Основе .хтаццесс: Како се користе и примери

Шта је .хтаццесс датотека?

.Хтаццесс датотека је конфигурациона датотека Апацхе ХТТП сервера (обично се једноставно назива Апацхе). Датотека је изузетно моћна и може се користити за контролу више страна веб страница које Апацхе сервира. Ово укључује ствари попут управљања преусмеравањем, заштитне везе и још много тога.


Где је .хтаццесс датотека?

У коријенској фасцикли веб хост треба да постоји једна .хтаццесс датотека – мапа (обично / публиц_хтмл или / ввв) која садржи садржај ваше веб локације.

На свом хостинг налогу можете да имате више .хтаццесс датотека, али сваки директориј или мапа може имати само један. На пример, можете да имате одвојене .хтаццесс датотеке у својој матичној фасцикли, а другу у подмапи. Ово вам омогућава да поставите различито понашање сервера на основу структуре директорија.

Датотека .хтаццесс је моћна, али јој се може приступити и модификовати ако није правилно заштићена. Обавезно подузмите кораке за спречавање приступа овој датотеци.

Не могу да нађем своју .хтаццесс датотеку

Пре свега .хтаццесс је датотека Апацхе, то значи да је можете пронаћи само на Апацхе серверу. * Престаните да претражујете ако ваш домаћин ради на другом софтверу веб сервера (нпр. Мицрософт ИИС или НГИНКС).

Називи датотека који почињу са тачком обично скривених датотека. То значи да они по правилу нису видљиви.

Да бисте погледали ову датотеку, једноставно укључите „Прикажи скривене датотеке“ на вашем ФТП клијенту или Хостинг Филе Манагер-у (погледајте слику испод).

Пронађи .хтаццесс датотеку - Како приказати скривене датотеке у цПанел менаџеру датотекаПример – Прикажите своје скривене датотеке омогућавањем ове опције у цПанел Филе Манагер-у.

Можда ћете осећати да .хтаццесс датотека представља непријатност јер захтева кодирање, али размотрите корисника који треба да успостави исто понашање сервера на више локација. Све што ће та особа морати да уради је дуплирати .хтаццесс датотеку.

.хтаццесс датотеке су конфигурационе датотеке сервера и пошто се директно баве понашањем, нема потребе да се нешто покреће сваки пут када се затражи захтев. На пример, много је мање ресурса попут коришћења додатка.

* Напомена: Апацхе има око 30% тржишне стопе преузимања на основу извештаја В3Тецхс. Најпопуларнији хостинг брендови наведени на ВХСР – А2 Хостинг, БлуеХост, ГреенГеекс, Хостингер, ИнМотион Хостинг, СитеГроунд; покреће их Апацхе. 

Шта је .хтаццесс за?

Иако се испред имена датотеке налази тачка, хтаццесс је име датотеке, а тачка не чини екстензију. Точније, тачно име датотеке тражи Апацхе када се покрене. Све у датотеци .хтаццесс поставља параметре за Апацхе да омогуће или онемогуће функције или чак изврши одређене задатке када су испуњени одређени услови.

На пример, на основу упутстава садржаних у датотеци, Апацхе може аутоматски учитати прилагођене странице грешака ако посетиоци ваше веб локације траже ресурс који није тамо. Свака врста грешке има свој код и сваки од њих може се преусмеравати појединачно.

Постоји огромна листа шта се може урадити помоћу .хтаццесс датотеке и данас ћу делити неке од њих са вама.

1. Управљање прилагођеним страницама грешака

Опис: Примери неких креативно прилагођених страница 404 грешке

Остављени на подразумеваним подешавањима, већина софтвера за веб сервер шаље посетиоцима врло сумњиву страницу са грешкама. Ако желите да прикажете корисничку (или у најмању руку представљиву) страницу грешке, тада ћете морати да користите прилагођено руковање документима о грешци у вашој .хтаццесс датотеци.

Рецимо да сте направили прилагођену страницу грешке 404 која се зове „404.хтмл“ и сачували је у подмапу у вашем веб директоријуму која се зове „еррор_пагес“. Користећи следећу линију кода у .хтаццесс, можете је позвати на ту страницу када посетилац наиђе на грешку 404;

ЕррорДоцумент 404 /еррор_пагес/404.хтмл

Помоћу ове технике можете сачувати прилагођене копије сваког појединачног типа грешке који желите да евидентирате и подесити их да се позивају укључивањем потребног кода у вашу .хтаццесс датотеку. Шифре грешака које се најчешће сусрећу укључују;

  • 400 – Лош захтев
  • 403 Забрањено
  • 404 – Датотека није пронађена
  • 500 – Интерна грешка сервера
  • 503 – Услуга није доступна

2. Бавите се преусмеравањем

Можда постоје случајеви када желите да поставите преусмеравање покривача тако да своје посетиоце можете усмеравати на одређене странице, а да они то не знају. На пример, ако сте првобитно користили ХТТП, али сте од тада инсталирали ССЛ и прешли на ХТТПС, било би добро да сви ваши корисници користе ХТТПС верзију своје веб локације..

У овој ситуацији, оно што требате да урадите је да користите правило Реврите;

РевритеЕнгине Он

ПрепишиЦонд% {СЕРВЕР_ПОРТ} 80

РевритеРуле ^ (. *) $ Хттпс://ввв.иоурдомаин.цом/$1 [Р, Л]

Код за то може се мењати у зависности од ваших потреба. На пример, ако желите да преусмерите кориснике са свог старог домена на нови, уместо тога, користићете;

РевритеЕнгине Он

ПрепишиЦонд% {ХТТП_ХОСТ} ^ олддомаин.цом [НЦ, ОР]

РевритеЦонд% {ХТТП_ХОСТ} ^ ввв.олддомаин.цом [НЦ]

РевритеРуле ^ (. *) $ Хттп://невдомаин.цом/$1 [Л, Р = 301, НЦ]

Постоји много варијација како можете поставити преусмеравања. Појединости синтаксе за Реврите можете пронаћи на страницама документације Апацхе.

