Contextueel adverteren voor bloggers – ethische praktijken en relevantie

Als blogger heb ik soms gezocht naar meer manieren om geld te verdienen met mijn blogs dan alleen met gesponsorde berichten en zijbalkadvertenties. Ik weet zeker dat je hetzelfde hebt gedaan om te proberen je bloginkomen te verhogen. Contextueel adverteren – in sommige gevallen ook wel in-text adverteren of inhoudslinks genoemd – bleek de gemakkelijkste manier om een ​​klein passief inkomen te genereren uit het verkeer van mijn blog, omdat er alleen een link (of een scriptcode) voor nodig was in mijn bestaande berichten en laat de links me geld opleveren.


Zoals ik ontdekte, is contextueel adverteren ook goed voor de lezer als het goed wordt gedaan. In feite, zoals Advertise.com het zegt:

Contentlinks bieden relevante advertenties aan bezoekers die al bezig zijn met de inhoud van uw site en geïnteresseerd zijn in de niche die de adverteerder target.

Er zijn 4 soorten contextuele advertenties waaruit u kunt kiezen:

 • Tekstuele advertenties – bijgehouden tekstuele links naar andere webbronnen, zonder modale pop-ups
 • Pop-up advertenties – tekstuele links die modale pop-ups weergeven wanneer de muis beweegt
 • Banner reclame – statische, geanimeerde of videoadvertenties die zijn opgenomen in uw berichten
 • Gelieerde links – tekstuele of bannergebaseerde links met partnercodes (die van u of de adverteerder) die u een commissie opleveren wanneer iemand een aankoop doet met behulp van de code.

U kunt zelfs alle vier de soorten contextuele advertenties gebruiken, als u dat wilt. Inhoudslinks hebben ook een andere kant, en het gaat om een ​​paar ruwe zaken in advertenties die u zorgvuldig moet behandelen. Deze gids is hier om u te helpen belangrijke beslissingen te nemen over het weergeven van contextuele linkadvertenties op uw blog met betrekking tot UX, ethiek en relevantie.

Opdringerig of privacyvriendelijk?

Kritieke zaken in contextueel adverteren voor bloggers Dynamische, scriptgebaseerde contextuele advertenties zoals die van Kontera, InfoLinks en Chitika kunnen inbreuk maken op de privacy van de gebruiker, omdat ze niet alleen klikken van gebruikers volgen, maar ook gedrag en browse-activiteiten op uw blog en andere websites. Integendeel, statische links zijn privacyvriendelijker en volgen gebruikers niet. Zelfs als ze dat doen, is de tracking beperkt tot klikken en hun bestemming. Er zijn twee gezonde richtlijnen die u moet volgen:

 • Zorg ervoor dat gebruikers u hun “ga door” geven voor dynamische advertenties, aangezien ze uw advertenties eerder zullen accepteren en het gevoel hebben dat u een betrouwbare blogger bent die niet opzettelijk hun gegevens in gevaar brengt. U kunt dit doen met peilingen op locatie, uw mailinglijst of met modale dialogen die uw bezoekers vragen of ze advertenties willen inschakelen (of apparaten voor het blokkeren van advertenties willen uitschakelen) in hun browsers. (Meer hierover later in de gids).
 • Als je statische links gebruikt, plaats ze dan waar ze zinvoller zijn met je bloginhoud en diversifieer ze van je reguliere links met aangepaste CSS.

Zorg in ieder geval voor een privacybeleid waarin u gebruikers laat weten welk type advertenties u op uw blog toestaat en hen informeert over eventuele privacyrisico’s in verband met het laden, bekijken en klikken van advertenties. Ik vroeg een collega-blogger – Christopher Jan Benitez – wat hij denkt over de problemen die verband houden met contextuele advertenties, en dit is het antwoord dat hij me gaf:

Bij dynamische advertenties is het probleem relevant. Nogmaals, het behandelt ook hoe dit soort advertenties kunnen helpen om uw inhoud op de lange termijn nuttiger te maken.

Er is ook uw doelgroep waar u zich zorgen over moet maken – ziet u ze als waardevolle lezers van uw inhoud of wilt u ze gewoon lokken om op uw links te klikken?

