Stop met het wegjagen van lezers (maak uw schrijven eenvoudig)

“Houd het simpel, dom”

Dat is wat mijn leraar me vertelde te doen als het om schrijven gaat.


Tot op de dag van vandaag doe ik nog steeds mijn best om mijn schrijven eenvoudig te houden, maar ach, dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan.

Het punt is dat lezers altijd de voorkeur geven aan eenvoudig schrijven, omdat het gemakkelijker te begrijpen is. Als u wilt voorkomen dat uw lezers wegschrikken, moet u weten wat het betekent om ‘eenvoudig te schrijven’ en te leren hoe u dit moet doen.

Begrijpen wat eenvoudig betekent

Eenvoudig schrijven is gemakkelijker te begrijpen

Als je schrijven complex en verwarrend is, kan je publiek niet begrijpen wat je boodschap is. Als dat gebeurt, verlies je hun aandacht.

U moet beknopt en duidelijk zijn in wat u schrijft, zodat u uw punt duidelijk kunt maken. Leid hun aandacht niet af met onnodige jargons of overdreven complexe zinnen.

Eenvoudig schrijven kan complexe onderwerpen overbrengen

Albert Einstein zei ooit:

Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.

Natuurlijk was Einstein een genie die een aantal behoorlijk gecompliceerde onderwerpen begreep, maar hij wist ook hoe hij ze in eenvoudiger termen moest uitleggen.

Als de onderwerpen die u schrijft vaak gespecialiseerd of complex zijn, kan het een krachtig hulpmiddel zijn om het op een duidelijke en beknopte manier in te korten en uit te leggen.

Eenvoudig schrijven betekent slim schrijven

Het simpel houden van uw schrijven betekent niet “leunen” voor lezers. Je inhoud kan nog steeds slim zijn, zelfs met eenvoudige woorden.

Het laatste dat u zou willen doen, is met uw lezers praten. Dat is gewoon grof of zelfs aanstootgevend.

Eenvoudig schrijven kan soms relatief zijn

Verschillende mensen hebben verschillende ideeën over wat “eenvoudig” betekent. Wat voor een raketwetenschapper eenvoudig is, is voor een arts misschien niet zo eenvoudig, of omgekeerd.

Artikelen bij Web Hosting Secret Revealed kunnen bijvoorbeeld technisch zijn als het gaat om webtools. Hieronder is een fragment uit een artikel dat spreekt over het coderingsplatform CodeLobster en als je geen programmeur of softwareontwikkelaar bent, gaat een deel van het jargon misschien over je hoofd.

Zinnen zoals hieronder gemarkeerd zijn misschien behoorlijk technisch, maar merk op dat het nog steeds wordt geschreven op een manier die eenvoudig te lezen en te begrijpen is.

U zou nu een algemeen idee moeten hebben van wat het betekent om uw schrijven te vereenvoudigen. Laten we het dus hebben over hoe u uw schrijven daadwerkelijk eenvoudiger kunt maken met deze paar handige tips.

Hoe u uw schrijven kunt vereenvoudigen

1. Schrijf alsof je met je lezers praat

Een artikel moet als een gesprek zijn en gesprekken zijn tweerichtingsverkeer. Als mensen je manier van praten leuk vinden, zullen ze eerder met je praten.

De beste schrijvers zijn degenen die je het gevoel kunnen geven dat ze in de kamer zijn en met je praten.

Hoe doen ze dat? Ze gebruiken losse woorden, ze gooien wat persoonlijke anekdotes in, ze gebruiken bekende uitdrukkingen. Kortom, ze laten hun schrijven menselijk klinken. Wees dus niet bang om uw artikelen informeel te houden om verbinding te maken met uw lezers.

2. Gebruik illustraties in uw voordeel

Mensen zijn visuele wezens. Soms moeten we dingen zien om het te begrijpen.Daarom kunnen illustraties of grafische afbeeldingen een geweldige manier zijn om uw punt voor een lezer te vereenvoudigen.

Een blik op de onderstaande grafiek van dit artikel over de verschillende websitebouwers en u kunt meteen begrijpen wat het u probeert te vertellen.

website builder v wp faceoffAfbeeldingen en afbeeldingen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om uw boodschap over te brengen, gebruik het verstandig. Bovendien kijken mensen graag naar foto’s.

3, Trim het vet van je schrijven

Een grote fout die schrijvers vaak maken, is in superlatieven schrijven of op een overdreven manier.

Lees de volgende beschrijving:

“Tijdbeperkingen en verkorte aandachtsspanne hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde lezer exponentieel sneller is in het consumeren van inhoud, dus het is absoluut noodzakelijk dat complexe en lange zinnen worden vermeden omdat ze de tijd van de lezer belemmeren.”

Dat is gewoon een ingewikkelde manier om te zeggen: “mensen hebben minder tijd om te lezen, dus schrijf niet in lange en complexe zinnen”.

Je probeert geen Shakespeare-toneelstuk of een Tolkien-boek te schrijven, dus verminder de onnodige woorden en maak je zinnen overzichtelijker.

Als je het niet gebruikt in een gesprek, haal het er dan uit.

4. Laat iemand uw schrijven lezen

Een goede lakmoesproef om je schrijven te controleren: vraag iemand anders om het te lezen.

Een nieuw paar ogen is geweldig als je feedback nodig hebt over je schrijven. Vraag hen (mooi) om uw schrijven door te lezen en ze te bewerken. Vertel hen dat ze meedogenloos zijn in hun bewerking, zodat u weet waar u een fout maakt.

Als ze je onderwerp kunnen begrijpen, zelfs als ze er niet bekend mee zijn, dan doe je het perfect.

5. Houd je alinea’s en zinnen kort

Doe me een plezier. Bekijk dit artikel en kijk of er lange alinea’s in staan.

Ik bespaar je de tijd, die is er niet.

De meeste van mijn alinea’s gaan niet over drie regels en ik zou niet aanraden om over zes regels per alinea te gaan. De reden is dat kortere alinea’s lezers kunnen helpen uw schrijven gemakkelijker te verwerken.

Hetzelfde geldt voor zinnen. Houd je zinnen kort met maximaal 25 woorden per zin. (Hoewel er momenten zijn waarop lengtevariabiliteit een goede zaak kan zijn.)

Wanneer uw alinea’s en zinnen kort, eenvoudig en beknopt zijn, geeft dit het brein van de lezer de tijd om op te nemen en te begrijpen wat u schrijft. Het lijkt in wezen op het geven van een mentale ademhaling aan de hersenen voordat ze op de volgende gedachtegang springen.

Laten we het simpel houden

Tegenwoordig worden we constant gebombardeerd met tekst van overal. Doe uw bloglezers een plezier, houd uw schrijven eenvoudig en gemakkelijk te lezen, zodat u ze niet wegjaagt.

Onthoud dat als u eenvoudiger kunt schrijven, u ook beter zult schrijven.

Dus wat denk jij? Geef je de voorkeur aan lang en complex schrijven of vind je het leuk als alles eenvoudig en gemakkelijk is ingedeeld?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map