anda dengan yang lain.
  • Proses Jalan – Pengurusan proses dan aliran kerja yang mudah.

  Ujian Kelajuan Laman Web

  • Bitcatcha – Periksa kelajuan laman web dari 10 lokasi.
  • Ujian Halaman Web – Periksa kelajuan halaman web secara terperinci.
  • GT Metrix – Uji dan lacak kelajuan memuatkan halaman web secara terperinci.

  Soalan Lazim Blogging

  1. Berapakah kos untuk memulakan blog?

  Anggaran kos untuk memulakan blog yang merangkumi nama domain dan hosting web adalah di bawah $ 100 setahun (kurang dari $ 10 sebulan). Kos ini berdasarkan blog yang dihoskan sendiri (menggunakan WordPress). Ringkasan kos adalah: $ 15 setiap tahun untuk nama domain .com dan kira-kira $ 60 setiap tahun untuk bayaran hosting web.

  2. Bagaimana blogger dibayar?

  Untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai bagaimana blogger dibayar, saya mengkategorikannya kepada 2 jenis – satu adalah di mana anda berurusan secara langsung dengan pelanggan atau pengiklan sementara yang lain adalah di mana anda menyertai program yang ditawarkan oleh syarikat atau rangkaian.

  Apabila anda berurusan secara langsung dengan pelanggan atau pengiklan, anda mempunyai lebih banyak kawalan terhadap harga. Anda boleh menjana wang dengan:

  – Menjual kandungan premium (laman keahlian)
  – Iklan langsung
  – Menjual produk anda
  – Papan kerja
  – Menulis dan menerbitkan catatan yang ditaja

  3. Cara memulakan blog secara percuma?

  Terdapat banyak platform di mana anda boleh memulakan blog percuma hari ini, ini termasuk WordPress.com, Tumblr atau Blogger. Untuk membuat blog percuma, yang perlu anda lakukan ialah mendaftar dan anda boleh mula menerbitkan kandungan anda.

  4. Apakah kelebihan di sebalik platform blog percuma?

  Tidak ada yang percuma di dunia kita. Terdapat beberapa kelemahan dengan platform blog percuma:

  – Terdapat peraturan yang ditetapkan oleh setiap platform yang perlu anda perhatikan
  – Nama domain blog anda tampaknya merupakan subdomain seperti “myblogname.wordpress.com” atau “myblogname.tumblr.com”
  – Terdapat fungsi terhad, plugin dan pemilihan tema yang dapat anda buat ke blog anda
  – Biasanya, platform percuma menghadkan peluang mengewangkan blog anda

  Saya sangat mengesyorkan anda memulakan blog anda menggunakan WordPress.org yang dihoskan sendiri (seperti yang telah saya bahas dalam panduan ini). Selain mengatasi batasan blog percuma, potensi pertumbuhan blog anda tidak terbatas.

  Terdapat banyak platform di mana anda boleh memulakan blog percuma hari ini, ini termasuk WordPress.com, Tumblr atau Blogger. Untuk membuat blog percuma, yang perlu anda lakukan ialah mendaftar dan anda boleh mula menerbitkan kandungan anda.

  Tetapi, inilah tangkapannya:

  • Terdapat peraturan yang ditetapkan oleh setiap platform yang perlu anda perhatikan
  • Nama domain blog anda tampaknya merupakan subdomain seperti “myblogname.wordpress.com” atau “myblogname.tumblr.com”
  • Terdapat fungsi terhad, pemalam dan pemilihan tema yang dapat anda buat ke blog anda
  • Biasanya, platform percuma menghadkan peluang mengewangkan blog anda

  Skrin diambil dari Halaman Dasar Periklanan WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map