Gebruik naar mijn mening, tenzij u duizenden en miljoenen views op uw blog krijgt, statische advertenties in plaats van dynamische advertenties. Het is gewoon te storend omdat de links gewoon willekeurig verschijnen en niet echt zoveel waarde bieden in tegenstelling tot statische advertenties, waar u de variabelen kunt bepalen waar en hoe uw link op het bericht wordt weergegeven.

Het openbaarmakingsprobleem

Dit is meestal helemaal geen probleem met dynamische contextuele advertenties. Zoals u kunt zien in deze schermafbeelding van EarnWithAWebsite.com, diversifieert het dynamische advertentiesysteem voor InfoLinks advertenties automatisch van reguliere links:

Voorbeeld van EartnWithAWebsite.com: InfoLinks Links VS. Regelmatige linksVoorbeeld van EartnWithAWebsite.com: InfoLinks Links VS. Regelmatige links

Op deze blog zijn blauwe links reguliere links, terwijl oranje links met een gestippelde onderrand contextuele advertenties zijn. Het geval voor statische links is een beetje anders.

Bijvoorbeeld:

Voorbeeld: statische advertenties worden NIET beïnvloed door AdBlock Plus-softwareVoorbeeld: statische advertenties worden NIET beïnvloed door AdBlock Plus-software

Dit zijn allemaal statische banners op mijn n0tSEO.com-blog en je merkt meteen twee dingen:

 • De banners bevatten geen zelfonthulling. Ze worden in dit geval redactioneel geplaatst, dus geen disclaimer nodig. Als ik er echter een wilde hebben, zou ik het zelf moeten schrijven.
 • Hoewel ik AdBlock had geactiveerd toen ik de schermafbeelding maakte, herkende de software deze banners helemaal niet als advertenties, omdat ze niet op scripts zijn gebaseerd.

Dynamische contextuele advertenties worden in feite al weergegeven met hun eigen stijl en openbaarmaking door derden, maar voor statische advertenties moet u deze twee openbaarmakingslagen handmatig toevoegen:

 • CSS-styling om deze links en banners te diversifiëren van andere links en afbeeldingen op uw blog
 • On-site en in-post disclaimers om gebruikers te waarschuwen voor de aanwezigheid van advertenties en wat ze kunnen verwachten

“Bloggers moeten gesponsorde inhoud markeren om ethische normen en [lezers] vertrouwen te behouden”, zegt Ivan Dodig, redacteur van The Art of Tourism. “Met ongemarkeerde gesponsorde inhoud duw je [je] publiek weg.” Het openbaarmakingsformaat dat je gebruikt, doet er niet toe, en het kan ‘de vorm hebben van [een] banner of gewoon [een] tekstnotitie’, zoals Dodig zegt, zolang je je lezers maar laat weten wat de aard van die koppelingen. Internationale wetten schrijven ook voor dat alle advertentierelaties openbaar worden gemaakt.

Het probleem met adblockers

Volgens een advertentieblokkeringsrapport van 2015 van Business Insider is het aantal gebruikers van wereldwijde advertentieblokkering sinds 2014 gestegen van 121 naar 181 miljoen, een trend die de reclame- en uitgeverijsector zorgen baart.

“Vanaf juni 2015”, aldus het rapport met de grafiek met statistieken, “waren er 198 miljoen maandelijkse actieve gebruikers voor de belangrijkste browserextensies die advertenties blokkeren”. Voor de lezer kunnen deze statistieken echter een heel ander fenomeen betekenen.

Zoals een commentator op de hierboven gelinkte Business Insider-pagina schreef:

Adblock is ontstaan ​​omdat websites de kijkervaring volledig hebben misbruikt. Elke website die ik bezoek, mijn adblock-teller toont altijd een getal groter dan 10. Het is krankzinnig hoeveel in-your-face pop-upadvertenties en automatisch afgespeelde video’s zijn. (…) Ik gebruik advertentieblok op forbes omdat hun website berucht is om pop-up advertenties. Het is zo erg dat de pagina niet eens wordt geladen. Dus als ik nu bezoek, laten ze me hun artikelen niet lezen, tenzij ik adblock uitschakel. Nou raad eens, ik lees geen forbes meer. Jammer. Je bent een lezer kwijtgeraakt omdat je de gebruikerservaring zo verpest hebt.

Daarom zou ik u willen uitnodigen om na te denken over de soorten advertenties die u op uw blog aanbiedt en over de redenen waarom gebruikers ervoor kiezen deze te blokkeren.

