Panduan Hosting VPS: Bagaimana Pelayan Peribadi Maya Berfungsi?

* Kemas kini: Menghapus Guhat dalam VPS percuma, menambahkan perubahan harga cPanel, dan harga yang dikemas kini untuk tahun 2020.


Ketika datang ke hosting laman web terdapat banyak pilihan yang tersedia. Masing-masing mempunyai kelebihan masing-masing, berbeza dari segi ciri dan harga. Hari ini kita akan melihat lebih dekat pada hosting Virtual Private Server (VPS).

Hosting VPS membolehkan anda menyimpan aset web anda di ruang yang telah dikonfigurasi untuk kelihatan dan terasa seperti pelayan khusus yang berdiri sendiri.

Apa itu VPS Hosting

VPS bermaksud Virtual Private Server. VPS adalah ruang sunyi pada pelayan yang mempunyai ciri-ciri keseluruhan pelayan itu sendiri. Ini bermaksud bahawa ia mempunyai Sistem Operasi (OS) sendiri, aplikasi, sumber daya, dan konfigurasi. Semua ini terkandung dalam satu pelayan yang kuat. Setiap pelayan boleh mempunyai beberapa akaun VPS di atasnya.

Bagaimana VPS Hosting Berfungsi?

Seperti namanya, keseluruhan premis hosting VPS berkisar pada virtualisasi. Dengan teknologi ini, seluruh pelayan dapat ‘dibahagi’ dan diperuntukkan kepada orang yang berbeza.

Mereka berkongsi satu pelayan fizikal, tetapi masing-masing memperoleh kelebihan kerana dapat mengatur dan mengkonfigurasi ruang mereka seolah-olah itu sepenuhnya milik mereka. Ini memberi mereka tahap fleksibiliti yang tinggi bersama dengan elemen privasi tambahan – untuk sebahagian kecil dari kos pelayan khusus.

Teknologi virtualisasi menilai pelayan secara keseluruhan dan kemudian membahagikan sumber di antara akaun yang berbeza berdasarkan apa yang dibayar oleh pemegang akaun tersebut. Sebagai contoh, jika pelayan mempunyai 128GB RAM, ia mungkin membaginya dalam 2 bahagian atau lebih.

Setiap pemegang akaun kemudian akan diberikan jumlah RAM seperti yang ditentukan dalam kontrak hosting mereka. Sumber yang diperuntukkan untuk setiap akaun hanya untuk akaun tersebut dan tidak akan digunakan walaupun akaun lain memerlukan atau menggunakan lebih banyak.

Apa itu hosting VPS? Perbezaan terbesar antara hosting bersama dan VPS adalah bagaimana sumber pelayan dikongsi. Perhatikan bahawa sumber pelayan khusus (seperti RAM dan kekuatan CPU) diperuntukkan untuk setiap potongan VPS.Perbezaan terbesar antara hosting bersama dan VPS adalah bagaimana sumber pelayan dikongsi.

Dari sudut pandangan pengguna, host VPS bermaksud:

 • Sumber yang dijamin – Memori, Masa pemprosesan, penyimpanan dan lain-lain tidak akan dikongsi bersama.
 • Keselamatan laman web yang lebih baik – Laman web anda akan dihoskan dalam persekitaran terpencil. Sekiranya sesuatu yang tidak diingini berlaku pada akaun jiran anda, itu tidak akan mempengaruhi anda; dan
 • Ketangkasan yang tinggi – Anda memperoleh kuasa pentadbiran peringkat pelayan seperti akses root, pilihan OS dan banyak lagi.

