Вим: Лакши живот кодерима док помажу деци у Уганди

Ако сте у било којој врсти веб развоја или програмирања, вероватно сте чули за Вим (вим.орг), који значи „Ви Имповед“.


Вим је софтвер за уређивање текста отвореног кода.

Уређивач текста је врло подесив и садржи већину УНИКС система као и Аппле ОС Кс. На овој страници можете преузети различиту верзију Вима.

Најбољи начин да се софтвер опише је окружење које је налик Нотепад-у, али не и програм за обраду текста у било којем тренутку.

Замишљено је да кориснику омогући одређену флексибилност уз истовремено уклањање све буке и омогућава кориснику да се фокусира на код. Уз неке програме за обраду текста додају се линије које могу створити грешке у кодирању – што није случај с Вимом.

Измишљање добротворног софтвера као категорије

Брам Мооленаар

2. новембра 1991. године, Вим је бесплатно пуштен Брам Мооленаар и послат је на дискети. Будући да Мооленаар донира зараду од оглашавања угандским добротворним организацијама, софтвер се такође може назвати добротворним или цареваре програмима.

Мооленаар је холандски програмер. Сироче у Уганди су му блиске и драге због чега је почео да донира зараду од реклама. На њега се гледа као на једног од пионира добротворног софтвера, јер је један од првих програмера који је охрабрио људе да донирају његову омиљену добротворну организацију ако користе његову бесплатну услугу.

У интервјуу за Бинпресс, Мооленаар је објаснио да се Вим издваја од осталих уредника зато што корисник мора уложити време у учење Вим команди и проналажење трикова како би постао бољи и ефикаснији кроз едитор.

Док су други уређивачи текста заузети издањем нових верзија и промени функционалности софтвера, Вим има стандард тако да ће радити на свим рачунарима, а не само на најновијим.

Корисници платформе за уређивање изгледа да се слажу да је она једна од најбољих. Вим је освојио бројне награде, укључујући омиљени уредник текста и био финалиста за награду ЛинукВорлд Едиторс ‘Цхоице.

Враћајући се свету

Начин на који добротворни софтвер делује јесте да се од сваке особе која користи софтвер тражи да донира у добротворне сврхе по избору креатора. Док не морате донирати, програмер у основи каже: „Хеј! Ако вам се свидео мој софтвер, донирајте мало мојој омиљеној добротворној услузи. “

Мооленаар је првобитно годину дана радио са дечијим центром у Уганди, што му је и омогућило сањивање о оснивању Међународног фонда за бригу о деци Холланд (ИЦЦФ).

Корисници који донирају ИЦЦФ, а ИЦЦФ већину новца који прикупе шаље у Дјечији центар Кибаале на југу Уганде. ИЦЦФ је у могућности да донира 99,5% прикупљеног новца, јер имају изузетно мале режијске трошкове. Већину посла завршавају волонтери. Угандски народ погодио је епидемију АИДС-а. Процењује се да је између 10-30% људи заражено вирусом. А због високе стопе смртности, у региону има пуно сирочади.

АИДС Епедимиц

Људи у околини очајнички требају помоћ и Мооленаар је то препознао и одлучио да се појача и направи разлику укључивањем у дечији центар. Канадски мисионари покренули су дечији центар у Кибаалеу (КЦЦ). Они помажу око 700 деце годишње, па је то био добар повод да заостану за ИЦЦФ.

Већина ове деце са проширеном породицом, као што су тетка, стриц или бака. Међутим, људи који су их одвели већ живе у екстремном сиромаштву. КЦЦ попуњава јаз како би се видјело да су основне потребе деце задовољене.

Остали начини КЦЦ помаже

КЦЦ такође ради на пружању медицинске помоћи вакцинисањем деце од заразних болести. Они се такође фокусирају на то да деца добију образовање које може помоћи у борби против сиромаштва, па чак и даљег ширења АИДС-а.

Чиста вода за пиће није доступна људима у јужној Уганди. Има река и неколико загађених рупа воде, али сва та вода је високо загађена. Не могу чак ни да ископају бунар, јер подземна вода у том подручју има велике количине гвожђа. КЦЦ гради резервоаре за воду у школама. То не могу да обезбеде за сваку породицу – то је тренутно превише скупо.

Мооленаар има филантропски поглед на живот. Наводи да вам можда иде добро, да можете ићи на вечеру, па чак и попити чашу вина. Али, шта је са остатком света? Шта ако бисмо сви могли помоћи на неки мали начин? У интервјуу за Бинпресс, Мооленаар је додао: “На крају је видети како деца одрастају, завршавају студије и проналазе посао.”

Сваке године десеци деце дипломирају из центра. ИЦЦФ добива сталан ток донација и у стању је да настави улагати у будућност Уганде, дјеца.

Програмери могу да се осећају позитивно када користе софтвер који им олакшава живот и донирају за случај који олакшава живот деце. Вим је најбољи у том погледу у оба света.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map