De eenvoudigste manier is om een ​​poll op uw blog te maken of een enquête onder uw bezoekers en abonnees te verspreiden, met de vraag of ze bang zijn voor advertenties of dat ze kwaadaardige advertenties zijn tegengekomen die uw blog onveilig maakten voor browsen.

Als u scriptgebaseerde, dynamische advertenties gebruikt (bijv. InfoLinks), kunt u een op cookies gebaseerde disclaimer implementeren die advertentieblokkers detecteert en een bericht oproept met de vraag of lezers zo vriendelijk zouden zijn om advertenties in ruil voor gratis op uw blog toe te staan inhoud.

Voor op WordPress gebaseerde blogs is er een gratis plug-in genaamd adBlock Alerter die dat voor u doet.

Een andere manier om het probleem te omzeilen – en de angst van uw lezers voor schadelijke code in advertenties te verminderen – is door statische links met tellers te gebruiken. Deze methode werd in het verleden vaak gebruikt (en wordt nog steeds gebruikt) met gelieerde links om klikken en hun verwijzers bij te houden, dus het is nog steeds een goed alternatief voor dynamische advertenties.

Statische advertenties werken immers als affiliate-links – het zijn eenvoudige links, zonder scripts, dus ze zullen geen actie activeren van software voor het blokkeren van advertenties.

IZEA gebruikt deze methode met links naar adverteerders in gesponsorde berichten, maar u kunt uw directe adverteerders ook adviseren om klikken en conversies bij te houden met Google Analytics en een service zoals Bit.ly, of gebruik eigen systemen zoals Linktrack (gratis en betaald). Mogelijk wilt u deze informatie aan uw mediakit toevoegen.

Contextuele advertenties in uw berichten … en gastberichten?

Ja, u wilt ze zowel in uw eigen berichten als in gastberichten op uw blog plaatsen, maar u wilt de twee afzonderlijke gevallen voor dynamische advertenties en statische advertenties analyseren.

Laten we eerst de argumenten voor statische advertenties bekijken en bijvoorbeeld stellen dat u gastbloggers toestaat om een ​​of meer gelieerde of productlinks in hun berichten op te nemen.

Wanneer u een verzoek ontvangt van een adverteerder die een contextuele link wil toevoegen aan de zoekwoorden van uw gastschrijver, en die link naar een website gaat die een directe concurrent is van het merk van de schrijver, kan de schrijver zich verraden voelen en de relatie met u beëindigen, of vraag zelfs of je de gastpost wilt retourneren zodat ze deze elders kan publiceren, aangezien je op het punt stond haar merkboodschap te verpesten met die linkadvertentie. Je wilt niet dat dat gebeurt!

Blogger-relaties zijn te waardevol om ze te hinderen voor een kleine advertentie.

De veiligste manier om statische contextuele advertenties in gastberichten te plaatsen, is door contact op te nemen met de schrijver en hen te laten weten dat er een mogelijkheid is om een ​​betaalde link in hun bericht naar een bepaald merk op te nemen. Vraag de schrijver vervolgens of er een belangenconflict kan ontstaan ​​als gevolg van de plaatsing van de advertentie en wat zij van de kwestie vinden. Of je nu een ‘ja’ of een ‘nee’ als antwoord krijgt, je hebt het vertrouwen van de schrijver bevestigd en misschien willen ze in de toekomst opnieuw bijdragen aan je blog.

Dynamische advertenties plaatsen automatisch links in uw berichten, dus tenzij u een categorie ‘Gastberichten’ maakt en deze uitsluit van de software-instellingen, of als u de linkadvertentie helemaal afwijst, kunt u niets aan de plaatsing doen. In dat geval weten gastbloggers echter al dat ze bijdragen aan een blog met dynamische advertenties. Als ze dat om een ​​of andere reden niet doen, neem dan contact op met deze bloggers en laat ze dit weten.

Als algemene vuistregel wilt u ervoor zorgen dat er geen belangenverstrengeling ontstaat met de gekoppelde bronnen en merkboodschappen die uw gastschrijver in de hoofdtekst van de post heeft geplaatst.

Beyond Ethics – Is dit relevant?