Једна од најкориснијих ствари која преусмеравања могу да вам ураде је да вам помогне да водите претраживаче на странице које сте преместили. Уобичајено, претраживачи ће индексирати везе и ако тамо не могу пронаћи праве странице, претпостављају да је садржај нестао.

Коришћењем преусмеравања можете лако преместити садржај и обавестити веб претраживаче где да пронађу садржај који су претходно индексирали. Да бисте то учинили, користите;

Преусмеравање 301 / архива / / прошли уноси /

Инструкција 301 омогућава корисницима неометан приступ старом садржају, већ служи и као инструкција веб палерима да се садржај трајно премести. То им помаже тако што им омогућава да брзо индексирају везе.

3. Повећајте сигурност ваше веб странице

Откривам да се многи власници нових веб локација претежно ослањају на спољне алате како би повећали безбедност својих веб локација. Иако је тачно да постоји пуно сјајних апликација вани, можете почети са основама у вашој .хтаццесс датотеци.

Лозинке за заштиту лозинком

Да бисте то учинили, требаће вам две датотеке, .хтаццесс и .хтпассвд. Датотека .хтпассвд укључује неко шифрирање, па за креирање датотеке користите алат попут Хтпассвд Генератор-а. Датотека .хтаццесс треба да садржи овај код;

АутхТипе Басиц

АутхНаме "Заштићено лозинком"

АутхУсерФиле /патх/то/.хтпассвд

Захтевати валидног корисника

Онемогући прегледавање директорија

Ово је једно од најлакших за направити и потребна су само два ретка кода да би били укључени у вашу .хтаццесс датотеку;

# Онемогући прегледавање директорија
Опције -Индекес

Блокирајте одређене ИП адресе

Да бисте блокирали појединачне ИП адресе да посећују вашу веб локацију, додајте следећи код у вашу .хтаццесс датотеку;

Одбаци од КСКСКС.КСКСКС.КСКСКС.КСКСКС

Где замените КСКСКС нумеричким ИП вредностима. Постоје варијације овог кода које се могу користити и за блокирање низа ИП адреса или више ИП адреса.

4. Заштита вруће везе

Хотлинкинг се појављује када друге веб локације повезују са сликама које гостујете. Ово је непожељно јер користе и ваш простор и ширину појаса. Да бисте спречили хотлинкинг слике, додајте следеће у вашу .хтаццесс датотеку;

РевритеЕнгине је укључен

ПрепишиЦонд% {ХТТП_РЕФЕРЕР}! ^ $

РевритеЦонд% {ХТТП_РЕФЕРЕР}! ^ Хттп: // (ввв \.) Екампле.цом/.*$ [НЦ]

РевритеРуле \. (Гиф | јпг | јпег | бмп) $ – [Ф]

Последња линија тог кода је где одредите које датотеке желите да блокирају веб локације. У основи је упутити Апацхе да блокира све везе до оних датотека које нису из имена домена хттп://ввв.екампле.цом/.

Многи људи који имају врућу везу често више не провјеравају своје постове, тако да ако их заиста желите осрамотити, можете приказати прилагођену поруку веб локацијама које покушавају врућу везу;

РевритеЕнгине је укључен

ПрепишиЦонд% {ХТТП_РЕФЕРЕР}! ^ $

РевритеЦонд% {ХТТП_РЕФЕРЕР}! ^ Хттп: // (ввв \.) Екампле.цом/.*$ [НЦ]

РевритеРуле \. (Гиф | јпг) $ хттп://ввв.екампле.цом/стопстеалинг.гиф [Р, Л]

Која може приказати алтернативну слику на месту које је прекршило овако:

5. Заштита датотеке .хтаццесс

До сад схватате колико је користан алат у ствари .хтаццесс датотека. Откад сте дошли до те спознаје, време је да размислите о заштити ове драгоцене датотеке! Ако користите .хтпассвд датотеку, вероватно ћете желети да то заштитите, а начин да то урадите јесте;

# заштити .хтаццесс и .хтпассвд

Наредба дозвољава, одбаци

Негирајте од свих

Задовољите све

Имајте на уму да су на већини сигурних сервера ове датотеке већ заштићене. Пре него што додате овај код, проверите да ли можете да приступите датотекама у прозору прегледача. Једноставно укуцајте УРЛ и додајте /.хтаццесс иза да бисте видели да ли можете да прегледате датотеку. Ако не можете, вероватно ће вам се приказати порука о грешци.

6. Постављање временске зоне вашег сервера

Ако приметите да се из неког или другог разлога чини да времена на вашем серверу мало нестају, можда ћете морати да примените временску зону користећи .хтаццесс датотеку. То је нешто што је опет једноставно учинити и треба само један ред кода;

СетЕнв ТЗ Америка / иоуртимезоне

Доступна је огромна листа временских зона и најближе подударање можете пронаћи према вашој листи подржаних временских зона.

Пригрлите моћ .хтаццесс-а

Узорци које сам овде приказао су само врх врло великог леденог бријега. Корисницима веб хостинга пружа много већу моћ над њиховим веб локацијама него што би то обично било дозвољено преко контролне табле и даје им шири спектар алата за рад са њима.

Научите да користите код само је корак даље с Гооглеовом снагом, а најбоља ствар у томе је што само требате да одаберете и научите ствари које треба да користите.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me