Kelebihan hosting VPS

Hosting VPS adalah keseimbangan harga, prestasi, keselamatan, kemampuan dan privasi yang sempurna. Beberapa faedah luar biasa yang anda akan dapat dengan menggunakan perkhidmatan tersebut adalah;

 1. Kos perkhidmatan bersama
 2. Penyediaan pelayan pantas
 3. Akses pelayan yang lebih baik dengan lebih banyak kawalan
 4. Persekitaran tertutup peribadi
 5. Tahap perkhidmatan yang serupa dengan pelayan khusus
 6. Skalabiliti untuk penggunaan jangka panjang yang lebih baik

Shared vs VPS vs Dedicated Server Hosting

Sebilangan mungkin bingung kerana banyak pilihan ketika datang ke shared, VPS, dan hosting khusus. Mari buat analisis dan perbandingan ringkas untuk lebih memahami perbezaan utama.

Hosting Berkongsi

Hosting bersama adalah seperti berkongsi bilik dengan orang lain.

Hosting yang dikongsi seperti anda tinggal di bilik dengan banyak rakan. Ini bermaksud anda mesti berada di bilik yang sama dan anda mesti membelah kos beberapa perkara kerana harganya berpatutan dan murah.

Namun, mempunyai beberapa individu yang mempunyai ruang yang sama bermakna mesti ada tahap memberi dan menerima. Sumber perlu dikongsi (mis. 5 orang berpusing untuk menggunakan bilik cuci).

Ini juga bermaksud bahawa apa yang mempengaruhi satu rakan juga mempengaruhi anda. Sekiranya salah satu orang yang berkongsi ruang itu mempunyai selesema – anda mungkin juga dijangkiti. Semua yang ada di ruangan itu mesti dikongsi bersama antara anda semua (kedengarannya agak tidak bersih, bukan?).

Terdapat banyak pemilik laman web yang lebih suka menggunakan perkhidmatan hosting bersama dengan alasan mudah bahawa ia mudah dikendalikan dan berpatutan. Penyedia perkhidmatan hosting akan mengurus penyelenggaraan pelayan, oleh itu pemilik web hanya perlu fokus untuk membina dan mengendalikan laman web mereka.

Mempunyai sumber yang dikongsi kadang-kadang boleh menyebabkan keadaan yang tidak dijangka. Contohnya, jika satu laman web sangat sibuk dan menggunakan banyak sumber, laman web anda mungkin tersekat menunggu. Ini akan mempengaruhi prestasi laman web anda tanpa kesalahan anda sendiri. Satu-satunya harapan penyelesaian anda adalah jika babi sumber melepaskan sumber yang digunakannya, atau jika hos web anda campur tangan.

Penyedia hosting VPS: InMotion Hosting, TMD Hosting, BlueHost

Hosting Khusus

Pengehosan pelayan khusus seperti banglo.

Pengehosan pelayan khusus seperti menjadi pemilik rumah. Anda bebas bergerak ke mana sahaja di dalam harta tanah yang anda suka. namun, anda perlu membayar gadai janji dan bil yang mungkin mahal.

Begitu juga, dalam pelayan khusus, anda akan membayar keseluruhan pelayan yang tidak dikongsi dengan orang lain. Anda akan mendapat kawalan sepenuhnya terhadap semua perkhidmatan. Malangnya, ia juga merupakan pilihan hosting yang paling mahal dan memerlukan beberapa kepakaran teknikal untuk menguruskannya.

Biasanya digunakan oleh mereka yang mempunyai laman web dengan syarat khusus. Ini termasuk kemampuan untuk menangani tahap lalu lintas web yang tinggi atau peningkatan keperluan keselamatan.

Sumber yang berkaitan

Kami juga telah menerbitkan sejumlah panduan yang dapat ditindaklanjuti dan ulasan hosting yang bermanfaat bagi mereka yang mencari host web.

 • Senarai lengkap penyedia hosting yang kami kaji
 • Panduan: Masalah & penyelesaian dengan hosting web yang murah
 • Panduan: Beralih dari HTTP ke HTTPS (SSL)
 • Cara menghoskan akaun e-mel perniagaan anda
 • Cara membeli nama domain baru atau sedia ada
 • Cara memindahkan web host tanpa masa rehat
 • Senarai perkhidmatan hosting terbaik yang kami cadangkan
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me