Een van de grootste problemen van adverteren is dat advertenties logisch moeten zijn binnen de context van de pagina waarop ze worden geplaatst. Als het gaat om blogposts, is relevantie de sleutel – elke link die u of de advertentiescript-insert (s) in de inhoud moet werken ten behoeve van zowel de lezer als de adverteerder. Vraag jezelf af: voegt deze link waarde toe?

Dit is essentieel: als de link geen waarde toevoegt aan uw inhoud, plaats deze dan niet.

In het ideale geval zou uw adverteerder beter moeten weten, maar soms zal dat niet gebeuren omdat een adverteerder mogelijk te veel focust op het plaatsen van zoekwoorden in plaats van op contextuele relevantie, dus u zult moeten ingrijpen en proberen dingen te veranderen ten gunste van uw lezerspubliek. In het bericht van Advertise.com dat ik eerder noemde, staat dat inhoud linkt

(…) Zijn altijd relevant voor de inhoud van de pagina’s waarop ze verschijnen en bieden de gebruiker een link naar een product of pagina met betrekking tot de inhoud waarin ze al interesse hebben getoond.

Feit is dat ze altijd relevant moeten zijn – vandaar het bijvoeglijk naamwoord ‘contextueel’ – maar:

 • wanneer de adverteerder zoekwoorden voor de context plaatst,
 • wanneer de blogger het een pas geeft om geld te verdienen,
 • wanneer het advertentiescript slecht is geconfigureerd,

… dan riskeren zowel u als de adverteerder lezers te vervreemden, waardoor hun vertrouwen in de blogger en de gelinkte bron afneemt.

Is bingo bijvoorbeeld een goed advertentiethema voor een ouderschapsblog?

In 2014 vond ik een manier om dat soort link op een van mijn blogs voor ouders te laten passen toen ik sprak over games die moeders en vaders kunnen spelen om stress te verminderen. Omdat ik persoonlijk de website van de adverteerder heb gecontroleerd en ik vond het veilig voor iemand die op een gematigde, veilige manier wil spelen (wat de enige is die bij mijn persoonlijke ethiek past), hadden de adverteerder en ik een deal. Die post werkte echter omdat het voor ouders over ouders ging, niet over baby. Als mijn blog alleen over babyverzorging ging, wees gerust, er zou geen manier zijn geweest om het te laten werken in termen van relevantie!

Een woord van waarschuwing met het uitrekken van onderwerpen tot welkomstadvertenties

Ik heb dit gedaan toen ik vóór 2010 minder ervaring had als gesponsorde blogger, maar ik heb op mijn kosten geleerd dat adverteerders me kunnen overtuigen om het algehele onderwerpevenwicht van mijn blog te verstoren, zodat ze een contextuele link kunnen plaatsen of me een gesponsorde post over een bepaald onderwerp was helemaal niet goed, noch verstandig. Mijn lezers begonnen zich losgekoppeld te voelen van de inhoud die ik aanleverde en uiteindelijk betaalde ik de gevolgen. (En het was gewoon een persoonlijke blog! Denk twee keer na als het gaat om je nicheblog waar je geld mee verdient.)

Contextuele links moeten ook zinvol zijn in termen van bedrijven waarnaar moet worden gelinkt en wat te doen om te voorkomen dat lezers worden weggestuurd. Ananya Debroy van TechSling zet de gevaren om dit niet te doen op een eenvoudige lijst:

1. Het plaatsen van dergelijke advertenties in het midden van de tekst kan gebruikers irriteren die door inhoud browsen 2. Het plaatsen van advertenties van concurrenten samen met eigen advertenties [zijn verwarrend] 3. Leid mensen af ​​van het focussen op belangrijke inhoud

De belangrijkste punten hier zijn gebruikersirritatie, advertenties van concurrenten en afleiding van de lezer. Besteed aandacht aan deze drie gevaren.

Hoe om te gaan met sceptische lezers

Sommige lezers zullen inline openbaarmaking voor statische contextuele links (bijv. Gelieerde links) op de verkeerde manier gebruiken, waarbij ze deze links helemaal vermijden. Een voorbeeld is blogger Oranckay, die schreef waarom hij affiliate-parameters verwijdert van affiliate-links die hij tegenkomt:

Nou, ik geef het bedrijf dat het product verkoopt of de site meer geld. (Aangezien zij de affiliate niet hoeven te betalen) waardeer ik ook niet het werk dat de affiliate heeft gedaan met het aanbevelen van de site of het product aan mij.

