6 савета за осигурање вашег домена од лопова домена

Лопови домена? Да, подкатегорија оних купаца и препродавача домена које називамо доменима.


Купња одбаченог или истеклог имена домена (познатог и као: дроп цатцхинг) сама по себи није незаконита активност: купујете домене за које нико више не тврди и ако их желите легитимно користити (у личне или комерцијалне сврхе), тада сте су добар домен, а не лопов.

Наравно, бити добар доменер значи да бисте требали бити сигурни да имена домена које купујете нису брендирана – тј. Да не представљају регистроване заштитне знакове – у противном можете бити одговорни за циберкуаттинг. Затим, постоје домени који купују у препродају, а ово је још једна легитимна активност.

Нажалост, нису сви домени добри трговци. Неки су, да то кажем јасно, прилично опседнути; након што примете одређени домен – за који сматрају да му се допада име, ПагеРанк, повезује популарност, Алека или мозРанк – искористиће сваку познату меру да га стекну, чак до мере у којој ће покушати да преваре добронамјерно лице регистрара или покушати да наруши њихову приватност.

Очигледно је да наведено НИЈЕ легитимна активност. Регистровати ненајављени домен је једна ствар, али присиљавање регистрара да се одрекне свог имена домена је неприхватљиво. И непристојно. Доживео сам такву врсту злостављања и ако сте и ви то учинили, добро знате колико то може бити опасно за ваше пословање.

Следећи водич написан је с обзиром на вашу ситуацију, док је свих 6 савета лично тестирано као контра-стратегија за заштиту мојих властитих имена домена.

1. Никада, никада не дозволите да ваш домен истиче

Циклус истеченог имена домена све док није поново доступан за регистрацију у јавностиЦиклус истеченог имена домена све док није поново доступан за регистрацију у јавности (извор)

Обновите своје домене најмање два месеца пре истека рока важења и најмање две године. Не дозволите да он истекне, јер домени могу да користе опцију за преузимање домена – Наруџба домена – која ће им пружити могућност да ‘унапред наруче’ ваш домен док не истекне и постану доступни за регистрацију..

Статус имена доменаСтатус имена домена

Обратите пажњу на статус РЕГИСТРАР-ХОЛД вашег домена: ако је постављен на РЕДЕМПТИОНПЕРИОД или ПЕНДИНГДЕЛЕТЕ, пожурите и обновите га. Поред ових двају има још кодова статуса, а листа овде садржи стандардизовани код статуса домене који вам даје објашњења статуса вашег домена.

Да ли је наруџба домена легална опција куповине?

Генерално, наручивање се сматра легитимним, иако ризичним за купца. Заправо, наруџба није ништа друго него нада да ћемо једног дана моћи да добијемо име домене, али тренутни регистрант могао би да обнови домен било када пре него што падне, надокнађујући куповину залогара. Наруџбе домена су скупе у поређењу са стандардним ценама домена, тако да то није прва опција коју треба размотрити приликом набавке имена домена. Ево неких од популарних веб локација за наручивање домена:

 • НамеЈет
 • Аукције ГоДадди
 • СнапНамес

2. Омогућите закључавање домена

име домена је закључаноЕво како можете проверити статус закључавања домена у НамеЦхеап-у

Оног тренутка када региструјете ново име домена, ваш регистратор ће аутоматски применити закључавање домена. Закључавање домена је безбедносна опција која негира неовлашћене преносе вашег имена домена другим регистраторима, али можда ћете желети да га привремено онемогућите како бисте омогућили пренос или омогућили друге опције. У сваком случају, обратите пажњу на кључну улогу коју игра ова опција и не заборавите да је поново омогућите након што завршите, јер је ово сигуран систем који ће забранити лукавим доменима да краду ваш домен.

3. Омогућите ВХОИС заштиту

Регистратори као што су Ховер.цом и НамеЦхеап.цом нуде ову опцију бесплатно за прву годину регистрације. ВХОИС заштита омогућава потпуно сакривање свих информација везаних за домен, укључујући ваше опћенитости, е-пошту, контакт телефона и кућну адресу.

Незаштићен ВхоисЕво примера незаштићеног .цом домена ВХОИС, који укључује детаље регистранта

Сви заштићени ВХОИС упити враћају опште податке о матичару и ништа друго. Да бисте проверили своје ВХОИС податке, можете да користите сервисе попут ВХСР Веб Хост Спи-а или вхо.ис, или ако користите ОС базиран на УНИКС-у, једноставно утипкајте свој терминал:

вхоис домаиннаме.цом

Регистрација домена и ВХОИС заштита

Испод је списак регистрара домена који нуде ВХОИС заштиту приватности и цене:

Регистрација доменаВХОИС Приватност
123 Рег£ 0,99 / год
Домаин.цом
Ганди
ГоДадди7,99 УСД годишње
Лебдетибесплатно
Име Јефтинобесплатно
Мрежна решења9,99 УСД годишње

4. Ваш домен НИЈЕ за продају

Јасно то појасните натписом почетне странице или изјавом о одрицању одговорности у којој кажете да ће свака понуда за куповину вашег домена бити аутоматски занемарена. Ако ваш матичар дозвољава ‘Назив организације’ или додатна поља ‘Адреса улице’, користите поље које каже ‘ДОМАИН НОТ ФОР СЕЛЛ’. Ова стратегија ће умањити шансе да ће вас корисник домене контактирати е-поштом и затражити понуду.

5. Занемарите или пријавите увредљиве поруке

Покушајте занемарити упорне захтеве е-маила корисника. У (ретком) случају ако вас вређају или прете, пријавите их свом добављачу е-поште и регистратору или даватељу интернетских услуга домена уколико је доступан. Клевета и претња су злочини и могу бити прогоњени законом.

6. Не предајте се захтевима

Луди доменци су суптилни: покушавају да манипулишу вама, да би стекли ваш осећај сигурности и поверења тако да ће на крају стећи ваш домен без вашег пристанка.

Не дај се! Име вашег домена је с разлогом, напорно сте радили на подизању његове репутације и вредности у очима претраживача. Не дозволите да „лењи“ доменици искористе плодове вашег рада. Осим ако немате интерес за продају свог домена, избегавајте упадање у замку опседнутог домена.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map