Beginnersgids voor persona’s

Je hebt waarschijnlijk gehoord van koperspersona’s of lezerpersona’s en weet dat ze een belangrijk marketinginstrument zijn voor het bouwen van een blog of bedrijf.


Maar wat zijn persona’s precies? Hoe zien ze eruit en hoe gebruik je ze??

Persona’s zijn een krachtig marketinginstrument en een sleutel tot meer gebruikersbetrokkenheid en loyaliteit. Door u te helpen uw doelgroep te begrijpen, kunnen persona’s elke stap van uw marketingstrategie sneller, gemakkelijker en effectiever maken.

Dit bericht laat je precies zien wat persona’s zijn, waarom ze zo’n krachtig hulpmiddel zijn en hoe je ze kunt gebruiken om je blog of bedrijf te laten groeien.

Wat zijn koperspersona’s?

In een notendop: een koperspersona (ook wel een “readerpersona” of “readerprofiel” voor bloggers genoemd) is een fictieve maar op gegevens gebaseerde beschrijving van een persoon die uw ideaal of doelgroep vertegenwoordigt. Een persona kan elke lengte hebben, van een korte biografie van een paar zinnen tot pagina’s met beschrijving en detail.

Volgens koper persona ontwikkelingsexpert Tony Zambito,

“Buyer persona’s zijn op onderzoek gebaseerde archetypische (gemodelleerde) representaties van WHO kopers zijn, wat ze proberen te bereiken, wat doelen hun gedrag sturen, hoe ze denken, hoe zij kopen, en waarom ze nemen aankoopbeslissingen. ‘

Waarom zijn persona’s belangrijk?

Een persona is een cruciaal hulpmiddel om uw doelgroep te definiëren, te begrijpen en te bereiken.

Stel je voor dat je probeert ideeën voor blogposts te bedenken voor je nieuwe startup.

U weet dat hoe meer u uw publiek beperkt, hoe gemakkelijker uw brainstorming zal zijn. Als uw doelgroep ‘iedereen’ is, moet u met onderwerpen komen die iedereen aanspreken. Onmogelijk, toch?

Stel dat uw startup een op abonnementen gebaseerd pakket marketingtools is dat speciaal is ontworpen voor e-commerce. U weet dat uw doelgroep e-commercebedrijven is, dus u kunt nu een lijst met ideeën voor blogposts bedenken waarin e-commercebedrijven mogelijk geïnteresseerd zijn.

Maar dat is nog steeds een vrij breed doel.

Richt u zich op de eigenaar van een klein e-commercebedrijf of een marketingmanager van een groter bedrijf? Hun specifieke behoeften en uitdagingen zullen heel anders zijn. Een blogpost die nuttig is voor een eigenaar van een klein bedrijf, is misschien te algemeen of te simplistisch voor een marketingmanager.

Dat is een van de redenen waarom persona’s van kopers zo krachtig zijn: hoe kleiner uw doelgroep, hoe gerichter uw marketing kan zijn. Met een buyer persona kunt u uw marketing niet alleen richten op een algemene branche of demografie, maar op een specifieke persoon.

Welke gegevens moeten een persoon bevatten?

Een persona van een koper kan zaken omvatten als:

 • Demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, nationaliteit, etc. (indien relevant)
 • Industrie, functie en verantwoordelijkheden
 • Ervaringsniveau, technische expertise
 • Communicatiemethode of stijl van voorkeur
 • Voorkeursnetwerken voor sociale media, blogs en andere informatiebronnen
 • Voorkeursinhoudsindelingen (blogposts, podcasts, infographics, dia’s, etc.)
 • Welke vragen ze stellen, uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, veelvoorkomende bezwaren, de typische reis van de koper

… Maar heb niet het gevoel dat je alles moet opnemen. Het kan gemakkelijk zijn om vast te lopen in irrelevante details. Maak je geen zorgen over hoeveel kinderen of huisdieren je persona heeft, of ze nu thee of koffie drinkt (tenzij het te maken heeft met je bedrijf), of dat je haar Jane of Joan moet dubben. Maak u alleen zorgen over details die afkomstig zijn van echte gegevens en die van invloed zijn op uw bereik.

Concentreer u op relevante, bruikbare informatie die u in uw marketing kunt gebruiken, zoals de vertrouwde informatiebronnen van uw klanten, welke onderwerpen en formaten zij verkiezen en met welke uitdagingen zij worden geconfronteerd.

Gegevens verzamelen voor uw persona’s

Hoewel persona’s van kopers fictief zijn, moeten ze nog steeds gebaseerd zijn op echte gegevens.

Een personage uit de lucht dat uit het niets is ontstaan ​​of je fantasie is niet erg handig voor het targeten van een echt, specifiek publiek. Om uw koperspersona’s nuttig te laten zijn, moeten ze uw echte publiek nauwkeurig weerspiegelen.

Hoe verzamel je die gegevens? Jij kan:

 • Graaf in uw analyse. Of u nu Google Analytics of een andere service gebruikt, u heeft toegang tot algemene doelgroepdemografieën die u op de goede weg kunnen helpen om een ​​nauwkeurig persona op te bouwen.
 • Stuur een enquête. Of het nu gaat om uw e-maillijst, klanten of klanten, u kunt een enquête verzenden om de gegevens te verzamelen die u nodig heeft.
 • Interview uw klanten. (Dit proces is echt geweldig voor het maken van casestudy’s van klanten of succesverhalen die u ook op uw website kunt gebruiken.)

Uit de gegevens die u verzamelt, kunt u overeenkomsten vinden en die informatie gebruiken om samen te voegen tot een echte, op gegevens gebaseerde koperspersoon.