En hoe zit het met WPMU DEV’s James Farmer over waarom hij affiliate links niet leuk vindt?

Waarom haat ik ze? Ten eerste omdat ze het web corrumperen en vernietigen. Ernstig.

Christopher J. Benitez heeft in deze zin slim advies gegeven, werkend naar het vertrouwen van uw lezers wanneer ze overdreven sceptisch worden over uw links:

U wilt dat mensen op uw affiliate-link klikken en ze omzetten in kopers, zodat u uw commissie kunt verdienen. Dit zal echter moeilijk zijn als u uw lezers moet informeren dat uw links affiliate links zijn. Door te zeggen dat de links afkomstig zijn van gelieerde sites, verstoort het de stroom van uw inhoud en kan het bezoekers ontmoedigen om op een van uw links te klikken. Er zijn twee manieren waarop u met statische advertenties kunt omgaan om uw inhoud beter te laten stromen en de gebruikerservaring niet te verstoren.

 1. Maak een bericht op uw voettekst of op de pagina met algemene voorwaarden dat uw berichten mogelijk gelieerde links bevatten, zodat u dit niet constant in uw inhoud hoeft te vermelden. Een voorbeeld hiervan is Blogging in Paradise van Ryan Biddulph.
 2. Wees betrouwbaar. Als mensen u vertrouwen en geloven, zullen ze van u kopen, zelfs als u vermeldt dat er affiliate links op uw site staan. Dit zal waarschijnlijk veel werk vergen – netwerken, relaties opbouwen met andere bloggers, om er maar een paar te noemen – maar het is de beste manier om het meeste uit uw statische advertenties te halen.

Misschien wil je ook Carol Tice’s How One Blogger Stopped Sucking at Affiliate Sales lezen en Amy Lynn Andrews ‘Are You Disclosly Properly? post.

Afhaalrestaurants

Er zijn verschillende afhaalrestaurants uit deze gids:

 • Contextuele linkadvertenties bieden goede mogelijkheden om een ​​passief inkomen uit uw blog te genereren.
 • Ze kunnen waarde toevoegen aan uw inhoud als u de relevantie in het oog houdt, ethisch speelt en eventuele relevantieproblemen aan uw adverteerders communiceert.
 • Wees voorzichtig wanneer u lid wordt van dynamische advertentieplatforms zoals InfoLinks of Kontera, omdat het advertentiesysteem dat ze gebruiken gebruikers op uw blog en daarbuiten volgt, en privacy- en beveiligingsproblemen toevoegt die uw bezoekers mogelijk niet willen verdragen.
 • Gebruik dynamische advertenties wanneer uw blogpubliek is gegroeid tot duizenden. Gebruik statische contextuele advertenties (links en / of banners) als u minder dan 1.000 bezoekers per dag heeft.
 • Als uw publiek sterk privacy- en beveiligingsbewust is en de kans groot is dat ze advertentieblokkeringssystemen zullen gebruiken, kies dan voor statische contextuele advertenties.
 • Neem contact op met gastbloggers die hebben bijgedragen aan uw blog voordat u akkoord gaat met het verzoek van een adverteerder om een ​​contextuele linkadvertentie in hun bericht te plaatsen (voor statische advertenties) of laat schrijvers weten dat u software uitvoert die automatisch contextuele linkadvertenties in al uw berichten plaatst ( voor dynamische advertenties).
 • Het openbaar maken van advertentierelaties en het hebben van een privacybeleid is een must om het vertrouwen van uw lezers te winnen en zich te houden aan internationale wetten.
 • Let erop dat uw advertenties uw lezers niet afleiden, bezoekers die voor het eerst komen irriteren en concurrenten op dezelfde pagina plaatsen.
 • Last but not least, compromis niet het actuele evenwicht en de relevantie van uw blog omwille van een adverteerder.

Een goede methode om problemen te voorkomen, is door uw bezoekers minstens één keer per jaar te peilen om meer te weten te komen over hun gevoelens voor contextuele advertenties in uw berichten en andere advertenties die u op uw website kunt weergeven.

Als er meer klachten en nee-zeggers zijn dan de positieve punten, is het misschien beter om uw advertentiebeleid te heroverwegen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map