U kunt een sjabloon van Hubspot of Buffer gebruiken om aan de slag te gaan en deze aanpassen, uitbreiden of vereenvoudigen om aan uw behoeften te voldoen.

Zijn persona’s echt nodig?

Hubspot persona-sjabloonHubspot heeft een handige gids en sjabloon die u als uitgangspunt kunt gebruiken.

Er zijn geen one-size-fits-all antwoorden in marketing en je kunt succesvol zijn zonder persona’s te gebruiken. Dat gezegd hebbende, persona’s zijn een geweldige marketingtool met veel voordelen:

 • Persona’s helpen je om je inhoud te richten met een laserfocus. Je praat een-op-een in plaats van te schreeuwen in een menigte.
 • U weet niet alleen welke content uw klanten en lezers aanspreekt, maar ook waar u die gebruikers kunt vinden. Door uw persoonlijk onderzoek te doen, ontdekt u de beste websites en sociale-mediaplatforms en plaatsen waar uw ideale klanten zijn, zodat u precies weet waar u op de markt kunt brengen.
 • Persona’s kunnen ook worden gebruikt om uw doelgroep te segmenteren en voor elk segment gepersonaliseerde inhoud te creëren. Als u een paar verschillende soorten ideale klanten target, kunt u een gedetailleerde persona voor elke groep maken en vervolgens gemakkelijker inhoud maken die op elke specifieke groep of segment is gericht.

En persona’s zijn niet alleen voor bedrijven; ze zijn ook een geweldige manier om een ​​blogpubliek op te bouwen. Met het ideale personage in gedachten, maakt het het veel gemakkelijker om specifieke blogpostonderwerpen te bedenken waar je lezers dol op zullen zijn. Het geeft u ook ideeën over andere te produceren inhoud, strategieën voor het genereren van inkomsten die zullen werken en hoe u uw blog op de markt brengt en uw lezerspubliek opbouwt.

Wat is de keerzijde?

Veel mensen gebruiken geen persona’s en daar zijn geldige redenen voor.

Waarschijnlijk de belangrijkste reden is dat persona’s erg tijdrovend en kostbaar kunnen zijn om te produceren. Als je nauwkeurige, op gegevens gebaseerde persona’s wilt, moet je tijd besteden aan het doen van onderzoek. Of u nu een enquête samenstelt, analytische gegevens verzamelt en doorzoekt of de tijd neemt om klanten persoonlijk te interviewen, het is een investering.

Sommige marketeers wijzen er ook op dat het voor bedrijven moeilijk en zelfs schadelijk kan zijn om te proberen in de vroege stadia van hun bedrijfs- en contentmarketing persona’s van kopers samen te stellen.

Zoals Marcus Sheridan schrijft,

Totdat je al een tijdje zaken doet en de kans hebt gekregen om met verschillende klanten te werken, is het onmogelijk om te weten wie je ideale persona’s zijn.

En totdat je de kans hebt gehad om inhoud te produceren (een geweldige leraar te worden) en te kijken wat resultaten oplevert en wat niet (aangezien je de hele tijd naar je publiek luistert), is het onmogelijk om te weten wie je koperspersona’s zijn.

Oh, en nog een laatste punt: omdat uw bedrijf altijd in ontwikkeling is, zijn uw persona’s voor kopers dat ook.

Hij wijst er ook op dat betrokken, gecompliceerde processen om persona’s van kopers te creëren kunnen leiden tot “analyse-verlamming” en het uitstellen van daadwerkelijke marketing.

Dus hoe kunt u deze problemen vermijden en de voordelen van persona’s van kopers krijgen?

U kunt waarschijnlijk profiteren van een gedetailleerd koperspersonage als:

 • Je hebt een goed algemeen beeld van de specifieke doelgroep die je probeert te targeten.
 • Je blog of bedrijf bestaat al een tijdje en je hebt genoeg klanten of lezers om echte gegevens van te verzamelen.

Aan de andere kant, als …

 • Je begint net en hebt nog geen klantenbestand of publiek
 • U weet niet precies wie u specifiek target

… dan kan een meer basale persona nuttig voor je zijn, maar een gedetailleerde op data gebaseerde persona is waarschijnlijk niet in beeld.

Hoe persona’s te gebruiken bij het maken van inhoud

Nadat je je persona’s hebt gemaakt, kun je ze gebruiken als hulpmiddel bij:

 • Brainstormen over blogpostonderwerpen. Trek de volgende keer dat u denkt aan ideeën voor blogposts uw koperspersona’s ter inspiratie. Als je je klanten hebt geïnterviewd over hun uitdagingen en vragen, zou je voldoende materiaal voor blogposts moeten hebben.
 • Blogposts schrijven. Houd bij het schrijven van uw berichten rekening met uw persoonlijkheid. Beschouw het schrijven van een blogbericht als chatten met of het schrijven van een brief aan een specifieke persoon.
 • Webinhoud schrijven. Denk bij het schrijven van uw startpagina, over pagina, contactpagina, FAQ, enz. Na over wat uw persoon daar wil zien en hoe u hun vragen kunt beantwoorden en een relatie kunt opbouwen met uw webinhoud.
 • Brainstormen over aanvullende inhoud. Luistert uw doelgroep liever naar een podcast, ziet u een infographic of downloadt u een e-boek? Welke onderwerpen zouden ze het meest nuttig en relevant vinden? Je persona zal je helpen erachter te komen.
 • Je blogpubliek opbouwen. Met je persona heb je een bron op welke sociale medianetwerken je zou moeten zijn, welke blogs die ze volgen waarop je als gast kunt posten en welke informatiebronnen ze vertrouwen waar je ze kunt verkopen.

Bij al uw marketingstrategieën helpt het beginnen met uw persona’s in gedachten u om uw ideale doelgroep te targeten en betere resultaten te behalen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map